ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για το πόρισμα του Βατοπεδίου




δείτε το βίντεο


  • Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι από τα μεγαλύτερα διαχρονικά και δικομματικά σκάνδαλα.
  • Αυτή είναι η Ελλάδα που φτιάξατε τα δυο κόμματα που κυβερνήσατε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.
  • Νόμοι δασοκτόνοι και αντισυνταγματικοί.
  • Έχουμε την τιμή να είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που έφερε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή.
  • Να αλλάξει επιτέλους ο άθλιος νόμος «περί ευθύνης Υπουργών».
  • Να γίνουν διακριτές οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για τα κόμματα εξουσίας και τον αρχηγό τους η σημερινή συζήτηση είναι υποβαθμισμένη. Επέλεξα όμως να παρέμβω, κυρίως για να αναδείξω ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαλειμμένα έχουν διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι είναι πρόθυμοι να ματώσουν προκειμένου να λάμψει η αλήθεια στη υπόθεση των σκανδάλων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, μας δουλεύουνε ψιλό γαζί.

Δεν υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη του ισχυρισμού μου από το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι.

Στη πιο καραμπινάτη υπόθεση διαπλοκής και συνευθύνης τόσο γαλάζιων όσο και πράσινων υπουργών, η εξεταστική επιτροπή, κατέληξε σε πέντε πορίσματα.

Και το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε μόνο πρόσωπα της ΝΔ, ενώ η ΝΔ υπέδειξε μόνο πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ και μήνες έχετε αναλωθεί τα δυο κόμματα, σε ένα ιδιότυπο ντέρμπι για το ποιος έχει λεηλατήσει και καταπατήσει περισσότερο από τον άλλο τον δημόσιο πλούτο και το δημόσιο συμφέρον.

Και την ώρα που κοκορομαχείτε στα δελτία των οκτώ και παίζετε πόκερ για το αν θα καλέσετε στις επιτροπές τον Καραμανλή ή τον Σημίτη, η Ελλάδα βουλιάζει.

Το έχετε συνειδητοποιήσει κύριοι της κυβέρνησης ότι βουλιάζουμε;

Ή θαρρείτε πως θα μας ταΐσετε με σκανδαλοθηρία και θα ξεχάσουμε το πόνο μας.

Την ώρα που είστε ανίκανοι να καταλήξετε σε μια στοιχειωδώς ειλικρινή αποτίμηση του διαχρονικού και δικομματικού αυτού σκανδάλου του Βατοπεδίου, η κοινωνία βουλιάζει και εσείς δεν είστε σε θέση ούτε καν να κρατήσετε σε λειτουργία τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι ανατριχιαστικό να ακούμε ότι προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται.

Και ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος για τους νεφροπαθείς επειδή τελειώνουν τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης.

Και εσείς εδώ μας παριστάνετε τους αρχάγγελους της κάθαρσης. Και έρχεστε εδώ και κοκορομαχείτε.

Είναι ντροπή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και οφείλετε κύριοι της κυβέρνησης, να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Θα είστε υπόλογοι απέναντι στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας και απέναντι στις οικογένειές τους.

Είστε ήδη υπόλογοι για τον φόβο, την αγωνία και τον κίνδυνο στον οποίο τους εκθέτει η ανεύθυνη στάση σας, να αφήνετε τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των προμηθευτών και στο έλεος των παράλογων και αντικοινωνικών απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εκτός και αν με τη στάση σας υιοθετείτε την περίφημη ρήση του κυβερνητικού σας εκπροσώπου, ότι  « η κυβέρνηση σας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε».

Ή για να το πω αλλιώς ότι η κυβέρνησή σας τελικά το μόνο για το οποίο αγωνίζεται να εγγυηθεί είναι τα δικαιώματα των δανειστών και των κερδοσκόπων που κατά τα άλλα κατακεραυνώνει ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως και αυτό της Siemens είναι από τα μεγαλύτερα δικομματικά αλλά και διαχρονικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

Τα μεγαλύτερα βεβαίως, μέχρι να έρθουν τα επόμενα στην επιφάνεια.

Γιατί όσο υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους, την διαπλοκή και τη διαφθορά, τότε το ένα σκάνδαλο θα ακολουθείται από ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο.

Είναι σκάνδαλο διαχρονικό το σκάνδαλο του Βατοπεδίου γιατί ξεκίνησε από το 1998.

Είναι δικομματικό σκάνδαλο γιατί στηρίχτηκε σε αυτήν τη νοσηρή σχέση εξάρτησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την εκκλησία, τα οικονομικά συμφέροντα, τη δικαστική εξουσία και με τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή είναι η Ελλάδα που φτιάξατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των κομμάτων που κυβερνήσατε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Τώρα βεβαίως έχετε αποφασίσει απʼ ότι φαίνεται, υπό την πίεση της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης του κόσμου και της νέας φτώχειας που δημιουργείτε, να προχωρήσετε σε μία λελογισμένη κάθαρση που θα αφορά  όλους όσους είναι απόστρατοι, απόμαχοι της πολιτικής ή όλους όσους είναι βαρίδια και δεν έχουν τίποτε να δώσουν στο πολιτικό σας σύστημα το οποίο καταρρέει. Κανείς  όμως δεν πιστεύει τούτη την ώρα αυτά τα οποία οι αρχηγοί σας λένε, ότι είναι αποφασισμένοι να ματώσουν και ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, τόσο όσο έφτασε και στην υπόθεση των ομολόγων και την υπόθεση του χρηματιστηρίου, στις υποκλοπές και στην σκανδαλώδη αντιμετώπιση των μεγάλων συμφερόντων στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η χώρα μας έκανε ολυμπιακούς αγώνες για να περάσουν καλά οι μεγαλο-κατασκευαστές και για να ανταλλάσσουν ανενόχλητοι ολυμπιακά ακίνητα οι μοναχοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 Από το 1998 και μετά, έγιναν δύο απόπειρες να τροποποιηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος, να περιοριστεί η προστασία των δασών, ώστε να μπορούν, βρίσκοντας την πόρτα ορθάνοιχτη, εκκλησία και επιχειρηματικά συμφέροντα, να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Νόμοι δασοκτόνοι και αντισυνταγματικοί ψηφίστηκαν για να εμποδίσουν όσους έδιναν την μάχη να μην αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις.

Δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις έγιναν με μοναδική μέριμνα πως θα προστατευθεί το κυβερνητικό προσωπικό.

 Ογδόντα επτά σειρές άρθρα έχει το Σύνταγμα για τον «νόμο, όχι –υποτίθεται- ευθύνης των υπουργών, αλλά το νόμο προστασίας των υπουργών».

 Αλήθεια κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, το θυμάστε ότι έχετε ψηφίσει στην συνταγματική αναθεώρηση όλα αυτά τα άρθρα;

Και επειδή βλέπω ότι απουσιάζουν οι περισσότεροι της κυβέρνησης και βεβαίως ο Πρωθυπουργός, θα ήθελα να θυμίσω στο Σώμα ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος στη πολιτική ζωή, διότι παριστάνει τον ιππότη που ξιφουλκεί με τη διαφθορά, την διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα.

Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή του τόπου τον Οκτώβρη του 2009, όταν κέρδισε τις εκλογές, είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ήταν υπουργός σχεδόν όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα σιωπάτε βεβαίως, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για εκείνες τις επιλογές σας, όχι πολύ παλιές- σιωπάτε όμως.

Όπως ιερά σιωπή υπήρξε από την πλευρά των δυο κομμάτων εξουσίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ιερά σιωπή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιερά σιωπή από την Εκκλησία.

Μέχρι το 2008 κανείς εκ των εκπροσώπων των δυο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονταν στην εξουσία, δεν είχε καν προφέρει σε αυτή εδώ την αίθουσα τη λέξη Βατοπέδι .

 Όπως γνωρίζετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν πέσαμε από τα σύννεφα, με αυτό το σκάνδαλο. Διότι έχουμε την τιμή να είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη ο Συνασπισμός του 2003, ως ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και μετά που φέραμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή.

Το 2003, ο Βουλευτής τότε του Συνασπισμού ο  Γιάννης ο Δραγασάκης, έφερε το θέμα στη Βουλή, με ερώτησή του στους υπουργούς οικονομικών και πολιτισμού, απάντηση δεν αξιώθηκε να λάβει.

Την επόμενη χρονιά επανήλθε, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση. Απʼ ότι φάνηκε την επανεξέτασε για τα καλά.

Το 2005 επανήλθαμε καταγγέλλοντας. Το 2007 αποκαλύψαμε τον αμαρτωλό ρόλο της  Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Το 2008 μέχρι και διαδηλώσεις στην Ουρανούπολη συνδιοργανώσαμε, όπου η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Αμμανατίδου, για συμβολικούς λόγους πέρασε το άβατο. Και τότε βεβαίως υπήρξε μια μικρή ενόχληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τι είναι αυτά που κάνουν αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβονται τα ιερά και όσια.

Αλλά αυτοί που δεν σεβόντουσαν ιερά και όσια ήταν αυτοί που ήταν μέσα στο άβατο. Και όχι εμείς που διαδηλώναμε.

 Αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.

 Ένα αόρατο πλέγμα δεν επέτρεψε να βγει στο φως αυτό το σκάνδαλο, που θα μπορούσε να είχε βγει 10 χρόνια νωρίτερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα που φτιάξατε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Με κυβερνήσεις που δεν διεκδικούν την κυριότητα των Αγίων Θεοδώρων και της Νησίδας Μπουρού, που παραιτούνται από την διεκδίκηση 25.000 στρεμμάτων στην Λίμνη Βιστωνίδα, που αρνούνται συστηματικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, που δεν χρησιμοποιούν τα ένδικα μέσα που διαθέτουν για να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία, που αρνούνται να καταθέσουν στη βουλή τη συμφωνία της Μονή Βατοπεδίου με την αμαρτωλή ΚΕΔ, που μένουν άλαλες όταν τα σκάνδαλα παίρνουν διαστάσεις.

Και αλήθεια, θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό αλλά δεν είναι εδώ και ρωτώ τους κυρίους της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια που ακριβώς ήσασταν; Και καλά ως το 2004, που ήσασταν στην κυβέρνηση αλλά από το 2004 και μετά ήσασταν  αντιπολίτευση και δεν κάνατε για να αναδείξετε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.

Γιατί δεν κάνατε τίποτα; Και όταν επανήλθαμε με νέες ερωτήσεις για παραχωρήσεις εκτάσεων σε δήμους της Χαλκιδικής και για τις ανταλλαγές εκτάσεων στην Ουρανούπολη 8.600 στρεμμάτων;

 Και αφού μας λέτε τώρα ότι είστε αποφασισμένοι να ματώσετε, τότε να σας ενημερώσω πως εκτός από τα ταπιά του Σουλτάνου, υπάρχουν και τα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά.

Ίδιο σκάνδαλο, χρόνια τώρα στη Σκύρο από τη  Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Δεν πιστεύω πως δεν γνωρίζετε όπως δεν πιστεύω να μην γνωρίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, ποιος ήταν δικηγόρος της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Αν το γνωρίζατε όμως –που το γνωρίζατε- γιατί τον είχε το κόμμα σας μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Μονή Βατοπεδίου στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Θα μου πείτε βεβαίως νόμιμο. Θα σας απαντήσω εγώ όμως ηθικό ήταν;

Θέλετε ειλικρινά να ματώσετε λέτε;

Να σας θυμίσω και άλλες περιπτώσεις, όχι για το παρελθόν, για τώρα. Για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στη Κρήτη. Και εκεί δώσαμε μάχη.

Και βεβαίως γνωρίζετε καλά. Να ρωτήσετε και τους τοπικούς Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Για αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνουν εξεταστικές επιτροπές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην προηγούμενη Βουλή δεν κάναμε το λάθος να παρακολουθήσουμε την τακτική που επέλεξαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Προχωρήσαμε στην κατάθεση προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα, που θα θωράκιζαν το πολιτικό σύστημα, θα αποτελούσαν το ανάχωμα στην επανάληψη τέτοιων νοσηρών φαινομένων.

Μιλήσαμε για το θέμα της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και για την άρση του αφορολογήτου.

Για την ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για την αναβάθμιση της επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για τη ριζική αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις πολύ συγκεκριμένες.

Ξέρετε, όμως, όλες αυτές τις προτάσεις και όσες έχουμε κάνει για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαπλοκής, δεν τις αποδεχθήκατε.

Δύο προτάσεις μας μπορείτε να τις δεχτείτε; Τώρα.

Πρώτον, να γίνουν διακριτές οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ακόμα και εκτός πλαισίου αναθεώρησης του Συντάγματος.

Και δεύτερον, να αλλάξει επιτέλους αυτός ο άθλιος ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Να υπάρχει ισότιμη ποινική μεταχείριση του πολιτικού και του απλού πολίτη και  να σταματήσει η Βουλή να παίζει το ρόλο των δικαστηρίων και οι Βουλευτές το ρόλο του δικαστή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Λιγότερο από το ένα τρίτο των συναλλαγών άνω των 100.000 ευρώ της μονής και των εμπλεκομένων προσώπων έχουν ελεγχθεί.

Ακόμα και σήμερα καθυστερούν οι διαδικασίες συνδρομής των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες Κυπριακές.

Ακόμα και σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διευκολύνει την περαιτέρω διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων της υπόθεσης, παρά τις προτροπές της προηγούμενης επιτροπής.

Ακόμα και σήμερα παραμένει σκοτεινός και στο απυρόβλητο ο ρόλος της τράπεζας Μαρφίν, του προνομιακού φορέα χρηματοδοτήσεων και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων της Μονής.

Ακόμα και σήμερα δεν έχει διερευνηθεί η διπλή και αυθημερόν μεταβίβαση ακινήτων της μονής προς τρίτους.

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, δεν έχουν γίνει βήματα και κυρίως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ένας ορατός τρόπος, ώστε να επιτευχθεί το μέγα ζητούμενο που είναι η επιστροφή της περιουσίας του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αίσθηση ευθύνης και σε αυτήν την Βουλή και στην προηγούμενη αποδώσαμε πολιτικές ευθύνες τόσο στους εμπλεκόμενους από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στους κυρίους Δρυ, Φωτιάδη, όσο και στους εμπλεκόμενους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη και Μπέζα.

Για εμάς, όλα αυτά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και των δύο κυβερνήσεων, μόνο παραπλανηθέντα δεν ήταν.

Η ευθύνη υπάρχει, είναι σαφής. Είναι πολιτική ευθύνη, είναι κυβερνητική ευθύνη.

Δουλειά των επιτροπών ήταν η διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών, κατά την άποψή μας,  σειρά έχει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την ελπίδα πως θα βγουν στο φως όσα το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι, θέλει να κρατήσει στα ντουλάπια.

Δεν είμαστε όμως καθόλου αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει πράξη. Και από τη σημερινή παρουσία των Βουλευτών και των δυο κομμάτων και από την απουσία από το Κοινοβούλιο των πολιτικών αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων, επιβεβαιώνεται αυτή η ανησυχία μας».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ