15/10/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτηση για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

δείτε το βίντεο

•    Καλωσορίσατε κύριε Πρωθυπουργέ στην –κατά τα δικά σας λεγόμενα- χώρα των διεφθαρμένων

•    Μήτρα διαφθοράς δεν είναι το ελληνικό δημόσιο και οι εργαζόμενοι, αλλά το μαύρο πολιτικό χρήμα, η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, οι νόμοι fast track που τα δίνουν όλα σε εργολάβους και προμηθευτές

•    Η επένδυση του Αστακού δεν είναι πράσινη ανάπτυξη, δεν είναι διαφάνεια είναι ένα ακόμη σκάνδαλο

Στην ανάπτυξη  της ερώτησης είπε:

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε καιρό να σας δούμε, επιτρέψτε μου λοιπόν να σας καλωσορίσω στην χώρα των διεφθαρμένων και στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς κατά τα δικά σας λεγόμενα.

Και ψάχνετε να βρείτε τη διαφθορά σε αυτή τη χώρα στους εργαζόμενους και στις Δ.Ε.Κ.Ο., όχι στους εθνικούς προμηθευτές και στους εθνικούς εργολάβους, όχι στο μαύρο πολιτικό χρήμα, όχι σε όλους όσους κονόμησαν τα χρόνια της Ολυμπιάδας, ψάχνετε να βρείτε τη διαφθορά και τους διεφθαρμένους στους εργαζόμενους που πήγαν να βρουν μια στέγη, μια δουλειά για 500 ευρώ και λέτε ότι αυτό είναι το πελατειακό κράτος και όχι σε αυτούς που πιάνουν το κράτος πελάτη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή το διάστημα αυτό είδαμε για μια επένδυση για την οποία ζητάω εξηγήσεις σήμερα πολύ συγκεκριμένες, στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας  και το μισό υπουργικό συμβούλιο, το δικό σας, είναι αντίθετο με το άλλο μισό και για να δούμε και ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα που μπορεί να βρεθεί και διαπλοκή και διαφθορά, θέλω να σας ρωτήσω πολύ συγκεκριμένα.

Είναι πράσινη ανάπτυξη ένας σταθμός αποθήκευσης και επαναεροποίησης LPG;

Ξέρετε καμία τέτοια μονάδα στο εξωτερικό, στην Ευρώπη; Εγώ ξέρω μονάχα σε χώρες τριτοκοσμικές.

Γιατί αλλάζετε το καθεστώς στον Αστακό των μονάδων εκεί, όταν και σεις είχατε συνδράμει –θυμάμαι- ο ίδιος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως αντιπολίτευση με ένα κίνημα τότε που διαδήλωνε σε όλη την Ελλάδα και στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στον λιθάνθρακα;

Γιατί προχωράτε στην ηλεκτροπαραγωγή από LPG ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι εμπίπτει στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 2 Λόγω μεγάλης επικινδυνότητας.

Και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, μιας και είσαστε υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σε αυτή την υπόθεση του επικοινωνιολόγου σας παλιότερα του κ. Σεφερτζή; Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την εταιρεία ROSEBUD με εκπρόσωπό της τον κ. Αντωνιάδη Σπορίδη  και αν εταίρος της είναι η εταιρεία RASSADEL του κ. Εφραίμ από το Βατοπέδι;

Σας μοιάζουν όλα αυτά όμορφα και αγγελικά πλασμένα; Είναι αυτά πράσινη ανάπτυξη, είναι όλα στο φως που διαρκώς λέτε;

Σε αυτά κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Στην ομιλία του:

« Kύριε Πρόεδρε,  ο Πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται συνήγορο. Μπορεί να απαντήσει μόνος του και εγώ μπορώ να εξηγήσω τι εννοώ σε όλα όσα λέω. Και διαβάζω σήμερα πρωτοσέλιδο στον Τύπο όλα όσα είπατε χθες κύριε Πρωθυπουργέ. «Μήτρα διαφθοράς το ελληνικό δημόσιο». Και σας απαντώ ότι μήτρα διαφθοράς σε αυτή τη χώρα παραδοσιακά, αν θέλετε, είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα, η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Και αν θέλετε μήτρα διαφθοράς εμείς επισημαίνουμε ότι μπορεί να είναι και στο άμεσο μέλλον οι νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα που θα αλλάζουν πολεοδομικούς όρους, θα παραχωρούν αιγιαλό, θα απαλλοτριώνουν εκτάσεις ακόμη και δασικές.

Αυτό για μας είναι μήτρα διαφθοράς.

Και έρχομαι στην προκείμενη επένδυση. Δεν μου απαντήσατε κύριε Πρωθυπουργέ, συγκεκριμένα. Είναι πράσινη ανάπτυξη το  LPG που είναι πετρελαϊκό καύσιμο; Είναι πράσινη ανάπτυξη;

Αυτό εννοούσατε προεκλογικά όταν μιλάγατε για πράσινη ανάπτυξη; Και θα δώσει θέσεις εργασίας, ποιες είναι οι θέσεις εργασίας;

Προβλέπονται 160 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο έργο για τα την Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή που βυθίζεται. Δεν μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ; Δεν μου απαντήσατε συγκεκριμένα.

Έχουμε εδώ μια επένδυση που δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που αγνοείται η μελέτη επικινδυνότητάς της, που αφορά στο πιο επικίνδυνο και καρκινογόνο αέριο, που ιδιώτης επικοινωνιολόγος σύμβουλος –και δικός σας- δεν είναι αυτό μεμπτό, αλλά είναι ένα θέμα.

Την προπαγανδίζει στην Αιτωλοακαρνανία και στο νομαρχιακό συμβούλιο λες και είναι θεσμικός παράγοντας:

Που χρησιμοποιείτε το fast truck για να προχωρήσετε παρακάμπτοντας περιβαλλοντικές μελέτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους νόμους, το ΣτΕ, το Σύνταγμα, που γράφει αν θέλετε στα παλαιότερα των υποδημάτων και την τοπική κοινωνία η οποία εναντιώνεται γιατί θέλει ποιότητα ζωής και θέλει επενδύσεις με προοπτική αναπτυξιακή και θέσεις εργασίας. Λέγανε στην Αιτωλοακαρνανία για 1500 θέσεις εργασίας, πρόκειται για 140 με 160 θέσεις εργασίας.

Αυτή λοιπόν κατά τη γνώμη σας είναι μια επένδυση πρότυπο διαφάνειας και πράσινης ανάπτυξης και νομίζετε ότι με αυτά θα πείσετε τον κόσμο ότι είστε μια κυβέρνηση που πολεμά τη διαφθορά και τη διαπλοκή;

Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι αυτό πράσινη ανάπτυξη. Δεν είναι διαφάνεια. Δεν είναι καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι ένα ακόμη σκάνδαλο. Και πολύ σύντομα αυτή η υπόθεση όσο και αν προσπαθείτε θα χρειαστεί να δείτε ότι πρέπει να τηρήσετε και τους νόμους και το Σύνταγμα. Και εδώ σας δίνω μια ευκαιρία.

Σας δίνουμε μια ευκαιρία. Έχουμε ρωτήσει ξανά και ξανά γιʼ αυτό το θέμα και γραπτώς και την προηγούμενη εβδομάδα. Σας δίνουμε μια ευκαιρία να πείτε μια λέξη μόνο. «Τέλος». Να πείτε δεν θα γίνει. Να το πάρετε πίσω. Σας δίνουμε ευκαιρία. Δεν την παίρνετε αυτή την ευκαιρία. Και βεβαίως δεν την παίρνετε γιατί έχετε αποφασίσει προκειμένου να ευνοήσετε ενδεχομένως ορισμένους επενδυτές και προκειμένου να προχωρήσετε στην πολιτική σας να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, νόμους, Σύνταγμα, ΣτΕ, ότι έχει θεσπιστεί σε αυτή τη χώρα.

Θα ήθελα να κλείσω κύριε Πρωθυπουργέ, λέγοντας το εξής: Στον Αστακό, στο Ελληνικό, στο Βοτανικό παλιότερα αν θυμάστε αλλά και συνολικά σε αυτή την πολιτική σας που θέλετε να ενοχοποιήσετε τους εργαζόμενους, να τους απαξιώσετε, να τους δυσφημίσετε. Παρουσιάζανε χθες στα ΜΜΕ για τις 11 Δ.Ε.Κ.Ο. το μέσο μηνιαίο κόστος εργασίας ως εισόδημα. Σε αυτές λοιπόν τις υποθέσεις χτίζετε την πολιτική σας βασιζόμενοι όμως στην πολιτική απάτη, βασιζόμενοι σε δημοσιογράφους κυβερνητικούς εκπροσώπους όπως είπε η ΕΣΗΕΑ –δεν το λέω εγώ- και θέλω να σας πω ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς συναινέσεις στην κοινωνία.

Με συναινέσεις μονάχα με τους εκδότες, το κατεστημένο –θυμηθείτε τι λέγατε το 2007 για την αυτονομία της πολιτικής, τα ξεχάσατε αυτά- τους δημοσιογράφους κυβερνητικούς εκπροσώπους και με τη συναίνεση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καρατζαφέρη δεν μπορείτε να προχωρήσετε για πολύ.

Η κοινωνία σύντομα θα σας στείλει μήνυμα. Θα σας στείλει μήνυμα στην κάλπη σε σας και στους συνεργάτες σας τους νεοφιλελεύθερους εκεί στου Μαξίμου που σας συμβουλεύουν και στους επιτηρητές σας βεβαίως την τρόϊκα που έχει βάλει την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύ, πάρα πολύ βαθύ λούκι.