25/11/2009

Προβλήματα για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά λόγω συμφωνιών ΕΕ με Αίγυπτο και Ισραήλ

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Διώτη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στις 9 και στις 21 Οκτωβρίου αντίστοιχα υπογράφηκαν προτιμησιακές συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο και το Ισραήλ αντίστοιχα, ενώ επίκειται και τρίτη ανάλογη συμφωνία με το Μαρόκο, με τις οποίες προάγεται η συνολική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου στα γεωργικά προϊόντα μεταξύ των χωρών αυτών.

Οι δύο συμφωνίες τροποποιούν την Ευρω-Μεσογειακή συμφωνία του 2004, που προέβλεπε βαθμιαία αμοιβαία φιλελευθεροποίηση σε τομείς όπως το εμπόριο γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, ενώ αποτελούν μέρος της διαδικασίας αναθεώρησης των συμφωνιών σύνδεσης με τις ευρω-μεσογειακές χώρες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2006.

Βάσει των συμφωνιών απελευθερώνεται η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από την Αίγυπτο και το Ισραήλ πλην ελαχίστων, αίρεται η δασμολογική προστασία −με ορισμένες ποσοστώσεις σε κάποια προϊόντα− και παραχωρούνται προνόμια όπως η επέκταση των ημερομηνιών και των ποσοστώσεων ελεύθερης εισαγωγής.

Οι επιπτώσεις από τις συμφωνίες αυτές μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για τα εγχώρια οπωροκηπευτικά λόγω της πίεσης που θα υποστούν οι τιμές με την αθρόα εισαγωγή φτηνών προϊόντων από τις εν λόγω χώρες ή και άλλες μελλοντικά.

Να επισημανθεί ότι οι συμφωνίες συνάπτονται σε μια χρονική περίοδο που εμφανίζονται προβλήματα στην απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής αφού, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών της Ελλάδας, οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών από άλλες χώρες εκτός κοινότητας να παρουσιάζουν αύξηση κατά 60%.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Θα αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι ποιότητας στα  εισαγόμενα προϊόντα;

•    Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ώστε να οργανωθούν οι ελληνικές εξαγωγές με την ταυτόχρονη ποιοτική αναβάθμιση των οπωροκηπευτικών όπως η αναγραφή των στοιχείων παραγωγής, η βελτίωση της συσκευασίας κλπ;

•    Τι ποσά διατέθηκαν στον τομέα αυτό από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;

•    Θα διασφαλιστεί η αναγραφή της χώρας προέλευσης στα εισαγόμενα προϊόντα;

Οι ερωτώσες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου