05/03/2009

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα

Ο πρωθυπουργός λέει ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και άρα πρέπει να κινείται με τους κανόνες της. Εμείς το θεωρούμε πάρα πολύ λαθεμένο αυτό. Σήμερα η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μια πρωτοβουλία να αλλάξουν οι κανόνες της Ε.Ε. Δεν σας λέω ότι θα το καταφέρει, δεν είναι η μόνη, από διάφορες κυβερνήσεις ακούμε διαφορά. Θα μπορούσε να έχει και μια παρουσία έξω και πρακτικά αποτελέσματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα το οποίο αφορά τον έλληνα φορολογούμενο. Η Ελλάδα σήμερα ή χθες δανείστηκε με επιτόκιο 6,13%. Σήμερα η Αγγλική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το επιτόκιό της: 0,5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το δικό της επιτόκιο: 1,5%. Δηλαδή, το ¼ από αυτό που πληρώνει το ελληνικό κράτος, δηλαδή εσείς, οι τεχνικοί που είναι εδώ, όλοι οι πολίτες και για 10 χρόνια. Εγώ έθεσα αυτό το ερώτημα στον πρωθυπουργό. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν λένε ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί τον δανεισμό μιας χώρας μέλους, αλλά γιατί να μην αλλάξουν αυτοί οι κανόνες; Και γιατί να αφήσει χώρες, οι οποίες είναι πιεσμένες δημοσιονομικά, που είναι στη γωνία, να γίνονται θύματα μιας τόσο τεράστιας κερδοσκοπίας; Γιατί να μην είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτός που θα πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία; Γιατί να μην είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτός που θα πάρει μια πρωτοβουλία να σταματήσουν αυτά τα δημοσιονομικά όρια του 3%; Σε μια εποχή που θες χρήμα και από τη στιγμή που δεν έρχεται αυτό το χρήμα από τις τράπεζες, από τη στιγμή που ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις, μόνο το δημόσιο μπορεί να το κάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.