ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Α. ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ CITY, ALPHA KAI NET



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟΝ CITY  (Φ. Καρζή)

Το εκλογικό αποτέλεσμα μας προβληματίζει. Ωστόσο ο στόχος πάντα είναι να βγαίνουν ορθά συμπεράσματα ακόμα και από τα κακά αποτελέσματα.

-    Τι κάνατε πολύ λάθος;…

Θα έψαχνα να βρω τι κάναμε πολύ λάθος, αν η μόνη πολιτική δύναμη στις εκλογές αυτές που θα έχανε θα ήμασταν εμείς….

-    Έχασε και η Ν..Δ….

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχασε και το ΚΚΕ, έχασε και το ΠΑΣΟΚ πέσανε σε ποσοστά χαμηλότερα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και η Αριστερά στην Ευρώπη δεν πήγε πολύ καλά….

-    Η Αριστερά στην Ευρώπη πήγε πολύ χάλια….

.. Άρα μας προβληματίζει το γεγονός αυτό, περισσότερο από το να πήγαινε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ άσχημα, γιατί αυτό θα σήμαινε αυτό που λέτε, ότι δηλαδή κάτι δεν κάναμε εμείς καλά το προηγούμενο διάστημα κι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

-    Είδατε τι συνέβη… Μετά τον Δεκέμβρη το κόμμα που πάει καλά στις εκλογές είναι το ΛΑΟΣ…

Βεβαίως τον Δεκέμβρη, μια και τον αναφέρετε, κόμματα που είχαν τελείως διαφορετική στάση (το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε, το ΚΚΕ επιτέθηκε σ΄ αυτούς που εκδήλωναν την οργή τους, εμείς τους υποστηρίξαμε) κι όμως τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια, δηλαδή άσχημα.

Η άποψή μου είναι ότι, παρά τα λάθη ή τις παραλείψεις που μπορεί να έγιναν από τη μεριά μας, εκτιμώ ότι το πρόβλημα που είδαμε μπροστά μας με το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ βαθύτερο και δεν έχει να κάνει με χειρισμούς ή λάθη και παραλείψεις στην τακτική του προηγούμενου διαστήματος. Είναι πολύ βαθύτερο και έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, με τον τρόπο που σχετίζεται η Αριστερά με τον κόσμο. Θέλει αλλαγή του μοντέλου με το οποίο παρεμβαίνει η Αριστερά στην κοινωνία. Πρέπει να βαθύνει τη σχέση της με τον κόσμο ώστε να μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι όταν αντιδρά -διότι η αποχή ήταν ένας τρόπος αντίδρασης- θα πρέπει να επιλέγει αποτελεσματικούς τρόπους ή όταν θέλει να αμφισβητήσει κάτι να επιλέγει τρόπους που μπορούν πραγματικά να τον βοηθήσουν στη ζωή του. Αυτό είναι πιο σημαντικό και πιο δύσκολο για μας να το λύσουμε από να ήταν απλώς αποτέλεσμα ενός κακού χειρισμού του προηγούμενου διαστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι θέλει σοβαρή σκέψη και άλλο προσανατολισμό στη σχέση που αποκτά η Αριστερά με τους πολίτες, μια σχέση που πρέπει να διαφοροποιείται -εκεί καταλήγω-  από αυτή των άλλων κομμάτων με την κοινωνία. Πρέπει να βρει η Αριστερά άλλους κώδικες και άλλον τρόπο επαφής με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, διαφορετικούς από τα άλλα κόμματα…

Θεωρώ ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το προσεγγίσουμε και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν και δεν θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση λεπτομερειών γύρω από την τακτική. Γιατί αυτό που ζήσαμε δεν ήταν απλώς μια μείωση…

-    Ήταν μια στρατηγική ήττα δηλαδή…

Ήταν μια σοβαρή εξέλιξη. Σε άλλες εκλογές μπορεί να μην έχουμε τόση αποχή και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε μεγάλα ποσοστά ή αρκετά μεγάλα ποσοστά σε σχέση με αυτά που είχε στις τελευταίες εκλογές. Όμως είναι ευκαιρία  αυτά τα χαμηλά ποσοστά να μας βάλουν να σκεφτούμε σε αυτό που σας είπα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA RADIO  (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

-    Βλέποντας και την ΑΥΓΗ κάποιοι φίλοι τηλεθεατές το θεωρούν σαν άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ…  Τι ερμηνεία είναι αυτή;…..

Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αλλάξει κάτι στην άποψή μας τόσο για τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση αλλά και πριν ως κυβέρνηση. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί και θα κάνουμε πάντοτε καλέσματα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, έναν κόσμο που έχει αγωνίες και ανησυχίες και μέσα στην κρίση καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο έτσι.

-    Ας θεωρήσουμε αυτά τα σχόλια σαν αφορμή και να ρωτήσω.. θα αναθεωρήσετε ενδεχομένως την στάση σας για τα θέματα των συνεργασιών;……

Το συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό;…

-    Και με το εκλογικό αποτέλεσμα και με τις αναλύσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα…

Να κάνω ένα μικρό σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί ήταν πολύ κρίσιμη η εκλογική μάχη που έγινε και πρέπει να βγάλουμε σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα. Όχι μόνο εμείς. Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που δεν πήγε καλά. Γιατί αν ήταν κάτι τέτοιο, θα μπορούσαμε να δούμε τις κινήσεις που κάναμε, σε ζητήματα που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ενδεχομένως.  Βλέπουμε όμως μέσα στην κρίση και με την χειρότερη κυβέρνηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια, την κυβέρνηση της κρίσης και των σκανδάλων. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι βρίσκεται μπροστά  πέφτει δυο μονάδες από το προηγούμενο εκλογικό του ποσοστό, με το ΚΚΕ να έχει σοβαρή μείωση, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να πάρει ποσοστά τα οποία θα του αναλογούσαν με βάση τη δράση του το προηγούμενο διάστημα.. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα αμήχανο εκλογικό αποτέλεσμα, του οποίου οι αιτίες είναι πολύ πιο βαθιές από ζητήματα τέτοιου τύπου.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το 50% της ελληνικής κοινωνίας που δεν πήγε να ψηφίσει, που μας θεωρεί όλους ίδιους και βάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί, θα είχε μια διαφορετική άποψη αν είχαμε διαφορετική στρατηγική στα ζητήματα πχ  των συνεργασιών.

Θέλω να πω ότι οι αιτίες ενός τόσο σοβαρού αποτελέσματος, κακού όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά, θα έλεγα και για την Αριστερά στην Ευρώπη, είναι πολύ πιο βαθιές, πιο ουσιαστικές και δεν μπορούν να κρυφτούν.

Δεν φτάνει η Αριστερά να διαφοροποιείται μόνο στο σήμα που εκπέμπει, ότι είναι από «άλλο ανέκδοτο», ότι στις συγκρούσεις παίρνει στάση διαφορετική από τους άλλους, ότι στηρίζει τους αγώνες, ότι έχει διαφορετικές προτάσεις. Είναι πολύ σημαντικά αυτά και είμαστε περήφανοι που τα κάνουμε. Όμως, δεν φτάνει αυτό. Η αριστερά οφείλει να αναπτύξει μια σχέση καθημερινή με τους πολίτες που με βάση αξίες όπως η αλληλεγγύη θα λύνει προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Αυτό σημαίνει να είσαι πραγματικά διαφορετικός από τους άλλους. Γιατί, όταν οι πολίτες φεύγουν από το δικομματισμό, δεν στρέφονται αυτονόητα στην Αριστερά όπως θα περίμενε κάποιος να συμβεί σε όλη την Ευρώπη. Σε καιρούς κρίσης περίμενε κάποιος σε όλη την Ευρώπη να έχουμε μια μεγάλη άνοδο της Αριστεράς. Δεν καταγράφηκε…

-    Δεν υπήρξε.. Εσείς πώς το ερμηνεύετε αυτό;.. Αυτό έχει ενδιαφέρον.. Δηλαδή το να κάνετε διαπιστωτική δουλειά, όπως κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, δεν έχει νόημα…

Σας ανέφερα την άποψή μου, ότι, πρώτον, δεν έχει να κάνει με τακτικές κινήσεις. Έχει να κάνει με το πώς σχετίζεται η Αριστερά, τα κόμματα της Αριστεράς με την κοινωνία…

-    Τι εννοείτε πώς σχετίζεται;…

.. Πρέπει οι δυνάμεις της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία να ενισχύσουν διαδικασίες αλληλεγγύης, που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του κόσμου τώρα και όχι μόνο διαμορφώνοντας σωστές προτάσεις και δίνοντας μια υπόσχεση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Χρειάζεται μια ενίσχυση διαδικασιών μέσα στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία μέσα στην κρίση αποσυντίθεται. Φαινόμενα βίας και ανόδου της ακροδεξιάς, διεύρυνση της λογικής της ζούγκλας «όλοι εναντίον όλων», θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. Η Αριστερά πρέπει να αντεπιτεθεί στο κοινωνικό πεδίο.

-    Να σας πω κάτι… Σας ακούω με προσοχή και φαντάζομαι ότι και εσείς έχετε ακούσει τη συζήτηση που έχει γίνει από χθες, προχθές. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτον, τα Δεκεμβριανά.. Δεύτερο, το θέμα των συνεργασιών. Τρίτον, το θέμα της αλλοίωσης της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας του κόμματός σας, τέταρτον, το θέμα του Βοτανικού και του γηπέδου.. Σας λέω μερικά συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία σας έχουν…

Αναφέρατε τέσσερα θέματα. Δεκέμβρης. Τρία κόμματα με διαφορετική στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τον λαό που εκδήλωνε την οργή του, το ΚΚΕ που του επιτέθηκε και το ΠΑΣΟΚ που κρύφτηκε, κανένα κόμμα δεν κέρδισε σ΄  αυτές τις εκλογές. Άρα αν ήταν εκεί το πρόβλημα, θα έπρεπε το ΚΚΕ να εκτοξευτεί ή το ΠΑΣΟΚ να εκτοξευτεί. Είδαμε υποχωρήσεις…

Θα μπορούσα να τα πάρω ένα-ένα.. Ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Αν ήταν ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα έπρεπε η σοσιαλδημοκρατία σ΄ όλη την Ευρώπη που, υποτίθεται, ότι έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό επειδή εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε να θριαμβεύσει. Κατέρρευσε. Συνετρίβη περισσότερο από την Αριστερά.

Τέτοια ζητήματα θα μπορούσα να πω πολλά, για πράγματα που έχουμε κάνει ή παραλείψεις. Όμως, αλλού είναι το πρόβλημα, είναι δυστυχώς πολύ πιο βαθύ, πολύ πιο σημαντικό.

Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν οφειλόταν σ΄ αυτά που αναφέρετε, γιατί θα μπορούσαμε να τα επεξεργαστούμε πιο εύκολα. Έχω την αίσθηση ότι η Αριστερά σε καιρούς κρίσης βρίσκεται μπροστά σε πράγματα πολύ πιο βαθιά και στρατηγικά τα οποία πρέπει να ερμηνεύσει και να προσπαθήσει να βρει τρόπους να τα υπερβεί. Αλλιώς μέσα στην κρίση η Αριστερά θα είναι πάλι στο καναβάτσο. Και δεν επιτρέπεται αυτό σε τέτοιους καιρούς.

Μ΄ αυτή την έννοια δεν νομίζω ότι ο Δεκέμβρης ή ο Βοτανικός ή οι συνεργασίες ή τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι αυτά που μπορούν να εξηγήσουν γιατί η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη..

-    Δεν είναι μόνο ο Βοτανικός.. Είναι όλα αυτά μαζί ξέρετε……

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη γιατί μας θεωρεί όλους ίδιους. Αν υπήρχε μια πολιτική δύναμη που είχε τελείως διαφορετική στάση απ΄ όλους τους άλλους, στάση που δεν μετράει πολιτικό κόστος και κινείται με βάση αρχές και κάνει συγκρούσεις, πετυχαίνει νίκες, ανεξαρτήτως του τι θα πάθει ο ίδιος ο χώρος, αν δηλαδή υπήρχε μια πολιτική δύναμη που ήταν διαφορετική απ΄ όλες τις άλλες αυτή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και παρόλα αυτά ο κόσμος τον τοποθέτησε μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και πρέπει να δούμε την αιτία των ζητημάτων και όχι επιμέρους εκφάνσεις που δεν αντιστοιχούν όμως στην ουσία του αποτελέσματος των εκλογών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Σιαφάκας)

-    Αλλάζει κάτι στον ΣΥΝ;…….. Αλλάζει κάτι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;…

Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σ΄ αυτό με αφορμή το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

-    Προφανώς…

Να κάνω δυο σχόλια. Δεν αλλάζει με αυτή την έννοια κάτι. Ωστόσο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το εκλογικό αποτέλεσμα και τι έγινε σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το οποίο θα πρέπει με πάρα πολύ σοβαρότητα να σκύψουμε και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε.

Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στον τρόπο σύνδεσης της Αριστεράς με τον κόσμο. Θα ήταν πιο εύκολο για μας να ήταν μόνο δικιά μας η εκλογική αποτυχία και άρα θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την αιτία σε συγκεκριμένες κινήσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο καμία αριστερή ή προοδευτική δύναμη δεν πήγε καλά σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε δυο μονάδες, το ΚΚΕ έπεσε κι αυτό σε σχέση με προηγούμενες αποδόσεις του..

-    Μην κάνουμε διάχυση.. Τώρα μιλάμε για τον ΣΥΝ…

-    .. Είναι πολύ πιο εύκολο και θα ήθελα και εγώ να συμβαίνει να είναι δικιά μας αποτυχία μόνο και άρα να μπορούσαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα σε σχέση με προηγούμενες τακτικές κινήσεις.. και εκεί να εντοπίσουμε την αιτία. Κατά τη γνώμη μου είναι βαθύτερο το πρόβλημα.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πιο διαφορετική πολιτική δύναμη στο πολιτικό τοπίο. Έχει  διαφορετικό λόγο, διαφορετική στάση σε μεγάλα γεγονότα, έχει διαφορετική προσέγγιση σε πάρα πολλά ζητήματα. Δεν μοιάζει με τους άλλους. Ωστόσο στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν έμεινε έξω. Στο 50% της αποχής, στους υπόλοιπους που πήγαν να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να διαφοροποιείται από τους υπολοίπους. Παρότι το σήμα που εκπέμπει είναι διαφορετικό, ωστόσο δεν προσλαμβάνεται ως τέτοιο…

-    Άρα αλλαγές προσώπων δεν θα έχουμε.. αλλά αλλαγές επικοινωνιακού χαρακτήρα….

Όχι, ακριβώς αυτό θέλω να πω. Δεν είναι θέμα επικοινωνίας, δεν είναι θέμα του σήματος που εκπέμπεις, αλλά της σχέσης που έχεις με τον κόσμο, την σχέση που πρέπει να αποκτήσει η Αριστερά, η οποία πρέπει να είναι πολύ διαφορετική από τη σχέση που έχουν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες. Και σ΄ αυτό το σημείο δεν έχουμε κάνει πολλή δουλειά.

-    Μάλιστα.. Πρόσωπα είπατε δεν αλλάζουν…

Δεν είναι θέμα που προέκυψε χθες. Απλώς το εκλογικό αποτέλεσμα μας βάζει μπροστά σ΄ αυτό με επιτακτικό τρόπο. Κι αυτό είναι το θετικό…

-    Μας έλεγαν χθες στελέχη του ΣΥΝ που προφανώς το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιεί, πως το δίπολο δεν βοήθησε και προκάλεσε σύγχυση. Αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα και στον κ. Αλαβάνο..

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα μεγάλο γεγονός, πανευρωπαϊκό, ελληνικό…

-    Τα στελέχη του ΣΥΝ τα έλεγαν αυτά…

… Μπορώ να  έχω μια λίστα με επιμέρους τακτικά θέματα με τα οποία εγώ μπορεί να διαφωνώ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το γεγονός ότι η Αριστερά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε καιρό που έχουμε κρίση και ο δικομματισμός βρίσκεται σε πολιτική κρίση δεν έχει 20% και να μπορώ να ισχυριστώ ότι γι αυτό φταίει μια επιμέρους κίνηση εκεί ή εδώ. Συζητάμε για κάτι πιο κρίσιμο αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος φεύγει, οι πολίτες αποδοκιμάζουν το δικομματισμό και φαίνεται ότι η Αριστερά δεν μπορεί, στο βαθμό που θα έπρεπε, με βάση τις ανάγκες, με βάση τις θέσεις που παίρνει, τις μάχες που δίνει, να αλλάζει τους συσχετισμούς δύναμης.

Αυτό είναι μια σοβαρή συζήτηση που δεν μπορεί να οφείλεται σε επιμέρους συγκεκριμένες κινήσεις. Κόμματα που δεν είχαν διαρχία γιατί δεν πήραν μεγάλο ποσοστό; Γιατί το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε τροχιά να πάρει την εξουσία, πέφτει στην εκλογική του δύναμη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα γεγονότα και σε μεγάλες δυσκολίες για να μπορούμε να συζητάμε ότι μπορεί να οφείλεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε επιμέρους κινήσεις.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ