ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/12/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ- ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ



O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έδωσαν σήμερα έκτακτη Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «έκρηξη της νέας γενιάς – θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», 

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις:

-    Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οι επικριτές σας μιλούν για αδυναμία ή απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να παρεισφρέουνε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με εσάς. Όσοι μιλούν για αδυναμία, αναφέρονται σε οργανωτική αδυναμία … Όσοι δε μιλούν για απροθυμία, υιοθετούν την άποψη πως το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους .. Τι απαντάτε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη, πραγματοποιεί αν θέλετε κινητοποιήσεις κατεβάζει κόσμο στους δρόμους και φροντίζει ώστε τον κόσμο, τους πολίτες που καλεί σε κινητοποιήσεις να τους προστατεύει από κάθε λογής επιθέσεις, είτε των δυνάμεων καταστολής, κυρίως των δυνάμεων καταστολής, είτε και απρόκλητες επιθέσεις που μπορεί να δέχονται από ομάδες βίαιες.

Εμείς έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρούμε τα μπλοκ των δυνάμεών μας και αυτό κάνουμε.

Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν διότι δεν είναι στη πρακτική μας να εφαρμόζουμε αστυνομικές μεθόδους σε άλλες ομάδες πολιτών που δεν είναι στα μπλοκ μας. Και δεν το κάναμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Την ευθύνη να περιφρουρούμε τα μπλοκ μας την έχουμε, την αναλαμβάνουμε και το πραγματοποιούμε με απόλυτη επιτυχία.

Τώρα, όσον αφορά όλα όσα ακούστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους, νομίζω ότι κι ένα παιδί καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί ανοησιών. Τι ψηφοθηρικούς σκοπούς μπορεί να έχει κανείς απέναντι σε ομάδες νέων ανθρώπων 16ρηδων, 17ρηδων, που ούτως ή άλλως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και να είχαν, βρίσκονται σε μια αντισυστημική λογική. Αντιθέτως ένας διαγκωνισμός ψηφοθηρικού χαρακτήρα μαίνεται τούτες τις ώρες από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι θα διαγκωνιστούν να κερδίσουν ποντάροντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας για να κερδίσουν τους «νοικοκυραίους» που αντιδρούν στη λογική της βίας  ή των δράσεων που μπορούν να ταράξουν τη γαλήνη, την ηρεμία της κοινωνίας. Και λέω εντός εισαγωγικών, διότι όλοι είμαστε νοικοκυραίοι, κι αυτά τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας. Και ευτυχώς. Διότι αυτό αποτελεί την αιτία που αυτή η προπαγάνδα δεν έχει περάσει τελικά στην ελληνική κοινωνία.

Διότι οι πολίτες, έχοντας στην οικογένειά τους δείγματα, κατανοούν  ότι αυτά που εμείς λέμε δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, δεν συμβαίνουν μόνο στις πορείες στις οποίες εμείς συμμετέχουμε και δεν τα βλέπουν οι πολίτες, διότι δεν παρακολουθούν εκείνη την ώρα τα ΜΜΕ, αλλά τα βλέπουν καθημερινά γιατί είναι  στην οικογένειά τους.

Μ΄ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι αλλού πρέπει να πέσουν τα βέλη περί ψηφοθηρίας. Τούτες τις κρίσιμες ώρες, καλό θα είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν υπεύθυνη θέση και να μην τοποθετούνται με βάση το πολιτικό όφελος ή το πολιτικό …

-     Θεωρείτε ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο το οποίο εκτελείται με διαφορετικό τρόπο αλλά στο ίδιο πλαίσιο και την ίδια φιλοσοφία από τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα… σχέδιο το οποίο προβλέπει και στόχο έχει να σας  φορτώσει η κρατική πλευρά … όλων αυτών των κινητοποιήσεων …  Σας ρωτάω εάν θεωρείτε ότι υπάρχει σχέδιο να σας φορτώσουν όλο αυτό. Και συμπληρωματικά να σας ρωτήσω εάν κατεβαίνατε να περπατήσετε στους δρόμους όπου βιοπαλαιστές καταστηματάρχες  έχουν καταστραφεί. Θα μιλούσατε μαζί τους; ..

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που ενοχλεί. Που έχει χαλάσει τη σούπα των πολιτικών ισορροπιών εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Και άρα βάλλεται απ΄όλες τις πολιτικές δυνάμεις.  Και όχι μόνο. Από δυνάμεις του πολιτικού συστήματος και από δυνάμεις εκτός των θεσμών του πολιτικού συστήματος. Και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα σχέδιο, επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης, να προσπαθήσει να ταυτίσει τις μεμονωμένες πρακτικές βίας με ένα κίνημα κοινωνικό προκειμένου να το δυσφημίσει. Και σ΄ αυτή της την προσπάθεια στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό αυτό.

Σήμερα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στην πραγματικότητα εκτελεί ο κ. Καρατζαφέρης.

Αυτό το οποίο δεν είναι φανερό και θα πρέπει κανείς να διερευνήσει  ψάχνοντας αλλού, είναι γιατί συνδράμει σ΄ αυτό το σχέδιο η ηγεσία του ΚΚΕ, η κυρία Παπαρήγα.

Από κει και πέρα νομίζω ότι οι πολίτες κατανοούν και θα κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, Δείτε αν θέλετε τις πρώτες ποιοτικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν περνάει αυτό το σχέδιο ή απορρίπτεται. Φαίνεται ότι απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Τώρα σε σχέση με το αν θα συζητούσαμε. Βεβαίως. Και έχουμε σαν στόχο να συναντηθούμε με τις ενώσεις των καταστηματαρχών, των μικρομεσαίων.  Πρέπει να σας πω αυτοί οι άνθρωποι είδαν το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο πλιάτσικο να γίνεται σε βάρος τους, το πλιάτσικο των τραπεζών. Το οποίο ήταν πολύ πιο δυνατό και είχε πολύ σημαντικότερες  επιπτώσεις από το δεύτερο πλιάτσικο που δέχθηκαν από ομάδες βίας τις προηγούμενες μέρες.

Υπ΄ αυτή την έννοια, προφανώς και θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους, προφανώς και να στηρίξουμε κάποιες πρωτοβουλίες που προχτές προτάθηκαν από το Δήμαρχο της Αθήνας για  αναστολή δημοτικών τελών ή κάποιων επιπλέον βαρών που μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

Όμως πρέπει να σας πω ότι προς τιμήν τους μέχρι στιγμής έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναφέρθηκα και δημοσίως στον κ. Αρμενάκη … ο οποίος προς τιμήν του βγήκε και δήλωσε ότι βεβαίως οι ζημιές που υποστήκαμε είναι σημαντικές, αλλά καμία ζημιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ανθρώπινη ζωή.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς δεν θέλουμε να μειώσουμε ή να υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καταστροφές. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να είναι στη λογική μας και δεν θα έπρεπε κανείς, ούτε ο Πρωθυπουργός, να συμψηφίζει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής με υλικές ζημιές και καταστροφές.

-     Ανεξαρτήτως των προθέσεών σας που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλοί λένε ότι βγαίνει χαμένος  ο ΣΥΡΙΖΑ …Εσείς…. επικοινωνιακά θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος, κερδισμένος, δεν σας φορά καθόλου;…

Θα σας πω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε τούτες τις κρίσιμες ώρες που οι νέοι άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο, που υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση, τούτες τις κρίσιμες ώρες για όλους, για τη δημοκρατία, το τελευταίο πράγμα που  σκεφτόμαστε και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκέφτεται μια υγιής πολιτική δύναμη είναι που θα κερδίσει ή αν θα χάσει ψήφους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεται είναι πώς θα τοποθετηθεί με βάση τη συνείδησή της, με βάση αυτό που ορίζει και πιστεύει ως δίκαιο.

Από εκεί και πέρα, όποιες τούτες τις κρίσιμες ώρες τοποθετείται με βάση το πολιτικό κόστος ή τα πολιτικά οφέλη κάνει κακό και στον εαυτό του και στη δημοκρατία.

-    Όταν … η γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει αυτιά…. Μια απάντηση είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ… Μετά από τόσες μέρες,  ο τέως πρόεδρος ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα ήθελα να είναι πιο ευδιάκριτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ .. Ποια είναι η απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ….

Δεν το έχω υπόψη μου. Γνωρίζω ότι υπήρξε μία συνέντευξη σ΄ ένα ραδιοσταθμό, αν δεν κάνω λάθος,  του Ν. Κωνσταντόπουλου η οποία συζητήθηκε πολύ και έχω την αίσθηση ότι παρερμηνεύθηκε. Δεν μπορεί παρά να παρερμηνεύθηκε. Τον γνωρίζω καλά. Τον γνωρίζουμε όλοι καλά. Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα ήταν αδιανόητο ο Ν. Κωνσταντόπουλος να επιτεθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και  όταν ετέθη το ερώτημα σε μια τηλεοπτική εκπομπή στον Λ. Κύρκο για την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία, υπήρξε η απάντηση που άρμοζε και αρμόζει, με την οποία απάντηση ταυτίζομαι απολύτως.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς δημοκρατικός πολίτης τούτη την ώρα που να μπορεί να ταυτίζεται μ΄ αυτή την επικίνδυνη προπαγάνδα, κυβερνητική προπαγάνδα, την οποία τούτες τις ώρες αναπαράγουν κύκλοι της ακροδεξιάς και δυστυχώς η ηγεσία. μόνο η ηγεσία του ΚΚΕ, απ΄ ότι φαίνεται  οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν ακολουθούν.

-    ..Για ποιο λόγο η ηγεσία του ΚΚΕ προχωράει σ΄ αυτές τις δηλώσεις, τι την οδηγεί σ΄ αυτό;….

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο αξίζει να το ψάξουμε. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια πάγια στάση και θέση, μια πάγια στάση και θέση, στρατηγική του κόμματος να αποδείξει ότι έχει την απόλυτη «αριστεροφροσύνη», ότι είναι η μοναδική αριστερή δύναμη σ΄αυτή τη χώρα, έχει την ηγεμονία στο χώρο της Αριστεράς και άρα πρώτη αντανακλαστική αντίδραση είναι να κατηγορεί και να βάλει εναντίον των αριστερών δυνάμεων πρωτίστως και μετά εναντίον όλων των άλλων. Σε βάθος εκτίμηση είναι ότι, όταν υπάρχουν διαδικασίες κινήματος, το οποίο είναι αυθόρμητο και πολλές φορές αυτός ο αυθορμητισμός δεν μπορεί να μπει σε καλούπι κι αυτό αφορά όλους μας Τούτες τις ώρες καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να ελέγξει αυτό τον αυθόρμητο ριζοσπαστισμό που πηγαία βγαίνει από τις εκδηλώσεις των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, τότε συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα αριστερές ή  δεξιές αισθάνονται δυσφορία. Και τότε βεβαίως βλέπουμε και  έχουμε δει και άλλα παραδείγματα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ αντιδρά με ανακλαστικά τα οποία νομίζω δεν μπορούν να τιμούν και δεν μπορούν να κάνουν να αισθάνονται υπερήφανους τους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος που έχουν δώσει τη ζωή τους σε δύσκολες στιγμές και ποτέ δεν γύρισαν να δείξουν το διπλανό τους, στον συναγωνιστή τους, είχαν το μέτωπό τους στον απέναντι, στον εχθρό τους. Και εχθρός για μας όλους είναι το κατεστημένο, η αντίδραση, η συντηρητική πολιτική, μια συντηρητική πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και πρέπει να ανατραπεί μέσα από την οργανωμένη λαϊκή πάλη.

-    Αναφερόμενος στις αιτίες είπατε . ότι ο ΣΥΡΖΙΑ ανατρέπει ισορροπίες και τάραξε τα νερά….. Δηλαδή το ΚΚΕ είναι ενταγμένο στις υπάρχουσες ισορροπίες και γι αυτό το λόγο επιμένει σ΄ αυτή τη θέση, πρώτον. Δεύτερον. Το περιεχόμενο  της κινητοποίησης προφανώς συνδέεται περισσότερο στο εξωτερικό από την Ελλάδα με την οικονομική κρίση…  Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδέσει από εδώ και πέρα το θέμα με την συνολική κρίση… και έχουμε τις επόμενες μέρες τον προϋπολογισμό. Συνδέεται ο αγώνας αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τον Προϋπολογισμό και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θέλω να μονοπωλήσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η κριτική μας σε μια στάση και θέση που  νομίζω έχει εξοργίσει τους δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες και αφορά τη στάση και θέση της ηγεσίας του ΚΚΕ  απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας κρίνουν οι πολίτες και ας κρίνουν και τα μέλη του ΚΚΕ αν αυτή η στάση  είναι ορθή ή όχι. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Εμείς έχουμε μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στις κατεστημένες δυνάμεις. Δεν έχουμε απέναντι στον Περισσό. Το μέτωπό μας είναι η δεξιά πολιτική, η δεξιά κυβέρνηση που σήμερα οδηγεί τη χώρα  σε μεγάλο αδιέξοδο.

Τώρα, το μεγάλο ερώτημα κι αυτό που απασχολεί όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι οι αιτίες αυτής της κοινωνικής εξέγερσης είναι βαθύτερες, είναι πολύ  βαθιές, είναι το πώς θα υπάρξει μια διασύνδεση και το πώς θα βρεθούν στο πλάι των αγωνιζόμενων μαθητών και φοιτητών, οι εργαζόμενοι, ο μικρομεσαίοι, παρά το ότι είδαν τα μαγαζιά τους κατεστημένα στο κέντρο της Αθήνας, Πρέπει να βρεθούν στο πλάι, γιατί συμπιέζονται τούτες τις μέρες περισσότερο από κάθε άλλον. Να βρεθούν στο πλάι οι αγρότες, που τους συνάντησα την προηγούμενη εβδομάδα στη Λάρισα και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, θα βρεθεί στο πλάι όλος ο λαός ο οποίος διεκδικεί μια ριζική αλλαγή πορείας για τη χώρα.

Μ΄ αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ορόσημο ο προϋπολογισμός. Θα βρεθούμε απέναντι , θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Και  μ΄ αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι θα γενικευθεί η δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει χάσει πια την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση σήμερα στηρίζεται σε μια πολύ ισχνή μειοψηφία και δεν μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά άλλο και να ακολουθεί την ίδια πολιτική, όταν δεν μπορεί να πατήσει σε καμιά κοινωνική συναίνεση, όταν δεν μπορεί να βρει συναίνεση πουθενά παρά μόνο στον σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς.

Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς ξαναλέμε ότι αντί να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι προϋπολογισμός που δεν θα βγάλει τη χώρα παρά μόνο για δυο-τρεις μήνες ακόμα,  γιατί οδηγούμαστε σε οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων, το καλύτερο που έχει να κάνει, αφού δεν μπορεί  να υιοθετήσει λύσεις που εμείς προτείνουμε για τη διέξοδο από την κρίση., να οδηγήσει τη χώρα σε μια δημοκρατική διέξοδο, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές,

-    Αν βρισκόσασταν απέναντι στον κουκουλοφόρο που ρίχνει μολότωφ τι θα του λέγατε/…

Θα του έλεγα ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να οδηγήσει  πουθενά. Θα του έλεγα, όπως το έχουν πει κι άλλοι σύντροφοί μου, διότι γνωρίζετε ότι πολλές φορές οι συντεταγμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εν μέσω πυρών, από τη μια της αστυνομίας, από την άλλη ομάδων που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές βίας. Δεν έχουμε πάρει ποτέ το κουμπούρι να τους χτυπήσουμε, διότι δεν είναι αυτός  ο ρόλος μας και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Πολλές φορές όμως τους έχουμε αποδοκιμάσει. Και βρισκόμαστε εν μέσω δύο πυρών, και της αστυνομίας και αυτών των ομάδων. Κυρίως όμως το μέτωπό μας μ΄ αυτά τα παιδιά που μπορεί να είναι  παιδιά και της δικής σας οικογένειας, το μέτωπό μας είναι ιδεολογικό. Κι αυτό που τους λέμε είναι ότι η πρακτική της βίας όσο κι αν σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από την κρατική βία και την κρατική καταστολή,  είναι μια  πρακτική η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Η βία γεννά τη βία. Σε τελική ανάλυση χαμένοι είναι οι αγώνες και το νεολαιίστικο κίνημα.

Αλλά θα σας πω κάτι που το έχω πει πολλές φορές. Αν μια σπασμένη βιτρίνα προξενεί θλίψη μια φορά στους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας, σε εμάς, στις δυνάμεις της Αριστεράς που παλεύουμε για να δημιουργηθούν όροι μαζικού, λαϊκού κινήματος, μας προξενεί δέκα φορές θλίψη. Γιατί η σπασμένη βιτρίνα αποτελεί την αφορμή για να συκοφαντηθούν  οι αγώνες.

Και μ΄ αυτή την έννοια θάθελα να σας παρακαλέσω να έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε και επανέρχεστε διαρκώς ξανά και ξανά στο θέμα της προσπάθειας να ταυτιστεί ένας χώρος που δεν έχει ούτε στην κουλτούρα του, ούτε στις αξίες του τη βία, με πρακτικές που είναι ξένες προς αυτόν.

-    Μέσα σ΄αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για το αύριο… όλοι οι έλληνες … … υπάρχουν και όσα έγιναν χθες… και θέλω να σας φέρω στην υπόθεση του Βατοπεδίου  και θέλω να ξέρω τη αντίληψη κάτω από την οποία θα βγάλει το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Είναι μια αντίληψη ότι δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει, δεν εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Δεν ανοίχθηκαν λογαριασμοί.. ήταν μια εξεταστική κουκουλώματος ʽόπως έχουμε δει στο παρελθόν ή θεωρείτε ότι  όπως κι αν έγινε αυτή η εξεταστική επιτροπή, με τα λάθη και τις παραλείψεις της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ζητήσει και τη σύσταση προανακριτικής;…

Πρέπει να σας πω ότι αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι που ήμασταν η πρώτη πολιτική δύναμη που ζήτησε εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή η επιτροπή λειτούργησε υπό το βάρος πιέσεων, εξελίξεων, δημοσιευμάτων, ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά ήταν μια εξεταστική επιτροπή που σε τελική ανάλυση ανάδειξε τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν τόσο στους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, όσο και σε κάποιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλληνας πολίτης που να μην πιστεύει ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες και βεβαίως να μην τις αποδίδει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, διότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Μπασιάκος και ο κ. Δούκας λειτούργησαν σ΄αυτή την πολύκροτη υπόθεση ερήμην του Πρωθυπουργού.

Από κει και πέρα, το ζήτημα της προανακριτικής θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες τη Γραμματεία και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μην βιάζεστε θα έχετε πολύ σύντομα τις θέσεις μας.  Αύριο.

-    Είστε ικανοποιημένος από τη στάση  της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όσα αφήνουν να διαρρεύσει η κυβέρνηση ……

Έχω την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε μια αμηχανία, σε μια αμηχανία λογική ενδεχομένως για ένα κόμμα που συνηθίζει και θέλει να πατάει σε δυο βάρκες, να είναι και με την κυβερνητική ρητορεία και να προσπαθεί να ψελλίσει ότι πρέπει να πάμε σε δημοκρατική λύση και εκλογές να φύγει η κυβέρνηση της καταστολής από τη μια, από την άλλη και στην βάρκα της κοινωνικής συναίνεσης, του να μην σπάσουν αυγά, να μη διαταραχθούν ισορροπίες.

Σ΄ αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι δύσκολο κανείς να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Δύσκολο να πατάς σε δυο βάρκες.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται και θα κριθεί. Αυτό που έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία είναι να δούμε ότι αυτό το αστυνομικό κράτος της αυθαιρεσίας, βεβαίως έχει πάρει διαστάσεις εξοργιστικές τα τελευταία χρόνια με τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα. Αλλά δεν γίνανε μονάχα τα χρόνια της δεξιάς διακυβέρνησης. Να θυμίσω ένα αντίστοιχο, παρόμοιο γεγονός είχαμε πριν από23  χρόνια,  όταν δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού ένας -τι σύμπτωση- δεκαπεντάχρονος πάλι νέος μαθητής, ο Μιχάλης Καλτεζάς. Και τότε παραιτήθηκε ο κ. Κουτσόγιωργας, αλλά η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Και να σας θυμίσω ότι μετά από 2 ½ χρόνια, στο Εφετείο ο κ. Μελίστας, ο δολοφόνος του αθωώθηκε.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο και τώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε μ΄ αυτό το κράτος της αυθαιρεσίας, της βάναυσης προσβολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μ΄αυτό το κράτος που αυθαιρετεί και φτάνει στο σημείο να δολοφονεί αθώους 15χρονους μαθητές.





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ