01/03/2010

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS

Ερώτηση Β.Μουλόπουλου, Μ.Κριτσωτάκη, Θ.Λεβέντη στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Όπως προκύπτει από πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση (ανάμεσα σε 27 χώρες) σε τομείς όπως η σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, η μεταχείριση των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αλλά και στην αντιμετώπιση μεταναστών που  ασθενούν. Παράλληλα οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε δύο μέρες τρία άτομα στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό.

Η διακήρυξη δέσμευσης του Δουβλίνου τον Ιούλιο του 2001, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της UNAIDS, δεσμεύει όλα τα κράτη για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Το εθνικό σχέδιο δράσης 2008 - 2012 για το HIV/AIDS της Ελλάδας, συντάχθηκε ήδη με καθυστέρηση 8 χρόνων από το Υπουργείο Υγείας και προβλέπει 4 άξονες δράσης: α) Πρόληψη, β) Έρευνα – Εκπαίδευση, γ) Παρακολούθηση – Θεραπεία, δ) Μάχη κατά του Ρατσισμού και της Διάκρισης.

Για την υλοποίηση του έχει δεσμευτεί συγκεκριμένος οικονομικός προϋπολογισμός ύψους 11.280.458 ευρώ. Από το ποσό αυτό στο έτος 2009 αντιστοιχούν 3.349.175 ευρώ ενώ για το 2010 προβλέπεται ποσό ύψους 2.711.225 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες δράσεις αναλυτικά έχουν αξιοποιηθεί τα χρήματα που αντιστοιχούν για το έτος 2009;

2. Πως θα αξιοποιηθεί το ανάλογο ποσό για το 2010 και ποιες δράσεις προβλέπονται αναλυτικά;

3. Πότε θα προχωρήσετε  με βάση τον 1ο άξονα του σχεδίου δράσης και τις σχετικές από 30 Νοεμβρίου 2009 εξαγγελίες σας, στην καθιέρωση ημέρας ελέγχου για το HIV/AIDS.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μουλόπουλος Βασίλης