ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»




δείτε το βίντεο


  • Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση αποφάσισε να καμωθεί ότι τσακώνεται με την τρόικα διότι στο ECOFIN του Δεκεμβρίου υπόγραψε την πώληση της δημόσιας περιουσίας (επισυνάπτεται απόσπασμα εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
  • Πταίσμα το Βατοπέδι μπροστά στο σκάνδαλο γενικού ξεπουλήματος
  • Στο σκαμνί για 2,50 ευρώ, περαίωση για 2,5 εκατ. ευρώ
  • Αν θέλατε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα, να συγκρουστείτε με τις τράπεζες, όχι με τη μεσαία επαγγελματική διαστρωμάτωση
  • Δεν έχετε δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσετε σʼ αυτή την εκποίηση

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές πια ότι   έχουμε μια κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού. Η προχθεσινή κωμικοτραγική μεταμεσονύχτια παράσταση με την τρόικα είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί άλλη φορά, μονάχα πολεμικά ανακοινωθέντα βγαίνουν 2:00 η ώρα το βράδυ. Στις 2:00 το βράδυ, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε –δεν ξέρων αν κάποιοι φορούσαν πιτζάμες ή όχι– αλλά 2:00 το βράδυ αποφάσισε να καμωθεί ότι τσακώνεται με την τρόικα για πράγματα όμως τα οποία είχε συζητήσει μαζί τους, είχε συναποφασίσει μαζί τους και είχε συνυπογράψει μαζί τους διότι η τρόικα τι είναι; Η τρόικα είναι το ΔΝΤ, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η Κεντρική Τράπεζα.

Και θα σας αποδείξω, στη συνέχεια της ομιλίας μου, ότι όχι απλά τα είχατε συναποφασίσει και συνυπογράψει, αλλά τα είχε αποδεχθεί ακόμα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμωθήκατε, για λίγα εικοσιτετράωρα βεβαίως, ότι τσακωθήκατε με τους κακούς της τρόικα, οι οποίοι βεβαίως με τρόπο –θα έλεγε κανείς– ιδιαίτερα υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό τα ανακοίνωσαν σε μια συνέντευξη τύπου. Ξανασκεφτήκατε βεβαίως, πολύ γρήγορα, ότι δεν είναι δυνατόν να τσακώνεστε με αυτούς στους οποίους –κατά τα δικά σας λεγόμενα –τους χρωστάμε, που υπάρχουμε, που αναπνέουμε, που έχουν μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους. Και πολύ γρήγορα αλλάξατε ρότα και ανακαλύψατε με τη βοήθεια, βεβαίως πάντα, και των αγαπημένων σας δελτίων ειδήσεων το βράδυ στις 8:00 που δημιουργούν κλίμα και με τις αγορεύσεις από του βήματος της βουλής – άκουσα και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να λέει, είμαστε σε πόλεμο να δώσουμε δυο-τρία ακίνητα, να αγοράσουμε κανένα τανκ, να σωθούμε.

Άκουσα με μεγάλη προσοχή όλες τις ομιλίες και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει το ρόλο όλων μας. Η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι ότι προσπαθείτε να ανακαλύψετε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα ξεπουλήσουμε ή όχι τη δημόσια περιουσία αλλά ποιος το ανακοίνωσε, ποιος ανακοίνωσε κάτι το οποίο είναι ήδη προσυμφωνημένο.

Και καταφέρατε, κύριοι της κυβέρνησης, με αυτά τα κόλπα, να γίνετε ο περίγελος μιας κοινωνίας, την οποία την ίδια στιγμή έχετε καταδικάσει σε φτώχεια, σε ανεργία, σε δυστυχία, σε ανέχεια.

Η δημόσια περιουσία, λοιπόν, παρά τους ψευτο-λεονταρισμούς του πρωθυπουργού χθες, μετά την κατακραυγή, έχει ήδη αποφασισθεί, έχετε συνυπογράψει την εκποίησή της.

Ο κ. Γιούνκερ, στις Βρυξέλες ήταν απολύτως σαφής προχθές, μίλησε για ξεπούλημα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε ανύποπτο χρόνο, μίλησε για εκποίηση. Τώρα παίζετε με τις λέξεις, αν θα είναι εκποίηση ή αξιοποίηση. Λοιπόν η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί κ.κ. συνάδελφοι.

Έχω, και θα καταθέσω στα πρακτικά, απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –20 Δεκεμβρίου 2010– το περίφημο ECOFIN, το οποίο καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η δημοσιονομική εποπτεία της χώρας βάσει του μνημονίου και θα μειωθεί το έλλειμμα βάσει των στόχων που έχουν καθοριστεί. Δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα, –κάτι αντίστοιχο με την εφημερίδα της κυβέρνησης εδώ– το Γενάρη του 2011 και σας διαβάζω: Άρθρο 1ο, παρ. 4 – Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε τουλάχιστον 7 δις ευρώ κατά την περίοδο 2011-2013. Τότε ήταν αυτός ο στόχος, 7 δις ευρώ μέχρι το 2013, μετά αυξήθηκαν οι απαιτήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 1 δις ευρώ για το 2011 και έσοδα από την πώληση –στα ελληνικά και στα αγγλικά– περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δε θα μειώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια για το έλλειμμα. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Αφήστε τώρα, παίζετε με τις λέξεις, μας έχετε κάνει αγγλομαθείς και το αγγλικό κείμενο τα ίδια θα λέει. Μόνο στο μνημόνιο έχετε επινοήσει τη διαφορά και το αγγλικό κείμενο τα ίδια λέει. Απευθύνεστε στον ελληνικό λαό και παίζετε με τις λέξεις αξιοποίηση, εκποίηση. Το ελληνικό κείμενο είναι επίσημο κείμενο, είναι επίσημη γλώσσα η ελληνική στην Ε.Ε., δεν είναι ανεπίσημη. Δεν είναι μια διμερής συμφωνία αυτή, είναι  επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. και είναι ακριβέστατη στην ελληνική γλώσσα, είναι πλουσιότατη η ελληνική γλώσσα, υπάρχουν δεκάδες άλλοι όροι, αν θέλετε να πείτε κάτι διαφορετικό. Έχετε συναποφασίσει την εκποίηση, την πώληση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, του δημόσιου πλούτου και τώρα παίζετε με τις λέξεις. Μας λέτε δεν είναι πώληση, είναι αξιοποίηση, δεν είναι εκποίηση είναι αξιοποίηση.

Ακόμη και αυτό να ήταν, πείτε μου ειλικρινά, εγώ να μπω στη δική σας λογική, αν και σας αποδεικνύω ότι γίνεστε περίγελος στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη. Αποφάσισε το ECOFIN και βγαίνει μετά ο Πρωθυπουργός και λέει δεν θα πουλήσουμε δημόσια γη. Μα το έχετε αποφασίσει. Θα μου πείτε βεβαίως στο ECOFIN η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Ναι, δεν έχει. Διότι το αποφασίσατε και αυτό στο μνημόνιο. Αλλά μην παίζετε με τις λέξεις κύριοι της κυβέρνησης. Είναι σε τραγική κατάσταση ο ελληνικός λαός για να παίζετε με τις λέξεις. Που θα βρείτε 50 δις; Ακόμη και αν ξεπουλάγατε ότι έχει απομείνει δημόσιας γης  στο ελληνικό δημόσιο, είναι δυνατόν να βρείτε 50 δισεκατομμύρια;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα  που έχουν αναρτηθεί ακόμη και στις ιστοσελίδες του ΙΣΤΑΜΕ μόνο το 12% με 13% της δημόσιας γης μπορεί να αξιοποιηθεί. Θα βρεθούν 50 δις; Ούτε τα μισά δε θα βρείτε. Ποιον κοροϊδεύετε;

Συνεπώς, λοιπόν, εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε; Σκοπεύετε να παραχωρήσετε, να εκποιήσετε δηλαδή, να δώσετε προς ληστρική εκμετάλλευση και εκποίηση όλα τα φιλέτα του δημοσίου και εδώ μπορείτε να παίξετε και με τις λέξεις, να πείτε κάποια θα πουλήσουμε, αλλά τα περισσότερα δεν θα τα πουλήσουμε, θα τα παραχωρήσουμε για 99 χρόνια, όπως έχετε κάνει και με τους δημόσιους εθνικούς δρόμους, τους παραχωρείτε για τριάντα χρόνια στους εργολάβους να βγάζουν το καταπέτασμα, νομισματοκοπεία έχουν γίνει τα διόδια, για δρόμους που δεν έχουν φτιαχτεί ποτέ. Για να πάει κανείς να κάνει μπάνιο στην Αττική θα θέλει 15-20 ευρώ. Γιατί θα έχετε παραχωρήσει όλες τις ακτές σε ιδιώτες, σε αετονύχηδες, όπως και το Ελληνικό. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Διότι ακόμη και αυτό να κάνετε, 50 δις δεν βγαίνουν. Τι θα κάνετε λοιπόν;

Εμείς σας μιλάμε με υπευθυνότητα και έχουμε την αίσθηση ότι αυτό που ετοιμάζετε είναι να βάλετε στο μάτι και στο πιάτο των αετονύχηδων τα αποθέματα του ορυκτού πλούτου και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αυτό ετοιμάζεστε να κάνετε. Μόνο έτσι βγαίνουν 50 δις.

Και βεβαίως όλα αυτά τα κάνατε με μια λογική που λέει ότι αφού το μνημόνιο έχει αποτύχει, αφού δεν υπάρχει κανένα αντίκρισμα στα δημόσια οικονομικά παρά την εξαντλητική λιτότητα, την εξουθένωση του ελληνικού λαού, τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, αφού δεν έχει κανένα αντίκρισμα στα δημόσια οικονομικά το μνημόνιο και δεν αντιμετωπίζει το χρέος, γιατί δεν είναι στόχος του τελικά να αντιμετωπίζει το χρέος αλλά να κάνει τους εργαζόμενους φτωχότερους και τους μεγαλοεργοδότες πλουσιότερους, θα πάτε τώρα σε μια λύση όπως ονομάζουν οικονομικοί τραπεζικοί κύκλοι της Ευρώπης swap δημόσιου χρέους, δημόσιου πλούτου, 50 δισ. επαναγορά δημόσιου χρέους –κούρεμα κάποιοι το λένε, δεν είναι κούρεμα αυτό- 50 δισ. ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Αυτή είναι η ουσία.

Και βεβαίως δεν διαβλέπετε τον μέγιστο εθνικό κίνδυνο, η χώρα και να χρεοκοπήσει και να μείνει χωρίς δημόσια περιουσία. Κοιτάξτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Η Αργεντινή ξεπούλησε όλο τον δημόσιο πλούτο της και στο τέλος χρεοκόπησε. Διότι και σεις ακόμη και αυτό να κάνετε θα πάτε το χρέος από τα 350 δισ. 300. Τι θα καταφέρετε; Τίποτα δεν θα καταφέρετε, θα κάνετε κάποιους αετονύχηδες πλουσιότερους.

Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να είστε τελικά μια κυβέρνηση λογιστών. Να κάνετε λογιστικές προσθαφαιρέσεις και τελικά και μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας αφού δεν έχετε καν την ικανότητα να αντιληφθείτε πως αυτή τη δυνατότητα, τη νομιμοποίηση δεν την έχετε, επειδή ψηφίστηκε μια φορά στις 5 Μάη του 2010 ένα μνημόνιο με τον τρόπο που ψηφίστηκε και με την επομένη μέρα με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δόθηκε η αρμοδιότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει ό,τι θέλει νομίζετε ότι μπορείτε να ρθείτε και να ξεπουλήσετε τα πάντα;

Δεν την έχετε αυτή τη δυνατότητα. Ακόμη και αν σας κλείνουν το μάτι και άλλες δυνάμεις. Ακόμη και αν η αξιωματική αντιπολίτευση σας κλείνει το μάτι. Δεν έχετε αυτή την δημοκρατική νομιμοποίηση και είστε και μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, διότι εδώ θεωρήθη κορυφαίο σκάνδαλο το Βατοπέδι το οποίο μπροστά σε αυτό το έγκλημα εκχώρησης δημόσιου πλούτου 50 δισ. είναι ένα μικρό πταίσμα. Ένα πταίσμα είναι.

Και μέσα σε αυτή την κατάσταση έρχεστε να μας πείτε ότι συγκρούεστε με τις συντεχνίες. Και ποιες είναι οι συντεχνίες; Τα λεγόμενα περιβόητα κλειστά επαγγέλματα. Και δημαγωγείτε. Μας λέτε ότι αυτοί φταίνε για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λες και όλες τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξαν συστηματικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, δεν υπήρξαν καρτέλ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τη ναυσιπλοΐα ως τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις τράπεζες δεν υπήρξε ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Και είναι δημαγωγία και πολιτικαντισμός να λέτε ότι έτσι θα λύσετε τα προβλήματα της οικονομίας. Και παρουσιάζεται και κάποια νούμερα εδώ ότι με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα αυξηθεί 13,5% το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Μα είναι αστεία αυτά τα πράγματα, ούτε εσείς δεν τα πιστεύετε. Είναι αστείο και παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι μέσα σε αυτή την ύφεση την οποία μας έχετε καταδικάσει θα αναστραφεί η εικόνα αν καταργήσετε κάποιες ρυθμίσεις σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει σταματήστε να παριστάνετε τους μεταρρυθμιστές. Διότι εάν θέλατε πραγματικά να τα βάλετε με μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες δεν θα τα βάζατε με τη μεσαία επαγγελματική διαστρωμάτωση. Διότι αυτό κάνετε τώρα. Διαλύετε τη μεσαία επαγγελματική διαστρωμάτωση. Κάνετε τους φαρμακοποιούς υπάλληλους στα ίδια τα φαρμακεία τους, τους νέους γιατρούς επισφαλώς εργαζόμενους για 600 ευρώ, στους νέους μηχανικούς ελαστικά απασχολούμενους με μπλοκάκι, στους νέους δικηγόρους χαμηλόμισθους υπάλληλους στα φρασάιζ δικηγορικά γραφεία μεγαλοδικηγόρων των Αθηνών που προσεχώς θα ανοίξουν σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. Αυτό κάνετε.

Και μας λέτε και από πάνω ότι το κάνετε για να συγκρουστείτε με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ε, λοιπόν, αν θέλατε να συγκρουστείτε με τα κατεστημένα συμφέροντα, θα συγκρουόσαστε με τις τράπεζες στις οποίες έχετε παραχωρήσει κοντά 100 δισ. σε εγγυήσεις περίπου όσα δανειστήκαμε από το μνημόνιο και αυτές έχουν κλείσει την στρόφιγγα στην ελληνική οικονομία. Θα συγκρουόσαστε με τους φοροφυγάδες, τους οποίους και διαρκώς ξεπλένετε με περαιώσεις. Με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους ετοιμάζεστε να χαρίσετε 24 δισ.

Και ύστερα μιλάτε και για ευνομία. Υπερασπίζεστε εσείς που έχετε καταστρατηγήσει το Σύνταγμα την ευνομία και κατηγορείτε για ανομία τους πολίτες που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα δίκαια συμφέροντά τους.

Λέτε παράνομο το κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και θέλετε να κάτσετε στο σκαμνί αυτόν που λέει δεν πληρώνω, 2,5 ευρώ στους εργολάβους, αλλά αυτούς που λένε δεν πληρώνω, 2.500 εκατ. ευρώ τι τους λέτε; Περαίωση τους λέτε. Αυτοί είστε. Αυτή είναι η κυβέρνησή σας. Είναι μια κυβέρνηση ταξική, κοινωνικά άδικη, η πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αλλά είναι και μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια. Παραπαίει σε πισωγυρίσματα, σε πολιτικές κολοτούμπες, σε προσπάθειες να αναδείξει ότι δήθεν κάνει λεονταρισμούς. Και το μόνο σύμμαχο που έχει είναι ορισμένα ΜΜΕ τα οποία όμως δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν ήδη απαξιωθεί πολύ περισσότερο απʼ όσο έχετε απαξιωθεί εσείς.

Δεν μπορεί κανείς να σας στηρίξει δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσετε σε αυτή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αναλάβετε τις ιστορικές σας ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ