ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/03/2010

Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου για ΕΘΙΑΓΕ



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΖ΄
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 516/1.3.2010 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας  Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) κ.λπ..

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

«Παρά τις επαγγελματικές επισημάνσεις για τον κίνδυνο διάλυσης του ΕΘΙΑΓΕ το ίδρυμα έχει αφεθεί στην τύχη του και απειλείται ήδη με κλείσιμο ινστιτούτων, μαρασμό των σταθμών γεωργικής έρευνας, αλλά και πώληση ή εκχώρηση ακινήτων σε ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν εκτός σχεδιασμού οι δυο βασικοί στόχοι που θα δικαίωναν το ρόλο του. η αναβάθμιση του ερευνητικού επιπέδου του ιδρύματος και η σύνδεση της έρευνας με συγκεκριμένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την αποχώρηση του Προέδρου και της Γενικής Διευθύντριας του ΕΘΙΑΓΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές γιατί αφήνουν το  ίδρυμα χωρίς διοίκηση με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο το προσωπικό, που ασχολείται με την αγροτική έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και να χαθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ΕΘΙΑΓΕ, αν και έχει πιστοποιηθεί, δεν μπορεί να πάρει έργα του ΕΣΠΑ και δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από τα ερευνητικά ιδρύματα που έχουν αναλάβει επί μέρους προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διοίκηση με αποτέλεσμα το ίδρυμα να έχει παραλύσει καθώς δεν μπορούν να υποβληθούν προτάσεις και να υλοποιηθούν προγράμματα. Το Υπουργείο έχει από τον Δεκέμβριο τις υποψηφιότητες για Πρόεδρο, ΔΣ και Επιστημονικό Συμβούλιο αλλά δεν προχωρά στην επιλογή. Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει άμεσα.

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση Προέδρου, ΔΣ και Επιστημονικού Συμβουλίου στο ΕΘΙΑΓΕ;

Θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε να αναβαθμιστεί το ερευνητικό επίπεδο του ιδρύματος και η έρευνα να κατευθυνθεί προς τις συγκεκριμένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, σύμφωνα και με τους στόχους που έχει εξαγγείλει και η ίδια η Υπουργός;

Το λόγο έχει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Μπατζελή.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Αμμανατίδου για την ερώτηση σας.

Πραγματικά είναι πολύ σημαντική εφόσον αναφέρεται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών. Σε σχέση με την θητεία του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχει λήξει

-πριν τις βουλευτικές εκλογές- από τις 16 Αυγούστου του 2009, χωρίς την έγκαιρη αντικατάστασή τους από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, ο νόμος  έχει προνοήσει την συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων τους και μετά την λήξη της κανονικής τους θητείας, μέχρις ότου οριστούν τα νέα μέτρα. Σήμερα υπάρχει η νέα αναπληρώτρια Γενικού Διευθυντού, που ορίστηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μετά τη συνταξιοδότηση της ερευνήτριας η οποία είχε την αντίστοιχη αρμοδιότητα.

Το ΕΘΙΑΓΕ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κανονική μισθοδοσία του προσωπικού του, ούτε στην πρόθεση ερευνητικών προτάσεων για την ανάληψη ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων. Το ζητούμενο, όμως, στην λειτουργία του ΕΘΙΑΓΕ δεν είναι μόνο η επέκταση των προσλήψεων, αλλά και η σωστότερη κατανομή του προσωπικού, τόσο του διοικητικού όσο και του ερευνητικού.

Μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάστει πρόβλημα στην εκτέλεση του συνόλου των εκατόν δέκα ερευνητικών προγραμμάτων, έργων-μελετών που υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΘΙΑΓΕ. Εξάλλου, τέσσερα αναπτυξιακά έργα του ΕΘΙΑΓΕ που αφορούν την διαπίστευση εργαστηρίων, αναμένουν την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Το ΕΘΙΑΓΕ και το ΥΠΑΑΤ έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Σε σχέση με την αναβάθμιση του ρόλου του Ιδρύματος, θα ήθελα να σας πω ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιδιώκει την δυναμική επαναδραστηριοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο. Η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΘΙΑΓΕ και η στενότερη σύνδεση της αγροτικής έρευνας με συγκεκριμένες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής και του Έλληνα αγρότη, της άμεσης ενημέρωσης και κατάρτισής του, σχεδιάζονται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ερευνών και του ΥΠΑΑΤ. Σε μια σύγχρονη αγροτική πολιτική απαιτείται η προώθηση καινοτόμων πολιτικών έρευνας, τις οποίες θα διασφαλίσουμε και με πόρους από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από το 7ο  Πρόγραμμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή της.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ενημερώσω, κυρία Υπουργέ, ότι τα δυόμισι χρόνια που είμαι Βουλευτής έχω φέρει το θέμα του ΕΘΙΑΓΕ και με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. Σε αυτήν την περίοδο, με διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανα ερώτηση -εκτός από την επίκαιρη- για το σταθμό υποτροπικών φυτών της Κρήτης μαζί με τον συνάδελφό μου κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Θέλω να σας πω ότι αυτό που καταλαβαίνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω και όλοι οι πολίτες, είναι ότι καθυστερεί εδώ και πέντε μήνες σε πάρα πολλούς οργανισμούς η τοποθέτηση, ο διορισμός πολλών διοικητικών συμβουλίων. Το πρωί είχε μια επίκαιρη ερώτηση ο συνάδελφός μου κ. Θοδωρής Δρίτσας και υπήρχε ανάλογο πρόβλημα για το Δ.Σ. του ΗΣΑΠ. Γιατί γίνεται όλη αυτή η καθυστέρηση;

Γνωρίζουμε ότι όταν καθυστερούν τα Δ.Σ. υπάρχουν προβλήματα, μένουν ακέφαλοι ουσιαστικά οι οργανισμοί, οι υπηρεσίες, τα ινστιτούτα και στην προκειμένη περίπτωση το ΕΘΙΑΓΕ. Δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα, οικονομικά διοικητικά, λειτουργικά. Και όλα αυτά, όταν έχουμε να κάνουμε με ερευνητικά κέντρα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στα προγράμματα.

Εσείς μου είπατε ότι υπάρχουν εκατόν δέκα ερευνητικά προγράμματα και ότι μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όπως εσείς έχετε ένα έγγραφο που σας έστειλε το ΕΘΙΑΓΕ, από 4.2.2010, το έχω και εγώ. Αυτό αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η λειτουργία του ΕΘΙΑΓΕ δεν είναι νόμιμη. Η παρουσία αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή είναι παράνομη. Υπάρχει μια Διευθύντρια, η αναπληρώτρια, η οποία έχει μπει από τις 24.02.2010 για δυο εβδομάδες, τρεις το πολύ. Θα έπρεπε να είχε διοριστεί το κανονικό συμβούλιο, να είχε διοριστεί το επιστημονικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε στη διαδικασία ολοκλήρωσης και των άλλων προγραμμάτων και της ένταξης μέσα στο ΕΣΠΑ.

Διότι θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι πιστοποιημένο το ΕΘΙΑΓΕ. Γιατί καθυστερούν όλα αυτά; Θα ήθελα να σας πω, κυρία Υπουργέ, ότι αυτό που βλέπουμε είναι να συρρικνώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση προς την έρευνα και στην τεχνολογία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ένα ινστιτούτο που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεωργικής, της κτηνοτροφικής  και της αλιείας, ακόμη, στη χώρα μας. Διότι η χώρα μας έχει τα συγκριτικά εκείνα πλεονεκτήματα για να ανακάμψει οικονομικά, στηριζόμενη πάνω στην αγροτική παραγωγή. Και δυστυχώς εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις -και οι προηγούμενες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι προηγούμενες της Νέας Δημοκρατίας- έχουν τη λογική της συρρίκνωσης, των ερευνητικών κέντρων. Υπάρχουν τριάντα δύο ερευνητικά κέντρα του ΕΘΙΑΓΕ. Γνωρίζουμε ότι επειδή υπάρχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα θα περάσει αυτή η περιουσία στα χέρια ιδιωτών. Θα εκποιηθεί δηλαδή. Εσείς ,θεωρείτε, ότι θα πρέπει να φθάσουμε σ αυτό το σημείο σε αυτήν την κατάσταση; Δεν πρέπει να αναπτυχθεί η έρευνα και η τεχνολογία;

Σας παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, θα πρέπει να μας πείτε το άμεσο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα διοριστεί το νέο Δ.Σ. στο ΕΘΙΑΓΕ για να προχωρήσουν τα ερευνητικά προγράμματα. Θα πρέπει να μας πείτε πώς θα αναβαθμίσετε το ερευνητικό επίπεδο του συγκεκριμένου ιδρύματος που έχει να κάνει με την αγροτική ανάπτυξη, διότι είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουν οι αγρότες να στηριχθούν σʼ αυτά τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία δυστυχώς έχουν απαξιωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τη δευτερολογία της. Σε λίγο θα κάνουμε επερωτήσεις, όχι ερωτήσεις, όπως πάμε. Είπαμε εντάξει μία ανοχή, αλλά βλέπω ότι ο χρόνος με όλο το σεβασμό συναδέλφισσα…

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι μεγάλο το θέμα, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Αμανατίδου, θα σας παρακαλούσα άλλη φορά και απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους ότι αν θέλετε κάποιο έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από τους εποπτευόμενους Οργανισμούς να απευθύνετε απευθείας το ερώτημά σας για να σας δώσουμε τα έγγραφα, παρά να τα ψάχνετε ή να σας τα δίνουν άνθρωποι μέσα από τους οργανισμούς που έχετε υπαλλήλους.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τι εννοείτε;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Θα παρακαλούσα, παρακαλώ, να γραφτεί στα Πρακτικά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι διαθέσιμο για να σας δίνει όλα τα στοιχεία βάσει του οποίου διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό το αναφέρω επειδή έχετε στα χέρια σας μία επιστολή η οποία μου απευθύνθηκε. Θα μπορούσατε να μου την έχετε ζητήσει και εγώ να σας τη δώσω.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τι λέτε, κυρία Υπουργέ;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Βάσει λοιπόν αυτής της επιστολής την οποία έχετε θέλω να σας πω, είναι μία δέσμευση την οποία αναλαμβάνω εγώ προσωπικά στο Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Λέει, ότι, ό,τι ζητήσετε από την κυρία Υπουργό, θα το έχετε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Και ότι θεωρώ ότι είναι πολύ θετική στο Σώμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Θα ενοχοποιηθούν οι Βουλευτές;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Επαναλαμβάνω, θα είναι πολύ θετική στο Σώμα. Συνεχίζοντας λοιπόν την απάντησή μου θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι βάσει του ν. 3399/2005 παράγραφος 39 του άρθρου 20 είναι δυνατή η αναπλήρωση και η λειτουργία του ΕΘΙΑΓΕ με αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή. Και εδώ θέλω, κυρία Αμανατίδου, να σας πω ότι και ο σημερινός Πρόεδρος υπάρχει, έχει καταθέσει την παραίτησή του, την παραίτηση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή μέχρι του διορισμού του νέου διοικητικού συμβουλίου. Αυτό από διοικητικής πλευράς.

Από πλευράς ουσιαστικής για το ρόλο του ΕΘΙΑΓΕ λαμβάνουμε τη δέσμευση όπως έχουμε πει και σε άλλα σημαντικότερα ζητήματα ότι τους επόμενους μήνες με τη νέα διοίκηση του Διοικητικού Συμβουλίου να παρουσιάσουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ολοκληρωμένο πρόγραμμα λειτουργίας επιστημονικού και διοικητικού έργου του ΕΛΓΑ, το οποίο  πραγματικά, θα συνάδει όπως πολύ σωστά είπατε με το ρόλο της αγροτικής πολιτικής, την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα την οποία οφείλουμε να έχουμε. Ευχαριστώ, πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Μία διευκρίνιση. Δεν εννοείτε ότι η κυρία Βουλευτής έχει προϊόν κλοπής από το Υπουργείο;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Εγώ ανέφερα προϊόν κλοπής; Είναι δυνατόν να ειπώθηκε τέτοιο πράγμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Εντάξει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Αυτό ακριβώς όμως λέτε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Όχι γιʼ αυτό έκανα τη διευκρίνιση,  κυρία Αμανατίδου, για να λυθεί η παρεξήγηση. Δεν εννοούσε αυτό η κυρία Υπουργός.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ