02/03/2010

Απειλούνται 3500 θέσεις εργασίας στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Επίκαιρη ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται ο κλάδος της Επαγγελματικής Κατάρτισης, με σοβαρές συνέπειες για τους 3.500 εργαζόμενους σε αυτόν, τους 10.000 περίπου πιστοποιημένους εκπαιδευτές αλλά και τους ήδη ανέργους, οι οποίοι αναμένουν να ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα.

Εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Εργασίας, ως ο κύριος φορέας ανάθεσης των έργων που υλοποιούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), έχει παγώσει τις πληρωμές όσο και την αξιολόγηση και υπογραφή συμβάσεων νέων έργων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλά ΚΕΚ να αδυνατούν να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους (μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές,  κ.ά), αναζητώντας την ίδια ώρα δανεισμό από τις τράπεζες - εκχωρώντας τις δημόσιες συμβάσεις τους - για τον οποίο πληρώνουν τόκους εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των τραπεζών, λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αρκετά ΚΕΚ έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού ή ελαστικοποιούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ δεν έχουν λάβει την σχετική αμοιβή που προβλέπεται και οι χιλιάδες ωφελούμενοι (κυρίως άνεργοι) των προγραμμάτων κατάρτισης.

Συγκεκριμένα δεν έχουν αποπληρωθεί έργα του Γ΄ ΚΠΣ τα οποία το φυσικό τους αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί από το 2008, έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μέσα στο 2009 ή συνεχίζονται στο 2010 και δεν έχουν δοθεί προκαταβολές, ενώ για νέα έργα που έχουν προκηρυχτεί καθυστερεί αδικαιολόγητα η αξιολόγησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα άμεσης εξόφλησης των προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί (ΣΕΚ ΙΙΙ, Τεχνικά Έργα) καθώς και χορήγησης των προκαταβολών σε όσα συνεχίζουν να υλοποιούνται; (Ελληνομάθεια, Τεχνικά Έργα)

2. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί η Κ.Υ.Α για τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας σχετικά με την Επαγγελματική Κατάρτιση έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγωγής αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που εκκρεμούν;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης