ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/06/2009

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου



Συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με θέμα «Προγραμματισμός πρωτοβουλιών την τρέχουσα περίοδο».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλ. Αλαβάνος έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Κατʼ αρχήν να ευχαριστήσω όλους εσάς που, όπως κάθε φορά στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είστε εδώ και περιμένετε  τα πορίσματα  των συνεδριάσεων.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τις Ευρωεκλογές, όπου ξέρετε ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν θετικό για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία συνεδρίαση που έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, μια συνεδρίαση εργασίας. Θέσαμε μια σειρά ζητήματα, σχετικά με τον προγραμματισμό μας και πήραμε αποφάσεις που ήταν, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, ομόφωνες.

Καλωσορίσαμε την νέα μας βουλευτίνα, τη Σοφία Ανδριοπούλου, η οποία παίρνει τη θέση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. 

Να σας πω τι αποφασίσαμε.

Tο πρώτο : Θα  διοργανώσουμε μια εκδήλωση «Τιμής και Μνήμης για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τις Ιδέες του», η οποία θα γίνει το Σεπτέμβρη με σκοπό να αναδειχθεί τόσο η προσωπική του πορεία, αλλά και η ανάπτυξη των προτάσεων, των ιδεών, των σκέψεων για τον χαρακτήρα της Αριστεράς, που ανήκει στη μεγάλη και πολύχρωμη κληρονομία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε είναι το θέμα του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών. Με αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο επιβεβαιώνεται η άποψη που εξέφρασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι παρά τα εμπόδια που μπαίνουν σήμερα από το αρ. 86 του Συντάγματος, το οποίο προώθησαν από κοινού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι δυνατόν να βρούμε λύση σε αυτό το αίτημα που έχουν όλοι οι πολίτες και είναι ένα δημοκρατικό αίτημα, δηλαδή ότι δεν μπορεί οι Υπουργοί να έχουν διακριτική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες όταν εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα. Είναι εφικτή η λύση. Κάναμε εμείς αυτήν την πρόταση, σε σχέση με την αυτοδέσμευση των κομμάτων ότι θα παραπέμπεται ο φάκελος ξανά στην Δικαιοσύνη, εκπληρώνοντας τις τυπικές υποχρεώσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα. Μʼ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παίρνοντας υπόψη κάθε άλλη πρόταση που έχει γίνει και κάθε άλλη πρόταση που θα γίνει, μπορεί να δώσει αποτέλεσμα σʼ αυτό το αίτημα. Είναι σημαντικό για μας ότι μπορεί, δεν ξέρω αν θα το τολμήσουν τελικά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κλείσει αυτό το ζήτημα της αντιμετώπισης των θεμάτων της  αντιμετώπισης της διαφθοράς με μία διέξοδο την οποία πρότεινε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Θέλω όμως με την ευκαιρία να επισημάνω την τεράστια ευθύνη της Ν.Δ., διότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής ουσιαστικά απάλλαξε από κάθε δίωξη , έστω και μʼ αυτές τις συνθήκες, Υπουργούς οι οποίοι μπορεί να είχαν υποπέσει σε αδικήματα Ποινικού Δικαίου μέχρι τις παραμονή των εκλογών του 2007.

Το τρίτο σημείο το οποίο συζητήσαμε είναι η πρόταση του κ. Μαρκογιαννάκη, σχετικά με τη συζήτηση θεμάτων, τα οποία άπτονται της δημοσίας ασφάλειας και των μεταναστών.

Θέλω να πω τα εξής. Κατʼ αρχήν εμείς πιστεύουμε ότι τα θέματα των μεταναστών δεν είναι θέματα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και θα ήταν μεγάλο λάθος να περιοριστούν τα ζητήματα αυτά και να επικεντρωθούν, αποκλειστικά  μάλιστα σε κατασταλτικές μεθόδους απέναντι στους μετανάστες. Εμείς θεωρούμε ότι είναι θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών  και όλης της Κυβέρνησης με πολλαπλές παρεμβάσεις σε πάρα πολλούς τομείς και μʼ αυτή την έννοια η συμμετοχή μας σʼ αυτή την πρώτη συνάντηση θα περιοριστεί μόνο σε θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Αστυνομίας.

Σας θυμίζω την πρόταση που είχαμε κάνει και την οποία θα επαναφέρουμε, δηλαδή την ανάγκη να συγκροτηθεί μία Διακομματική Επιτροπή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με βάση την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, την οποία εξαρχής εδώ και μήνες για  να μην πω χρόνια υποστηρίζουμε, σχετικά με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, προκειμένου να έχουμε μία δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία.

Η συμμετοχή μας στην αυριανή συνάντηση θα γίνει σʼ αυτή τη βάση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή μας, και θα έχει νόημα εφόσον η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Δηλαδή δεν θα δεχτούμε εμείς την γνωστή παγίδα του να προσφέρουμε άλλοθι και νομιμοποίηση σε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Το τέταρτο θέμα που συζητήσαμε είναι το θέμα των μεταναστών. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία διευρυμένη ημερίδα, σε σχέση με τα πολυεπίπεδα ζητήματα που τίθενται για το θέμα των μεταναστών. Μένουμε σταθερή στην άποψή μας ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την κυριαρχία του ρατσισμού στη χώρα μας. Δεν δεχόμαστε ότι αυτό το ζήτημα το οποίο έχει κυρίως μια ανθρώπινη διάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον αυταρχισμό.

Από την άλλη μεριά φυσικά και βλέπουμε τις άθλιες συνθήκες και για τους μετανάστες αλλά και για συμπατριώτες μας στις υποβαθμισμένες συνοικίες, στις οποία πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Θεωρούμε ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι να δοθεί λύση στην επιθυμία πάρα πολλών, μιλάμε ίσως και για την πλειοψηφία ακόμη των μεταναστών, να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτή την έννοια ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο γίνεται την Πέμπτη 18, εμείς ζητάμε από τον Πρωθυπουργό:

•    Πρώτον, να θέσει το θέμα της ελεύθερης διακίνησης μεταναστών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούν οι διάφοροι Μπαρόζο να αντιμετωπίζουν σαν σακιά τους μετανάστες και σαν αποθήκες τις συνοριακές χώρες. Πρέπει και οι μετανάστες να έχουνε, όπως έχουνε, τα κεφάλαιά τους, ο «τζόγος» τους, οι συναλλαγματικές τους, οι επιχειρήσεις τους, τα «φρουτάκια» τους, όπως έχουν οι εργαζόμενοι που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Μʼ αυτή την έννοια ζητάμε να θέσει το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των μεταναστών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός με όλες τις αναθεωρήσεις που πρέπει να γίνουν στη Συνθήκη Σέγκεν και στις διάφορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•    Το δεύτερο: Ζητάμε, δεδομένου ότι και οι Ευρωεκλογές έδειξαν ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαμορφώσουν, όχι στρατόπεδα, αλλά εγκαταστάσεις, χώρους υποδοχής, χώρους προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο ή των μεταναστών σε συνθήκες οι οποίες ανταποκρίνονται σʼ αυτό που θέλουμε να νομίζουμε ότι είναι ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Πέμπτο θέμα στη συνεδρίασή μας βάλαμε το θέμα των πυρκαγιών. Η πρώτη ερώτηση, συμβολικά και ουσιαστικά, που θα θέσει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αφορά στα θέματα των πυρκαγιών. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας λέει ότι κάνει πολιτική με βάση τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Και σε ποιο κανάλι τα βλέπει; Τα βλέπει στην ΕΡΤ, τα βλέπει στο STAR, τα βλέπει στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τα βλέπει στο MEGA, στον ALPHA, στο ALTER; Που τα βλέπει αυτά τα δελτία ο κ. Μαρκογιαννάκης; Έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει κάποια στοιχειώδη μαθήματα, από το μεγάλο πάθημα που είχαμε στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τρία είναι τα δικά μας αιτήματα.

•    Πρώτον άμεση χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Δασικές Υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει αποψίλωση των ζωνών εκείνων στα δάση, οι οποίες είναι επικίνδυνες για ανάφλεξη.

•    Δεύτερον ζητάμε από τη μεριά της Κυβέρνησης την ενσωμάτωση άμεσα των έκτακτων Δασοπυροσβεστών στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αναβάθμιση της προσφοράς και την κάλυψη όλων των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

•    Τρίτο, την άμεση κάλυψη σε υποδομές. Και φυσικά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία νομική αναπροσαρμογή και άμεσα μέτρα, ώστε να μην βλέπουμε πολλές αναφλέξεις σε περιοχές κυρίως περιαστικές, πολλές οποίες υπάρχουν πάρα πολλές ορέξεις για την ιδιοκτησία από ιδιωτικά συμφέροντα.

Τέλος, το έκτο σημείο είναι το οικονομικό. Με συγχωρείτε που το βάζω έκτο, αλλά μʼ αυτή τη σειρά είδαμε τα θέματα. Το οικονομικό έχει φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση. Νομίζω ότι και μόνο το γεγονός ότι 1,3 δις ευρώ έχουν φτάσει οι ακάλυπτες επιταγές σήμερα, θυμίζω ότι η μισή Ελλάδα πια δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η μισή Ελλάδα πια είναι έτοιμη να μπει στον Τειρεσία.

Εμείς ζητάμε τρία άμεσα μέτρα.

•    Ειδική Τράπεζα για τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

•    Ισχυρό εθνικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας της οικονομίας. Το ζητάμε τη στιγμή που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν κρατικοποιηθεί σχεδόν, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.

•    Τρίτον ζητάμε κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή. Το κράτος δεν μπορεί να έχει ένα διώκτη, όταν χρειάζεται ένα στήριγμα σε μια εποχή η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της διεθνούς και της εγχώριας κρίσης.

Παράλληλα μʼ αυτό το θέμα θα αναδείξουμε στη Βουλή το θέμα της συγχώνευσης των Οργανισμών Έρευνας, το οποίο αποτελεί ένα πλήγμα μεγάλο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Η έρευνα για μας είναι το μέλλον δεν μπορεί να γίνει παρελθόν. Δεν μπορεί να συγχωνευθεί ή να καταργηθεί στο όνομα της εξοικονόμησης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ίσα – ίσα είναι ένας χώρος επένδυσης και ανάπτυξης μαζί με την Παιδεία για το μέλλον.

Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

-     Υπάρχει θέμα στις σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και αν ναι πότε προτίθεστε να αποσαφηνίσετε τους ρόλους μεταξύ υμών και του Προέδρου του ΣΥΝ.

 Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πέρασε ένα μικρό σεισμό, με την έννοια ότι δεν είχε ένα αποτέλεσμα το οποίο ήθελε και ενδεχομένως θα μπορούσε να κερδίσει. Κι όπως ξέρετε μετά τους σεισμούς υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις. Ξέρετε επίσης ότι οι μετασεισμικές δονήσεις δεν κρατούν πολύ. Το ερώτημα το οποίο με  απασχολεί και νομίζω ότι απασχολεί όλους μας είναι πώς ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το κάθε του στέλεχος θα μπορέσει να έχει την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την αποδοχή από την κοινωνία μας. Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα και όχι το πώς θα διαμοιράσουμε τα ιμάτια μεταξύ μας.

-    Ο νέος Πρόεδρος την έχει αυτή την εμπιστοσύνη;

Νομίζω ότι για όλους μας και βάζω πρώτα – πρώτα τον εαυτό μου με την ευθύνη που έχω ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, - για όλους μας το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε. Για όλους μας και για τους παρακαθημένους, κατά τη γνώμη μου, και για τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πάρα πέρα, να καλύψουμε την οπισθοχώρηση. Νομίζω ότι αυτό έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό κάνουν και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες και είμαι πολύ ευχαριστημένος γιʼ αυτό.

-    Δεν κάνατε αυτό όμως, συζητήσατε για αλλότρια θέματα στην Κ.Ο. δεν συζητήσατε αυτό που σας καίει το εκλογικό αποτέλεσμα αφʼ ενός και αφʼ ετέρου εσείς έχετε ευθύνες ως Πρόεδρος της Κ.Ο.:

Αν τα θέματα τα οικονομικά, τα θέματα της αστυνόμευσης, τα θέματα των μεταναστών, τα θέματα της διαφθοράς είναι αλλότρια θέματα ναι συζητούσαμε αλλότρια θέματα. Πιστεύω όμως ότι είναι τα θέματα, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει τις πρωτοβουλίες του και πρέπει να πείσει την κοινωνία για τον αγωνιστικό και εποικοδομητικό ρόλο που έχει.

Ρωτάτε αν έχω ευθύνες εγώ προσωπικά. Φυσικά και έχω ευθύνες. Εννοώ έχω ευθύνες πάρα πολύ σημαντικές και νομίζω ότι οι ευθύνες καταμερίζονται ανάλογα και με τη θέση που έχει ο κάθε σύντροφος σʼ αυτό το ενωτικό και συλλογικό εγχείρημα.

-    Επειδή είπατε για σεισμό και μέχρι τώρα η επιστήμη δεν ξέρει από τι προκαλούνται οι σεισμοί, να υποθέσω ότι ούτε κι εσείς ξέρετε από τι προκλήθηκε αυτή η ήττα του Συνασπισμού;

Όλοι μας έχουμε μία άποψη  κι εσείς έχετε μια άποψη και μας βοηθάνε και οι απόψεις σας και οι προβληματισμοί σας και οι σκέψεις σας. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, όχι απλώς να κάνεις μια ανάλυση, για το ποιες είναι οι αιτίες αυτού του αποτελέσματος, αλλά η ανάλυση αυτή να συνυφανθεί με μια σειρά προτάσεις προωθητικές για το όλο εγχείρημα.

Κι αν θέλετε αυτός είναι ο λόγος όπου εμφανίζεται από τη δική μου πλευρά να καθυστερώ να αναπτύξω ολοκληρωμένα τις σκέψεις μου, δεδομένου ότι αισθάνομαι την ανάγκη να συζητήσω με πάρα πολλούς συντρόφους και αυτή η διαδικασία της συζήτησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

-    Την προηγούμενη βδομάδα οργίασαν οι φήμες κε Πρόεδρε ακόμη και για διάθεση παραιτήσεώς σας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο. Αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε σήμερα με τόλμη όλες τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές ότι μέσα σʼ ένα δεδομένο και σύντομο χρονικό διάστημα, πριν  από τις καλοκαιρινές διακοπές μας, που πιστεύω ότι συλλογικά και με ομοφωνία θα έχουν διαμορφωθεί.

-    Έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα κόμματα  πιστεύετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος; Γίνονται ανακατατάξεις, ακόμη και στο χώρο της Αριστεράς ίσως χρειάζεται κάτι άλλο;

Εμείς είμαστε μια δύναμη, η οποία πιστεύει στην ανάγκη των ανακατατάξεων, ανασυγκροτήσεων, τις προδρομικές ενέργειες, κινηματικές δράσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες κλπ. θεωρούμε όμως ότι η βάση που έχουμε, δηλαδή ένας χώρος συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς, είναι ένα πολύ σημαντικό απόκτημα που δεν πρόκειται να το απαλλοτριώσουμε με  κανέναν τρόπο και πιστεύω ότι αυτή είναι η κοινή διάθεση. Είναι σωστό ότι έχουν υπάρξει σημαντικά λάθη από την πλευρά μας, γιʼ αυτό φθάσαμε σʼ αυτό το αποτέλεσμα, τα οποία εμείς, ξαναλέω, θέλουμε να τα εντοπίσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα συνοδεύσουμε με όλες τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε. Η ευθύνη είναι δική μας δεν είναι της κοινωνίας. Αυτό είναι σαφές.

-    Στη συνεδρίαση της  ΚΠΕ του ΣΥΝ υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο τάσεων. Η μία ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μία τάση, που υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας συνέδριο για όποιον θέλει αλλαγές. Γενικότερα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα βλέπετε ότι υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Πρόεδρος της Κ.Ο. δεν θέλω να σχολιάσω τις τοποθετήσεις των διαφόρων συνιστωσών. Αλλά μπορώ να σας πω την άποψή μου. Ασφαλώς οι εκτιμήσεις που θα κάνουμε για τις Ευρωεκλογές-  κι έτσι κατάλαβα απ ʽόσους τοποθετήθηκαν - μας οδηγούν στο να κάνουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, ανάλυση ακόμα και διορθώσεις σε θέματα της πολιτικής μας. Προς Θεού δεν μπορούμε να πούμε ότι με την τέλεια πολιτική είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα.

-    Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα αντικειμενικό δεδομένο από τις Ευρωεκλογές. Το ένα είναι η αύξηση του ΛΑΟΣ και το άλλο είναι οι Οικολόγοι. Εσείς ποιο μήνυμα παίρνετε απʼ αυτά τα δύο δεδομένα;

Να πούμε ότι έγιναν σε συνθήκες μεγάλης αποχής, που μάλλον στρεβλώνει τις πραγματικές εικόνες. Εμείς το πρώτο μήνυμα το παίρνουμε από την δική μας υποχώρηση κι από την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με έναν τρόπο ουσιαστικό, πραγματικό με τα μεγάλα προβλήματα  που έχει μπροστά της η κοινωνία και να αναδείξουμε τις προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Όσα προβλήματα κι αν παρουσιάστηκαν, είδαμε και στη διάρκεια των εκλογών, αλλά ξέρουμε ότι συνεχώς υπάρχει, ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ, που είναι άνθρωποι με αξίες, με ιδανικά, με διάθεση προσφοράς και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους.

-    Να επανέλθω στη ζήτημα με τις εκλογές και αν τίθεται θέμα παραίτησης Μαρκογιαννάκη

Στην Κ.Ο. δεν θέσαμε θέμα παραίτησης. Διότι αν υπήρχε ευαισθησία να παραιτούνται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, νομίζω ότι θα είχαμε μια Κυβέρνησης χωρίς Υπουργό και ενδεχομένως χωρίς Πρωθυπουργό. Εμείς  θέσαμε ζητήματα ουσίας που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, σας τα είπα ήδη, και όπου οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ασύλληπτες όταν έχει και το προηγούμενο του 2007.

-    Είναι λίγο πρόωρο, αλλά επειδή απαντούν στα στελέχη σας. Στις Εθνικές Εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού.

Δεν είναι το ζήτημα που με απασχολεί αυτό. Το ζήτημα που με απασχολεί είναι το πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε διδάγματα απʼ αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα και πώς ο χώρος μας θα μπορέσει να γίνει η ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.

-    Συμφωνείτε μʼ αυτό που ειπώθηκε και από την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του πόλου Αριστεράς και Οικολογίας, όχι στην Κεντροαριστερά. Συμφωνείτε;

Συζητούμε όλα τα θέματα σήμερα. Δεν βγαίνουν τα προβλήματα απλώς από μία κεντρική διατύπωση, από έναν τίτλο ας το πούμε. Ασφαλώς και θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις στο χώρο της Αριστεράς και θέλουμε να είμαστε μια δύναμη η οποία έχει προτάσεις που απευθύνονται σε όλη την ελληνική κοινωνία.

-    Ακούγεται ότι αυτό το δίπολο, ας το χαρακτηρίσω, θόλωσε το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπετε τις ευθύνες τις δικές σας.

Όχι μόνο σε αυτή την κατεύθυνση. Σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, διότι μην ξεχνάτε ότι μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως  Πρόεδρος της ΚΟ, έχω ευθύνες  σε σχέση και με τη συμβολή μου στη  διαμόρφωση της πολιτικής μας, των προτάσεών μας των θέσεων μας κλπ.   

Στην άλλη πλευρά όμως θέλω να σας πω ότι όχι. Μπορεί το πρόβλημα τη συλλογικότητας να έχει τριβές. Μπορεί να έχει δύσκολα προβλήματα προς επίλυση και σήμερα. Εγώ όμως προσωπικά παραμένω υπέρ της αντίληψης ότι η Αριστερά πρέπει να κινηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα τα οποία μας προσφέρουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και πρέπει να μάθει, και θα μάθει πιστεύω, να λειτουργεί με συλλογικότητα ακόμη και στο υψηλότερο ηγετικό επίπεδο.

-    Με δεδομένο ότι επιλέξατε και  στηρίξατε τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ, τώρα έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, θεωρείτε ότι ήταν μια επιλογή που σας δικαίωσε η μία επιλογή για την οποία έχετε μετανιώσει;

Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει. Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απʼ όλα το δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ