28/04/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο νομοσχέδιο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ανασφάλεια»

• Αυτό που δεν συγχωρεί ο ελληνικός λαός είναι το ψέμα και την εξαπάτηση.
  • Χάος είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζεται από κάποιους που δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και όχι οι αγώνες αυτού του λαού, της νεολαίας και τα οράματα των εργαζόμενων.
  • Τώρα θεωρείτε μονόδρομο την κηδεμονία του ΔΝΤ. Όλοι σας οι μονόδρομοι τόσα χρόνια αποδείχθηκαν βούρκος.
  • Δεν μπορείτε να βάλετε καμιά κόκκινη γραμμή, αφήστε το λαό να βάλει αυτός τις κόκκινες γραμμές.

Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι,

Χαρά στο κουράγιο που βρίσκεται εδώ που μας έχετε φέρει, να προσφεύγετε σε αποφθέγματα του Μακρυγιάννη, για να μας εξηγήσετε ότι για όλα φταίει σε αυτή τη χώρα η έρημη η Αριστερά, τα συνδικάτα, όσοι αντιστέκονται στις πολιτικές σας επιλογές.

Ειλικρινά το λέω αυτό, γιατί θέλει κουράγιο για να μπορεί κανείς με όσα συμβαίνουν τούτη την ώρα στον τόπο και προφανώς γνωρίζοντας ότι αυτές τις βαριές ευθύνες τις φέρουν τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί 35 χρόνια και φόρτωσαν τα χρέη τα δυσβάστακτα και τα ελλείμματα στις πλάτες του ελληνικού λαού και που εξαπάτησαν ξανά και ξανά τον ελληνικό λαό και έχουν φέρει σήμερα τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να είναι και τιμητές και να βγαίνουν και να εγκαλούν την Αριστερά. Η Αριστερά δεν κυβέρνησε τον τόπο. Η Αριστερά όλα αυτά τα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν μια δύναμη η οποία κράτησε τα μπόσικα στο πολιτικό σύστημα, διεκδικώντας πάντα το κοινωνικό όφελος και το κοινωνικό συμφέρον. Δεν γέμισε η Αριστερά το δημόσιο τομέα με τις πελατειακές της εξυπηρετήσεις. Και αφήστε τώρα το ʼ89, εντάξει τώρα το 89! Έχετε και έναν ομιλητή που ήταν 15 χρονών το ʼ89, μην τα λέτε σε εμένα αυτά.

Ακούστε είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και εγώ ειλικρινά θα σας πω ότι σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας, αλλά πολύ εύστοχα ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης είπαν ότι θα έπρεπε να λέγεται εγγυήσεις υπέρ της εργασιακής ανασφάλειας ή καλύτερα εγγυήσεις για την καταπολέμηση της εργοδοτικής ανασφάλειας.

Συνεχίζεται τις ιδεολογικές εκπτώσεις, το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι συνεχίζεται να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Και εξηγούμαι τι εννοώ.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του Πρωθυπουργού στην περίφημη τηλεμαχία –debate τη λέμε τώρα- λίγο πριν τις εκλογές. Όταν του έθεσα ερώτηση αν προτίθεται η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τους νόμους και τις διατάξεις, το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που διέπουν  τον λεγόμενο εργασιακό μεσαίωνα, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική. Αλλά επρόκειτο για άλλη μια δέσμευση η οποία πήγε περίπατο.

Και το κρίσιμο ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χείλη και στο μυαλό κάθε έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως του τι ψήφισε, είναι για ποιο λόγο είπατε τόσα ψέματα στον ελληνικό λαό; Γιατί θελήσατε προκειμένου να πάρετε τη λαϊκή εντολή να δημιουργήσετε πλαστές προσδοκίες και ελπίδες στους έλληνες πολίτες;

Η εύκολη απάντηση ξέρετε ποια είναι. Ότι δεν το γνωρίζατε. Κάθε φορά όμως που ακούω τον κ. Λοβέρδο, είτε στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις  είτε στη Βουλή των Ελλήνων, ειλικρινά έχω την αίσθηση ότι βγάζουμε λαβράκια.

Τις προάλλες κύριε Υπουργέ, είπατε σε τηλεοπτικό σταθμό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι από τον Δεκέμβρη είχατε το Δ.Ν.Τ. και ανταλλάσατε ραβασάκια, επιστολές, δεν ξέρω τι ανταλλάσσατε, του δίνατε πάντως τις σκέψεις σας για το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και άρα ήταν εν γνώσει του τι αλλαγές θα κάνατε από τον Δεκέμβρη. Μόνο που τον Δεκέμβρη το Δ.Ν.Τ δεν είχε μπει καν στην ατζέντα της συζήτησης. Ούτε καν ως μπλόφα. Τι δουλειά είχατε τον Δεκέμβρη να ανταλλάσσετε; Είναι διαρκώς εδώ!

Τώρα λοιπόν μας αποκαλύπτετε στη σημερινή συζήτηση ότι από το 2008 είχατε σεις προβλέψει τη χρεοκοπία της χώρας ή την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Δηλαδή στις εκλογές του 2009 που τάζατε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που πηγαίνατε και σεις και ο Πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, ξέρατε ότι οδηγούμαστε σε χρεοκοπία και τα λέγατε για να τα λέτε.

Κύριε Υπουργέ, δυο τινά πρέπει να συμβαίνουν ή έχετε το κληρονομικό χάρισμα και δεν σας το αναγνωρίζουν οι σύντροφοί σας στο ΠΑΣΟΚ και γνωρίζατε την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, αλλά κανείς δεν σας έδινε σημασία και γνωρίζατε ότι θα πάμε τελικά στο Δ.Ν.Τ. και ανταλλάσσατε μαζί του ραβασάκια ή ότι συλλογικά το κόμμα σας κορόιδεψε τον ελληνικό λαό στις προηγούμενες εκλογές. Και συνεχίζετε να μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Και μακάρι να είναι το πρώτο. Αλλά αν είναι το δεύτερο, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Διότι ο ελληνικός λαός σας το ξαναλέω. Τις γκάφες, τις παλινωδίες, τα λάθη τα συγχωρεί, όλοι μας κάνουμε λάθη. Αυτό που δεν συγχωρεί ο ελληνικός λαός είναι την πολιτική απάτη. Αυτό που δεν συγχωρεί ο ελληνικός λαός είναι το ψέμα και την εξαπάτηση.  Και ξέρατε φαντάζομαι την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καλύτερα εσείς και η Ν.Δ. που κυβερνούσε,  αλλά και σεις –δεν έχετε διαψεύσει, κάθε φορά που το λέω δεν παίρνω μια διάψευση- μέσα Σεπτέμβρη ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον κ. Προβόπουλο. Τι ανταλλάξανε σκέψεις γενικά;  Γιατί ο σημερινός Πρωθυπουργός στην τηλεμαχία ρωτούσε και ξαναρωτούσε τον Καραμανλή αν είναι σωστά τα νούμερα;

Ήξερε, λοιπόν ή δεν ήξερε; Δώστε μια καθαρή απάντηση. Είχατε προαποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από τον Δεκέμβρη και μας κοροϊδεύατε με τις  μπλόφες, ναι ή όχι; Δώστε απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Αντί να σηκώνετε τα χέρια και να παραδίδεστε μέσα στον πανικό σας, στους τεχνοκράτες του Δ.Ν.Τ. που μας κυβερνάνε, και να είστε έτοιμοι να δώσετε ακόμη και τις καρέκλες στα υπουργικά γραφεία, δώστε απαντήσεις τουλάχιστον στον ελληνικό λαό.

Διότι εμείς αναγνωρίζουμε ότι η σφραγίδα σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η σφραγίδα τεχνογνωσίας Δ.Ν.Τ. όπως βλέπουμε  τις πινελιές αυτής της τεχνογνωσίας και στις προτάσεις για το ασφαλιστικό, και στον παραλογισμό που ετοιμάζεται για την παιδεία, την υγεία. Βλέπουμε πολύ καλά το μέλλον που μας επιφυλάσσει  αυτός ο κηδεμόνας.

Και επειδή σε αυτή την αίθουσα σας έχουν μείνει και κάποιοι φανατικοί υποστηρικτές του ΛΑΟΣ που τα βάλανε με το ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά στη σημερινή συνεδρίαση, ότι δήθεν εμείς προετοιμάζουμε και οργανώνουμε τις κοινωνικές εκρήξεις. Ήθελε ειλικρινά κύριε Ροντούλη να σας πω,  έχετε καταλάβει ότι το χάος δεν το προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, το χάος είναι εδώ, μας κτυπάει την πόρτα. Οι κοινωνικές εκρήξεις είναι το χάος; Χάος είναι αυτό που ζούμε. Όταν αύριο 30% ανεργία, στους νέους ανθρώπους, -εσείς το είπατε κύριε Υπουργέ-  1 στους 5, σε κάθε ελληνική οικογένεια θα έχουμε έναν άνεργο, όταν τα νοσοκομεία θα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και οι τεχνοκράτες θα βλέπουν αριθμούς, κέρδη και ζημιές και όχι κοινωνικές ανάγκες. Αυτό δεν είναι χάος;  Όταν θα διαλυθεί το ασφαλιστικό σύστημα για μια σύνταξη φτώχιας, πείνας, ελεημοσύνης και όταν οι εργασιακές σχέσεις θα αφεθούν στις ρυθμίσεις της αγοράς, δηλαδή θα αφεθούν ελεύθερες, ασύδοτες, αυτό δεν είναι χάος; Χάος είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζετε από κάποιους που δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Όχι οι αγώνες αυτού του λαού και της νεολαίας και τα οράματα των εργαζόμενων που θέλουν να διαδηλώσουν την αξιοπρέπειά τους.

Είσαστε λοιπόν υπόλογοι κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, διότι παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό. Πήρατε μια λαϊκή εντολή για να κάνετε άλλα πράγματα και την εκχωρείτε και δεν έχετε αυτό το δικαίωμα να το κάνετε. Και κάνετε και λεονταρισμούς. Βγήκε ο Υπουργός Οικονομικών και απείλησε του κερδοσκόπους ότι θα τους πάρει το πουκάμισο και την επόμενη μέρα οι αγορές κόντεψαν να μας πάρουν και τα εσώρουχα. Η μια γκάφα μετά την άλλη. Απορούμε αν γίνεται αυτά τα πράγματα που βλέπουμε γύρω μας να συμβαίνουν πραγματικά.

Διαγγέλματα του Πρωθυπουργού από τα ήρεμα νερά του Καστελόριζου ότι έχουμε λέει, χαρτογραφήσει τα νερά. Και την επόμενη μέρα, χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δηλώσεις ότι περπατάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί. Ακόμη και οι λογογράφοι του πρωθυπουργού αντιφάσκουν. Άλλα λένε τη μια μέρα και άλλα την επόμενη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή άκουσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στην ποίηση, αφού σας αρέσει λοιπόν η ποίηση, να σας πω ότι μας φθάσατε στο σημείο να νομοθετούν οι βάρβαροι, γιατί στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα το οποίο εσείς θέσατε προεκλογικά, καταλήξατε και διαλέξατε τη βαρβαρότητα του Δ.Ν.Τ και τώρα μας την εμφανίζετε και ως εθνική επιτυχία.

Και πράγματι το προκλητικό είναι ότι αυτή την πραγματικότητα θέλετε να την εξωραΐσετε και καταφέρεστε εναντίον της Αριστεράς. Οι συλλογικές συμβάσεις ετοιμάζονται να καταργηθούν, οι απολύσεις θα απελευθερωθούν, ο εργασιακός μεσαίωνας θεσμοθετείται, η ανεργία εκτοξεύετε στα ύψη και εσείς έχετε το κουράγιο να κάνετε κριτική στην Αριστερά και να γίνεστε τιμητές.

Σταματήστε κύριοι συνάδελφοι να ενοχοποιείται την κοινωνία, δεν οδηγεί πουθενά αυτή η λογική. Ότι φταίνε οι πολίτες που καταναλώνανε περισσότερα απʼ όσα μπορούμε να παράγουμε, ότι φταίει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν. Και ξέρετε γιατί δεν χρωστάει ο ελληνικός λαός; Γιατί ο ελληνικός λαός όλη αυτή την ανάπτυξη των 10 προηγούμενων χρόνων από το ʼ97-2007, μιάμιση φορά πάνω από το ΑΕΠ, ήταν μια ανάπτυξη που δεν έγιναν ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε κοινωνικές υπηρεσίες, ούτε αυξήθηκε το εισόδημά του αισθητά. Άλλοι τα πήραν τα λεφτά. Μην ενοχοποιείτε λοιπόν τους έλληνες πολίτες, μην ενοχοποιείτε την κοινωνία και κυρίως μη προσπαθείτε να τα φορτώσετε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αθωώσετε το βίο και την πολιτεία των διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  Εμείς θα επαναλάβουμε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Δεν είναι μονόδρομος τα πράγματα. Μια ζωή ακούμε ότι είναι μονόδρομος. Για την ΟΝΕ, ακούμε ότι είναι μονόδρομος η ονομαστική σύγκλιση και όχι η πραγματική. Για την ολυμπιάδα ακούγαμε μονόδρομος. Είσαστε γραφικοί που δεν την θέλετε και μας λέτε μην πηγαίνετε σε τέτοιες δαπάνες και σπατάλες να περιορίσουμε τα ελλείμματα και να φτιάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Για τις εξοπλιστικές δαπάνες μας λέγατε μονόδρομος, διότι είμαστε μια χώρα που κινδυνεύει. Για τα φορολογικά νομοσχέδια και τις φοροαπαλλαγές που κάνατε κατά καιρούς, μας λέγατε μονόδρομος οι φοροαπαλλαγές γιατί δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Όλα μονόδρομος και τώρα μονόδρομος μας λέτε για τη κηδεμονία του ΔΝΤ. Όλοι σας οι μονόδρομοι τόσα χρόνια αποδείχθηκαν βούρκος.

Εμείς λέμε ότι υπάρχουν πολιτικές που μπορεί να στηρίξουν μια εναλλακτική προοπτική για τον τόπο. Μην υπηρετείτε τυφλά πολιτικές που στηρίζουν ένα οικονομικο-πολιτικό σύστημα που καταρρέει και στη χώρα μας και διεθνώς. Διότι, εσείς φέρνετε το Δ.Ν.Τ, το Δ.Ν.Τ. φέρνει την τεχνογνωσία του, δηλαδή τα μέτρα τα σκληρά και τα έφερε από την 3η του Μάρτη και μη κοροϊδευόμαστε, τα μέτρα είναι φέρνουν την ύφεση, η προοπτική της ύφεσης είναι που φέρνει τη χρεοκοπία ένα βήμα πιο κοντά. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος.

Τόσες και τόσες φορές μας είπατε ότι πρέπει να θυσιάσουμε την κοινωνία, να σφάξουμε τα εργασιακά δικαιώματα για να πέσουν τα spread. Ε, λοιπόν δεν πέφτουν τα spread. Στις χίλιες μονάδες κοντεύουν να φθάσουν. Τι περιμένετε λοιπόν, για να αλλάξετε ρότα; Να σας πάρουν και τις θέσεις σας στα υπουργικά σας γραφεία; Κάντε κάτι επιτέλους για να αποτραπεί αυτή η άβυσσος στην οποία οδηγούμεθα. Και εν πάση περιπτώσει,   αφού εσείς δεν είστε σε θέση, δεν μπορείτε να βάλετε καμιά κόκκινη γραμμή, αφήστε το λαό να βάλει αυτός τις κόκκινες γραμμές.