ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ («ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»)



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», υπογράμμισε:

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λοιπόν καλημερίζουμε τον κ. Κουβέλη, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα που  πήρατε που δεν είναι καλό το θεωρείτε ήττα;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Για μένα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών, αλλά  και των στόχων που είχαν τεθεί. Θεωρώ ότι είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο πρέπει να μας δημιουργήσει,  την υποχρέωση να δούμε ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν σε αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν θέλω να συνδυάσω το αποτέλεσμα που πήρατε με τα δημοσκοπικά ευρήματα του περασμένου χρόνου που σας έδιναν 15, 17, 18%. Θέλω να μου εξηγήσετε γιατί, κατά τη δική σας εκτίμηση, αφού έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, γιατί ενώ για πρώτη φορά ο χώρος σας είχε ένα τόσο ευρύ ακροατήριο που φάνηκε και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά που φάνηκε περισσότερο και από το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συγκέντρωσαν ποσοστά θηριώδη αλλά  και καθώς υπήρχε ένας πολύ  μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν πήγε καν να ψηφίσει, γιατί λοιπόν το κόμμα σας γιατί ενώ είχε ένα τόσο μεγάλο ακροατήριο και δεν πιεζόταν να σώσει την ψήφο του δεν κατόρθωσε να πείσει αυτό τον κόσμο;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχω την εκτίμηση ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν υπηρέτησε σε τούτη εδώ την εκλογική μάχη όσο και αναμέτρηση βασικά στοιχεία της πολιτικής φυσιογνωμίας που όφειλε να αναδείξει. Για παράδειγμα δεν υπηρέτησε τον αριστερό ευρωπαϊσμό. Δεν είχε ένα σαφές στίγμα σε ό,τι  αφορά άλλα πολιτικά ζητήματα τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας όσο και την κοινωνική ζωή σε συνάρτηση και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα η οποία αναμφισβήτητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Όλα αυτά ήσαν θέματα τα οποία οδήγησαν σε μία ασάφεια του πολιτικού στίγματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφρασθεί η αναγκαία όσο και χρήσιμη πρόσληψη από τη μεριά του ελληνικού λαού.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι ενιαίο από ό,τι έχουμε καταλάβει, κύριε Κουβέλη. Βέβαια εσείς μιλάτε τώρα για την ευρωπαϊκή πρόταση της Αριστεράς. Αυτό είναι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου αυτό είναι. Γι αυτό σας έθεσα το ερώτημα Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι η πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει την φυσιογνωμία του Συνασπισμού;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δημιουργεί προβλήματα, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνεργατικό σχήμα, αναζητείται κάθε φορά ο κοινός πολιτικός τόπος ο οποίος προσδιορίζει και την πολιτική παρουσία του συνεργατικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, λοιπόν, αυτό το πολιτικό στίγμα του συνεργατικού σχήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι ήταν εκείνο το οποίο δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί  μία ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά τη γνώμη σας κύριε Κουβέλη;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκείνο το οποίο για μένα τίθεται είναι ο ανακαθορισμός της πολιτικής του Συνασπισμού σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ανακαθορισμός βασικών στοιχείων της πολιτικής του συνεργατικού σχήματος.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτός ο επανακαθορισμός της πολιτικής του περιλαμβάνει επανακαθορισμό και σε ηγετικό πεδίο;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, δεν τίθεται για μένα, εγώ δεν θέτω τέτοιο θέμα. Για μένα το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η σαφήνεια των σύγχρονων ανανεωτικών ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Κουβέλη, θα έλεγε κανείς, τα πρόσωπα είναι φορείς ιδεών. Μπορεί κάποιος να εξυπηρετεί ιδέες τις οποίες δεν πιστεύει ή πιστεύει κάτι διαφορετικό;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η συλλογικότητα είναι εκείνη που διαμορφώνει σʼ ένα κόμμα, όπως είναι ο Συνασπισμός και κατ΄ επέκταση στο ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική παρουσία, την πολιτική πρόθεση και την προγραμματική διεκδίκηση .  Κατά συνέπεια  το ζητούμενο είναι οι προγραμματικές θέσεις, το πολιτικό στίγμα, η πολιτική φυσιογνωμία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαθοριστεί στη βάση των σύγχρονων στοιχείων μιας Αριστεράς.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : φαίνεται ότι υπήρχε πρόβλημα και στην ηγεσία, μια και το λέμε, διότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα, ακόμα και το ποιός θα πάει στο De bate. Θα πάει ο κος Τσίπρας ή ο κος Αλαβάνος. Θέλω να πω λειτούργησε το σχήμα αυτό;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ δεν θέλω να υποτιμήσω και επιμέρους τέτοια ζητήματα τακτικών χειρισμών, όσο και διαδικαστικά θέματα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να δεχθείτε ότι το πολιτικό πλαίσιο είναι που διαμορφώνει και τους τακτικούς χειρισμούς και τα διαδικαστικά ζητήματα.  Επομένως το μεγάλο θέμα για ʽμενα, αξιολογώντας και θεωρώντας στην ουσία του το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ο ανακαθορισμός της πολιτικής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά, εξαιρετικά όμως κρίσιμα, στοιχεία της πολιτικής του.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ. Ένα από αυτά τα στοιχεία την τελευταία βδομάδα προβλήθηκε πολύ κε Κουβέλη, ήταν   η δημιουργία   του τρίτου πόλου στʼ αριστερά του πολιτικού συστήματος με ανοιχτή πρόταση στο ΚΚΕ και τους Οικολόγους. Εσείς εκτιμάτε ότι σʼ αυτή τη γραμμή θα πρέπει να συνεχίσει ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του, δηλαδή τις προσπάθειες της ευρύτερης ενότητας του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς για τη διαμόρφωση αυτού του πόλου; Περιλαμβάνεται το ΚΚΕ στους εν δυνάμει συμμάχους σας;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κανένας δεν μπορεί να μη δεχτεί ότι η συμπόρευση με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, η κοινή δράση, είναι αναγκαίο στοιχείο και χρήσιμο. Όμως όσο σημαντικό είναι να βλέπει κανείς το μεγάλο θέμα του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς, άλλο τόσο σημαντικό όσο και πολιτικά υπεύθυνο είναι να ξέρουμε ότι η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ερήμην και μακριά από τις υπαρκτές μεγάλες διαφωνίες. Το ΚΚΕ έχει τη δική του πολιτική με την οποία διαφωνώ. Έχει διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους. Έχει διαφορετική αντίληψη για ζητήματα μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, για τον δημοκρατικό δρόμο για το Σοσιαλισμό. Επομένως η γενικόλογη αναφορά σε μια ενότητα με το ΚΚΕ, χωρίς την αναζήτηση αυτών των στοιχείων όσο και την αξιολόγησή τους, νομίζω ότι γίνεται ευχή, γίνεται εξαγγελία και εγκυμονεί και τον κίνδυνο αφομοίωσης από μια πολιτική η οποία εντέλει αλλοιώνει τα σύγχρονα ριζοσπαστικά και ανανεωτικά χαρακτηριστικά μιας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως τουλάχιστον την διεκδικούμε και την θέλουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:. Με το ΠΑΣΟΚ που είναι σʼ αυτό το μήκος κύματος, που λέτε τώρα της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς ας πούμε ανοίγει νέος δρόμος μετά από αυτό το αποτέλεσμα; Τι λέτε;

ΛΥΡΙΤΖΗΣ. Επειδή έχουμε ακούσει πολλές φορές στελέχη του Συνασπισμού, ν΄ απευθύνονται στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, και τον κο Τσίπρα, στη λεγόμενη Σοσιαλιστική Συνιστώσα όχι όμως ως πολιτικό μόρφωμα αλλά ως πολίτες και ως ψηφοφόροι, θεωρείτε ότι θα έπρεπε ο Συνασπισμός ή ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε μια προγραμματικού τύπου πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αυτή την ώρα. Εκείνο το οποίο πρέπει να  υπηρετήσει ο Συνασπισμός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ,  είναι η διαμόρφωση στοιχείων για την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας, η οποία δεν μπορεί νʼ αναπτυχθεί δεν μπορεί να προωθηθεί ερήμην μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης αναφορικά με τα μεγάλα πολικά ζητήματα των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας . και όπως η παρουσία της χώρας προσδιορίζεται στο υπό διαμόρφωση πολιτικό και οικονομικό ολοκλήρωμα της Ευρώπης.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κε Κουβέλη, ακούγοντας και σήμερα είναι φανερό ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές , πολιτικών απόψεων εννοώ και προτάσεων στο εσωτερικό του Συνασπισμού. Εκτιμάτε ότι υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος και με βάση αυτές τις διαφορές των απόψεων υπάρχει θέμα ενότητας στο Συνασπισμό; Κινδυνεύει η ενότητα του Συνασπισμού;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ενότητα μπορεί να σφυρηλατείται, να αναδεικνύεται, ως πολύ σημαντικό στοιχείο στη βάση της συνεργασιών των ιδεών και των απόψεων .  Γιʼ αυτό το ζητούμενο, κατά τη γνώμη  μου είναι αξιολογώντας το 4,7% των ευρωεκλογών, να υπάρξει αυτός ο χρήσιμος διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος, βεβαίως και μπροστά στην κοινωνία,  διότι τίποτα δεν γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο χρήσιμος δρόμος, η χρήσιμη πορεία που κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να είναι άλλος αυτός ο δρόμος παρά ο δρόμος που ενισχύει που οδηγεί στη σύγχρονη Αριστερά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οργανωτικά πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πώς θα γίνει αυτός ο διάλογος;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο διάλογος μπορεί να γίνει σε πολλά όσο και σε πολλαπλά επίπεδα. Ο διάλογος στη βάση, ο διάλογος στα όργανα, ο διάλογος στην Κεντρική Επιτροπή, ο διάλογος μπροστά στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται Συνέδριο ο Συνασπισμός;

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατά τη γνώμη μου όχι. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι οι ανοικτές διαθέσεις. Χρειάζονται οι ανοικτές συνειδήσεις, η μη οχύρωση πίσω από απολυτότητες και από την υπεράσπιση ενός εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο είναι αποτέλεσμα ήττας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τρίτη θέση για τον κ. Παπαδημούλη, κύριε Κουβέλη ήταν λάθος, έστω και αν προβλέπεται από τις διαδικασίες και όλα αυτά που λέμε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και αυτό έπαιξε ρόλο. Έπαιξε ρόλο, αλλά επαναλαμβάνω,  απαντώντας στο ερώτημά σας,  όλα αυτά θα πρέπει να τα δει κανείς και να τα αξιολογήσει σε συνάρτηση με το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προέκυψαν αυτές οι επιλογές και αυτές οι αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, κύριε Κουβέλη, από τους συντρόφους σας που κρατήσατε μία διαφορετική κατεύθυνση, φωνές κριτικής για να το πω έτσι για την ανανεωτική πτέρυγα της Αριστεράς του Συνασπισμού ότι με έναν  τρόπο απείχατε από την προεκλογική διαδικασία –δεν το λέω για εσάς προσωπικά- αλλά υπονόμευσε και με την εσωστρέφεια και με την γκρίνια και με το διάλογο κλπ., την δουλειά του Συνασπιμού.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι είναι άδικος και εύχομαι να μην είναι και προσχηματικός αυτός ο λόγος. Στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας κινητοποιήθηκαν στο βαθμό που θέλησε η πλειοψηφία να αξιοποιηθεί η παρουσία τους. Σε ό,τι αφορά τον ομιλούντα πρέπει να σας πω ότι έδωσα με όλες μου τις δυνάμεις τη μάχη του προεκλογικού αγώνα, γυρίζοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα, πηγαίνοντας σε χώρους δουλειάς. Κατά συνέπεια οτιδήποτε αντίθετο λέγεται φοβάμαι ότι αποτελεί μια εύκολη δικαιολογία η οποία θέλει να προστεθεί –εύχομαι να μη συμβαίνει αυτό – σε μία επιχειρηματολογία η οποία ενδεχομένως να θελήσει να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σαφές. Κύριε Κουβέλη, σας ευχαριστούμε πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ