ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/02/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον Π. Τσουτσια για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής



-    Λέτε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ακόμα και αν είναι έτσι δεν θα έπρεπε να αποφασίσει για τα μέτρα έτσι όπως είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Νομίζω ότι το να μιλάμε για «αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων» είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση. Ήξεραν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Και υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις χωρίς να πειράξουν τα φτωχά στρώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα. Και στην πραγματικότητα δεν είχαν το παραμικρό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ασχολήθηκαν καν. Σήμερα έχουν συμμαχήσει με τις περίφημες «αγορές» εναντίον της ελληνικής κοινωνίας. Ξεχνάνε ότι ο κόσμος τους ψήφισε με την προσδοκία να απαλλαγεί από την πολιτική που εφάρμοζε η Νέα Δημοκρατία.

-    Η χώρα μας χρωστάει δις ευρώ. Τα ελλείμματα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ποια κυβέρνηση θα μπορούσε ως δια μαγείας να λύσει το πρόβλημα;

Η κυβέρνηση υποτάσσει τα πάντα  στο στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων, υποθηκεύοντας, την απασχόληση, την ανάπτυξη, το ασφαλιστικό. Βλέπει δηλαδή τον κόσμο ανάποδα. Άρα πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες. Τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν με αυτές τις επιλογές, και μετά θα ζητούν και νέο κύκλο θυσιών. Δεν υπάρχει προηγούμενο μείωσης ελλειμμάτων με περιοριστικές πολιτικές εν μέσω ύφεσης. Γιατί δεν υπάρχει τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση και τον κόσμο στην ανεργία και τη φτώχεια. Θα χρειαζόταν ένα σχέδιο μεσοπρόθεσμου ελέγχου των ελλειμμάτων, βασισμένο σε λογική ανάπτυξης. Άλλωστε αυτά τα έλεγε και ο κ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβρη για να κερδίσει τις εκλογές. Σήμερα ο μετεκλογικός Παπανδρέου γελοιοποιεί τον προεκλογικό. Και ακολουθεί πρόθυμα μια στρατηγική ύφεσης, που έχει ως στόχο να γυρίσει την Ελλάδα στην λίθινη εποχή.  Πιστέψτε με, με τον κόσμο να μαζεύει σκουπίδια από τη λαϊκή για να επιβιώσει, καμία οικονομία δεν ανακάμπτει.

-     Πάντως ο κ. Παπανδρέου λέει ότι παίρνει τώρα αυτά τα μέτρα για να μην φτάσει η χώρα στην παρακμή και στην χρεοκοπία.

Γιατί, θεωρείτε ότι έτσι γλυτώνουμε την παρακμή και τη χρεωκοπία; Παρακμή δεν είναι το ένα εκατομμύριο ανέργων και τα δύο ή τρία εκατομμύρια φτωχών την ώρα που οι τράπεζες εξακολουθούν να κερδίζουν. Εδώ δεν πρόκειται για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πρόκειται για μια ωμή επίθεση των οικονομικά ισχυρών πάνω στους οικονομικά αδύναμους. Λένε «θα δουλεύετε χωρίς προστασία, χωρίς μισθούς μέχρι τα 70 σας, για να διασφαλίσουμε τα κέρδη μας». Και σε αυτή την επίθεση συγκλίνουν όλοι μαζί. Τα όρνεα που κατ ευφημισμόν αποκαλούμε «διεθνείς αγορές», τα καλοθρεμμένα νεοφιλελεύθερα παγώνια της Κομισιόν, το ισχυρότερο και θρασύτερο καρτέλ της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι τράπεζες, και η κυβέρνηση. Και έχουν πέσει να λεηλατήσουν οτιδήποτε απομένει όρθιο, είτε αυτό ονομάζεται εργασιακά δικαιώματα, είτε κοινωνικό κράτος, είτε ασφάλιση, είτε δημόσιος πλούτος. Και αυτό δεν είναι καν λύση στο πρόβλημα. Το να πετάμε κρέας στους καρχαρίες, μάλλον δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος να τους διώξουμε. 

-    Όταν από τις εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, υπάρχουν αρεστά ή μη αρεστά μέτρα;

Τα οποιαδήποτε μέτρα δεν διακρίνονται σε αρεστά ή μη αρεστά. Διακρίνονται ανάλογα με την στρατηγική την οποία υπηρετούν. Το περίφημο ιδεολόγημα περί εθνικής ανεξαρτησίας ήταν ένα από τα τεράστια επικοινωνιακά λάθη του κ. Παπανδρέου. Διότι ποια εθνική ανεξαρτησία επικαλείσαι, όταν την άλλη μέρα πηγαίνεις στο Νταβός και λες ορίστε, πέταξα εκατό χιλιάδες κόσμο από το δημόσιο, τους μειώνω τους μισθούς και θα τους ξηλώσω και το ασφαλιστικό σύστημα. Και όταν ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται με πρωτοφανή κυνισμό ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι αίτημα των αγορών και οφείλουμε να συμμορφωθούμε, άσχετα να θα έχει κάποιο αποτέλεσμα ή όχι.

-    Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση;

Φυσικά και υπάρχει. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είπαμε ότι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα, για την έκδοση ευρωομολόγου, για απʼ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να αυξηθεί πίεση. Αυτή και μόνο η απροθυμία διεκδίκησης  θα έπρεπε να εξοργίζει και τον τελευταίο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ. Τους είπαμε ότι μπορεί να αναζητηθεί εσωτερικός δανεισμός με την έκδοση ομολόγου που θα διατεθεί ελεύθερα. Δεν το ακουμπάνε, γιατί κάτι τέτοιο δεν αρέσει στις τράπεζες. Τους είπαμε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας δημόσιος πόλος στο τραπεζικό σύστημα, με όχημα την Εθνική, την Αγροτική και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι δεν τις ακουμπάει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να σας πω ακόμα κάτι. Αν ο κόσμος ξεσηκωθεί, αν μεθαύριο κατέβουν στον δρόμο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εναλλακτικές διέξοδοι θα βρεθούν αμέσως.

-    Μπορεί να υπάρξει μείγμα οικονομικής πολιτικής ικανό να περιορίζει το έλλειμμα χωρίς να στραγγαλίζει όσες δυνατότητες ανάπτυξης έχουν απομείνει;

Ίσα-ίσα. Ο μόνος τρόπος να περιορίσεις το έλλειμμα, είναι να επενδύσεις στην ανάπτυξη. Ακόμα και αν πετάς τον κόσμο έξω από τα νοσοκομεία, ή πας την ανεργία στο 20%, το έλλειμμα δεν ισοσκελίζεται. Γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Γιατί σήμερα, η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αγορές, είναι το πρόσχημα. Ο πραγματικός στόχος είναι να λεηλατηθεί οποιοδήποτε κοινωνικό δικαίωμα. Και πάλι, μετά, θα είμαστε ακριβώς στα ίδια. Και θα μας ζητάνε ακόμα περισσότερες θυσίες, για να στηριχτούν τα τραπεζικά κέρδη και η διεθνής τοκογλυφία.  

-    Το ασφαλιστικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν;

Αυτά τα περί ωρολογιακής βόμβας τα ακούω όταν είναι να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Όταν κλέβουν τα αποθεματικά, όταν χαρίζουν ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, όταν οι τράπεζες κλέβουν δισεκατομμύρια με τις εθελούσιες εξόδους, όταν ρυθμίζονται σκανδαλωδώς οι οφειλές στους επιχειρηματίες, όταν εκποιείται η περιουσία των ταμείων, γιατί δεν μιλάει κανείς για βόμβα; Ξέρουν άλλωστε όλοι, ότι η παράταση των ορίων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εισφοροδιαφυγή, η ελαστική και η μερική απασχόληση, η μη ένταξη των μεταναστών στο σύστημα, η έλλειψη νέων πόρων πέρα από τις εισφορές. Ας πάνε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση. Προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη όταν λένε από τη μια για ωρολογιακές βόμβες και από την άλλη για εκποίηση της περιουσίας των ταμείων, που την θέλουν οι αγορές. Λεηλατούν το ασφαλιστικό σύστημα εδώ και δεκαετίες, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία. Και δεν θα σταματήσουν, αν δεν δουν τους ασφαλισμένους στο δρόμο.

-    Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στη διαχείριση της κρίσης που αντιμετώπισαν όλα λίγο ως πολύ τα μέλη της;

Εμείς έχουμε μιλήσει από καιρό για τις αδυναμίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για το ότι είναι πολιτικός νάνος, για το ότι δεν έχει διαδικασίες δανεισμού τελευταίας καταφυγής, για το ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Τότε μας λέγανε ευρωσκεπτικιστές. Φτιάξανε μια Ευρώπη που ανοίγει την πόρτα στους κερδοσκόπους. Βυθίζει τους λαούς στην κρίση, και με πρόσχημα την κρίση αυτή, προσπαθεί να απαλλοτριώσει όσο περισσότερα δικαιώματα μπορεί. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη υπάρχουν διαμορφωμένοι συσχετισμοί. Και με βάση τους συσχετισμούς αυτούς, καθορίζονται και οι κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές. Σήμερα που το πάνω χέρι το έχουν οι τραπεζίτες, η κρίση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η κοινωνική οπισθοδρόμηση.

-    Σύμφωνο Σταθερότητας και δημοψήφισμα.

Δεν θεωρούμε ότι έχει νόημα να κριθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε μία και μόνη χώρα. Και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιβιώσει η οικονομία της χώρας έξω από το ευρώ. Αυτό που χρειάζεται είναι αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Με συντονισμένους αγώνες των εργαζομένων και των κοινωνιών παντού, από ην μία άκρη μέχρι την άλλη. Με διεθνείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι αλλάζουν οι συσχετισμοί. Και είμαστε αρκετά κοντά σε αυτή τη στιγμή, να είστε σίγουροι.

-     Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ότι οι αγορές και το κυρίαρχο λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την  Ελλάδα σαν πειραματόζωο. Μας κόβουν τον αέρα και μετράνε πόσο μπορούμε να αντέξουμε. Ξεκίνησαν να κάνουν το ίδιο με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν το πείραμά τους πετύχει, Βάζουν στο στόχαστρο μεθοδευμένα και συστηματικά, όποια χώρα έχει δημοσιονομικό πρόβλημα. Και είναι αλήθεια ότι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιθυμούν την έξοδό μας από το Ευρώ και τον εναγκαλισμό μας με το διεθνές νομισματικό ταμείο. Αυτό είναι στον αντίποδα της δικής μας στρατηγικής των διεθνών συμμαχιών και της διεκδίκησης μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

-    Τι περιμένετε από το επικείμενο ΣΥΝέδριο;

Ένα συνέδριο στο οποίο θα ακουστεί η άποψη των μελών μας, αυτών που κάθε εκλογές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και μας βγάζουν από τα αδιέξοδα, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό βήμα. Όχι για να λυθούν λογαριασμοί, ή για να ανακατανεμηθεί η εσωκομματική εξουσία, όπως ακούγεται. Αυτά σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως εμείς, είναι ανοησίες. Αλλά κυρίως, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται ώστε να αντιστοιχηθεί η Αριστερά με τις εξαιρετικά κρίσιμες απαιτήσεις των καιρών. Να επικαιροποιήσει και να εμβαθύνει την αριστερή διέξοδο από την οικονομική κρίση. Και να μπορέσει ξανά να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους, τους κοινωνικά αδύναμους, και να τους δείξει τον δρόμο των κοινωνικών αγώνων.   



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ