10/06/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του στον Πρωθυπουργό με θέμα: «Πραγματική Δημοκρατία»

δείτε τα βίντεο της ομιλίας και της δευτερολογίας

•    Όχι αντιεξουσιαστής αλλά είστε εξουσιομανής στην εξουσία

•    Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γέμιζε τις πλατείες έχοντας το λαό υπέρ του ενώ εσείς τις γεμίζετε έχοντας το λαό εναντίον σας

•    Ο κόσμος ζητά να φύγετε εσείς και το μνημόνιο

•    Εμάς μας λέτε Γκοτζαμάνηδες και τον Καρατζαφέρη πατριώτη

•    Αν ερχόταν εδώ η κ. Μέρκελ τα ίδια θα μας έλεγε

•    Ρωτήστε τον Στίνγκλιτς ή τον Κρούγκμαν «σώζεται κάποιος χρεοκοπημένος με νέα, ακριβά δάνεια, πιο σκληρά;»

•    Δεν σκέφτεστε οποιαδήποτε άλλη λύση που να έχει ως προοπτική την πιθανότητα να μην είστε Πρωθυπουργός;

Στην ανάπτυξη της ερώτησης ο πρόεδρος της Κ.Ο. τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από ενάμισι-δυο χρόνια, τον Οκτώβρη του 2009, εκλεχτήκατε Πρωθυπουργός και δηλώσατε τότε ότι θέλετε να είστε ένας αντιεξουσιαστής στην εξουσία και πολλοί χαιρετήσαμε αυτή τη δήλωσή σας. Βλέπουμε ότι με τη στάση σας, σήμερα που ο κόσμος είναι στους δρόμους και ζητά δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία και εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, όχι αντιεξουσιαστής στην εξουσία δεν είστε αλλά είστε ένας εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι αυτός ο λαός που κατά εκατοντάδες χιλιάδες βγαίνει στο δρόμο ζητά δυο πράγματα, αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητάει λαϊκή κυριαρχία –αυτό το αίτημα με το οποίο πριν από τριάντα χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γέμιζε τις πλατείες έχοντας το λαό υπέρ του– ενώ εσείς τις γεμίζετε έχοντας το λαό εναντίον σας.

Λέτε ότι θα πάτε σε δημοψηφίσματα για να παρακάμψετε το αίτημα του λαού για πραγματική δημοκρατία με κολπάκια και τερτίπια. Τι δημοψήφισμα κύριε Πρωθυπουργέ; Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση και να βάλετε το λαό να επιλέξει το μέλλον του έχετε και μία και μοναδική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή κρίση, στη λαϊκή ετυμηγορία, δημοψήφισμα για ποιο πράγμα αφʼ ότου περάσετε αυτά τα μέτρα για τα οποία ο κόσμος εξεγείρεται; Δημοψήφισμα για να αποφασίζουμε εδώ ποιο είναι το γένος των αγγέλων; Τι είδους δημοψήφισμα; Αυτός ο κόσμος που συρρέει στις πλατείες, αυτό που ζητάει είναι όχι γενικά και αόριστα «να φύγουν όλοι», ζητά να φύγουν αυτοί που μας έφεραν το Μνημόνιο, να φύγετε εσείς και το Μνημόνιο και να υπάρξει δημοκρατική λύση. Δεν διαδηλώνει γιατί έχουμε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, ούτε διαδηλώνει γιατί δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι ένα και μοναδικό και θέλω μια ειλικρινή απάντηση. Θεωρείτε και έχετε, έστω και τη στοιχειώδη, δημοκρατική νομιμοποίηση –εσείς θεωρείτε ότι σώζετε την πατρίδα– εμείς σας λέμε κύριε Πρωθυπουργέ «μη μας σώσετε άλλο, έλεος, φτάνει τόσο σώσιμο ένα χρόνο τώρα», έχετε λοιπόν έστω και τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε σε αυτή την πολιτική ερήμην του λαού και μάλιστα με το λαό όχι στους καναπέδες αλλά στους δρόμους να διαδηλώνει και να διεκδικεί δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία;»

Στην ομιλία του είπε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, για άλλη μια φορά ήρθατε εδώ στο Κοινοβούλιο και σας ακούσαμε να μιλάτε με τη γλώσσα των δανειστών, τη γλώσσα των πιστωτών. Αν ερχόταν εδώ η κυρία Μέρκελ τα ίδια θα μας έλεγε. «Ότι τα λεφτά που σας δίνουμε, τα δίνουμε για να σωθείτε, ότι είναι τα λεφτά των φορολογούμενων Γερμανών και σεις πρέπει να τα τιμάτε. Και αφού σας δίνουμε αυτά τα λεφτά εσείς πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέμε».

Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, ακόμη και σε μια ιδιωτική επιχείρηση όταν στέλνουν διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για καλύτερους όρους και αυτός επιστρέφει και χρησιμοποιεί τη γλώσσα των πιστωτών και τα επιχειρήματά τους, τότε το πρώτο πράγμα που κάνει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης είναι να τον απολύσει αυτό το διευθύνοντα σύμβουλο.

Εσείς τόσο καιρό μας λέτε διαρκώς τη γλώσσα των πιστωτών. Ευτυχώς όμως δεν μας είπατε τώρα ότι είναι και ευλογία το μνημόνιο, όπως μας έλεγε ο κ. Πάγκαλος, ένα χρόνο τώρα. Παραδεχθήκατε ότι δεν είναι ευλογία σήμερα.

Σε ποια χώρα ζείτε κύριε Πρωθυπουργέ;»

Θ. Πάγκαλος: Να μην είσαι κακοήθης.

Α. Τσίπρας: Δεν μιλώ σε σας κύριε Πάγκαλε, αν θέλετε να πείτε κάτι να πάρετε το λόγο. Και να μη βρίζετε. Δεν είναι τσιφλίκι σας η βουλή για να βρίζετε. Να βρίζετε στα κανάλια.

Θ. Πάγκαλος: Εσύ με ανέφερες και ψεύδεσαι ασυστόλως. Να μην με αναφέρεις.

Α. Τσίπρας: Κύριε Πρωθυπουργέ, σε σας απευθύνομαι και παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να σεβαστεί ο κ. Πάγκαλος το θεσμό του Κοινοβουλίου. Να το σεβαστεί!

«Λέτε για πατριωτική ευθύνη. Χρησιμοποιείτε την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κάποτε για την Αριστερά αυτοί που λεγόντουσαν εθνικόφρονες και η Αριστερά ήταν οι εθνοπροδότες, οι συμμορίτες. Δεν μας λέτε συμμορίτες τώρα, μας λέτε Γκοτζαμάνηδες. Αλλά μόλις ανεβήκατε στο βήμα εξήρατε την στάση του κ. Καρατζαφέρη ότι είναι πατριώτης. Και εμείς δεν είμαστε πατριώτες. Είστε εσείς πατριώτης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε καταλάβει ότι αυτούς που πάτε να σώσετε με το μνημόνιο που εφαρμόζετε τους έχετε ξεκληρίσει; Εκατόν είκοσι χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκατό χιλιάδες νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα και πάνε στο εξωτερικό. Γιατί; Για να μας σώσετε το κάνετε αυτό; Ένα εκατομμύριο θα φθάσουν οι άνεργοι μέσα στο 2011. Κραχ ανεργίας. Περισσότερος είναι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός από τους απασχολούμενους λέει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Για να μας σώσετε το κάνετε αυτό;

Με ρωτήσατε ευθέως για τα δάνεια. Αν θέλουμε το δάνειο ή όχι. Ακούστε κύριε Πρωθυπουργέ, ρωτήστε όλους με τους οποίους έχετε πολύ καλή σχέση τον Στίνγκλιτς, τον Κρούγκμαν, όποιον οικονομολόγο θέλετε, και πείτε τους. Σώζεται κάποιος χρεοκοπημένος με νέα ακριβά δάνεια ακόμη πιο σκληρά και μάλιστα με την απαίτηση αυτά τα δάνεια να μην τα δίνει για παραγωγική διαδικασία και για ανάπτυξη, αλλά για να αποπληρώνει τα προηγούμενα;

Μας είπατε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως φταίει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Γιούγκερ λέει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 35 χρόνια φταίνε. Βεβαίως. Και είχατε την δικαιολογία πέρσι τέτοιο καιρό ότι η ΝΔ μας οδήγησε στα τάρταρα και ο κ. Καραμανλής σηκώθηκε και έφυγε και σεις βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο. Αλήθεια λοιπόν, είναι αυτό. Το παραδέχομαι και εγώ.

Ένα χρόνο όμως τώρα τι κάνετε; Τώρα ποιος σας φταίει; Εσείς το ψηφίσατε αυτό το μνημόνιο. Εσείς εφαρμόσατε αυτή την πολιτική. Ο Τσίπρας μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα με την παρουσία του όπως λέτε εσείς εδώ, αλλά δεν σας εμπόδισε να το εφαρμόσετε. Γιατί εκεί που αποτύχατε χθες θα πετύχετε σήμερα. Και μάλιστα με μια πολιτική η οποία φθάνει τα όρια του παραλογισμού.

Θέλετε, να βάλετε φόρο κεφαλικό πάνω από 12.000 εισόδημα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Και σας ερωτώ ένας μικρομεσαίος που έχει εισόδημα το 2010 900 ευρώ –και είναι πολλοί αυτοί, 250.000 άνθρωποι έχουν μπει στην ανεργία μέσα στο 2010– θα πάει τώρα που είναι άνεργος και δεν έχει και ταμείο γιατί είναι μικρομεσαίος να πληρώσει 300 ευρώ αναδρομικά ο άνεργος, ο απολυμένος. Και ύστερα μου λέτε γιατί σας κατηγορώ ότι έχετε ξεπεράσει τη Θάτσερ και την πολιτική –προσέξτε, την πολιτική, δεν σας είπα ποτέ δικτάτορα Πινοσέτ– με τις αποκρατικοποιήσεις. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα ξεπερνάει.

Να σας θυμίσω όμως ότι κάποτε ήσασταν ΠΑΣΟΚ κύριε Πρωθυπουργέ, πραγματικό ΠΑΣΟΚ. Τρία χρόνια πριν τι λέγατε;

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό Καραμανλή για τις αποκρατικοποιήσεις. Εσείς τα λέγατε αυτά. «Η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας, θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη – την εφάρμοσαν στο παρελθόν μονάχα ακραίες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη». Εσείς τα λέγατε. Και τώρα τι κάνετε;

Κύριε Πρωθυπουργέ, μας λέτε να κάνουμε οικονομίες, πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα. Συμφωνούμε. Μόνος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα είναι να γδάρουμε μισθωτούς και συνταξιούχους; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει; Εσείς πολύ σωστά λέγατε προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν». Γιατί δεν πήγατε εκεί που υπάρχουν τα λεφτά; Ξέρετε ότι δημοσιεύματα λένε για 600 δις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, τις αυστριακές, τις ευρωπαϊκές. Και δεν σας έχω ακούσει ποτέ να πάτε στον κ. Γιούνγκερ και στον κ. Τρισέ και να του πείτε, για ελάτε εδώ, για να δούμε πώς θα παγώσουμε αυτές τις καταθέσεις για να τις φορολογήσουμε.

Ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έβαλε αυτό στον Μπαρόζο. Και του είπε, «θέλετε να παγώσουμε τις καταθέσεις του Καντάφι, αλλά των πλουσίων Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν και χρηματοδοτούν με ρευστότητα τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα φοροκλεμμένα των Ελλήνων πολιτών  δεν τις παγώνετε». Γιατί λοιπόν δεν κάνετε κάτι τέτοιο; Να ορίστε, μια πρόταση που θα βρει την ομοψυχία του λαού, μέσα στην αίθουσα και έξω από την αίθουσα. Γιατί; Δεν σας άκουσα ποτέ να το κάνετε αυτό. Μονάχα περαιώσεις για να πληρώνουν και να ξεμπερδεύουν με 3-4 χιλιάρικα αυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια και οι «συνήθεις ύποπτοι» οι μικρομεσαίοι και οι έντιμοι φορολογούμενοι να πληρώνουν ένα ολόκληρο εισόδημα σε φόρους.

Και κλείνω κύριε Πρωθυπουργέ. Το δυστύχημα για σας είναι ότι δεν σκέφτεστε οποιαδήποτε άλλη λύση, πέραν απʼ αυτή τη λύση που μας προτείνουν οι δανειστές και οι πιστωτές μας. Και ότι δεν σκέφτεστε και οποιαδήποτε άλλη λύση που να έχει ως προοπτική την πιθανότητα να μην είστε Πρωθυπουργός. Σκεφθείτε ότι μπορεί να υπάρχει και αυτή η λύση όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Θέλετε να φέρετε τεχνοκράτες; Τι θα αλλάξει; Θέλετε να φέρετε την κρατικοδίαιτη τραπεζοκρατία να τους κάνετε υπουργούς; Τι θα αλλάξει; Θα σταματήσει ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους;

Και είναι και δημοκρατική εκτροπή. Γιατί ο κόσμος σας ψήφισε για να κυβερνήσετε εσείς. Όχι με τον κ. Καρατζαφέρη και την κα Μπακογιάννη και τους τραπεζίτες. Είναι αλλοίωση της λαϊκής εντολής. Και αυτό που σας ζητάει ο κόσμος είναι να φέρετε πίσω αυτή τη λαϊκή εντολή. Ο κόσμος δεν λέει γενικά και αόριστα φύγετε. Ο κόσμος λέει δημοκρατία. Και μην προσπαθείτε να τον κοροϊδέψετε με τερτίπια. Τα ψέματα τελείωσαν. Όταν ο κόσμος είναι στους δρόμους τα ψέματα τελείωσαν.

Και αυτός ο εκβιασμός να φέρνετε με ένα άρθρο, να εκβιάζετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα, με ένα άρθρο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την εξόντωση του λαού, επιτρέψτε μου να σας πω είναι στα διεθνή χρονικά και σίγουρα στα χρονικά της χώρας μας –ακόμη και αν εσείς θέλετε να συγκρίνεστε με τον Τρικούπη και το Βενιζέλο– ένας πρωτοφανής ιστορικού χαρακτήρα ευτελισμός του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας».