03/09/2010

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.. Τσίπρας και οι Π. Λαφαζάνης, κοινοβ. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλης, Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και Π. Κλαυδιανός, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ..

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή. Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Για μια επιλογή που στην πραγματικότητα έχει σαν στόχο τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου. Διότι απ΄ αυτό θα επωφεληθούν αεριτζήδες, επενδυτές οι οποίοι θα θησαυρίσουν  σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ευτυχώς όμως σ΄ αυτή τη χώρα υπάρχουν ακόμα κοινωνικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές που δεν ξεπουλιούνται και θα βάλουν μέτωπο στην πολιτική ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, των πλουτοπαραγωγικών  πηγών αυτής της χώρας.

Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με στόχο να ανατραπεί το μνημόνιο κι αυτή η εγκληματική πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον αυτής της χώρας.

N. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον ευχαριστούμε πάρα πολύ  για την επίσκεψή του στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εστιάσαμε  στο τρελό φαγοπότι που εξελίσσεται σήμερα στη λιανική  εμπορία των πελατών της ΔΕΗ, όπου μια χούφτα αεριτζήδες, χωρίς καμία απολύτως επένδυση, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι, με τη ΔΕΗ ανίκανη να αντιδράσει, της αποσπούν καθημερινά  εκατοντάδες πελάτες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας.

Επίσης, προσθέσαμε στον κ. Πρόεδρο ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων που συζητούνται το τελευταίο διάστημα δεν θα έρθουν μονάχα από τον εξορθολογισμό, κάτι το οποίο απαιτεί η τρόικα και είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα έχουμε και επιπρόσθετες από την απαίτηση όσων δραστηριοποιούνται  στη χονδρική να αυξηθεί η οριακή τιμή του συστήματος. Πρέπει να γνωρίζουν οι φτωχοί οικιακοί καταναλωτές με καταναλώσεις ως 800 Κιλοβατώρες ότι τα επόμενα χρόνια, μόνο από τον εξορθολογισμό, θα κληθούν να πληρώσουν  αυξήσεις της τάξης του 50 με 55%. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο.

Επίσης ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανεπίτρεπτο, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες  χιλιάδες άνεργοι στην πρώτη δημόσια επιχείρηση της χώρας, εξ αιτίας της συνειδητής έλλειψης εργατοτεχνικού  προσωπικού, να δαπανώνται πάνω από 100 εκατ. ?  για αναγκαστικές πλέον υπερωρίες του προσωπικού.  Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εδώ και τώρα πρέπει να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις εργατοτεχνιτών στη ΔΕΗ, να βρουν εργασία χιλιάδες άνθρωποι που είναι πεταγμένοι στον Καιάδα  της ανεργίας.

Επίσης προσθέσαμε στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια της τρόικα για πώληση λιγνιτικών και  υδροηλεκτρικών μας εργοστασίων. Όπως επίσης  δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε παραχώρηση της ενέργειάς μας , και μάλιστα στην τιμή κόστους, για να την μεταπωλούν ιδιώτες. Ο τόπος μας εκείνο που έχει ανάγκη είναι από επενδυτές και όχι από αεριτζήδες, μεσάζοντες ή μεταπράτες.

Τέλος, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και τη φρενίτιδα κατάθεσης αιτήσεων που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, τονίσαμε και ενημερώσαμε ότι  δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους χιλιάδες επενδυτές, φιλόδοξους επενδυτές, που ξενυχτούν από τα χαράματα για να καταθέσουν την αίτησή τους, ότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς θα χάσουν τα χρήματά τους. Η πολιτεία έχει χρέος να τους το πει. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα. Υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό παραγωγής από φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 3.500 μεγαβάτ ως το 2020. Οι αιτήσεις, με τον ρυθμό που έχουν πάρει,  θα φτάσουν ίσως και να ξεπεράσουν και τα 6-7 χιλιάδες μεγαβάτ. Είναι συνεπώς αντιληπτό ότι πολλοί άνθρωποι δίνουν τζάμπα τα χρήματα στα μελετητικά γραφεία. Αν μη τι άλλο, πρέπει να έχουν ενημερωθεί γι αυτόν τον κίνδυνο.