23/10/2009

O Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch αποτελεί, στην ουσία, μια κίνηση κερδοσκοπίας σε όφελος των τραπεζών και καταλήστευσης του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, αφού θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

Μόνο ως άκρως απογοητευτική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση του Υπουργείου  Οικονομικών, το οποίο αντί να υπερασπίσει την πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας,  να διαμαρτυρηθεί για αυτή την υποβάθμιση  και να αμφισβητήσει τον απαράδεκτο ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες βαθμολόγησης στο πλαίσιο μιας άδικης οικονομικής πλανητικής τάξης, περιορίστηκε μόνο να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να συνεχίζει μια πολιτική που κινείται στα απαράδεκτα πλαίσια τα οποία καθορίζονται από το διεθνές και εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο και τη μονεταριστική στρατηγική της Ε.Ε., οφείλει άμεσα να διεκδικήσει τη δυνατότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα εκείνων, όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλο spread, να δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το προνομιακό επιτόκιο (1%) που η τελευταία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

Είναι αδιανόητο να ληστεύονται και μάλιστα σε περίοδο κρίσης τα κράτη και οι φορολογούμενοι πολίτες για να θησαυρίζει το τραπεζικό κεφάλαιο.