ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/03/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο ν/σ «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις»




ακούστε την ομιλία του Αλέξη Tσίπρα


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με μεγάλη προσοχή πριν το Φώτη τον Κουβέλη, ο οποίος προσπάθησε να αποδείξει με επιχειρήματα ότι όλοι όσοι προσπάθησαν αυτές τις μέρες να επιβάλλουν ένα κλίμα φόβου και τρόμου στον ελληνικό λαό για το επικείμενο νομοσχέδιο στερούνται σοβαρότητας. Και βεβαίως διαπίστωσα ότι ο Φώτης ο Κουβέρης εχειροκροτήθη όχι μονάχα από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από μερίδα Βουλευτών της πλειοψηφίας.

Ευχάριστο αυτό θα μου πείτε. Αναδεικνύει τι; Αναδεικνύει, κατά τη γνώμη μου, την αμηχανία που επικρατεί στους Βουλευτές της πλειοψηφίας όταν βλέπουν επί ένα τετράμηνο ως συγκυβερνήτες τους Βουλευτές του ΛΑΟΣ και τον κ. Καρατζαφέρη.

ΛΆΟΣ κύριε Ροντούλη, ΛΆΟΣ, ΛΆΟΣ. Δεν θα σας πούμε ποτέ ΛΑΌΣ. Ο ελληνικός λαός δεν θα σας πει ποτέ λαό, όπως τον «Χριστό» δεν θα τον πει ποτέ «Χρήστο», όπως τον Σταύρο, δεν θα τον πει ποτέ «Σταυρό» έτσι και σας δεν θα σας πούμε ποτέ ΛΑΌ.

Θέλετε να σας πούμε «Συναγερμό»; Να σας θυμίζουμε και τους προγόνους σας; Συναγερμός λοιπόν! Αλλά μη προσπαθείτε με κουτοπονηριές να ταυτιστείτε με τον λαό.  Αφήστε τα αυτά.

    Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, βρίσκεστε σε μια αμηχανία διότι δεν είστε σε θέση να υπερασπιστείτε με σθένος ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να φέρει μια ριζική τομή στην ελληνική κοινωνία. Σας είπαμε όμως από την προηγούμενη συνεδρίαση, από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ότι θα το πάρουμε εμείς στην πλάτη μας, αν δεν μπορείτε εσείς. Είστε μπροστά σε μιαν ιστορική ευκαιρία. Την έχετε ακόμη αυτή την ευκαιρία. Να σπάσετε τη μονοκρατορία του δικαίου του αίματος. Να δώσετε την ευκαιρία να συνυπάρξει με το δίκαιο του εδάφους. Σας δίνετε η ευκαιρία να σπάσετε τον αποκλεισμό. Σας δίνετε η ευκαιρία αντί να καταστέλλετε το διαφορετικό, να το ενσωματώσετε στον κοινωνικό ιστό. Να σπάσετε όλα τα ρατσιστικά στερότυπα που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που κοντεύει να ξεχάσει με αυτές τις κορώνες της μισαλλοδοξίας ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες και οι πατεράδες μας μετανάστες.

Δυστυχώς όμως κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, φαίνεται να υποχωρείτε στην πίεση των «εθνικοφρόνων πατριωτών». Το λέω αυτό γιατί είναι το μόνο θέμα που έχετε υποχωρήσει πέντε μήνες τώρα. Αυτή την υποχώρηση, αυτά τα βήματα πίσω που κάνετε. Άκαμπτοι είσαστε στην άδικη και αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται. Άκαμπτοι στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Άκαμπτοι στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, άκαμπτοι στην κατάργηση του 14ου μισθού. Σε όλα άκαμπτοι. Στο μόνο που υποχωρείτε, που κάνετε βήματα πίσω είναι στο θέμα της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών. Εκεί σας είναι εύκολο να κάνετε βήματα πίσω, πίσω από την πίεση που δεχθήκατε από ακροδεξιές φωνές και βεβαίως εξ αιτίας και των φοβικών συνδρόμων και σεις καλλιεργείτε με την πολιτική σας και τη φρασεολογία στην οποία έχετε προσχωρήσει. Μιλάτε για λαθρομετανάστες διαρκώς και μετά θέλετε να ανοίξετε ένα νομοσχέδιο-τομή για την ιθαγένεια, λες και υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Μιλάτε για λαθρομετανάστες.

Όταν όμως, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης αναγορεύεται σε επίσημο συνομιλητή σας, σε επίσημο υποστηρικτή σας τον κ. Καρατζαφέρη. Όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός σε αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής και του δίνει συγχαρητήρια και εύσημα διότι κρατάει υπεύθυνη στάση στο μεγάλο εθνικό θέμα της οικονομικής κρίσης, τότε να μην δυσανασχετείτε όταν δημιουργείται και όσμωση ιδεών μεταξύ σας. Και όπως σας προειδοποίησα δεν είναι το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης που έχουν προσχωρήσει στον σοσιαλισμό. Είναι η δική σας πολιτική που υιοθετεί τη βαρβαρότητα.

Να τους χαίρεστε λοιπόν αυτούς τους υποστηρικτές σας, τους ακούσατε χθες και τους καμαρώνατε καθʼ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Να χαίρεστε και τους συντρόφους σας στην Αʼ Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης κύριε Ραγκούση, τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έβγαλε ανακοίνωση μεταξύ των οποίων λέει: «Η ιθαγένεια θα πρέπει να απονέμεται σε αλλογενείς αλλοδαπούς με φειδώ και κατʼ εξαίρεση, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα και του κράτους. Η ψήφος των αλλοδαπών στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης εκτός του ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, πλήττει την εθνική μας κυριαρχία διότι παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι οφείλουν πίστη στα συντάγματα των χωρών προέλευσης και υπάρχει κίνδυνος εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων στις παραμεθόριες περιοχές». Αυτά λέει η νομαρχιακή σας επιτροπή.

Και βεβαίως άκουσα -δεν ήμουν στην Αίθουσα- ότι τα υπερασπίστηκε πλήρως ο κ. Καρατζαφέρης. Να λοιπόν γιατί κάποιοι εκ των Βουλευτών σας, ποιον θα χειροκροτήσουν; Τον Φώτη τον Κουβέλη θα χειροκροτήσουν. Και να γιατί είναι υποκριτικό. Και αναρωτιέμαι: Πολλοί από δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους ζητάνε –και ευλόγως ζητάνε- να υπάρξει στη Θεσσαλονίκη ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα έρθει σε αντιπαράθεση με την κυριαρχία της συντηρητικής, υπερσυντηρητικής τριπλέτας Άνθιμου-Ψωμιάδη- Παπαγεωργόπουλου. Με ποιους; Ποιο δημοκρατικό μέτωπο ζητάτε. Με την Αʼ Θεσσαλονίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτές τις απόψεις και στο εσωτερικό σας είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος υπεράσπισης ενός νομοσχεδίου, που υπόσχεται προοδευτική τομή στο θέμα της ιθαγένειας. Και λέω υπόσχεται, διότι έχουν γίνει σημαντικές οπισθοχωρήσεις και θα πω:

Δεν είναι δυνατόν να σηκώσετε αυτό το βάρος, ούτε είναι δυνατόν να απαντήσετε επί της ουσίας και στην πίεση που δέχονται οι Βουλευτές σας και οι δικοί μας Βουλευτές, πίεση μέσω απειλητικών μηνυμάτων, πίεση μέσω φοβικών συνθημάτων και θα καταθέσω εδώ στη Βουλή ένα e-mail που διαδίδεται και έχει φορτώσει όλα τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Βουλευτών και της πλειοψηφίας και του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο λέει: «Βουλευτή, η υπερψήφιση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο θα αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη στους αλλοεθνείς μετανάστες και στα τέκνα αυτών, είναι πράξη εσχάτης προδοσίας, κατά της ελληνικής κοινωνίας της οποίας η ποινή είναι ο θάνατος. Αν συντελέσεις στην πράξη αυτή θα εκτελεστείς. Αργά ή γρήγορα όπου και αν καταφύγεις»! Ορίστε, αυτές οι απειλές.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να αντιπαρατεθείτε σε αυτές τις απειλές με τα «ναι μεν αλλά». Διότι εδώ όταν έχεις ένα θέμα έντονης κοινωνικής πόλωσης διαλέγεις πλευρά. Δεν λές «ναι μεν αλλά», να κάνουμε και δυο βήματα πίσω, μην τυχόν και χαλάσει το προξενειό με το συγκυβερνήτη τον κ. Καρατζαφέρη.

Και βέβαια τα αγαπημένα παιδιά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι κύριοι συνάδελφοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχουν πάρει φόρα συστημικής δύναμης και με αέρα ξεσαλώνουν και μέσα στην Βουλή και έξω απʼ αυτή. Και καλούν τους πατριώτες να βγουν στους δρόμους, τους Έλληνες, γιατί η πατρίδα κινδυνεύει από τους αλλοεθνείς. Την ίδια ώρα που έρχεται ο κ. Καρατζαφέρης σε αυτό το Βήμα και ειρωνεύεται, την προηγούμενη Παρασκευή, τους διαδηλωτές που απεργούν, που βρίσκονται έξω από το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι είναι δυο, τρεις χιλιάδες, ενώ ήταν εκατόν πενήντα χιλιάδες αυτοί που έσπευσαν να πάρουν το dvd της κ. Αλεξανδράτου. Αυτό είναι το επίπεδό σας. Μη γελάτε, αυτό είναι το επίπεδό σας.

Την ίδια στιγμή που ειρωνεύεστε τους Έλληνες πολίτες που διαδηλώνουν γιατί τους παίρνουν τον δέκατο τέταρτο μισθό, τους ζητάνε να βγουν στο δρόμο, γιατί η πατρίδα κινδυνεύει. Δεν κινδυνεύει η πατρίδα από τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από την αφαίρεση μισθών, δικαιωμάτων, κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων αλλά κινδυνεύει από τους μετανάστες.

Αφήστε τα αυτά, κύριε Ροντούλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους τα θέματα της ιθαγένειας και της οικονομικής πολιτικής και τα κοινωνικά θέματα με ένα μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό και κυρίως με το θέμα της ιθαγένειας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το θέμα της μετανάστευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε, βάζοντας άνθρωπο κάτω από τα κέρδη, αυτό που σήμερα ευθύνεται για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το υπηρετείτε, βέβαια, πιστά αυτό το σύστημα, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε ύφεση.

Αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό κάποιων σχολίων για τις γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Διότι βλέπω μετά την επίσκεψη του κ. Όλι Ρεν ότι μετά το παραμύθι με το δράκο της χρεοκοπίας, για το οποίο έπρεπε να θυσιάσουμε την Ιφιγένεια, να δώσουμε κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, τώρα εχουμε ένα άλλο παραμύθι. Τώρα ο δράκος δεν είναι η χρεοκοπία, είναι η ανταγωνιστικότητα, στο όνομα της οποίας ήσαστε έτοιμοι να πάρετε δέκατο τέταρτο και δέκατο τρίτο μισθό από τον ιδιωτικό τομέα, να διαλύσετε εργασιακές σχέσεις. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας είσαστε έτοιμοι να διαλύσετε το ασφαλιστικό σύστημα, είσαστε έτοιμοι να άρετε κοινωνικές κατακτήσεις.

Αλλά βέβαια θα μου πείτε τι να τον κάνουμε τον δέκατο τέταρτο μισθό, τι να κάνουμε το ασφαλιστικό σύστημα, τα να κάνουμε τις κοινωνικές παροχες, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μεγάλη επιτυχία! Είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται ο Έλληνας εργαζόμενος που του παίρνουν τον δεκατο τέταρτο μισθό, αφού θα μπορεί να πάει χωρίς βίζα στη Νέα Υόρκη; Πανηγύριζαν χτες όλα τα μέσα ενημέρωσης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν αμφιβάλαμε ποτέ ότι θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιʼ αυτό το οποίο αμφιβάλουμε πλέον μετά τις πολιτικές σας επιλογές της προηγούμενης εβδομάδας είναι εάν έχετε την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ αμφιβάλλουμε. Διότι με άλλο πρόγραμμα εκλεγήκατε, άλλη πολιτική να εφαρμόσετε, τα εντελώς αντίθετα κάνετε και μας βυθίζετε σε μια βαθιά ύφεση, σε μια ύφεση από την οποία δεν θα μπορέσουμε να βγούμε και το ξέρετε πολύ καλά. Όσες μονάδες λέτε ότι θα μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα, άλλες τόσες θα μειώσετε και την ανάπτυξη και το εθνικό εισόδημα του Έλληνα πολίτη. Μη χαίρεστε λοιπόν, με τη βίζα και με την ψήφο εμπιστοσύνης του κ. Ομπάμα.

Ζητάτε τη στήριξη από το εξωτερικό ακριβώς γιατί γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να έχετε καμία στήριξη σε κοινωνικές δυνάμεις από το εσωτερικό. Και μη βγάζετε κορώνες για τον κ. Παναγόπουλο, διότι ο κ. Παναγόπουλος βρέθηκε και θα βρεθεί ελπίζω σε αγώνες και κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική σας. Διότι είναι εύκολο να βγαίνει κανείς να προσπαθεί να κρύψει το δάσος μπροστά σε ένα δέντρο. Οι αγώνες των εργαζομένων είναι η απάντηση και θα την δείτε την απάντηση. Θα δείτε αύριο πόσο νοιάζεται η ελληνική κοινωνία για την ψήφο εμπιστοσύνης που σας εδωσε ο κ. Ομπάμα και για τη βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Διότι μπορεί να πήρατε ψήφο εμπιστοσύνης από τον κ. Ομπάμα, αλλά αύριο οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση η οποία θα είναι πρόταση δυσπιστίας στην πολιτική σας και στα μέτρα που πήρατε. Και νομίζω, κύριοι της κυβέρνησης, ότι οι συμμαχίες με την ακροδεξιά δεν θα σας σώσουν σε αυτές τις εξελίξεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή δεσμευτήκατε ότι θα πάρουμε πάνω μας την υπόθεση της υπεράσπισης μιας αναγκαίας τομής στην ελληνική κοινωνία. Και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να μην οπισθοχωρήσει. Και βεβαίως απαντήσαμε και με την κατάθεση συγκεκριμένων τροπολογιών που επιδιώκουν το αυτονόητο. Για την απάλειψη της διάταξης περί συστατικών επιστολών, για την απάλειψη της προϋπόθεσης της νομιμότητας των δυο γονέων και την απόκτηση της ιθαγένειας από ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σχολεία στην Ελλάδα, δεν γνωρίζει άλλη γλώσσα και άλλη πατρίδα από την ελληνική. Για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Για την αλλαγή διατάξεων στις οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όχι οι μετανάστες, αμφιβάλλω εάν κανείς απʼ αυτούς εκεί που συγκεντρώνετε έξω και πηγαίνετε και στις συγκεντρώσεις τους, που γράφουν πανό: «Έλληνας γενιέσαι» με ένα «ν», οι ελληνάρες αυτοί, αν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις διατάξεις που βάζετε για τους μετανάστες.

Δεν παραγνωρίζουμε πως είναι δύσκολο μια κοινωνία που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες είχε παράδοση στην αφαίρεση της ιθαγένειας, να προχωρήσει έτσι εύκολα στην παραχώρηση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ και το επιθυμούν. Δεν παραγνωρίζουμε πως η δύναμη, ιδίως σε περιόδους κρίσης, όσων επενδύουν σε φοβικά σύνδρομα και επιχειρηματολογούν με όπλο την πατριδοκαπηλία, δεν είναι αμελητέα.

Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία, προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει ότι είμαστε έτοιμοι για μια μεγάλη τομή. Και το σύνθημα το οποίο πριν από τέσσερις μέρες, την προηγούμενη Παρασκευή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγάλει έξω στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου λέγοντας τι; Λέγοντας Όποια και αν είναι η ερώτηση, άνθρωπος είναι η απάντηση. Και μας εμπόδισαν οι δυνάμεις της φρουράς της Βουλής διότι, λέει, ατιμάσαμε το Κοινοβούλιο και την ελληνική δημοκρατία με αυτό το σύνθημα. Μπράβο! Μπράβο τους για την πράξη τους.

Αυτό, λοιπόν, το σύνθημα είναι που αρμόζει ως κατακλείδα σε μια τέτοια συζήτηση. Βεβαίως ξέρουμε ότι όταν κυριαρχούν τα πολιτικά παιχνίδια η ανθρωπιά πάει περίπατο.

Και κύριοι του ΛΑΟΣ, μη στεναχωριέστε, δεν σας κατηγορούμε ότι έχετε έλλειμμα ανθρωπιάς. Λέμε ότι είστε πολιτικοί απατεώνες. Κοιτάξτε, καταθέτω στη Βουλή: Ο κ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το 2007 είχε πει ότι πρέπει επιτέλους τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να νομιμοποιούνται, να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

Επί δυόμισι χρόνια κουβέντα δεν είπατε γιʼ αυτό. Συμφωνούσατε;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης οι δρόμοι είναι δυο. ΄Η επιλέγετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τους φόβους του πολιτικού κόστους και ταυτίζεστε με το ΛΑΟΣ και τη Νέα Δημοκρατία ή επανέρχεστε στην αρχική διαβούλευση ταυτιζόμενοι με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα γυρίσουμε πίσω και από τα πρώτα Συντάγματα και επαναστατικά διατάγματα αυτής της χώρας ή θα πάμε επιτέλους μπροστά για μια άλλη κοινωνία, όπου στο επίκεντρο θα είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, όπου θα πρυτανεύσει η κοινωνική αλληλεγγύη ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης. Αυτό είναι το δίλημμα.

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Όχι τα ψευδεπίγραφα που θέτατε προεκλογικά για να τα αλλάξετε μετά τις εκλογές.

Εμείς λοιπόν, θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη, η μάχη αυτή τώρα αρχίζει στην ελληνική κοινωνία. Θα ψηφίσουμε επί της αρχής «ναι» και θα καταψηφίσουμε τα άρθρα εκείνα του νομοσχεδίου με τα οποία έχουμε πλήρη αντίθεση.

Και σας καλούμε να επανέλθετε στις αρχικές σας προτάσεις και θα συνεχίσουμε τη μάχη και μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή, διότι στην κοινωνία κερδίζονται τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ