ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο




δείτε το βίντεο


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι την αντίδραση του αγαπητού συναδέλφου κ. Γεωργιάδη, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι δεν είναι άνδρο κακοποιών ή παράνομων πράξεων, ανταπάντησε ότι το λυμαίνονται σπείρες κακοποιών. Δεν ξαφνιάζομαι όμως.

Και δεν ξαφνιάζομαι γιατί το πανεπιστήμιο είναι κατʼ εξοχήν χώρος όπου παράγεται και αναπαράγεται ο ορθός λόγος. Έχετε πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που εκπροσωπείτε τις πιο μισαλλόδοξες ακραίες απόψεις εντός του Κοινοβουλίου. Έχετε πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο και αντιμάχεστε με σθένος οτιδήποτε παράγει και αναπαράγει τη γνώση, που είναι εχθρός των προκαταλήψεων που εσείς διασπείρετε στην ελληνική κοινωνία.

Και χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ, και τον κ. Βορίδη που μόλις ήρθε, ο οποίος προχθές στα τηλεοπτικά παράθυρα υπερασπιζόταν το νόμο και την τάξη, το αδιασάλευτο της κοινωνικής ειρήνης στα πανεπιστήμια. Θα ξέχασε ότι ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στη νομική με τσεκούρια, με μαχαίρια και δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη γιʼ αυτή την πράξη του.

Στη χώρα μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα του παραλόγου και του ΔΝΤ όλα μπορούν να συμβούν. Τι συζητάμε σήμερα εδώ; Η αντιπολίτευση καταθέτει μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο άσχετο, δίνοντας βεβαίως τη δυνατότητα στην κυβέρνηση που κατʼ εξοχήν χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία εκτροπής, κατά τη γνώμη μας, της ορθής κοινοβουλευτικής διαδικασίας να κάνει το ίδιο και στο μέλλον.

Το παράλογο όμως που βρίσκεται; Η Νέα Δημοκρατία τι ζητά; Ζητά την τροποποίηση του νόμου που αυτή ψήφισε το 2007. Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερασπίζεται την διάταξη του νόμου που καταψήφισε το 2007 καταγγέλλοντας την τότε ως υποχώρηση έναντι του θεσμικού πλαισίου που είχαν κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατοχυρώσει στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80.

Θα έχετε τη δυνατότητα να πείτε τη γνώμη σας. Και τα δυο κόμματα μαζί κατά την εκτίμησή μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σπεύδουν να προλάβουν την ακροδεξιά, ποιο θα εμφανισθεί στην κοινή γνώμη ως το κόμμα του νόμου και της τάξης έτσι όπως αυτά τα κόμματα την αντιλαμβάνονται.

Όμως θα ήθελα να σας πω, ότι όλους σας και σας, και του ΛΑΟΣ, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά κυρίως όσους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταθέσουν αυτή την τροπολογία, σας έχει ξεπεράσει η κυρία Διαμαντοπούλου και το Υπουργείο Παιδείας.

Σας έχει ξεπεράσει. Τι σπεύδετε εδώ και αντιδικείτε; Σας έχει ξεπεράσει. Έσπευσε η Υπουργός Παιδείας να αναγγείλει από συνέντευξή της, σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα προχθές την κατάλυση του Συντάγματος. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Προαναγγέλλοντας μάλιστα την ανάθεση σε μη αιρετά συμβούλια της ευθύνης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και έτσι με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και διαλύετε -ως κυβέρνηση- ότι έχει απομείνει από το δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι όλα αυτά ακολουθούν και τα αποτελέσματα αυτής της περίφημης ηλεκτρονικής διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν όλοι, και οι 359 αν δεν κάνω λάθος. Καταθέσαν προτάσεις με την απουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπου λένε δίδακτρα, όπου λένε μάνατζερς, όπου λένε κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

Και προσέξτε τώρα. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, στην πραγματικότητα να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα. Δεν είναι δημόσιος χώρος το πανεπιστήμιο αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι πλατεία, διοικείται. Το πανεπιστήμιο διοικείται. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Όπως το Σύνταγμα προστατεύει έναν ιδιωτικό χώρο και δεν μπορεί να επέμβει καλώντας τον κάποιος τρίτος, ο εισαγγελέας σε έναν ιδιωτικό χώρο, έτσι προστατεύει και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με έναν σμπάρο όμως δυο τρυγόνια και διαλύεται το πανεπιστήμιο και δίνεται τη δυνατότητα στους  μη αιρετούς που θα το διοικούν, στους μάνατζερ που θα φέρετε να καταστρατηγούν, να καταργούν την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.

Δεν είναι λοιπόν ο στόχος σας η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της πανεπιστημιακής διαδικασίας. Και θα σας δώσω και ορισμένα παραδείγματα για να σας το αποδείξω ότι δεν είναι ο στόχος σας. Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρώτα και κύρια η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα να θέσουν, κύριε Βορίδη –όπως τότε στις εποχές σας που υπήρχε δυνατό, σας βλέπω ότι γελάτε- θα έπρεπε να μη γελάτε τόσο πολύ.

Δεν είναι το ζήτημα η προστασία της ομαλής πανεπιστημιακής διαδικασίας και δεν είναι το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας, προφανώς έλεγα πιο πριν υπάρχουν ζητήματα, υπάρχουν κάποιοι αυτόκλητοι υπέρ-επαναστάτες των οποίων τα πεπραγμένα κάνετε σημαία κάθε φορά εδώ, τους οποίους πρέπει το ίδιο το φοιτητικό κίνημα να απομονώσει και η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να απομονώσει και κανείς δεν αντιλέγει ως προς αυτό, αλλά εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στην υποκρισία.

Σας θυμίζω πολλές φορές που δεν έχετε αντιδράσει. Μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου του 2009 σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ποιοι τα προκάλεσαν; Δεν τα προκάλεσαν ούτε δυνάμεις αντεξουσιαστών, ούτε δυνάμεις της ακροδεξιάς παραδόξως, αλλά φοιτητές των δυο μεγάλων παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που ενεπλάκησαν σε εκτεταμένα επεισόδια, αναφέρομαι σε δημοσιεύματα της εποχής που μιλούσαν για μαχαίρια, λοστούς, τραυματίες στα νοσοκομεία. Παράδοξο! Δεν ήσασταν κ. Βορίδη. Μεγαλώσατε, γίνατε Βουλευτής, φορέσατε γραβάτα, αλλάξατε συνήθειες, δεν ήσασταν κύριε Βορίδη, αλλά δεν μπορείτε να γίνετε και εισαγγελέας.

Ασχοληθήκατε τότε με αυτό το θέμα κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Ασχοληθήκατε εσείς κύριοι της κυβέρνησης; Στα τηλεπαράθυρα υπήρξε αυτός ο συφερτός που είδαμε τις προηγούμενες μέρες; Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών του 2010. ασχολήθηκε κανείς; Δεν ασχολήθηκε κανείς.

Θα αναφερθώ σε ένα άλλο παράδειγμα για να αναδείξω την υποκρισία. Το 1996, 300 μετανάστες στο Παρίσι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μεταναστών που διεκδικούσαν χαρτιά. Δεν την ξεκίνησαν σε πανεπιστήμιο αλλά σε εκκλησίες. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος σύσσωμος τότε και τα ΜΜΕ εξέφρασαν τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση τους στους ικέτες μετανάστες. Όταν αυτά συμβαίνουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά υπάρχει συμπάθεια και κατανόηση. Κανείς τότε -αυτή η μεγάλη κινητοποίηση κατέληξε με επέμβαση της αστυνομίας μέσα στις εκκλησίες- όμως από τα γαλλικά κόμματα, ακόμη και ο φίλος σας ο κ. Λεπέν δεν βγήκε να πει να καταργηθεί το άσυλο στις εκκλησίες.

Τις μέρες αυτές στα ΜΜΕ  ακούσαμε απίστευτες ανοησίες όπως για παράδειγμα ότι το άσυλο περιλαμβάνει μόνο την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Δηλαδή στη χώρα μας δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και χρειάζεται ο πανεπιστημιακός χώρος για να γίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Συλλαμβάνονται και διώκονται οι ιδέες; Το άσυλο αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει χιλιετίες σε αυτό τον τόπο για να προστατεύει ανθρώπους, χωρίς να ρωτά από πού είναι, τι πιστεύουν, αν σπουδάζουν. Για να προστατεύει αυτούς που εκφέρουν τις ιδέες, όχι τις ίδιες τις ιδέες.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη σε αυτή τη χώρα διανοούμενοι, άνθρωποι των γραμμάτων που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Και αναφέρομαι στην κοινή δήλωση της Ιωάννας Καρυστιάνη και της Μάρως Δούκα που είχαν το θάρρος να πουν ότι σε τούτη εδώ τη χώρα το μόνο άσυλο που λειτουργεί απρόσκοπτα είναι το άσυλο των Υπουργών, είναι η ασυλία απέναντι στα κόμματα της Siemens που αποδεδειγμένα έπαιρναν το 2% της μίζας όλα αυτά τα χρόνια, είναι το άσυλο της ανομίας των κυβερνόντων. Αυτών που έκτισαν κομματικές καριέρες. Δεν το είπα εγώ αυτό κύριε συνάδελφε. Ξέρετε ποιος το έχει πει; Ο Υφυπουργός Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης. Κάλεσε κανένας εισαγγελέας τον κ. Μπεγλίτη να τον ρωτήσει τι εννοεί; Κάλεσε τον πρύτανη όμως!

Κάλεσε κανένας εισαγγελέας όλους όσους διετέλεσαν Υπουργοί Άμυνας στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Μπεγλίτης, να τους ρωτήσει γιατί τα λέει αυτά ο συνάδελφός σας; Όχι ο πρύτανης εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος, όχι όλοι όσοι διετέλεσαν Υπουργοί και κατηγορούνται τώρα ότι παραβίασαν το καθήκον τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σοβαρευτείτε διότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Πρέπει να σοβαρευτείτε και σεις κ. Τζαβάρα, που έχετε την ευθύνη από τη Νέα Δημοκρατία της συγκάλυψης του μεγαλύτερου διαχρονικότερου σκανδάλου που βαρύνει την πολιτική ζωή του τόπου, του σκανδάλου της Siemens. Βεβαίως θα είμαι εδώ για να σας αντικρούσω. Και πρέπει να σοβαρευτείτε διότι ο στόχος σας δεν είναι προφανώς η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.

Ο στόχος σας είναι η συνταγματοποίηση του μνημονίου και τα έχετε συμφωνήσει, τα έχετε βρει. Στόχος σας είναι η συνταγματοποίηση του μνημονίου, στόχος σας είναι να προσπαθήσετε δημιουργώντας κλίμα στην ελληνική κοινωνία, αναζωπυρώνοντας τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά ότι οι αγώνες, όλοι οι αγώνες αναφέρονται σε συντεχνίες, είναι παράνομοι, είναι άνομοι.

Και σας ρωτώ όλους σας. Τα ίδια θα πείτε για τους γιατρούς που κατέλαβαν  -σε μια οριακή μορφή πάλης- αλλά κατέλαβαν το Υπουργείο Υγείας. Αν είχαν μπει στη νομική οι γιατροί αυτοί θα έπρεπε να καταλυθεί το άσυλο; Ε, λοιπόν, τη μια σας φταίνε οι μετανάστες, την άλλη σας φταίνε οι ναυτεργάτες, την άλλη σας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, την άλλη σας φταίνε οι οδηγοί λεωφορείων, σήμερα σας φταίνε οι γιατροί του ΙΚΑ. Είναι δυνατόν να σας φταίει όλη η ελληνική κοινωνία; Και όλους αυτούς τελικά –που μας εγκαλείτε κιόλας- εμείς τους υποκινούμε; Μπράβο μας τα έχουμε καταφέρει! Όλη την ελληνική κοινωνία εμείς την υποκινούμε; Η πολιτική της κυβέρνησης την υποκινεί. Η πολιτική του μνημονίου, η πολιτική της τρόικα.

Και θα ήθελα να σας επισημάνω ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Είδα χθες την απόφαση του 4ου Τμήματος του ΣτΕ και θέλω να αναφερθώ στις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην κοινωνική συνοχή.

Ένα νομοσχέδιο που ψηφίσατε τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής σας θητείας που έκανε ένα μεγάλο βήμα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, διότι αν δεν ενταχθούν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται εδώ στον κοινωνικό ιστό, τότε τα φαινόμενα που θα επικρατήσουν θα είναι φαινόμενα επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή. Και βεβαίως θέλω να σας πω ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε τούτες τις μέρες στην κοινωνία, είναι ένα κλίμα που ενθαρρύνει οριακές αποφάσεις ακόμη και από το ΣτΕ. Όποιοι επενδύουν στους φράχτες και στη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης έχουν αυτά τα πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ