26/10/2009

Χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τ.Κουράκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Από την έναρξη του νέου σχολικού έτους οι μαθητές των σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν χάσει ήδη πολλές διδακτικές ώρες εξαιτίας της μη κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού γενικών αλλά και τεχνικών ειδικοτήτων. Σταδιακά η κατάσταση βελτιώθηκε. Ωστόσο αυτή τη στιγμή-40 μέρες από την έναρξη των μαθημάτων-εξακολουθούν να χάνονται 800 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα.

Συγκεκριμένα τα κενά σε διδακτικό προσωπικό στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι 800 ώρες, από τις οποίες  122 φιλολογικές, 162 μαθηματικών, 131φυσικών, 21 χημικών και άλλες διαφόρων ειδικοτήτων. Όπως αναφέρεται σε Ανακοίνωση-Καταγγελία της Δ΄ ΕΛ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης πολλά Γυμνάσια, ειδικά σχολεία (ΕΕΕΕΚ) και τα τεχνικά σχολεία (ΕΠΑΛ) υπολειτουργούν, ενώ παράλληλα , λόγω και των προεκλογικού χαρακτήρα μαζικών αποσπάσεων που έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ΠΥΣΔΕ,  πολλοί καθηγητές (περίπου 100) δεν έχουν ενταχθεί σε ωρολόγιο πρόγραμμα και κάνουν χρέη γραμματείας σε διάφορα σχολεία. Χαρακτηρίζεται επίσης σκανδαλώδης ο αριθμός των αποσπασμένων στα ΙΕΚ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μόλις  την προηγούμενη βδομάδα ήρθαν επιτέλους όλα τα βιβλία στα ΓΕΛ.

Επίσης είναι γνωστό ότι κατά την προεκλογική περίοδο καθυστέρησαν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών καθηγητών στα κενά που δημιουργήθηκαν με αποτέλεσμα οι μαθητές να οδηγούνται και για έναν ακόμη λόγο στη λύση των φροντιστηρίων.

Επειδή

• καταργείται στην ουσία η συνταγματική αρχή της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης
  • είναι απαράδεκτο να υπολειτουργεί η δημόσια διοίκηση εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου
  • πρέπει επιτέλους να εξυγιανθεί το πελατειακό σύστημα των αποσπάσεων

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά;
  • Πώς θα καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που δεν πραγματοποιήθηκαν;
  • Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η πελατειακή ρουσφετολογική νοοτροπία των αποσπάσεων, ώστε να καλύπτονται έγκαιρα τα κενά  που προκύπτουν από άδειες και αποσπάσεις, χωρίς να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Τάσος Κουράκης