08/03/2010

Η εφαρμογή της Σαρία στη Δυτική Θράκη

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμ

Η Σαρία είναι ο Ιερός Μουσουλμανικός Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ο Μουφτής δικάζει τις υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των μουσουλμάνων. Η Σαρία, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι η κατώτερη ηλικία γάμου είναι τα 12 χρόνια, ο σύζυγος μπορεί να λύσει το γάμο με μια απλή δήλωση, το συναινετικό διαζύγιο ισοδυναμεί με ρητή παραίτηση της γυναίκας από όλα τα δικαιώματά της, μερικές φορές και από το δικαίωμα της γονικής μέριμνας και πως η γυναίκα, σε περίπτωση εγκατάλειψής της, δικαιούται μόνο τρίμηνη διατροφή.

Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς, κατάλοιπο της θεοκρατίας και των δομών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το οποίο, ενώ στην Τουρκία έχει καταργηθεί ήδη από το 1926, ενώ δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ενώ ακόμη και τα «σκληρά» ισλαμικά κράτη προχωρούν σε κάποιες αργές βελτιώσεις του φροντίζοντας να το ενσωματώσουν στον Αστικό τους Κώδικα, εντούτοις στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας του 21ου αιώνα ζει και βασιλεύει. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναθέσει δικαιοδοτικά καθήκοντα στο Μουφτή(Ν. 1920/1991) και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που με νόμο του κράτους (Ν.147/1914) η Σαρία διέπει την οικογενειακή κατάσταση των μουσουλμάνων πολιτών της, κατʼ απόκλιση του Αστικού Κώδικα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς η εφαρμογή της Σαρία συνεπάγεται αυτόματα συστηματική παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ειδικότερα παραβιάζεται :

-    Η συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων.

-    Η συνταγματική αρχή της υπεροχής του συμφέροντος του παιδιού.

-    Η συνταγματική αρχή της δίκαιης δίκης.

Είναι φανερό ότι η συνταγματική και η διεθνής έννομη τάξη επιβάλλουν να λήξει η άσκηση δικαστικών έργων από τον Μουφτή, ο οποίος στη χώρα μας διορίζεται από το κράτος ως δικαστικός λειτουργός. Ήδη από το 2001 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε την κατάργηση του Ισλαμικού Νόμου. Διεθνείς οργανισμοί ζητούν από την Ελλάδα επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με το ψήφισμα 1704 (2010) καλεί την Ελλάδα να καταργήσει την εφαρμογή του νόμου της Σαρία «που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητά της με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Επειδή η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και η εξασφάλιση ενός δίκαιου συστήματος απονομής της δικαιοσύνης για όλους είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας,

Ερωτάσθε:

•    Θα προβείτε στην απαραίτητη  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να καταργηθεί ρητά η εφαρμογή της Σαρία στην Ελλάδα και πότε;

•    Θα προβείτε στην απαραίτητη  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε οι αρμοδιότητες του Μουφτή να είναι αποκλειστικά θρησκευτικές και όχι δικαστικές;

•    Προτίθεστε να αλλάξετε το καθεστώς που διέπει το διορισμό των Μουφτήδων και να προχωρήσετε σε διάλογο με τη μειονότητα, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι σύμφωνα με τους οποίους τα μέλη της μειονότητας θα εκλέγουν ελεύθερα το θρησκευτικό τους λειτουργό;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός