14/05/2009

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Τ. Κουράκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Δένδια

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κουράκης μαζί με τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Ν. Παρασκευόπουλο επισκέφθηκαν την Τετάρτη 13-5-09 τον Υπουργό Δικαιοσύνης  και συζήτησαν μαζί του:

•    α) ζητήματα που ανέκυψαν στη Βουλή στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιείχε διατάξεις για τους κρατούμενους και

•    β) το ζήτημα της  άρσης της κράτησης του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ καθώς και  της διακοπής της διαδικασίας έκδοσής του στην Τουρκία.

Τα ζητήματα σχετικά με τους κρατούμενους που ετέθησαν στον Υπουργό  αφορούν :

1.    Την επαναφορά στο νομοσχέδιο της διάταξης που αφορά  στην υφʼ όρον απόλυση με τα 3/5 των κρατουμένων με το νόμο για ναρκωτικά.

2.    Την εξαγορά των πενταετών ποινών φυλάκισης και κάθειρξης ακόμα και όταν αυτές έχουν συγχωνευτεί και δεν μπορούν να διασπαστούν.

3.    Την ανάπτυξη μονάδων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ παράλληλα με την λειτουργία των λοιπών κέντρων απεξάρτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

4.    Τη συρρίκνωση του μέτρου της προσωρινής κράτησης καθώς η υπερβολική και καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου όχι μόνο είναι σε  βάρος της ίδιας της έννοιας του δικαίου, αλλά έχει συμβάλει ουσιαστικά στον υπερπληθυσμό των φυλακών με όλα τα αρνητικά παρεπόμενα.

5.    Την αντιμετώπιση της χρόνιας παραμονής κρατουμένων προς μεταγωγή σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κάτω από απολύτως καταδικαστέες συνθήκες

6.    Την προώθηση των διαδικασιών για την αντικατάσταση του ενδοσκοπικού ελέγχου των κρατουμένων με  τρόπους που δεν προσβάλλουν την προσωπικότητα των κρατουμένων γυναικών και ανδρών.

7.    Την επέκταση της δυνατότητας επίσκεψης των φυλακισμένων και των φυλακών πέραν  της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και του Συνήγορου του Πολίτη και στα προεδρεία των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων

Η  όλη συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων διεξήχθη σε καλό και ειλικρινές κλίμα. Από την πλευρά του κ. Υπουργού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τόσο τα ζητήματα των κρατουμένων όσο και  το ζήτημα του πολιτικού πρόσφυγα Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ  θα εξετασθούν   με την δέουσα σοβαρότητα και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος καθώς και του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.