22/06/2010

Το βιομηχανικό ατύχημα στην μονάδα εξόρυξης χαλκού Assarel Medet Βουλγαρίας στην Κομισιόν -- Ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή

Ερώτηση για το βιομηχανικό ατύχημα στην μονάδα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel Medet στην περιοχή του Παζαρτζίκ Βουλγαρίας, που απειλεί την δημόσια υγεία και το οικοσύστημα και στον Έβρο, κατέθεσε σήμερα στην  Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ζητάει πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνθήκες του ατυχήματος, την καλεί να αξιολογήσει την εφαρμογή στην Βουλγαρία της κοινοτικής νομοθεσίας για την εξορυκτικής βιομηχανία και να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατέψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται κι άλλες εξορυκτικές μεταλλευτικές μονάδες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Βιομηχανικό ατύχημα σημειώθηκε στις 16.6.2010 στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού της εταιρείας Assarel Medet, κοντά στην πόλη Πάζαρντζικ της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων να καταλήξουν, αρχικά, στον ποταμό Assarelska και στη συνέχεια στον ποταμό Luda Jana Banska, που εκβάλλει στον ποταμό Έβρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα εξόρυξης χρησιμοποιεί την μέθοδο της κυάνωσης  μια τεχνολογία υψηλού κινδύνου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Το ατύχημα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία  πολιτών, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία καθώς απειλείται η δημόσια υγεία και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια τα αίτια του ατυχήματος; Ποιες οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής; Πώς αξιολογεί την εφαρμογή της οδηγίας 2006/21/ΕK, για τη διαχείριση των αποβλήτων από τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη  συγκεκριμένη μονάδα αλλά και στην Βουλγαρία συνολικά; Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατέψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιούνται κι άλλες εξορυκτικές μεταλλευτικές μονάδες;»