09/01/2009

Οφειλόμενες αμοιβές στους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων Λιβαδειάς

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ν. 3463/2006, άρθρο 269, παρ. 3, 4 & 5), δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν στη συγχώνευση, μετατροπή ή λύση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί ως πλεονάζον να μεταφερθεί στο Δήμο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του οικείου Δήμου.

Ο Δήμος Λιβαδειάς προχώρησε στη λύση των δημοτικών του επιχειρήσεων Δ.Ε.Τ.Ε.Λ (Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Λιβαδειάς) και Δ.Ε.Π.Α.Λ. (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού & Ανάπτυξης Λιβαδειάς) και στη συνέχεια μετέφερε το προσωπικό τους, που εργαζόταν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στο Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα.

Όμως, στους ανωτέρω εργαζόμενους των Δ.Ε.Τ.Ε.Λ. και Δ.Ε.Π.Α.Λ., οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, οφείλονται αμοιβές από μισθούς, επιδόματα, δώρα κλπ, από το Νοέμβριο του 2006 έως και τον Αύγουστο του 2008, για το διάστημα δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας λύσης των επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Λιβαδειάς προκειμένου να τους καταβληθούν οι χρωστούμενες αμοιβές από τον οικείο Δήμο. Στη συνέχεια η Επιθεώρηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την επίλυση της διαφοράς. Το πρόβλημα που προκύπτει, πέρα απʼ τη βούληση ή όχι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λιβαδειάς να καταβάλει τα δεδουλευμένα, είναι ότι, αν και στον ανωτέρω νόμο, άρθρο 269, παρ. 6, προβλέπεται ότι η αποζημίωση του απολυόμενου προσωπικού βαρύνει τον οικείο Δήμο, δεν προβλέπεται τίποτα για τα δεδουλευμένα που οφείλουν στο προσωπικό τους οι υπό διάλυση Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ Υπουργός:

Αν προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να  υποχρεωθούν οι Δήμοι και συγκεκριμένα ο Δήμος Λιβαδειάς να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους 54 εργαζόμενους των Δημοτικών του Επιχειρήσεων, για να μην αναγκαστούν οι ίδιοι να προχωρήσουν σʼ όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και επιβαρυνθεί ο Δήμος, πέρα απʼ την καταβολή των δεδουλευμένων με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης