20/03/2009

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη για τις συνθήκες εργασίας στον χώρο της καθαριότητας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ «ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ» ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 340 ΕΥΡΩ

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής του, προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, με θέμα «Σε εργασιακό μεσαίωνα οι καθαρίστριες στις εφορίες Αττικής. Το δημόσιο πρωτοστατεί σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο γυναικών καθαριστριών», απαντώντας στο Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε:

«Λυπούμαι για την απάντηση του κ. Υφυπουργού. Επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι εργασιακές σχέσεις αυτές με τις καθαρίστριες στις εφορίες. Δεν μπορεί στο δημόσιο να γίνεται ένα άγριο δουλεμπόριο, το οποίο να καλύπτεται με τέτοιου είδους απαντήσεις. Εσείς εργαζόσασταν ποτέ και είναι δυνατόν να εργαστεί σήμερα άνθρωπος με συμβάσεις ενός μήνα και 340 ευρώ και ερχόσαστε να τις δικαιολογήσετε; Και λέτε ότι είναι συμβάσεις έργου; Είναι δυνατόν; Τι είναι οι καθαρίστριες ελεύθεροι επαγγελματίες; Κάνουν ελεύθερο επάγγελμα; Μισθωτή εργασία προσφέρουν. Είναι δυνατόν να δουλεύουν χωρίς να μπορούν να πάρουν δώρο, χωρίς να μπορούν να πάρουν άδεια, γονικά επιδόματα; Μπορεί να δουλεύουν επί τόσα χρόνια και να΄ρθει αύριο οποιοσδήποτε από το δημόσιο τομέα  ή από τις εφορίες και να τους πει ότι τις συμβάσεις αυτές δεν τις ανανεώνουμε και να πετάγονται στο δρόμο οι γυναίκες αυτές μετά από δουλειά πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνων στην υπηρεσία; Πού μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα; Μόνο στο τέρας που λέγεται ελληνικό δημόσιο και στα μυαλά εγκεφάλων στην κυβέρνηση τα οποία δεν θέλουν να δουν την εργασιακή πραγματικότητα και θέλουν να τη μετατρέψουν  σε ζούγκλα. Και βλέπουμε να γίνονται όλα αυτά με τις υπεργολαβίες και βεβαίως και αυτά που ξέρουμε τα φρικτά με τη συνδικαλίστρια μετανάστρια από τη Βουλγαρία την Κούνεβα. Αυτά είναι τα σύμβολα της σημερινής Ελλάδας; Και ερχόσαστε να μου δώσετε μια τέτοια απάντηση αντί να πείτε θα αποκαταστήσουμε φυσιολογικές, ομαλές εργασιακές σχέσεις.

Εφόσον οι γυναίκες αυτές καθαρίζουν κάθε μέρα και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο χώρο των εφοριών, αυτές οι εργασιακές σχέσεις  θα έπρεπε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Όχι σε συμβάσεις ενός μήνα με  απαράδεκτες δουλεμπορικές συμβάσεις. Θα έπρεπε οι γυναίκες αυτές να δουλεύουν κανονικά με αυτά που προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καλύπτει με παράθυρα και παραθυράκια για να αποδιαρθρώνει τα πάντα και να εξευτελίζει ανθρώπους και να τους κάνει να παρακαλάνε κάθε μήνα τους οποιουσδήποτε για να μπορέσουν να έχουν μια δουλειά. Και μιλάμε για μεγάλες σχετικά ηλικίας γυναίκες, γυναίκες που έφτασαν στα σαράντα, πενήντα και πλέον χρόνια. Τι θα κάνουν αυτές οι γυναίκες αυτές κύριε Υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης; Ούτε σύνταξη δεν θα πάρουν αν αύριο διακοπεί αυτή η εργασιακή τους σχέση.

Επομένως, σας καλώ να ξανασκεφτείτε το θέμα και να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Ειδικά για γυναίκες που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί , για 340ευρώ, για να καθαρίζουν κάθε μέρα τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες νευραλγικές υπηρεσίες, όπως οι εφορίες. Ξανασκεφτείτε το  και πάρτε πρωτοβουλίες. Μην δίνετε απαντήσεις υπεράνω.»