ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/02/2009

Ανάγκη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Σουνίου



Τους κινδύνους που απειλούν τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, ένα χώρο “με ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό-μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον”, που “αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική”, επισήμανε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης. Κυριότερος κίνδυνος η προσπάθεια αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος που τον ορίζει, και απευθύνεται στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία συντάχθηκε από ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του Δήμου Λαυρίου.

Απαντώντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε οποιαδήποτε μεταβολή ή μετατόπιση ορίων του Εθνικού Δρυμού. Δήλωσε ακόμα ότι η περιοχή θα τύχει ιδιαίτερης περιβαλλοντικής φροντίδας, πέρα από αυτήν που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι Νόμοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ομολόγησε ότι “τα τελευταία 30-50 χρόνια έχουν χτιστεί και πολλά αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή. Είναι μία δραματική αλήθεια, που πρέπει να ομολογηθεί,” για να συμπληρώσει: “Είναι δύσκολο να κατεδαφίσεις σήμερα. Κανείς δεν τόλμησε να κατεδαφίσει.”

Ο κ. Λεβέντης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού. Παρατήρησε όμως πώς “υπάρχουν και παράπλευροι κύκλοι, που κινούνται αντίθετα.”

O κ. Χατζηγάκης δήλωσε ακόμα ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι να δημιουργηθεί Συμβούλιο Δασικής Πολιτικής, κατά το πρότυπο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.


Πρακτικά Βουλής 9ης/2/2009

Από την επίκαιρη ερώτηση για τα τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Άλλη μια επίκαιρη ερώτηση που αφορά τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη είναι η με αριθμό 497/3.2.2009 ερώτηση του Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου κ.λπ.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, συνολικής έκτασης 35.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 7.500 αποτελούν τον πυρήνα του, παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό-μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί επίσης έναν από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, καλυπτόμενος στο μεγαλύτερο μέρος του από πευκοδάση.

Η προσπάθεια για αλλαγή του Π.Δ. του 1974, που ορίζει το Δρυμό Σουνίου, σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού η μελέτη που έχει γίνει έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τα αρμόδια Υπουργεία και ο οποιοσδήποτε θα θίγεται από τα νέα όρια που προβλέπει θα μπορεί να επέμβει και να τα αλλάξει.

Η προσπάθεια για μετατόπιση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού θα σημάνει την εκχώρηση του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που επιθυμούν να απελευθερωθούν εκτάσεις για αυτούς χρυσοφόρες.

Η μη υπεράσπιση του δασικού μας πλούτου, οι εκτεταμένοι αποχαρακτηρισμοί και η αναδάσωση ενός μόνο στρέμματος ανά έντεκα καμένων, σήμερα επιτρέπει στους επίδοξους καταπατητές να παρανομούν σε βάρος του δημοσίου πλούτου. Η προστασία του Δρυμού είναι ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, Δασαρχείου, Πυροσβεστικής, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού μέσα από ΣΔΙΤ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:

Για να σταματήσει κάθε προσπάθεια μετατόπισης των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού;

Για την προστασία όχι μόνο του πυρήνα, αλλά και της Περιφέρειας του Δρυμού από επίδοξους διαχειριστές που μέσω ΣΔΙΤ προωθούν την παράδοση του Δρυμού σε ιδιώτες».

Το λόγο έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κατʼ αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λεβέντη. Δείχνει μία ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο θέμα του περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου και θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και εσάς κύριε Λεβέντη, να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα, θέλω να σας θυμίσω, να σας υπενθυμίσω ίσως ότι, όταν ανέλαβα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ημέρα της παραδόσεως, μέσα εις τους πρωταρχικούς στόχους τους οποίους έθετα ως καινούργιος Υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν το περιβάλλον, ήταν η διασφάλιση του δασικού μας πλούτου και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος. Και μάλιστα, για να τονίσω και έμπρακτα τη μεγάλη ευαισθησία, την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει και θα έχει απέναντι σʼ αυτό το ζήτημα, την αρμοδιότητα αυτή την κράτησα για τον εαυτόν μου, ώστε εγώ ο ίδιος ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να είμαι εκείνος ο υπόλογος απέναντι σε οτιδήποτε συμβαίνει όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το δασικό μας πλούτο. Αυτά έτσι, προκαταρκτικά, διότι πιστεύω ότι εδώ σʼ αυτήν την Αίθουσα το θέμα της ποιότητας της ζωής για όλους μας αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα και επομένως εύλογα -και η ερώτηση η οποία τίθεται, τίθεται σήμερα όπως τίθεται- όλοι μας θέλουμε να το προστατεύσουμε.

Τώρα, θέλω να σας απαντήσω στα ειδικότερα ζητήματα τα οποία θέτετε με την ερώτησή σας. Θα προσπαθήσω να δομήσω την απάντησή μου στηριζόμενος σε τρεις διαβεβαιώσεις. Κατʼ αρχήν, θα πρέπει να σας πω ότι το Δασαρχείο του Λαυρίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προστασίας έναντι των διαπιστούμενων παραβάσεων που έχουν τύχει κάθε φορά. Έχει μάλιστα εκδώσει πάρα πολλές διοικητικές πράξεις, μεταξύ άλλων αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, και έχει κάνει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, έχει προβεί σε πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης για τη διατήρηση αυθαιρέτων κτισμάτων κ.λπ.. Η προστασία αυτή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη διαβεβαίωση, την οποία θέλω εις το Σώμα να κάνω και εις εσάς προσωπικώς.

Δεύτερον, όσον αφορά την προσπάθεια μετατόπισης των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού το οποίο τίθεται στο ερώτημά σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω και είναι μία διαβεβαίωση η οποία έχει γίνει και σε εμένα από τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία μελέτη τροποποίησης των θεσμοθετημένων ορίων του Δρυμού. Τα όρια του Εθνικού Δρυμού είναι οριοθετημένα με τρόπο σαφή και με τρόπο που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Απεικονίζονται μάλιστα στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, γεγονός το οποίο καθιστά την προστασία ακόμα πιο πλήρη.

Τρίτη διαβεβαίωση την οποία έχω καθήκον να σας κάνω είναι πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά εγώ, αν θέλετε, δεν είμαι διατεθειμένος να συνηγορήσω σε οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα μεταβολής του ισχύοντος νομικά κατοχυρωμένου θεσμικού πλαισίου προστασίας του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και αυτό συνιστά την τελευταία μου διαβεβαίωση.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας πω και να σας διαβεβαιώσω, να κρατήσετε τη διαβεβαίωσή μου ότι θα προσπαθήσουμε να συντάξουμε μία ειδική περιβαλλοντική μελέτη, προκειμένου η περιοχή αυτή να τεθεί κάτω από ένα καθεστώς ειδικής προστασίας και διαχείρισης. Και τέλος, απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία σας έθιξα, είμαστε σε στενή συνεργασία και με το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στη σύσταση του φορέα διαχείρισης, ανάλογα με όλους εκείνους τους φορείς που υφίστανται και για τους υπόλοιπους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο ερωτών Βουλευτής, ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι εγνωσμένη η ευαισθησία σας για το περιβάλλον και ειδικότερα για την προστασία των δασών και των δρυμών και με ικανοποίηση εγώ άκουσα τις διαβεβαιώσεις σας, οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι παράπλευροι κύκλοι, οι οποίοι κινούνται προς διαφορετικές, αντίθετες -θα έλεγα- με τις δικές σας διαβεβαιώσεις κατευθύνσεις.

Πρέπει να σας πω ότι αυτός ο εθνικός δρυμός του Σουνίου, που ανήκει και στην περιοχή NATOURA και προστατεύεται από πολλές πλευρές, από την άλλη βάλλεται και από πολλές πλευρές. Ήδη ο Δήμος Λαυρίου έχει αποφασίσει και έχει συμβληθεί με μία εταιρεία ιδιωτική και έχει κάνει μία μελέτη και ζητά αλλαγή των ορίων. Δεν ξέρω τι έχει φθάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στα χέρια σας και τι πρόκειται να γίνει σε τελευταία ανάλυση.

Από την άλλη ο εθνικός δρυμός Σουνίου έχει επανειλημμένα καεί. Οι παριστάμενοι παράγοντες εδώ ξέρουν ότι αυτό δεν έχει γίνει μόνο μία φορά. Έγιναν πυρκαγιές πολλές φορές σε πολλά σημεία. Αυτό είναι μια εθνική καταστροφή για όλους μας και μια τραγωδία. Ακόμη έχουν γίνει πολλές αυθαίρετες κατασκευές. Πρέπει να πω ότι από αυτό το χώρο πήγαζε ο πλούτος της αρχαίας Αθήνας. Ο κλασικός πολιτισμός σε μεγάλο βαθμό προήλθε από το υπέδαφος αυτού του χώρου. Τώρα, ο υπέδαφος έχει πάψει πια να είναι εκμεταλλεύσιμο και εκμεταλλευόμαστε το έδαφος, τα οικόπεδα και μάλιστα τα παραθαλάσσια κατά προτίμηση που φθάνουν σε αστρονομικές τιμές. Επομένως, πολλοί αετονύχηδες, καιροσκόποι, οικοπεδοφάγοι και άλλοι, αν θέλετε, αφελείς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ιδιοκτησίες. Κανένας δεν λέει ότι δεν τους ανήκουν. Δεν μπορούν όμως να τις οικοδομήσουν.

Επειδή μας είπατε ότι οι υπηρεσίες σας διαβεβαίωσαν ότι έχουν βγει πολλές πράξεις κατεδάφισης, πρέπει να μας πείτε ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί, γιατί συνήθως μένουν στα συρτάρια. Δεν είμαι υπέρ της κατεδαφίσεως, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, θα πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα, ώστε να ξέρουν οι πάντες ότι ως εδώ και μη παρέκει. Χαίρομαι, λοιπόν, για τις διαβεβαιώσεις σας και θέλω να πιστεύω ότι αύριο και μεθαύριο τα πράγματα θα μείνουν εκεί, δηλαδή στα όρια του εθνικού δρυμού διότι ενδεχομένως θα επεκταθούν περισσότερο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Λεβέντης είπε ορισμένες αλήθειες και ορισμένες πραγματικότητες. Το ότι έχουν κτιστεί, έχουν κτιστεί, κύριε Λεβέντη. Έχουν κτιστεί στη διαδρομή των τελευταίων τριάντα-σαράντα ετών. Είναι μια δραματική αλήθεια που πρέπει να την ομολογήσουμε. Επειδή είστε συζητήσιμος άνθρωπος, επειδή πρέπει ορισμένα πράγματα να τα λέμε σε αυτή την Αίθουσα, πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολο σήμερα να κατεδαφίσεις. Πέρασαν πολλές κυβερνήσεις και δικές και άλλες και νομάρχες που δεν ανήκαν σε κόμματα εξουσίας ή και δήμαρχοι. Κανείς δεν τόλμησε να κατεδαφίσει. Ίσως κακώς, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Αυτό το λέω απλώς σαν μία παρατήρηση διότι σας αναγνωρίζω το δίκιο που και εγώ το ομολογώ.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές από τις οποίες μαστίζεται η χώρα κάθε καλοκαίρι, είναι και αυτή μία άλλη αλήθεια, που την επαναλαμβάνω και εγώ. Βέβαια υπάρχει συνταγματική διάταξη ότι κάθε τι που καίγεται κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέο. Ο νόμος είναι γενικός και αφορά και την Αττική. Σε πολλά έχει εφαρμοστεί. Σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει εφαρμοστεί.

Είπατε ότι υπάρχει μία μελέτη αλλαγής των ορίων. Εγώ και οι υπηρεσίες μου δεν έχουμε τέτοια πληροφορία, αλλά και αν είχα θα ίσχυαν αυτά τα οποία...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Έχω τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαυρίου. Να τα καταθέσω.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σίγουρα, αλλά δεν ήρθαν σε μένα. Η υπηρεσία επισήμως δεν τα ξέρει. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει. Όμως τον τελικό λόγο τον έχει η πολιτεία.

Θέλω να σας πω επιπρόσθετα ότι ο πυρήνας του εθνικού δρυμού Λαυρίου εντάσσεται στη Δ1 ζώνη προστασίας του π.δ. του 1974 και έχει έκταση γύρω στα 23.500 στρέμματα. Εκτός από ένα υπαίθριο ιστορικό θεματικό πάρκο με δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, όλος αυτός ο χώρος είναι στο σύνολό του κηρυγμένος ως αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε αυξημένα αντανακλαστικά για την προστασία του Εθνικού Δρυμού –πέραν των λόγων που αναφέρατε, και όσους λέω και εγώ- διότι υπάρχει ένα εξειδικευμένο πλαίσιο προστασίας ενός ανεκτίμητου πνεύμονα πρασίνου, το οποίο πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει κανείς και το οποίο επιβάλλει όλες αυτές τις προστατευτικές διατάξεις.

Επʼ ευκαιρία της ερώτησής σας –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- θα πρέπει να σας πω ότι, όπως κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών είχα τονίσει ότι οσονούπω θα κινήσω τη διαδικασία ανασυγκροτήσεως- ανασυστάσεως του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, είναι στις σκέψεις μας και τις προθέσεις μας -και βρίσκει εφαρμογή στο νόμο 98, του 1979, του γνωστού αυτού νόμου ο οποίος διατηρείται τόσες δεκαετίες- παράλληλα με το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής να κάνουμε και ένα Συμβούλιο Δασικής Πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες εκείνες τις λειτουργίες και τις ενέργειες ώστε να προστατευτεί και το δάσος σαν πυρήνας του φυσικού πλούτου που έχει η χώρα μας, αλλά και γενικότερα να λάβουμε μέτρα για την ευρύτερη περιβαλλοντολογική προστασία και άμυνα, την οποία στο τέλος-τέλος αξίζει αυτός ο τόπος και αξίζει να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα πρακτικά, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ