ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/05/2009

Oμιλία ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης "Siemens" στο σύνολό της



ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όλους αυτούς τους λόγους, τους οποίους ακούσατε να διατυπώνονται τόσο από τον κύριο Υπουργό όσο και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή. Και πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή προφανέστατα, για να ελέγξει όλα εκείνα τα ζητήματα που συγκροτούν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος για μία υπόθεση η οποία απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και άλλες χώρες της παγκόσμιας κοινότητας.

Πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή των Ελλήνων με μία Εξεταστική Επιτροπή με αυτή την υπόθεση, διότι δεν δικαιούται η Βουλή να σιωπά, όταν ολόκληρη η κοινωνία διαπιστώνει ότι και στην περίπτωση αυτή έχει αδικηθεί το δημόσιο συμφέρον και έχει προσβληθεί το δημόσιο αγαθό.

Και εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινοφανή όσο και επικίνδυνη άποψη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Βέβαια, όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό τι λέει η Κυβέρνηση; Ότι εφόσον για μια υπόθεση έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, έστω και αν συνιστά υπόθεση δημοσίου συμφέροντος.

Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να ερμηνεύσουμε ως εισήγηση, πρόταση και θέση της Κυβέρνησης για κατάργηση των Εξεταστικών Επιτροπών, δηλαδή, για περιορισμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γιατί η Εξεταστική Επιτροπή είναι η μείζων έκφραση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Και ποιος είπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Εξεταστική Επιτροπή υποκαθιστά ή αντικαθιστά το έργο της δικαιοσύνης; Είναι δύο διαδικασίες, αυτή η έρευνα ενώπιον της δικαιοσύνης και η έρευνα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου η μία δεν ανταγωνίζεται την άλλη και μπορούν να βαίνουν παράλληλα, χωρίς να βλάπτεται το περιεχόμενο και των δύο διαδικασιών.

Πρόκειται για μια καινοφανή, όπως σας είπα, άποψη και κατά τη γνώμη μου και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, δηλαδή, για τη λειτουργία της πολιτικής ζωής. Βοά η κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει θέμα SIEMENS; Υπάρχει ζήτημα χρηματισμού κάποιων; Υπάρχει ζήτημα το οποίο έχει σχέση με το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου; Δε θα το ερευνήσει η Βουλή αυτό το ζήτημα; Θα σιωπήσει; Θα εμφανίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού ως Πόντιος Πιλάτος η Βουλή και θα λέει «Η δικαιοσύνη ερευνά και εμείς σιωπούμε»;

Ειλικρινά, οφείλουμε να ανησυχούμε με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής σκέψης που ουσιαστικά, ας το επαναλάβω, εισηγείται την πολιτική κατάργηση της Βουλής να εξετάζει και να ερευνά υποθέσεις που αφορούν στο ελληνικό δημόσιο και στην ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δικαιοσύνη βεβαίως να κάνει το έργο της, αλλά να θυμίσω την απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει σημειώσει η ελληνική δικαιοσύνη αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πριν δυόμισι-τρία περίπου χρόνια οι γερμανικές αρχές όσο και οι ελβετικές –διότι εμπλέκονται με τους λογαριασμούς που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας- ειδοποιούν και καλούν την ελληνική δικαιοσύνη «ελάτε να σας δώσω στοιχεία». Δεν εμφανίστηκε η ελληνική δικαιοσύνη παρά με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών. Και δεν υποχρεούμεθα να το σημειώνουμε ως παθολογία, ως αρνητική συμπεριφορά της δικαιοσύνης αναφορικά με μια τέτοια κρίσιμη υπόθεση;

Εγώ δεν θα επαναλάβω αυτό το οποίο ακούστηκε το τι έχει συμβεί στη Γερμανία, το πόσο συστηματικά και μεθοδικά δούλεψε η δικαστική αστυνομία και άλλες αρχές, το πώς οι εισαγγελείς και οι ανακριτές λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους να ερευνήσουν την υπόθεση, να πλησιάσουν την αλήθεια. Την πλησίασαν και την ανέδειξαν σε σημαντικό βαθμό. Θα σας πω, όμως, ότι αυτή η καθυστέρηση η οποία υπάρχει στη διερεύνηση, δυστυχώς όχι μόνο αυτής της υποθέσεως αλλά και άλλων υποθέσεων με μεγάλο ενδιαφέρον, δικαιολογεί απόλυτα, κατά τη γνώμη μου, αυτό το οποίο η ελληνική κοινωνία έχει στη συνείδησή της, ότι και η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, και πολλές φορές εντάσσεται στην πολιτική σκοπιμότητα και στην πολιτική μεροληψία. Και όλα αυτά είναι στοιχεία, τα οποία συνιστούν μια πολιτική αναντίστοιχη των πραγματικών αναγκών και κυρίως αναντίστοιχη της διεκδίκησης της ελληνικής κοινωνίας, η πολιτική να επιλύει προβλήματα, η δικαιοσύνη να ασκεί τα καθήκοντά της.

Δεν θα επαναλάβω σε όλους σας γνωστά ζητήματα που έχουν σχέση με την προπέτεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σπεύδει να εκδίδει, χωρίς να το δικαιούται, αποφάσεις. Ούτε θα μιλήσω για άλλη μια φορά για τις τόσες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αντιμετώπιση από τη δικαιοσύνη κρίσιμων υποθέσεων, όπως εν προκειμένω είναι η υπόθεση της SIEMENS.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς διεκδικώντας και ζητώντας να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή δεν αναφέρεται ούτε στο νόμο περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών, ούτε στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, ούτε προσωποποιεί, διότι δεν έχει τα αναγκαία στοιχεία. Εάν τα είχε θα το έκανε μα άλλη διαδικασία και προφανέστατα όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας της εξεταστικής επιτροπής. Εκείνο, όμως, το οποίο ζητάμε ως υπόθεση πολιτικού καθήκοντος από όλους είναι να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να κοιμάται η Βουλή των Ελλήνων, να αδιαφορεί και να προσβάλει αυτό για το οποίο ετάχθη, να προστατεύει το δημόσιο αγαθό και το δημόσιο συμφέρον. Να, γιατί πρέπει να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή. Γιατί συν τοις άλλοις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εγερμένη εδώ και καιρό η συνείδηση των πολιτών ότι η πολιτική απέχει από τα ουσιαστικά της καθήκοντα και οι πολιτικοί καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούστηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα διακίνησης χρημάτων προς κομματικά ταμεία. Και εδώ συζητάμε επίσης για ένα θέμα –θα πρέπει να συζητήσουμε- μείζονος ενδιαφέροντος την πολιτική διαφάνεια, το οικονομικό χρήμα.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής; Για τη λειτουργία του πολιτικού χρήματος και της πολιτικής διαφάνειας θα μιλήσει η δικαιοσύνη; Η δικαιοσύνη το μόνο που θα πράξει είναι να εντοπίσει, αν εντοπίσει ποινικά αξιόλογες πράξεις, να τις προσωποποιήσει και αν έχει όλα τα στοιχεία τη συνδρομή των αναγκαίων στοιχείων να οδηγήσει την υπόθεση στο ακροατήριο. Τα άλλα, όμως; Το πώς λειτουργεί η διοίκηση, το πώς συναλλάσσεται η διοίκηση, το πώς η διοίκηση μπορεί να εξαγοράζεται ή στην καλύτερη περίπτωση να χειραγωγείται και να ετεροκαθορίζεται από άλλα συμφέροντα, αυτά θα τα πει η δικαιοσύνη; Εάν περιμένετε να τα πει η δικαιοσύνη, εσείς της Κυβέρνησης, φοβάμαι ότι έχετε μπερδέψει τους ρόλους της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να εξετάσει η εξεταστική επιτροπή, η οποία βλέπω ότι δεν θα συγκροτηθεί με βεβαιωμένη την πλειοψηφία, η οποία υπάρχει στο Κοινοβούλιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εξεταστική επιτροπή θα έπρεπε να είναι το δικαίωμα της μειοψηφίας να τη συγκροτεί, προκειμένου να ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη μείζονα έκφρασή του. Και είναι ακριβές αυτό το οποίο ακούστηκε από το συνάδελφο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον κ. Κανταρτζή όταν προτείναμε στην αναθεωρητική διαδικασία του έτους 2001 να αλλάξουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούν να συστήνονται εξεταστικές επιτροπές, να αλλάξουν δηλαδή οι πλειοψηφίες και εσείς της Νέας Δημοκρατίας και εσείς αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σιωπήσατε, αλλά αρνηθήκατε να εξετάσετε και τη συγκεκριμένη πρόταση. Και όταν προσβάλλεις θεσμικές λειτουργίες αυτοί οι προσβεβλημένοι θεσμοί σας εκδικούνται, μας εκδικούνται συνολικότερα. Να, που έχει περιπέσει η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής στο να είναι στα χέρια της εκάστοτε πλειοψηφίας της Βουλής και μάλιστα εξαιρετικά εύθραστης των εκατόν πενήντα και ενός Βουλευτών και η Βουλή να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της, να μην μπορεί να ελέγξει και να ερευνήσει υποθέσεις, όπως αυτή η υπόθεση της SIEMENS.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έπρεπε να είναι ομόφωνη η απόφαση, θα έπρεπε να είναι κοινή η θέληση όλων των πτερύγων, να λειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή, να αναπτυχθεί ο ερευνητικός ρόλος της Βουλής, προκειμένου να μπορεί η πολιτική λειτουργία να ανταποκρίνεται σε εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στη σπουδαιότητα των ζητημάτων.

Κύριοι συνάδελφοι, αναμφισβήτητα υπάρχουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία έχουν τη σπουδαιότητά τους. Υπάρχουν και τα σκάνδαλα. Και σε καμία περίπτωση όταν θέλουμε να ερευνηθούν τα σκάνδαλα, δεν θέλουμε να αποπροσανατολιστεί η πολιτική και από την ενασχόληση με τα κοινωνικά προβλήματα και με την επίλυσή τους. Έτερον εκάτερον, αλλά δεν μπορεί να επιστρατεύεται κάθε φορά ο εύκολος λόγος ότι θέλετε την έρευνα υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεων διαφθοράς, υποθέσεων αδιαφάνειας, γιατί δεν θέλετε να ασχοληθούμε με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αναμφισβήτητα ναι και τα δύο πρέπει να γίνουν, γιατί και τα δύο αφορούν στο συμφέρον του ελληνικού λαού. Και διότι η διαφθορά, κύριε Υπουργέ, στο βαθμό που μένει ανεξιχνίαστη, στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζεται, πληγώνει, καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και εν τέλει ευτελίζει και την πολιτική. Και ποιος είναι ευτυχής γιʼ αυτό που καταγράφεται; Η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην παγκόσμια κλίμακα σε υποθέσεις διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Θέλετε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να συνεχίσει να σιωπά η πολιτική και να απέχει η Βουλή από την έρευνα τέτοιων υποθέσεων; Αναλαμβάνετε στο ακέραιο την ευθύνη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς σε χρόνο ανύποπτο είχαμε μιλήσει και όχι καιροσκοπικά ή και ευκαιριακά και για το C4I, δηλαδή πώς καταρτίστηκε η σύμβαση, αλλά και γιατί έγινε η παραλαβή του έργου. Είχαμε μιλήσει και για τον ΟΤΕ για υπερτιμολογήσεις που υπήρχαν. Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ο συνάδελφός μας ο κ. Λεβέντης είχε καταθέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είχαμε μιλήσει για τη σχέση ΟΤΕ και SIEMENS. Δεν προσερχόμεθα για πρώτη φορά στην υπόθεση. Προσερχόμεθα τώρα και ζητάμε να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή, διότι η συρροή στοιχείων είναι πρόδηλη και κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Και όποιος την αμφισβητεί, η Νέα Δημοκρατία εν προκειμένω, νομίζω ότι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά θέλει – θέλετε να βγάλω την πρόθεση από τη μέση; Ας τη βγάλω- εξ αντικειμένου, τουλάχιστον, λειτουργείτε συγκαλυπτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και αν δεν υπήρχαν οι εξεταστικές επιτροπές ως λειτουργία της Βουλής θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, να την εφεύρουμε και να τη θεσμοθετήσουμε.

Γιατί μία πολιτική που απέχει από το να ερευνά τις υποθέσεις που απασχολούν τον ελληνικό λαό και το δημόσιο συμφέρον, είναι μία πολιτική, κατʼ επιεική έκφραση, τουλάχιστον ανεπαρκής, αναποτελεσματική και κατά την αυστηρή και κυριολεκτούσα έννοια, μία επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ