23/04/2010

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Ένα πρώτο σχόλιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Το λέω με την έννοια ότι όλα έδειχναν ότι η επιλογή της κυβέρνησης, με τους χειρισμούς που είχε κάνει, θα οδηγούσαν εκεί. Βεβαίως, πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, με το δεδομένο ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι ενταγμένη στο μηχανισμό στήριξης, παρά το γεγονός ότι αποσιωπάται από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη και μιλούν μόνο για  τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, το ΔΝΤ επιφυλάσσεται να εξειδικεύσει του όρους στη βάση των οποίων θα δώσει το δικό του δάνειο προς την Ελλάδα.

-    Αυτό το περιεχόμενο θα έχει και η συνάντηση Στρος Καν και Παπακωνσταντίνου την Κυριακή.

Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πραγματικότητα θα συναντηθεί με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

-    Για τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση και γενικότερα ο κ. Παπανδρέου,  εσείς θέτετε κάποιο θέμα είτε δημοκρατικότητας είτε νομιμοποίησης της επιλογής αυτής;

Είχα τη δυνατότητα και πάλι σε μια δική σας εκπομπή να υποστηρίξω την άποψη ότι η τυπική νομιμοποίηση δεν μπορεί να καλύψει την ουσιαστική πολιτική δημοκρατική ανάγκη να αποφασίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, η εθνική αντιπροσωπεία, δηλαδή το κατεξοχήν εκφραστικό της λαϊκής κυριαρχίας όργανο, για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η κυβέρνηση, από την ώρα που επέλεξε μόνη να χειριστεί το θέμα και να πάρει αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι πολιτικά εκτεθειμένη και με το βάρος της υπόθεσης που ετούτη την ώρα επιλέγει.

-    Ίσως είναι λίγο πρόωρο αλλά εσείς σκέφτεστε κάποιο τρόπο αντίδρασης;

Πέρα από το πρόωρο της όλης υπόθεσης, εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι εμείς να φέρουμε το θέμα -  έστω και μετά την απόφαση  που πήρε η κυβέρνηση - στη βουλή, προκειμένου εκεί να συζητηθούν, να αναπτυχθούν οι απόψεις και βεβαίως η βουλή κυριαρχικά να κρίνει και σε άλλα ζητήματα. Γιατί, πέραν της προσφυγής ,την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, κινούμενη στο δικό της πολιτικό μονόδρομο, υπάρχουν πια και τα επί της ουσίας ειδικότερα θέματα, τα οποία δεν είναι λεπτομέρειες αλλά βαραίνουν αποφασιστικά για όλο αυτό το θέμα.

-    Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας αλλάζει το μέτωπο μεταξύ κυβερνητικών πολιτικών και εργαζομένων, παλιά είχες μια κυβέρνηση που έπαιρνε κάποια μέτρα, οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα δικά τους αντίμετρα και γινόταν μια μάχη. Τώρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει από πίσω της διεθνείς οργανισμούς με τη γνωστή προϊστορία, αυτό πως αλλάζει αυτή τη μάχη ιδεών και πολιτικών;

Βεβαίως, η παρουσία των υπερεθνικών οργάνων  διαμορφώνει ένα καινούργιο status για την πολιτική. Αυτό όμως, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να έχει το πλαίσιο των δικών της ευθυνών. Όχι μόνο γιατί αυτή αποφάσισε την προσφυγή σʼ αυτόν τον μηχανισμό στήριξης με την παρουσία του ΔΝΤ, αλλά γιατί και η προώθηση όλων των ρυθμίσεων θα αποτελούν δικής της ευθύνη. Κατά συνέπεια, πάλι υπεύθυνη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση, η επί της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση θα υφίσταται. Βέβαια, στη βάση της συγκεκριμένης νέας πραγματικότητας, εκτιμώ ότι θα έχουμε μεταβολές στην πολιτική. Εκτιμώ ότι θα έχουμε έντονες κοινωνικές διεργασίες. Διεργασίες, οι οποίες θα σημάνουν ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών. Θα σημάνουν παρώθηση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας στο οικονομικό περιθώριο. Θα σημάνουν περιορισμό της λειτουργίας του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά, στο βαθμό που θα ανακαθορίζουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς, είναι πολύ πιθανό και εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε ανακαθορισμό και των πολιτικών συσχετισμών επί της ουσίας.

-    Βλέπετε μεταφορά των εκλογικών αποτελεσμάτων της Ουγγαρίας και στην Ελλάδα;

Οι αναλογίες πάντοτε πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις αξιολογήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία αλλά ότι θα έχουμε μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών, εκτιμώ ότι αυτό θα προκύψει.

-    Μπορεί να προκύψει και πρόσφορο έδαφος και σε Μπερλουσκόνηδες;

Σπεύδω να σας πω ότι αυτή την ώρα δε διαμορφώνονται συνθήκες για την εμφάνιση ενός ελληνικού μπερλουσκονισμού. Βεβαίως, εκτιμώ ότι θα ενταθούν οι πιέσεις από συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα για να υπάρξουν ενδεχομένως άλλα κυβερνητικά πολιτικά σχήματα. Αναφέρομαι σε πιέσεις που είναι δυνατόν να ασκηθούν έτσι ώστε να υπάρξει ενδεχομένως και συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.Όμως έχω την εκτίμηση ότι δεν θα το θελήσει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ. Και δεν θα το θελήσουν διότι δεν θα επιλέξουν να διασαλεύσουν τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές και είναι άλλης τάξεως ζήτημα ποιες είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές και τι περιεχόμενο έχουν. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα αποτελεί και σημαντική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο θέλουν να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες.