03/06/2010

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Θ. Δρίτσα Βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα για τη βάρβαρη, παράνομη και δολοφονική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του διεθνούς στολίσκου ειρήνης προς τη Γάζα.

Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε:

«Όρος για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ακτιβιστών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και σε αυτό δεν απαντά ούτε η Διεθνής κοινότητα αλλά ούτε και η ελληνική Κυβέρνηση. Όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν ένα νέο τοπίο σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα και με την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ».

και συνέχισε

«παρά τη σημασία που είχε η παρουσία της ελληνικής Κυβέρνηση στην υποδοχή των, εμφανώς ταλαιπωρημένων και χτυπημένων, Ελλήνων ακτιβιστών, μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ήταν αναντίστοιχα υποβαθμισμένη η δημόσια παρουσία της και τα μηνύματα που εξέπεμψε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της βίαιης, παράνομης, απάνθρωπης και δολοφονικής επιχείρησης των στρατιωτικών  και αστυνομικών δυνάμεων του κράτους του Ισραήλ».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι,

«Από καθαρή τύχη δεν είχαμε θρηνήσει, μέχρι τώρα, θύματα από την έναρξη, το καλοκαίρι του 2008, της πρωτοβουλίας για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας, και τότε τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. και ο Ο.Η.Ε. απέφυγαν να επιβάλλουν τη στοιχειώδη νομιμότητα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα για να αρχίσουν να ανησυχούν».

και κατέληξε

«το Ισραήλ πρέπει να καθίσει στο σκαμνί της δικαιοσύνης. Είναι γιʼ αυτό επείγουσα ανάγκη η ενεργοποίηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να πάρει θέση πάνω στο  ζήτημα. Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν επιλογές όπως, η άμεση αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ και του Πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, η άμεση παύση των εισαγωγών – εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού μεταξύ κρατών – μελών της Ε.Ε. και του Ισραήλ και η ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ».

Στο κείμενο της ερώτησης του ο Βουλευτής είχε επισημάνει ότι,

«η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλήρη γνώση του σχεδίου της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και της πρόθεσης του Ισραήλ να εμποδίσει βιαίως την προσέγγιση της νηοπομπής στις ακτές της Γάζας. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε μάλιστα καλέσει την Κυβέρνηση με επιστολή της τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία, τόσο δημόσια όσο και δια της διπλωματικής οδού προκειμένου να μπορέσει η νηοπομπή να καταπλεύσει στη Γάζα».

Απέναντι σε όλα αυτά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας επανέλαβε “τις πάγιες θέσεις της Κυβέρνησης”, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή και δεσμευτική θέση για ελληνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που πραγματικά θα μπορέσουν να απομονώσουν το Ισραήλ και να το υποχρεώσουν να σεβαστεί τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο αίτημα μάλιστα του Θ. Δρίτσα για σαφείς δημόσιες δεσμεύσεις αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση δε θα επιλέξει επικοινωνιακές τακτικές»!