19/02/2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την ίδρυση  τεσσάρων νέων Εφετείων, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου, απάντησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας, ο οποίος αρνήθηκε να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε από τα σημεία της ερώτησης του Αλ. Αλαβάνου.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Κύριε Υπουργέ, δεν σας κρύβω ότι είχα μια ελπδα. Είχα μια ελπίδα γιατί ξέρω ότι ασφαλώς οι πολιτικές των κομμάτων, όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση, είναι καθοριστικές. Κανείς όμως δεν μπορεί να μηδενίζει και τον προσωπικό παράγοντα. Ουσιαστικά εσείς αναπαράγετε και επαναλαμβάνετε την ίδια κουλτούρα και αντιμετώπιση που είχαμε και από τη δική σας κυβέρνηση -και φοβάμαι και από την αξιωματική αντιπολίτευση- λέγοντας πράγματα τα οποία είναι εντελώς αντιφατικά. Θα χρειαστεί εύλογος χρόνος αλλά δεν θα διαιωνιστεί το ζήτημα.

Μια ερώτηση απευθύνουμε και εκτιμώ την ευθύτητά σας, πόσο είναι από τον εύλογο χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι τη μη διαίωνιση του ζητήματος; Πόσο είναι; Μία βδομάδα, ένας  μήνας, ένας χρόνος, μια τετραετία, μια δεκαετία; Πείτε μας περίπου τι σημαίνει αυτό;

Είπατε για τους γνωστούς λόγους. Και το λέμε έτσι ο ένας στο αυτί του άλλου σαν να μη θέλουμε να θίξουμε τα πράγματα. Οι γνωστοί λόγοι έχουν δημιουργηθεί, αν θέλετε, και δεν ισχύουν με τον τρόπο που ίσχυαν. Δηλαδή το ότι υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις στο να υπάρξει και ένα δεύτερο Εφετείο μέσα στα πλαίσια της αποκέντρωσης για να καλύπτει κάποιες ανάγκες. Και δεν είναι μόνο στην Κρήτη. Είναι ίσως πιο προωθημένο το ζήτημα.

Αλλά τι ζητάει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις; Να σταθούν και αν χρειαστεί αναλάβουν το κόστος, που πιστεύω ότι κάνενα κόστος δεν θα αναλάβουν. Και ξέρετε και εσείς ότι σήμερα κινδυνεύετε να αναλάβετε κόστος με την υπόθεση της Μυτηλήνης επειδή δεν προχωρείτε.

Με αυτή την έννοια εγώ θέλω να σας πω ότι η κατάσταση είναι ακραία. Εσείς που είστε  Κερκυραίος και ένας  άνθρωπος φιλόξενος, σας έχει  ζητήσει  από τις 20 του Γενάρη ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου να σας δει και δεν τους δέχεστε. Σας έχουν ζητήσει  βουλευτές του Ηρακλείου Κρήτης να τους δείτε, δεν τους δέχεστε. Από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς οι δικηγόροι του Ηρακλείου και του Λασιθίου  δεν πηγαίνουν στο Εφετείο των Χανίων, δημιουργείται μια τεράστια δυσλειτουργία και θα περίμενε κανείς από σας ως κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ, όχι ως τοπικοί βουλευτές του Ηρακλείου με εντελώς διαφορετικές θέσεις από τους βουλευτές των Χανίων και με αφωνία της ηγεσίας, θα περίμενε κανείς να πει, πρέπει να γίνει ή δεν θα γίνει ποτέ και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος.

Κύριε Υπουργέ, ξαναλέω,  προσδιορίστε τον εύλογο χρόνο μέχρι τη διαιώνιση και κάντε αυτό το βήμα. Αλλιώς η δικαιοσύνη είναι διαλυμένη και αν θέλετε οι τοπικές αντιπαραθέσεις, που τις είδαμε να μην υπάρχουν στις αγροτικές  κινητοποιήσεις για παράδειγμα στην Κρήτη και να έχει μια ενωμένη παρουσία όλη η Κρήτη, θα αναπαράγονται και θα τους δίνουμε λίπασμα για να λειτουργούν ως μια παθολογική κατάσταση.»

Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου είχε ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα:     Ίδρυση  τεσσάρων νέων Εφετείων, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης είχε δεσμευθεί και ενώπιον της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής μου, και ενώπιον της αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου περί της ταυτόχρονης ίδρυσης και λειτουργίας τεσσάρων Εφετείων (Αγρινίου, Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Ηρακλείου). Η δήλωση αυτή είχε αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Γιατί καθυστερεί η  ίδρυση των τεσσάρων Εφετείων; Ποιο είναι το συγκεκριμένο και ακριβές χρονοδιάγραμμα;

•    Έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Συμβούλιο της Επικρατείας) ειδικά για την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης, δεδομένου ότι υπάρχουν φήμες ότι προωθούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση των άλλων Εφετείων και εξαιρείται το Εφετείο του Ηρακλείου;»