ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/03/2009

Τοποθέτηση Α.Φιλίνη στο σχ/ν Σύστημα άυλων τίτλων, διατάξεις για την κεφαλαιαγορά και φορολογικά θέματα



Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώ η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο, η Κυβέρνηση φέρνει κάθε τόσο οικονομικά νομοσχέδια που ασχολούνται με πάρα πολλά και αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους θέματα τα οποία έρχονται προς ψήφιση, χωρίς καν προηγουμένως να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία από τη μεριά της και ιδίως, δίχως να έχει προηγουμένως εξετάσει τις επιπτώσεις των νομοσχεδίων με τους φορείς που τους αφορούν ή θίγονται άμεσα.

Κυρίως, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, κινείστε εφαρμόζοντας στην πράξη μια πολιτική που καθημερινά αποδυναμώνει τη χώρα από το δημόσιο πλούτο, ξεπουλώντας τον για δήθεν πρόσκαιρα έσοδα, αφαιρώντας όμως έσοδα και προοπτική από το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αφού την περασμένη εβδομάδα, οι Βουλευτές σας, με ονομαστική ψηφοφορία, δέχθηκαν το ξεπούλημα του μεγαλύτερου τμήματος του Λιμανιού του Πειραιά, αρχίσατε ήδη τον προγραμματισμό της πώλησης της ΔΕΠΑ. Κυκλοφορούν από καιρό οι φήμες για τους σιδηροδρόμους και τώρα μόλις κλείσατε τη συμφωνία για την πώληση σε ιδιώτη της Ολυμπιακής. Και μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, πριν τη συμφωνία της πώλησης, αποκαλύφθηκε από τα ίδια τα πράγματα, έτσι όπως εξελίχθηκαν, ότι υπήρχε σχέδιο κατασυκοφάντησης της Ολυμπιακής εδώ και χρόνια, προκειμένου να την εξαφανίσει ο κύριος ανταγωνιστής της στη χώρα, για να επιβάλει το δικό του μονοπώλιο.

Τώρα προσπάθησε να την αγοράσει. Μπορεί να μην πέτυχε ακόμα το πλήρες σχέδιο για κλείσιμο της Ολυμπιακής, όπως είχε παλαιότερα εξαγγείλει ο ίδιος ο κύριος Υπουργός στην ομιλία του στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, πέτυχε όμως ο στόχος της εξαφάνισής της από το δημόσιο πλούτο με την ιδιωτικοποίηση της. Και βεβαίως, ο κύριος ανταγωνιστής της Ολυμπιακής καραδοκεί.

Μας απασχολεί πάρα πολύ ότι η παραγωγή στη χώρα δεν κινείται, ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στάσιμες ή γίνονται με το σταγονόμετρο.

Σας μιλούμε εδώ και μήνες –και σε εσάς, κύριε Υπουργέ- ήδη από το 2008 και σας λέμε ότι είναι επείγον να κινηθεί το ΕΣΠΑ για να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για απαραίτητα έργα στην περιφέρεια. Μέσα σʼ αυτήν την Αίθουσα προσπαθείτε να καθησυχάσετε τις ανησυχίες μας ή μάλλον να βουλώσετε τα στόματα και την αγανάκτησή μας, όμως, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουν φτιαχτεί προγράμματα ή δεν έχουν γίνει δεκτά προγράμματα για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Και αυτό πάλι οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν τα όργανα στην περιφέρεια για να οργανώσουν την απορρόφηση και κίνηση των κοινοτικών πόρων.

Οι Οργανισμοί «Δήμος Α.Ε.» και «Νομός Α.Ε.» που αποφασίσατε να φτιάξετε σε αντικατάσταση περιφερειακών συμβουλίων, με το δικαιολογητικό ότι έτσι θα βοηθήσετε τους μικρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας από τη μεριά τους, δεν μπορούν ακόμα να συγκροτηθούν, δεν μπορούν να προτείνουν, να βοηθήσουν.

Και αναφέρομαι σε όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι τυχαία, αλλά γιατί μέσα σʼ αυτό το νομοσχέδιο που καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε, υπάρχει άρθρο που αντί, μέσα στις δοσμένες συνθήκες, να βοηθά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να παίξει το ρόλο που μόνον αυτή μπορεί να παίξει στη χώρα, αλλά και για να κινηθούν τα κοινοτικά κονδύλια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2007-2013, αντίθετα η Κυβέρνηση της δίνει ένα γερό και καίριο κτύπημα.

Ξέρετε πολύ καλά, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% σε 0,5%, καθιστά κυρίως τους τουριστικούς δήμους, τους μικρούς και μεσαίους δήμους της χώρας, ανήμπορους να προχωρήσουν και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες τους και στους ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Πηγαίνετε δήθεν να ενισχύσετε τον τουρισμό. Όμως, διαλύετε τους δήμους και τους κάνετε ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στα καθήκοντά τους.

Λέτε ότι υπάρχει το τέλος κυκλοφορίας το οποίο έχει αποδοθεί στους δήμους. Όμως, γνωρίζετε ότι η απόδοση κατά 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους ψηφίστηκε μόνο και μόνο για να μπορούν να ανταποκρίνονται οι δήμοι στα έξοδα από τις αρμοδιότητες που πήραν, δηλαδή την αρμοδιότητα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, τη συντήρηση των σχολείων, τη συντήρηση των δρόμων, κλπ. Δόθηκε, δηλαδή, μία σειρά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όμως με τον όρο ότι θα τους δοθούν και τα απαραίτητα έσοδα προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σʼ αυτές τις αρμοδιότητες.

Παρʼ όλα αυτά και παρά τα τέλη κυκλοφορίας, πάλι η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι το κράτος της χρωστάει ακόμα 350 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι οι δήμοι της χώρας ξεσηκώθηκαν. Και αλίμονο! Μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν ευχαριστηθεί. Δεν είναι αυτά τα μέτρα, κύριοι της Κυβέρνησης, που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Μειώστε τα ναύλα. Μειώστε τα τέλη των αεροδρομίων. Δώστε βοήθεια και στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Προβάλλετε τουριστικά τη χώρα. Φροντίστε τον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους που μένουν κλειστοί λόγω έλλειψης πόρων.

Φροντίστε το περιβάλλον. Σταματήστε τα καταστροφικά σχέδια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τα μεγάλα τουριστικά χωριά, τα γνωστά condo hotels, που θα «χτυπήσουν» το περιβάλλον και τη βάση του τουρισμού μας, δηλαδή τις μικρές και μεσαίες μονάδες, αλλά και ορισμένες μεγαλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα αποσύρετε αυτή τη διάταξη. Και αν τη θέλετε οπωσδήποτε, αντικαταστήστε την άμεσα με μία αντίστοιχη που θα προβλέπει άμεση ενίσχυση στους δήμους. Το 25% του ΕΤΑΚ θα μπορούσε να είναι μία λύση. Αλλιώς, καταργήστε άμεσα αυτή τη λύση που προτείνετε.

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι μέσα στην ΚΕΔΚΕ υπάρχει μεγάλη αναταραχή. Ήδη έχει κατατεθεί από τη μεριά της Αντιπολίτευσης πρόταση προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο σε δεκαπέντε ημέρες, με θέμα τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Είπα και πριν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αναφέρθηκα πρώτα σʼ αυτό το θέμα γιατί το θεωρούμε καθοριστικό για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και γιατί αφορά ταυτοχρόνως και μία σημαντική βιομηχανία μας, τον τουρισμό. Ο τίτλος του νομοσχεδίου που συζητούμε, είναι «Σύστημα άυλων τίτλων, διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

Σʼ αυτό ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την καταχώριση στο σύστημα άυλων τίτλων κινητών αξιών ύστερα από ακινητοποίηση, αποϋλοποίηση και σχετικά θέματα.

Θέλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με παλαιότερη απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» που είναι ο κεντρικός φορέας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και το διακανονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τη διαχείριση του συστήματος άυλων τίτλων, μετατράπηκε από δημόσια σε ιδιωτική εταιρεία. Και τώρα βλέπουμε και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχει ως εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων κερδοσκοπικού χαρακτήρα ένα σύστημα αποϋλοποίησης δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό είναι παράδοξο. Θα έπρεπε αυτό το σύστημα που λειτουργεί να υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και σε δημόσια διαχείριση και όχι σε ιδιωτική κερδοσκοπική διαχείριση.

Όμως, μέσα σʼ αυτό το σχέδιο νόμου τίθεται πλέον ουσιαστικά υπό κυβερνητικό έλεγχο η Επιτροπή για την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς. Πλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Θα είναι εξαρτημένη -η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- από τον Υπουργό και αυτό βέβαια πάλι δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων σε περίπτωση αποφάσεων για δημόσιες επιχειρήσεις, εκτός του ότι επιπλέον τίθεται και θέμα πιθανών κινδύνων για χειραγώγησή της από πολιτικά πρόσωπα.

Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως Αρχή με επιστημονικό κύρος και τεχνογνωσία που να γίνεται δεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά της.

Επίσης, μέσα σʼ αυτό το σχέδιο νόμου στο άρθρο 16 μπαίνει θέμα σχετικά με την υπαγωγή της επιχείρησης «Next Solar» -εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων, εξαρτημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας- στο ν. 3299/2004.

Εμείς, ξέρετε ότι γενικά είμαστε υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» και συμφωνούμε με την προώθηση των Α.Π.Ε. Όμως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις χαριστικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται μέσα σʼ αυτό το σχέδιο νόμου, σχετικά μʼ αυτήν την εταιρεία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μπορείτε να πείτε μία χαριστική ρύθμιση; Μία!

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Μα, είναι η τεράστια χρηματοδότηση που της δίνεται, κύριε Υπουργέ!

Όμως, θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά, όταν θα συζητήσουμε και επί των άρθρων.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που ενσωματώσατε στο σχέδιο νόμου και που αφορά διατάξεις, προκειμένου μετά τα 28 δις που δώσατε στις τράπεζες -στην περίπτωση διανομής μερίσματος- η διανομή να περιορίζεται αποκλειστικά στη διανομή μετοχών και να απαγορεύεται η επαναγορά των ίδιων μετοχών.

Παρʼ όλα αυτά, κάνατε και πάλι εξαιρέσεις. Εξαιρείτε την απόδοση των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει προς το εξωτερικό τα πιστωτικά ιδρύματα. Δεν βλέπουμε το λόγο αυτής της εξαίρεσης, κύριε Υπουργέ, μιας και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα διαφορετικής μεταχείρισης των ξένων επενδυτών μόνο στη Ελλάδα. Τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης είναι παγκοσμίως τα ίδια. Άρα, δεν βλέπουμε ποιος ο λόγος των εξαιρέσεων ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Θα μπορούσατε στην τοποθέτησή σας να μας απαντήσετε γιʼ αυτό το θέμα.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ σε δύο τροπολογίες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η μία αφορά τους συμβασιούχους του ΟΠΑΠ. Δέχεστε στο άρθρο 34 του σχεδίου νόμου παράταση της απόσπασής τους για ένα έτος. Όμως, αυτή η λύση είναι πάλι αποσπασματική. Οι ίδιοι ζητούν να μείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2013, γιατί μέχρι τότε η χώρα μας πρόκειται να αναλάβει διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι ούτε καν αυτό αποτελεί λύση. Εμείς θεωρούμε ότι θα ήταν σωστή η πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και καταθέσαμε και σχετική τροπολογία ως προς αυτό το θέμα.

Επίσης, κλείνοντας θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία που καταθέσαμε και την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική, σχετικά με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι καυτό για τους ανθρώπους αυτούς –γύρω στους 670- που μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αλλά, επίσης, υπάρχουν και άλλοι πολλοί συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, που καλύπτουν θέσεις πάγιων αναγκών και οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν άμεσα, αναγκαστικά, επειδή ξεπερνούν τους 24 μήνες ως συμβασιούχοι.

Βλέποντας την έκρυθμη κατάσταση που έχει υπάρξει, την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων, αλλά, επίσης, γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 80% καλύπτει τις ανάγκες του από συμβασιούχους, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα, προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Έχουν πει πως κατεβαίνουν και μεθαύριο σε απεργία στην Ακρόπολη. Να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ εκεί, θεωρούμε ότι θα είναι φοβερή βεβήλωση του Ιερού Βράχου. Μπορείτε να πάρετε άμεσα μέτρα, ώστε να λυθεί το ζήτημα. Εμείς έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ