ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/05/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επί του νομοσχεδίου: «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων»



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μαύρη επέτειος σήμερα για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Μια μαύρη επέτειος για τη δημοκρατία

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση στη Βουλή του Μνημονίου της χρεοκοπίας, από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη. Ένα Μνημόνιο το οποίο έχει οδηγήσει στην καταστροφή την κοινωνική και στην παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας. 

Σήμερα όμως κλείνουμε και ένα χρόνο από ένα γεγονός στυγερό, ένα χρόνο από τη δολοφονία 3 εργαζομένων στη τράπεζα της ΜΑΡΦΙΝ, στην οδός Σταδίου.

Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα για άλλη μια φορά, να εκφράσω τη βαθιά μας θλίψη στους οικείους των αδικοχαμένων και τον αποτροπιασμό μας για αυτό το στυγερό έγκλημα.

Ένα χρόνο μετά όμως, μας δίνετε και η ευκαιρία να αναστοχαστούμε. Ποιόν, αλήθεια αντικειμενικά, ωφέλησε αυτή η ενέργεια. Σίγουρα όχι το λαϊκό κίνημα, σίγουρα όχι τους αγώνες των εργαζόμενων να αποτρέψουν την επερχόμενη κοινωνική καταστροφή. Διότι αν αυτό το στυγερό έγκλημα δεν είχε συμβεί οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές. Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων στις 5 Μαΐου θα έπνιγε τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα που κάνατε στις 6 Μάη προκειμένου να εφαρμόσετε αυτή την οδυνηρή πολιτική για τη χώρα, την καταστροφική πολιτική. Ήταν καταστροφική η πολιτική η οποία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη πολλούς μήνες πριν.

     Από ετούτο εδώ το Βήμα σε ερώτησή μου προς τον Πρωθυπουργό, είχα αναδείξει –επανειλημμένως- αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είχα αναδείξει ότι η επιλογή  προσφυγής στο ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένη, επρόκειτο για ένα εκ προμελέτης έγκλημα. Και τι μου απάντησε ο Πρωθυπουργός; Ότι ασχολούμαι με κουτσομπολιά. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Στρος Καν είναι πιο κουτσομπόλης από τον κ. Παπανδρέου και περισσότερο μαρτυριάρης.

Ο κ. Παπανδρέου προσωπικά μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας μας στον έλεγχο της τρόικα και του ευρωατλαντισμού. Ήταν μια σπουδαία πολιτική απόφαση την οποία προφανώς και δεν πήρε ένα χρόνο πριν. Την πήρε πολύ πρωτύτερα. Μια απόφαση υπαγορευμένη από την οικονομική ολιγαρχία του τόπου που σήμερα βλέπει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν μπορούσαν να φανταστούν, σε ό,τι αφορά τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις δυνατότητες για κερδοσκοπία, σε ό,τι αφορά την εκποίηση, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και για τον οποίο τώρα έχουν στρώσει τραπέζι και έχουν βάλει τις πετσέτες και ετοιμάζονται ξένοι και ντόπιοι, ξένα και ντόπια κοράκια να πέσουν πάνω στο ψητό.

Μια απόφαση η οποία όμως δεν ήταν προαποφασισμένη και θα έλεγε κανείς, καθοδηγούμενη μονάχα από τη ντόπια ολιγαρχία, αλλά και από κύκλους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.  Τη δουλειά των Αμερικανών έκανε που θέλανε να πατήσουν πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλανε το ΔΝΤ και η τεχνογνωσία του να καθορίζει την οικονομική προοπτική για τις χώρες της ευρωζώνης. Και φυσικά το κάνανε με τον κ. Παπανδρέου ως τον χρήσιμο πολιτικό για να ανοίξει αυτή την κερκόπορτα αλλά και με τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμφωνία.

Αυτά είχαν αποφασιστεί από τη Σύνοδο των G20  το καλοκαίρι του 2009 όταν αποφασίστηκε εκεί με ποια πολιτική θα αντιμετωπίσουν την κρίση, της λιτότητας της σκληρής αλλά και με το ΔΝΤ να παίζει καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Αλλά θέλω να πω και κάτι άλλο κύριε Σαχινίδη –μου θυμίζετε με την παρουσία σας εδώ το γεγονός ότι εσείς πρώτος μαρτυρήσατε άθελά σας ότι από την επόμενη των εκλογών ήταν επιλογή σας το ΔΝΤ, σε μια συνέντευξή σας στη ΝΕΤ- αυτή η επιλογή της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου είχε δρομολογηθεί σίγουρα πολύ πριν από τις εκλογές. Και συνυπεύθυνος σε αυτό το εκ προμελέτης έγκλημα είναι και ο κ. Καραμανλής ο οποίος δεν μιλάει εδώ και ενάμισι χρόνο τώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος βεβαίως που σας άδειασε τη γωνιά με ελαφρά πηδηματάκια, σιωπηλά. Σας άδειασε τη γωνιά! Ακριβώς γιατί αν εφήρμοζε αυτός αυτές τις αποφάσεις προσφυγής στο ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να κρατηθεί ούτε δυο εβδομάδες και σεις θα αναγκαζόσασταν ερχόμενοι στην εξουσία να βγάλετε τη χώρα από το ΔΝΤ.

Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και δεν καταθέτουμε εδώ θεωρίες συνομωσίας. Διότι αρχίζουν και μιλάνε για δικούς τους λόγους βεβαίως οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος. Δείτε όμως που έχει καταλήξει η χώρα ένα χρόνο τώρα και κυρίως ποιο είναι το μέλλον και η προοπτική αυτής της χώρας.

Παραιτηθήκαμε αμετακλήτως και άνευ όρων από κάθε ασυλία εθνικής κυριαρχίας. Δεσμεύθηκε ολοκληρωτικά η δημόσια περιουσία της χώρας. Καταργήθηκε το Σύνταγμα. Καταστρατηγήθηκε η αρχή της συμβατικής και αναλογικής ισότητας. Παραβιάστηκε κατʼ επανάληψη ο Κανονισμός της Βουλής και άρθρα του Συντάγματος. Ξεθεμελιώσατε το ασφαλιστικό σύστημα. Καταργήσατε εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Διαλύσατε το κράτος πρόνοιας. Κλείνετε νοσοκομεία. Κλείνετε σχολεία και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Διότι τώρα, προχωράτε στη δεύτερη φάση του έργου. Στη δεύτερη φάση του έργου του οικονομικού εγκλήματος που λέγεται Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση που ειρήσθω εν παρόδω δεν την φέρατε καν προς ψήφιση στη Βουλή. Τόσο τιμάτε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο! Η δεύτερη φάση του έργου αφορά το ξεπούλημα 50 δις δημόσιας περιουσίας. Να λοιπόν, γιατί ο Πρωθυπουργός γαντζωμένος στην καρέκλα του δεν συζητάει καν για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Διότι βεβαίως έχει κάνει τη βρώμικη δουλειά μέχρι τώρα, θέλει να διεκπεραιώσει και τη δεύτερη φάση αυτού του επαίσχυντου έργου του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.  

Και εδώ εντάσσεται και η προοπτική ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Διότι πρέπει να κάνετε ευτυχείς τους τραπεζίτες, αυτούς που σε τρία χρόνια μόλις, έχουν πάρει σχεδόν 100 δις σε δάνεια και εγγυήσεις, όσο δηλαδή το πακέτο περίπου που μας έδωσε η τρόικα.

Οι ΗΠΑ κύριε Σαχινίδη, για να αντιμετωπίσουν την κρίση, δώσανε τα διπλάσια απʼ αυτά που δώσαμε εμείς στις τράπεζες και είναι μια οικονομία η οποία είναι εξήντα φορές μεγαλύτερη από τη δικιά μας. Και παρʼ όλα αυτά υποχρέωσαν τις τράπεζες να δεχθούν το δημόσιο έλεγχο στη διοίκησή τους και να αποδώσουν υψηλότατα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Εσείς τι υποχρεώσατε τις τράπεζες να κάνουν; Αντίθετα εσείς δεν είστε σε θέση ούτε καν να προχωρήσετε ένα σχεδιασμό για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την ALPHA. Διότι οι μέτοχοι της ALPHA που σε τελική ανάλυση έχουν βάλει λιγότερα χρήματα απʼ ότι το ελληνικό δημόσιο, απέτρεψαν αυτή την διαδικασία. Και σεις δεν λέτε τίποτα. Διότι τελικά αυτοί κυβερνάνε και όχι εσείς. Οι τραπεζίτες κυβερνάνε και ικανοποιείτε όλες τους  τις επιθυμίες και τις επιθυμίες της τρόικας. Τελευταία τους επιθυμία; Ή μάλλον θα έλεγε κανείς από τις πρώτες τους επιθυμίες. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να το δώσετε και αυτό.

Δείτε όμως κύριε Σαχινίδη πως η παρουσία του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις απέτρεψε μια οικονομική καταστροφή για το λαό της  Ισλανδίας. Και δείτε πως χειρίζεστε εσείς εδώ –βεβαίως πιο μεγάλα τα προβλήματα, δεν αντιλέγω- τις επιθυμίες της τρόϊκας και των τραπεζών και πως τις χειρίζονται σε άλλες χώρες, όχι της Λατινικής Αμερικής που μας κατηγορείτε ότι θέλουμε, της Ευρώπης.

Εκεί λοιπόν επειδή υπήρξε δημοψήφισμα και απέρριψε ο λαός της Ισλανδίας ένα επαίσχυντο Μνημόνιο μέσα σε μια μέρα δημοκρατίας, μια σύμβαση που απαιτούμε με επιτόκιο 5,5% αποπληρωμή μέσα σε 8 χρόνια, έγινε το επιτόκιο 3% και τα χρόνια 30. Και τώρα ξανά θα γίνει εκεί δημοψήφισμα. Εσείς αρνείστε. Αρνείστε τα πάντα.   Και το μόνο που δεν αρνείστε είναι να καταστρέψετε την κοινωνία, τους εργαζόμενους. Να διαλύσετε την κοινωνική συνοχή.

Και θέλω να τελειώσω με αυτό. Καταθέσαμε μια πρόταση. Να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εξονυχιστικός έλεγχος από επιτροπή της Βουλής του ελληνικού χρέους, της δημιουργίας του, γιατί χρωστάμε, που το χρωστάμε, με ποιους συνήφθηκαν αυτά τα δάνεια, τι κρύβουν από πίσω. Εσείς το αρνείστε. Γιατί το αρνείστε κύριε Σαχινίδη; Παραπέμπετε έναν συνταξιούχο της πολιτικής για να δείξετε ότι κάνετε κάθαρση, αλλά αρνείστε να δείτε τα μεγάλα σκάνδαλα, τα τεράστια σκάνδαλα που ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες που αντί για 7 δις που ήταν η αρχική πρόβλεψη στοίχισαν τελικά 13 δις στον ελληνικό λαό. Αρνείστε να δείτε το μεγάλο διαχρονικό σκάνδαλο που είναι οι εξοπλισμοί. Πως γινόταν και τόσα χρόνια πληρώναμε 4 δις και τώρα μπορούμε με 850.000.000. Αρνείστε να γίνει αυτός ο έλεγχος και θα απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί τα αρνείστε αυτά. Γιατί εδώ είναι τα μεγάλα σκάνδαλα. Και κυρίως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που έρχεται μπροστά μας. Το ξεπούλημα η εκποίηση 50 δις –αμφιβάλουμε για το αν θα είναι 50- αλλά η εκποίηση απʼ ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Ε, λοιπόν δεν θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε σε αυτό το σκάνδαλο όσο και αν είστε γαντζωμένοι στις καρέκλες σας.»

Στην δευτερολογία είπε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει μετανιώσει γιατί ψήφισε το Μνημόνιο ένα χρόνο πριν. Και η στάση του σήμερα σηματοδοτεί την αποτυχία του μνημονιακού μπλοκ και γιʼ αυτό διαφοροποιείται.

Θα ήθελα να απαντήσω όμως στον κ. Σαχινίδη και όχι στον κ. Καρατζαφέρη.

Κύριε Σαχινίδη, δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Το κάνατε κατʼ εξακολούθηση. Μου λέτε τώρα μα δεν είχαμε κρίση; Βεβαίως ήταν σε κρίση η ελληνική οικονομία. Εσείς ήσασταν αυτοί που προεκλογικά μιλούσατε και σωστά λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Το λέγατε για να κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό. Το λέγατε για να υπερφαλαγγίσετε την Αριστερά και να κερδίσετε την εξουσία και να προχωρήσετε στο deal που είχατε συνυπογράψει από πριν με τη συνενοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Και αφορούσε την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Και την ίδια ώρα εμείς αναρωτιόμασταν μα είναι δυνατόν; Δεν καταλαβαίνουν; Δεν ξέρουν; Μιλούσαμε για μαθητευόμενους μάγους. Δεν είσαστε μαθητευόμενοι μάγοι. Απλά υλοποιούσατε τον σχεδιασμό. Και ο κ. Παπανδρέου δεν είναι η εικόνα που δείχνει ότι είναι ο καλός άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει και πολλά. Σε σχέδιο ήταν και σε σχέδιο είναι. Διατεταγμένη υπηρεσία. Σχέδιο είχε και σχέδιο έχει. Και το σχέδιο αυτό ήταν να φτωχύνει το λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μεγάλο κεφάλαιο αλλά και επιδιώξεις πέρα από τον Ατλαντικό. Αυτό ήταν το σχέδιο! Τώρα σας μαρτυράει ο Στρος Καν. Βεβαίως γιατί έχει εκλογές μπροστά και φοβάται ότι θα «πατώσει». Μου λέτε για τα 36 δις και γιατί δεν σας λέγαμε προτάσεις. Εμείς δεν καταλαβαίναμε τι είναι αυτά που κάνατε. Σας λέγαμε ευρωομόλογο –τότε που είχε αξία το ευρωομόλογο, τώρα δεν έχει- και μας λέγατε λάθος είναι προς τις αγορές, μπορούμε και μόνοι μας.

Σας λέγαμε ισχυρή διαπραγμάτευση και μας λέγατε τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής σας μας έλεγε το Μνημόνιο είναι ευλογία.

Σας λέγαμε τότε σταματήστε αυτό το καλαμπούρι με τη διαφθορά γιατί δίνετε λάθος σήμα και στις αγορές και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και σεις είχατε πάρει τη ρομφαία και βγαίνατε στο εξωτερικό και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας κάποιοι κερδοσκοπούσαν με την ανοχή σας, με το Τ+3.

Όλα αυτά κάνατε όταν ζητούσατε από μας να σας βρούμε λεφτά. Ε, λοιπόν υπάρχει άλλος δρόμος και το ξέρετε ότι υπήρχε και υπάρχει. Τώρα είναι πιο δύσκολος αυτός ο δρόμος. Τώρα απαιτεί θυσίες αυτός ο δρόμος. Ένα χρόνο πριν υπήρχαν πολύ περισσότερες λύσεις και τώρα υπάρχουν λύσεις μόνο που αυτές τις λύσεις πρέπει να τις δώσει ο λαός, σίγουρα δεν θα είναι ανώδυνες εδώ που μας έχετε οδηγήσει αλλά απαιτούν ριζικές μεγάλες ανατροπές. Και το πρώτο που απαιτούν είναι να φύγετε κύριε Σαχινίδη. Η κυβέρνησή σας είναι καταστροφική και επικίνδυνη. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για τον ελληνικό λαό.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ