ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2011

Σημεία ομιλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη στο ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα:«Η "απελευθέρωση" δεν ευνοεί την απασχόληση και την ανάπτυξη»



Να σταματήσει την προπαγάνδα ότι οι αλλαγές είναι προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και να πάψει να κατηγορεί επιστημονικούς κλάδους για συντεχνιακές λογικές κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επί της αρχής συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως τόνισε, «τα προωθούμενα μέτρα δεν ανοίγουν επαγγέλματα -που κατʼ ουσίαν στην πλειοψηφία τους δεν είναι κλειστά- αλλά αντίθετα, διαμορφώνουν συνθήκες συγκέντρωσης στην αγορά προς όφελος λίγων και μεγάλων εταιρειών. Όλα αυτά είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με υψηλότερο κόστος μακροπρόθεσμα για τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μία τέτοια λογική».

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη φαρσοκωμωδία, όπως την χαρακτήρισε, που παίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, προσθέτοντας ότι «το πωλητήριο το βάλατε, από τη στιγμή που βάλατε τη χώρα στη Μνημόνιο. Στο μόνο που ίσως σας εξυπηρετεί να έχετε τη συναίνεση του Κοινοβουλίου, είναι για να φανεί στους πολίτες ότι η όποια πώληση έγινε “δημοκρατικά”. Μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου με την τρόικα και την είσοδο της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ, έχει αλλάξει ο τρόπος και που σκεφτόμαστε και που συζητάμε, τόσο για την έννοια του δικαίου όσο και για την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Εδώ και 10 μήνες κυβερνάτε μαζί με την τρόικα. Έχετε φέρει την κοινωνία και τους εργαζομένους στα όρια της εξαθλίωσης. Και δικαίως εξεγείρονται. Και ναι, σε αυτή την περίπτωση, ως ΣΥΡΙΖΑ με το δίκιο αυτών που αντιδρούν κι αγωνίζονται, επειδή ακριβώς έχουν δίκιο».

Με το παρόν ν/σ, όπως υποστήριξε, «ο μόνος στόχος είναι να μειώσετε το κατώτατο εισόδημα, ιδίως των νέων επιστημόνων, να προωθήσετε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και, κυρίως, να δώσετε τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να μπορούν να παίρνουν περισσότερες δουλειές με μικρότερες αμοιβές. Θέλετε τους νέους δικηγόρους, είλωτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων –σαν αυτά που πάτε να παγιοποιήσετε με το τρέχον νομοθέτημα». Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στις κατώτατες αμοιβές των μηχανικών, λέγοντας ότι «καταργώντας αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, προκαλείτε στην ουσία, την κατασκευή έργων αμφιβόλου ποιότητας και πρωτίστως αμφιβόλου ασφάλειας», παραθέτοντας τις αντιπροτάσεις του ΤΕΕ για το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και τον Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Τεχνικών Αρμοδιοτήτων, που δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη από το ΥΠΟΙΚ.

Κλείνοντας την ομιλία της, επεσήμανε ότι «η απελευθέρωση που επικαλείται η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ευνοήσει ούτε την απασχόληση ούτε την ανάπτυξη. Εκτός κι αν απασχόληση, εννοεί τα μεροκάματα πείνας ειδικά των νέων επιστημόνων και την έκθεσή τους προς εκμετάλλευση από μεγάλα εταιρικά σχήματα, σε τομείς που κυρίως εργάζονται επαγγελματίες επιστήμονες ή μικρές επιχειρήσεις».

Η πλήρης τοποθέτησης της βουλευτή στο ν/σ είναι η ακόλουθη:

Σ/Ν Υπ. Οικονομικών: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (16.02.2011)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είτε το θέλετε είτε όχι, μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου με την τρόικα και την είσοδο της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ, έχει αλλάξει ο τρόπος και που σκεφτόμαστε και που συζητάμε, τόσο για την έννοια του δικαίου όσο και για την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας. Μετά την κακόγουστη “πρώτη πράξη” της φαρσοκωμωδίας που στήσατε το ξημέρωμα του Σαββάτου, με την θυμωμένη ανακοίνωσή σας κατά της τρόικα, χθες παίξατε και τη “δεύτερη πράξη”: εξαγγείλατε νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της πώλησης δημόσιας γης, προαναγγέλλοντας ότι –μέσω Συντάγματος- θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης. Κύριοι συνάδελφοι, το πωλητήριο το βάλατε, από τη στιγμή που βάλατε τη χώρα στη Μνημόνιο. Μην προσπαθείτε να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις, ότι ξαφνικά σας ενδιαφέρει η άποψη του Κοινοβουλίου. Στο μόνο που ίσως σας εξυπηρετεί κάτι τέτοιο, είναι για να φανεί στους πολίτες ότι η όποια πώληση έγινε «δημοκρατικά».

Ο κ. Πεταλωτής σε συνέντευξή του στις 9 του μηνός, υποστήριζε ότι η τρόικα είναι ομάδα υπαλλήλων που κάνει τη δουλειά της. Δυο μέρες μετά, έπνεε μένεα κι εξέφραζε τη δυσανασχέτησή του, λέγοντας ότι έχετε μη διαπραγματεύσιμα όρια.

Μα δεν έχει μείνει κάτι για να διαπραγματευτείτε! Η τρόικα δεν κάνει τη δουλειά της αλλά τη δική σας δουλειά! Εδώ και 10 μήνες κυβερνάτε μαζί, κι αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί. Την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και τη δική σας, την έχετε ήδη ξεπουλήσει. Έχετε φέρει τη χώρα στο απροχώρητο, την κοινωνία και τους εργαζομένους στα δικά τους όρια, στα όρια της εξαθλίωσης. Και δικαίως εξεγείρονται. Και ναι, σε αυτή την περίπτωση, ως ΣΥΡΙΖΑ με το δίκιο αυτών που αντιδρούν κι αγωνίζονται, επειδή ακριβώς ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.

Με το παρόν νομοσχέδιο, βάζετε στο στόχαστρο μία πρώτη ομάδα επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό που δεν είπατε ούτε πριν κ. υφυπουργέ, αν και σας ζητήθηκε μία καθαρή απάντηση, είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 500 επαγγέλματα που εξετάζετε να «ανοίξετε» από τον Ιούνιο, χωρίς φυσικά να φέρετε στη Βουλή νομοσχέδια, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα. Κύριε υφυπουργέ, συνεχίζετε να εκτρέπετε τη Δημοκρατία και να καθιστάτε ακόμη και τους δικούς σας βουλευτές απλούς παρατηρητές των γεγονότων. Είπατε ότι παίρνετε εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν στερείτε από τους νομίμως εκλεγμένους εκπροσώπους του, τους βουλευτές, να τοποθετηθούν πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθείτε; Μας έχετε κάνει γλάστρες!

Με το παρόν νομοσχέδιο, ο μόνος στόχος σας είναι να μειώσετε το κατώτατο εισόδημα, ιδίως των νέων επιστημόνων, να προωθήσετε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και, κυρίως, να δώσετε τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να μπορούν να παίρνουν περισσότερες δουλειές με μικρότερες αμοιβές. Βάζετε χέρι στις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων, προσπαθώντας παράλληλα να πείσετε τους πολίτες ότι είναι προς όφελός τους. Ότι έτσι θα μπορούν να έχουν οικονομικότερες νομικές υπηρεσίες, στην περίπτωση του δικηγόρου.

Αυτό όμως, που έχει απεμποληθεί από τη συζήτηση όλον αυτόν τον καιρό, είναι ο κοινωνικός ρόλος των δικηγόρων ως υπερασπιστών των δικαιωμάτων των πολιτών. Η αποστολή τους στην υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.

Αυτό που επίσης δε λέτε, είναι τι συμβαίνει με τους νέους δικηγόρους, οι οποίοι δεν είναι λίγοι: Οι περισσότεροι αναγκάζονται να γυρεύουν δουλειά σε έτοιμα γραφεία όπου δουλεύουν για  τον εργοδότη. Αυτός παίρνει τις δουλειές αυτός μοιράζει την ύλη, άρα αυτός καθορίζει τα καθήκοντά τους και βέβαια την αμοιβή τους. Η οποία στη συνηθέστερη περίπτωση είναι γύρω στα 500 ευρώ. Το χρόνο ο νέος δικηγόρος πρέπει να μαζέψει περίπου 1500 ευρώ για τα ταμεία ασφάλισής του. Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα με τους νέους νομικούς; Είλωτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων –σαν αυτά που πάτε να παγιοποιήσετε με το τρέχον νομοθέτημα,  τα οποία γραφεία κερδοσκοπούν πάνω στα 10ωρα που είναι οι νέοι επιστήμονες πάνω από κώδικες και νομολογίες. Ένας νέος που επιλέξει να προσπαθήσει μόνος του, μετά από μία ενεργό πενταετία, συμπληρώνει και δε συμπληρώνει 10 παραστάσεις σε δικαστήρια το χρόνο. Κι εσείς πάτε να μειώσετε την κατώτατη αμοιβή. Οπότε, ρητορικά ρωτάω, τι του μένει; Προφανώς να πάει κι αυτός να χειρίζεται κουπί στις σύγχρονες γαλέρες της υπαλληλικής σχέσης εργασίας που αποτιμάται 400 και 500 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα θέματα των μηχανικών και ειδικότερα κι εδώ, την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής: Το επίπεδο των προδιαγραφών, οι ασφαλέστερες κατασκευές, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η ασφάλεια του πολίτη είναι ευθέως ανάλογες με την αμοιβή του μελετητή και επιβλέποντος σε όλες τις χώρες και σε όλα τα συστήματα, τουλάχιστον από ένα ύψος και κάτω. Καταργώντας αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, προκαλείτε στην ουσία, την κατασκευή έργων αμφιβόλου ποιότητας και πρωτίστως αμφιβόλου ασφάλειας. Κι επειδή γνωρίζω ότι στην εισηγητική έκθεση του ν/σ χρησιμοποιείτε το επιχείρημα ότι «καθεαυτή η ύπαρξη προκαθορισμένων αμοιβών δεν μπορεί να αποτρέψει τους όποιους ασυνείδητους να προσφέρουν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας», επιτρέψτε μου να σας πω ότι δε θα διαφωνήσω ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο επιχείρημα, για να κάψετε τα χλωρά μαζί με τα ξερά, να τσουβαλιάσετε όλους τους μηχανικούς ως ασυνείδητους, που κοιτάνε μόνο την τσέπη τους. Άλλωστε, το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος και διασφάλιση, έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση "Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων, που να περιλαμβάνει όλη την τεχνική πυραμίδα Επιστημόνων, Τεχνικών, Επαγγελματιών και Τεχνιτών και Προμηθευτών υλικών, αλλά και την ίδρυση "Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Τεχνικών Αρμοδιοτήτων".

Η απελευθέρωση που επικαλείστε κύριοι, είναι λόγος κενός περιεχομένου, διότι δεν πρόκειται να ευνοήσει ούτε την απασχόληση ούτε την ανάπτυξη. Εκτός κι αν απασχόληση, εννοείτε τα μεροκάματα πείνας ειδικά των νέων επιστημόνων και την έκθεσή τους προς εκμετάλλευση από μεγάλα εταιρικά σχήματα, σε τομείς που κυρίως εργάζονται επαγγελματίες επιστήμονες ή μικρές επιχειρήσεις. Η απελευθέρωση αποτελεί από την μια μεριά απαίτηση της τρόικας και παράλληλα συνιστά μια επιλογή που θα διευκολύνει την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση και γενικά τη συγκέντρωση αυτών ακριβώς των σχημάτων που προανέφερα. Η αγορά αναπόφευκτα θα συγκεντρωθεί σε λίγους και μεγάλους. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αφού ειδικά όσον αφορά στους δικηγόρους, αλλά και τους μηχανικούς η κυριαρχούσα τάση εδώ και χρόνια είναι η υπαλληλοποίηση τους και η συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλες εταιρίες των δύο κλάδων. Οι προωθούμενες αλλαγές θα επιταχύνουν σημαντικά αυτήν τη διαδικασία.

Οπότε σταματήστε την προπαγάνδα ότι οι αλλαγές είναι προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και πάψτε να κατηγορείτε επιστημονικούς κλάδους για συντεχνιακές λογικές. Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων δεν είναι συντεχνιακή υπόθεση. Τα προωθούμενα μέτρα δεν ανοίγουν επαγγέλματα -που κατʼ ουσίαν στην πλειοψηφία τους δεν είναι κλειστά- αλλά αντίθετα, διαμορφώνουν συνθήκες συγκέντρωσης στην αγορά προς όφελος λίγων και μεγάλων εταιρειών. Όλα αυτά είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με υψηλότερο κόστος μακροπρόθεσμα για τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε, πόσο δε μάλλον να συμφωνήσουμε με μία τέτοια λογική και γιʼ αυτό καταψηφίζουμε επί της αρχής το ν/σ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ