ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/02/2009

Η επελαύνουσα κρίση θα πλήξει έντονα την υφιστάμενη προβληματική οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων



Το πρόβλημα της απώλειας των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης, λόγω της επερχόμενης κρίσης από την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και την απώλεια θέσεων εργασίας, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, απαντώντας ο Υφυπουργός, Γ. Κοντογιάννης, ομολόγησε την ύπαρξη ελλειμμάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κάνοντας ειδικότερα αναφορά στον Ο.Α.Ε.Ε. και το Τ.Π.Δ.Υ., για τα οποία δήλωσε το γνωστό , ότι το κράτος εγγυάται την καταβολή των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος, αλλά  επανέλαβε ότι τα Ταμεία δεν έχουν «τοξικά επενδυτικά προϊόντα» , η συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων και η αναδιάρθρωση με νέο στελεχειακό δυναμικό θα συμβάλλουν στην αντιμετώποση του προβλήματος.

   Απαντώντας ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε  ότι:«Η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν είναι καινούρια και δεν προέκυψε προφανώς μέσα στο τρέχον έτος. Να σας θυμίσω την παραδοχή ότι η εισφοροδιαφυγή ήταν εκείνη η οποία έπληττε και η οποία δυστυχώς συνεχίζει να πλήττει την αποτελεσματικότητα και την ευρωστία των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

- Δεν θα συμφωνήσω με την αισιοδοξία με την οποία μιλήσατε. Εύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την οικονομική κρίση. Όταν όμως πιθανολογείται έντονα, ότι θα έχουμε 100.000 νέους ανέργους και ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 0,3% ή 0,4% ή και το αισιόδοξο 0,5%, είναι βέβαιο ότι η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνει ακόμη περισσότερο προβληματική έως και επικίνδυνη.

- Για το ΙΚΑ φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως του 1,2 δις ευρώ επιπλέον για να καλύψει τόσο το έλλειμμα του κλάδου υγείας και τις υποχρεώσεις του προς τα νοσοκομεία, όσο και την επιβάρυνση που θα έχει από τις ενοποιήσεις των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, καθώς το Δημόσιο, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν καλύπτει το σύνολο αυτών των ελλειμμάτων.

- Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουμε την εκτίμηση, αυτά λένε οι δικοί μας υπολογισμοί, ότι θα χρειαστεί 700 εκατομμύρια επιπλέον για να καλύψει τις ανάγκες του, κυρίως για συντάξεις, ενώ στον ΟΠΑΔ επίσης το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, τα πράγματα είναι τραγικά, είναι πολύ δύσκολα. Εκεί η αδυναμία του Οργανισμού  να πληρώσει φαρμακεία, νοσοκομεία και γιατρούς έχει οδηγήσει, το γνωρίζετε επίσης, σε διακοπή συνεργασίας των φαρμακείων στην Αθήνα και των γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, για να μπορέσει ο ΟΠΑΔ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πάλι σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις θα χρειαστεί 1,1 δις εκατομμύρια ευρώ.

- Εάν δεν σπεύσει η κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων επενδύσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν δεν σπεύσει να τα στηρίξει, εάν δεν αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής με την εκτίμηση ότι, η οικονομική κρίση και ύφεση καλπάζει, επελαύνει, έρχεται και η ανεργία ξεπροβάλλει μπροστά μας  τότε τα πράγματα θα καταστούν εξαιρετικά δύσκολα. Θα συμφωνήσετε ότι η επελαύνουσα κρίση θα πλήξει κυρίως των εργαζόμενους, στον κρίσιμο τομέα της ανεργίας και βεβαίως του κοινωνικού κράτους, όπου προέχουσα σημασία και θέση έχει το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Εμείς σας προειδοποιούμε, το Ασφαλιστικό Σύστημα  βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.»


Πρακτικά Επίκαιρης Ερώτησης του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ σχετικά με τις απώλειες των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων

Στην ερώτηση του κ. Κουβέλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Κοντογιάννης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στην αρχή της πιο μεγάλης μεταρρύθμισης, που έχει γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και είναι πολύ νωρίς να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη σε επίπεδο αριθμών για τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτό.

Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί δεν κινδυνεύουν από την οικονομική κρίση όσον αφορά στην επενδυτική τους δραστηριότητα, καθώς δεν διαθέτουν επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα. Δεν έχουν άμεσα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα τραπεζών, που έχουν παρουσιάσει οικονομικά προβλήματα, αφού ως επί τω πλείστων έχουν επενδύσει σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.

Υπολογίζεται ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα φέρει τελικά όφελος 1,5 δισεκατομμύριων ευρώ περίπου, ποσό που θα προέλθει από τη διοικητική αναδιοργάνωση, τον εξορθολογισμό των δαπανών λόγω των ενοποιήσεων, της βελτίωσης της διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων κλπ.

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και τα οφέλη που θα προκύψουν για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τον έλεγχο των ανεξέλεγκτων δαπανών Υγείας, για να φέρω κάποια παραδείγματα.

Όσον αφορά στα ταμεία, οι προϋπολογισμοί του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, είναι πλεονασματική, ενώ από τον προϋπολογισμό του ΤΑΕΤΕΚΟ έλλειμμα παρουσιάζουν οι τομείς επικουρικής ασφάλισης προσωπικού Ο.Τ.Ε. και ΕΛΤΑ, πρόνοιας προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, ασθένειας προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, ασθένειας προσωπικού ΕΤΒΑ και επικουρικής ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ, το οποίο όμως καλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμα των τομέων.

Το κύριο βάρος του προβλήματος εντοπίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε., στον κλάδο Υγείας του Ο.Γ.Α. και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, των οποίων το έλλειμμα δεν καλύπτεται από τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Ωστόσο, θέλω να διευκρινίσω ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία οφειλή προς τα ελλειμματικά ταμεία.

Για την κάλυψη των ελλειμμάτων των παραπάνω ταμείων βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό το θέμα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης σας έχουν πολλές φορές επαναλάβει, το κράτος εγγυάται στο ακέραιο τόσο τις συντάξεις όσο και τις παροχές των ταμείων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι καινούργια και δεν προέκυψε προφανώς μέσα στο τρέχον έτος. Να σας θυμίσω την παραδοχή, η οποία ήταν αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές, ότι η εισφοροδιαφυγή ήταν εκείνη η οποία έπληττε και συνεχίζει δυστυχώς να πλήττει την αποτελεσματικότητα και την ευρωστία των ασφαλιστικών Οργανισμών.

Δεν θα συμφωνήσω με την αισιοδοξία με την οποία μιλήσατε, όχι γιατί δεν εύχομαι αυτό που κι εσείς εύχεστε, να πάνε καλά τα πράγματα και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την οικονομική κρίση. Όταν, όμως, πιθανολογείται έντονα ότι θα έχουμε εκατό χιλιάδες νέους ανέργους και ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 0,3% ή 0,4%, αν θέλετε και το αισιόδοξο 0,5%, τότε είναι βέβαιο ότι η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνει ακόμα περισσότερο προβληματική έως και επικίνδυνη.

Για το Ι.Κ.Α., κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως πλέον του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον, για να καλύψει τόσο το έλλειμμα του κλάδου Υγείας και τις υποχρεώσεις του προς τα νοσοκομεία, όσο και την επιβάρυνση που θα έχει από τις ενοποιήσεις των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς το Δημόσιο –το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- δεν καλύπτει το σύνολο αυτών των ελλειμμάτων.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουμε την εκτίμηση –αυτά λένε οι δικοί μας υπολογισμοί- ότι θα χρειαστεί 700.000.000 επιπλέον για να καλύψει τις ανάγκες του κυρίως για συντάξεις, ενώ στον ΟΠΑΔ –επίσης το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- τα πράγματα είναι τραγικά, είναι πολύ δύσκολα.

Εκεί η αδυναμία του Οργανισμού, κύριε Πρόεδρε, να πληρώσει φαρμακεία, νοσοκομεία και γιατρούς, έχει οδηγήσει –το γνωρίζετε επίσης- σε διακοπή συνεργασίας των φαρμακείων στην Αθήνα και των γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, για να μπορέσει ο ΟΠΑΔ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, πάλι σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, θα χρειαστεί 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κύριε Υπουργέ, αν δεν σπεύσει η Κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων επενδύσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν σπεύσει να τα στηρίξει, αν δεν αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής με την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση και ύφεση καλπάζει, επελαύνει, έρχεται και η ανεργία ξεπροβάλλει μπροστά μας ως έντονα πιθανολογούμενο στοιχείο, ε τότε τα πράγματα θα καταστούν εξαιρετικά δύσκολα. Διότι θα συμφωνήσετε ότι η επελαύνουσα κρίση θα πλήξει κυρίως τους εργαζόμενους στον κρίσιμο τομέα της ανεργίας και βεβαίως του κοινωνικού κράτους, όπου προέχουσα σημασία και θέση έχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας –εμείς σας προειδοποιούμε- το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουβέλη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, είναι σημαντικές οι επισημάνσεις σας και σας διαβεβαιώνω ότι επιζητώντας τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τα διαφαινόμενα προβλήματα.

Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας μεταβατικός χρόνος προσαρμογής για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον ασφαλιστικό χώρο, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι νέοι μηχανισμοί λειτουργίας των νέων φορέων.

Η αναδιοργάνωση θα υλοποιηθεί μέσα από μία σειρά δράσεις, όπως οι ενοποιήσεις των ταμείων, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η αναδιοργάνωση τμημάτων και στελεχιακού δυναμικού, αλλά και οι εσωτερικές διαδικασίες των ταμείων, η υιοθέτηση νέων, αποδοτικότερων και ασφαλέστερων μεθόδων αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες αναφερθήκατε κι εσείς και βέβαια με τη συμμετοχή στη σωστή εφαρμογή της μεταρρύθμισης όλων των συμμετεχόντων σε αυτή, αφού πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και όχι ακόμα-ακόμα το σαμποτάζ της μεταρρύθμισης από εκείνους που αντιδρούσαν στην ψήφιση του νόμου.

Πλέον είναι νόμος του κράτους και πρέπει με βάση την αρχή λειτουργίας του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού μας συστήματος να εφαρμοστεί, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε κοντά σε αυτήν την κατάσταση που περιγράψατε λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι συνολικά οι δαπάνες κοινωικής ασφάλισης για το 2008 ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2007 κατά 36,71% φτάνοντας τα 14,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περαιτέρω αύξηση προβλέπεται και για το 2009. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2009 προβλέπονται σημαντικά αυξημένες πιστώσεις για κοινωνικές πολιτικές που φτάνουν το 18,5% του Α.Ε.Π. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριοι συνάδελφοι, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση θα αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η Υπουργός Ααπσχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σύντομα θα υπάρξει αναλυτικός απολογισμός του εξαμήνου. Έχει δεσμευτεί η ίδια και σύντομα θα έρθει στη Βουλή για να καταθέσει τα στοιχεία.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ