16/02/2009

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής εγκεκριμένης επιδότησης σε ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών

Σύμφωνα με τις διατάξεις τον νόμο 3229/2004 τα τουριστικά πρακτορεία και οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε αντικατάσταση των παλαιών τουριστικών λεωφορείων με καινούργια σύγχρονα, με επιδότηση 25% επί του κόστους του νέου λεωφορείου.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες λεωφορείων, κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων του παραπάνω νόμου, κατέθεσαν αιτήσεις στις Διευθύνσεων Τουρισμού των Περιφερειών για να επιδοτηθούν προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλαιά τουριστικά λεωφορεία με σύγχρονα. Παράλληλα κατέφυγαν σε τραπεζικούς δανεισμούς προγραμματίζοντας την αποπληρωμή τους με τη λήψη της επιδότησης.

Οι Διευθύνσεις Τουρισμού ήδη από το 2007  έχουν εγκρίνει αιτήσεις αντικατάστασης λεωφορείων, επιδοτώντας κατά 25% το ποσό  αγοράς τους.

Μέχρι σήμερα ενάμισι χρόνο μετά, οι δικαιούχοι της επιχορήγησης  δεν μπορούν να εισπράξουν το ποσό της εγκεκριμένης επιδότησης, αδυνατώντας   έτσι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.  Έχουν αναφερθεί και απειλές εκ μέρους των τραπεζών για κατασχέσεις  και πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Επειδή ο τομέας του τουρισμού της χώρας μας αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση

Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ερωτώνται οι κκ υπουργοί:

Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να αρχίσει άμεσα η καταβολή των ήδη εγκεκριμένων επιχορηγήσεων στους δικαιούχους, που αντικατέστησαν τα παλαιά τους λεωφορεία με καινούργια;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου