ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/05/2009

Ομιλία της βουλευτού Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αμμανατιδου-Πασχαλιδου Λιτσας στην εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας στο ΑΠΘ (Δασολογια) με θεμα: «Tο Περιβάλλον στο στόχαστρο»



Συντρόφισσες και σύντροφοι της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που πήρατε να διοργανώσετε μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων τη σημερινή εκδήλωση με θεματολογία τόσο επίκαιρη όπως το «περιβάλλον και τα δάση».

Χαίρομαι ακόμη περισσότερο όταν εσείς οι φοιτήτριες και φοιτητές αγωνίζεστε για το μέλλον μέσα από συλλογικότητες και έχετε πολυεπίπεδες δράσεις.

Άλλωστε εσείς είστε η γενιά που παλεύετε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, είστε η γενιά του άρθρου 16, είστε το νέο αίμα που δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τους δικούς σας αγώνες, όπως το έχουμε εισπράξει εμείς οι μεγαλύτεροι που για πολλά χρόνια ίσως είχαμε την αντίληψη ότι μετά τη γενιά του Πολυτεχνείου και το κάθισμα όλων των συλλογικών δράσεων, δεν θα ερχόταν η στιγμή που θα ξεκινούσε ένα νέο κύμα διεκδικήσεων για την παιδεία , την εργασία, την αξιοπρεπή διαβίωση, το περιβάλλον.

Τολμώ να πω ότι μας δίνετε κουράγιο και με τα δικά σας πλέον φτερά πετάμε και εμείς.

Διότι μέσα στην πολιτική σήψης που όλοι βιώνουμε από τη μια με τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια, την ατιμωρησία και ανισονομία μεταξύ πολιτικών και πολιτών και την πολιτική «κουκουλώματος» και από την άλλη τη συρρίκνωση του εισοδήματος, την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους, την επισφαλή εργασία, τα stage, το μπλοκάκι, την ανεργία, εσείς σηκώνετε το ανάστημα και δεν επιτρέπετε να διαχειρίζονται τις τύχες σας και να μιλούν για σας χωρίς εσάς. Παλεύεται για την ελευθερία της σκέψης και του λόγου.

Παλεύεται για να είστε ελεύθεροι άνθρωποι και όχι μηχανάκια στην παραγωγή προϊόντων αυτών που θέλουν να μανατζάρουν τις πανεπιστημιακές σχολές και να γίνετε το μέσο που αυτοί θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Γι αυτό ενοχλούνται, γιατί τους μπήκατε στο ρουθούνι!

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αντιλαμβάνεστε εσείς τα νέα δεδομένα μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούνται όχι μόνο στη δική μας χώρα αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης και κατεπέκταση σε παγκόσμιο, ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε και να σταθείτε με αξιοπρέπεια αλλά και αγωνιστικότητα απέναντι στους νέους περιορισμούς που επιβάλλουν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά κέντρα.

Είστε εκείνη η γενιά που μπορείτε να έχετε την αμεσότητα της πληροφόρησης μέσα από το διαδίκτυο, σερφάροντας να κάνετε φίλους στην άλλη άκρη της γης, να μαθαίνετε με ταχύτητα φωτός γεγονότα που διαδραματίζονται σε άλλες επικράτειες, πάντα όμως κρίνοντας τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χώρα και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η δύναμη της άμεσης πληροφόρησης ξεπερνά πολλές φορές όλους μας και γίνεται μοχλός αυτοοργάνωσης της κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας, όταν συμβαίνουν γεγονότα δραματικά όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 του Δεκέμβρη που πρωτοστατήσατε ενάντια στη βία και δεχθήκατε χημικά όπως και όλοι όσοι βρισκόμασταν στους δρόμους είτε κάτω από ένα πανό μιας συλλογικότητας είτε αυθόρμητα, ανάμεσα όμως σε όλο το θυμωμένο πλήθος που πλημμύριζε καθημερινά σχεδόν, τους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας ειρηνικά.

Και δεν ήταν μόνο τα χημικά και τα άλλα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά μία καλά οργανωμένη καμπάνια των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και όχι μόνο, διότι δυστυχώς υπήρχαν και οι βολές του μονολιθικού άλλου αριστερού κόμματος, ενάντια στο νέο που γεννιέται και που δεν μπορούν να το τιθασεύσουν και να το χαλιναγωγήσουν και έτσι κατέφυγαν σε ακρότητες, προβοκάροντας και βάζοντας ταμπέλες με χαρακτηρισμούς απαράδεκτους για τη νεολαία μας, πλήττοντας για άλλη μια φορά τη δημοκρατία.

Αναφέρθηκα στη δύναμη της γρήγορης πληροφόρησης σε στιγμές κρίσιμες και θέλω να σταθώ στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, μέσα από ένα κάλεσμα των bloggers, που για πρώτη φορά στη χώρα μας απʼ όσο γνωρίζω το διαδίκτυο συνέβαλλε ώστε σε ελάχιστο χρόνο χιλιάδες άνθρωποι φορώντας μαύρα μπλουζάκια να δώσουν το ραντεβού τους μπροστά στην ελληνική βουλή.

Ο λόγος πολύ σοβαρός, καιγόταν η μισή Ελλάδα!!!

Οι πολίτες που αυθόρμητα συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση θέλησαν α διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν ανοχύρωτη τη χώρα θέματα που ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνια τώρα αναδείκνυαν και η πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού του 2007, στο πέρασμά της έκαψε δάση, σπίτια, περιουσίες, υποδομές, επιχειρήσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά αφαίρεσε και ανθρώπινες ζωές, ενώ ο πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής στις 16 Αυγούστου εξήγγειλε εκλογές και η προεκλογική καμπάνια γινόταν ενώ μύριζαν ακόμη οι…καμένες σάρκες πολιτών και πυροσβεστών. Στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη στήριξης δημόσιων υποδομών και προληπτικών μέτρων λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά όταν στηρίζονται οι τράπεζες με 28δις κανένα πρόβλημα και αναστολή δεν υπάρχει.

Η καταστροφή που υπέστη η χώρα μας σε δασικό κεφάλαιο έχει καταγράψει τα πρώτα της αρνητικά αποτελέσματα.

Οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Αττικής, της Χαλκιδικής και άλλες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές τότε αλλά και πριν ή μετά το καλοκαίρι του 2007, είναι γυμνές μπροστά σε πλημμύρες, έχει αλλάξει το μικροκλίμα και έχει ανέβει η θερμοκρασία τους και μαζί με αυτά υπάρχουν και οι οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον τουρισμό.

Και εκεί έρχονται οι καταπατητές και παίρνουν φιλέτα για δική τους αξιοποίηση και τσιμεντοποίηση, με την ανοχή της πολιτείας και πολλές φορές με την προτροπή της, όχι μόνο σε καμένες δασικές εκτάσεις αλλά και σε άλλες δημόσιες αναδασωτέες, χέρσες ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου, ή στη Μονή Τοπλού ή στην περίπτωση του Πανοράματος στο λεγόμενο Ανθιμοπέδι και αφού υπάρχουν δασοκτόνοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί οι επιτήδειοι να μην τους χρησιμοποιήσουν. Και χθες ψηφίστηκε άλλη μια νομοθετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην εκκλησία να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα για επενδύσεις μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, μετά από όλες τις αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) για να ανασάνουν.

Οι αποχαρακτηρισμοί και οι αλλαγές χρήσεις γίνονται σε μια βραδιά όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν τους «χορηγούς τους».

Όλα για τους ημέτερους.

Ξέρετε τι ταιριάζει εδώ: «ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος».

Και επειδή είπα για κλίμα ας δούμε τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Και να δούμε αν η χώρα μας καλλιεργεί στο δικό της θερμοκήπιο τέτοιες αλλαγές.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα μεσογειακή και νησιωτική αφού διαθέτει μαζί με τις βραχονησίδες 3000 και πάνω νησιά και έχει φυσικές πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος, ο αέρας, τα ποτάμια και τα κύματα της θάλασσας. Πλήθος δηλαδή ΑΠΕ.

 Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποτελούν πηγές ενέργειας είναι σε εμβρυακό ακόμη στάδιο, εκτός από κάποια ποτάμια που χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ που έχει εγκαταστήσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Εδώ θέλω να αναφέρω την εκτροπή του Αχελώου που είναι γνωστή σε όλους ως ένα έργο που ξεκίνησε στη δεκαετία του ʼ80 από το ΠΑΣΟΚ και έχει φέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει πάνω από 6 φορές στο ΣτΕ.

Τα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα δεν αλλοιώνουν την αρχική φυσιογνωμία της περιοχής όταν τηρούνται οι αυστηροί όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα μεγάλα και οι εκτροπές των ποταμών όμως έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο.

Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι το ΣτΕ  έχει πολλές φορές παρέμβει και βοήθησε στη διάσωση του περιβάλλοντος.

 Τελευταία θυμάστε έβγαλε την απόφαση και ματαίωσε τα σχέδια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τσιμεντοποίησης του Βωβού δίπλα στο  γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι πολίτες που κινητοποιήθηκαν, η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, ο ΣΥΝ με τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν δεχτεί μεγάλη σπέκουλα για τον αγώνα που έκαναν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Και ο αγώνας δικαιώθηκε.

Και εδώ θα πρέπει να σας πω ότι οι αγώνες που δίνει ο πολιτικός χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς πολλές φορές μαζί με κινήσεις πολιτών, φορέων για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, εδώ και πολλά χρόνια φέρνει αποτελέσματα χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Πόσες φορές δεν στήριξε δράσεις και ήταν μόνος, πόσες φορές ανέδειξε σκάνδαλα σε επίπεδο βουλής, αλλά και ευρωβουλής με τους ευρωβουλευτές μας, για τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, τη διαχείριση, διάσωση και ποιότητα των υδατικών πόρων, τη διάσωση και τον καθαρισμό δασών και ρεμάτων, τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα αιωρούμενα σωματίδια, τη ρύπανση λιμνών, ποταμών και θαλασσών, τις ρυπογόνους λιγνιτικές μονάδες και τη μεγαλύτερη καταστροφή που θα έλθει αν επιτρέψουμε και λιθανθρακικές μονάδες να

εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για οικολογία, περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για αυτά όμως με τη στενή τους έννοια όπως κάποιοι άλλοι.

Εμείς θεωρούμε ότι όλα έχουν σχέση με τις πολιτικές επιλογές και με το κέρδος. 

Άρα όταν μιλούμε για περιβάλλον πρέπει να έχουμε κατά νου και την ταξική διάσταση των πραγμάτων και αυτή πρέπει να προβάλουμε, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Θέλουμε μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της εργασίας, της ισονομίας, της άρσης των αποκλεισμών και του ρατσισμού, με καθαρό περιβάλλον, θέλουμε έναν άλλον κόσμο που οραματιζόμαστε και είναι εφικτός.

Ως νέες και νέες μπορείτε να αλλάξετε το τοπίο και τους συσχετισμούς είναι στο χέρι σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ