01/06/2010

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «Ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά»

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: «Ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά»

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα χτυπιούνται από τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων βασικής κατανάλωσης. Η λειτουργία καρτέλ σε αγορές όπως τα τρόφιμα διαμορφώνουν εξωφρενικές διαφορές τις τιμής από τον παραγωγό στο ράφι. Οι μονοπωλιακές καταστάσεις σε αγορές όπως τα καύσιμα όπου υπάρχουν και εταιρείες με δεσπόζουσα θέση, σε συνδυασμό με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, έχουν διαμορφώσει αυξήσεις της τάξης του 50%.

Αυτές οι αυξήσεις μεταφέρονται και σε άλλα είδη, καθώς τα καύσιμα είναι ενδιάμεσα αγαθά στην παραγωγή τους. Χτυπιούνται έτσι ακόμα περισσότερο χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία έχουν ήδη πληγεί από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και την ανεργία. Ταυτόχρονα, Η υποστελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού και η βραδύτητα στην εξέταση υποθέσεων, την καθιστά πρακτικώς ανίκανη να επιβάλλει κανόνες και να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή. Επειδή οι εργαζόμενοι, μετά την συρρίκνωση του εισοδήματός τους από τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν αντέχουν αυτό το κύμα των συνεχόμενων ανατιμήσεων,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

•    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να καταπολεμήσει το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης ακρίβειας;

•    Τί μέτρα θα λάβει ώστε να εμποδίσει τα καρτέλ να κανονίζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές των βασικών προϊόντων;

•    Θα στελεχώσει την επιτροπή ανταγωνισμού, ώστε απρόσκοπτα να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας