ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/06/2011

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο κέντρο διαλογής Αττικής των ΕΛΤΑ - ομιλία στους εργαζόμενους



  • Ο στόχος τους είναι με τον εκβιασμό και την απειλή χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας να προωθήσουν ένα πρωτοφανές στα χρονικά σχέδιο στοχοποίησης των Ελλήνων πολιτών, των εργαζόμενων και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
  • Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής αυτής της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, η οποία είναι καταστροφική γιατί έχει στον πυρήνα της την κοινωνική αδικία και την υφεσιακή αντίληψη.
  • Έρχονται και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη δόση. Και πάλι με εργαλείο εκβιασμού ότι δεν θα πάρουμε χρήματα, ότι θα χρεοκοπήσουμε.
  • Όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, κλονίζεται το σύστημα και της επικοινωνίας τους και της τακτικής τους και των τακτικισμών τους. Και οι μπλόφες και τα εργαλεία εκβιασμών έχουν αρχίσει και αυτοεξευτελίζονται.
  • Όσο κι αν απειλούν, όσο κι αν εκβιάζουν, ένα είναι σίγουρο. Ότι το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία, γιατί δεν είναι μέσο για την έξοδο από την κρίση, αλλά είναι ο στόχος τους.
  • Γιατί με ένα χρέος που θα υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ, μόνο για τους τόκους το 2015, θα πρέπει να πληρώνουμε 22 δις ? ετησίως ως χώρα.
  • Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε  δημοκρατική διέξοδο. Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα έχει νωπή και σταθερή τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, να βγούμε άμεσα από το μνημόνιο της χρεοκοπίας και να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίκαιη ρύθμιση του χρέους.
  • Ο λαϊκός παράγοντας να δώσει τη δυνατότητα για εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση με ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου, με ένα σχέδιο που μια κυβέρνηση πατριωτικής ευθύνης έκτακτης κοινωνικής ανάγκης θα επιβάλει για να μπορέσει η χώρα να σωθεί.
  • Έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν λέγοντας ότι θα βγάλουν στους δρόμους τα τανκς. Εμείς τους απαντάμε ότι αυτός ο λαός έχει ιστορική μνήμη. Και όταν κάποιοι έβγαζαν στους δρόμους τα τανκς, ο ελληνικός λαός  τους απαντούσε, ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Αττικής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι Αττικής.

Στην ομιλία του στους εργαζόμενους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Δυο λόγια θα πω. Άλλωστε οι περισσότεροι από σας συνειδητοποιείτε πια τι μεγάλου μεγέθους συκοφαντική εκστρατεία έχει στηθεί τα τελευταίο δύο τουλάχιστον χρόνια  εις βάρος του δημόσιου χώρου, του δημόσιου πλούτου και των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όμως τα ψέματα τελειώνουν. Και βρισκόμαστε δυστυχώς  μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα δραματικές εξελίξεις. Ολοένα και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός γίνεται φανερό ποιος είναι ο στόχος τους. Ο στόχος τους είναι με τον εκβιασμό και την απειλή χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας να προωθήσουν ένα πρωτοφανές στα χρονικά σχέδιο στοχοποίησης των Ελλήνων πολιτών, των εργαζόμενων και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

Εργαλείο τους κάθε φορά είναι ο εκβιασμός.  Πριν από ένα χρόνο μας είπαν ότι, αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε και θα χρεοκοπήσουμε. Μας υποσχέθηκαν ότι αυτό το χρόνο, μέσα από τα σκληρά, επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα, η ελληνική οικονομία θα σταθεί στα πόδια της και στα τέλη του 2011 θα ξαναβγεί στις αγορές. Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής αυτής της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, η οποία είναι καταστροφική γιατί έχει στον πυρήνα της την κοινωνική αδικία και την υφεσιακή αντίληψη, γιατί δεν μπορείς να σώσεις μια οικονομία που βρίσκεται υπό κατάρρευση, με λιτότητα και ύφεση, μετά από ένα χρόνο έρχονται και αντί να παραδεχθούν τις λάθος επιλογές, ότι το φάρμακο που μας έδωσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης  ήταν σκληρότερο και πιο επώδυνο  και πιο επικίνδυνο από την ίδια την ασθένεια, έρχονται και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη δόση. Και πάλι με εργαλείο εκβιασμού ότι δεν θα πάρουμε χρήματα, ότι θα χρεοκοπήσουμε.

Όμως, απ΄ ότι φαίνεται, όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, κλονίζεται το σύστημα και της επικοινωνίας τους και της τακτικής τους και των τακτικισμών τους. Και οι μπλόφες και τα εργαλεία εκβιασμών έχουν αρχίσει και αυτοεξευτελίζονται.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Καθ΄ όσον …. πριν από δυο βδομάδες, πριν από δέκα μέρες δεν είχαμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, έσπευσαν οι επιτελείς των Βρυξελλών να διαβεβαιώσουν ότι η 5η  δόση θα δοθεί κανονικά. Όταν αποκαταστάθηκε το πολιτικό σύστημα, η ηρεμία του, υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε, αλλά βρήκαν λύση, ξαφνικά εκ νέου προκύπτει ο εκβιασμός  ʽότι δεν θα δοθεί η 5η δόση.

Θα σας έλεγα ένα πράγμα με σιγουριά. Όσο κι αν θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση  ότι αν το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί  θα ανοίξουν οι ουρανοί, θα γίνει Αρμαγεδδώνας, θα γίνουν σεισμοί και καταποντισμοί, έφτασε στο σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να λέει, θαρθούν τα τανκς να επιβάλουν την τάξη σ΄ αυτή τη χώρα .. Όσο κι αν απειλούν, όσο κι αν εκβιάζουν, ένα είναι σίγουρο. Ότι το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία, γιατί δεν είναι μέσο για την έξοδο από την κρίση, αλλά είναι ο στόχος τους. Ο στόχος τους είναι να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο και να δημιουργήσουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα για να μπορούν οι επιτήδειοι, οι αετονύχηδες της διεθνούς τοκογλυφίας και της εγχώριας διαπλοκής, αυτοί που ετοιμάζονται τώρα να πάρουν μισοτιμής το δημόσιο πλούτο, ακόμα κι αυτές εδώ τις εγκαταστάσεις που από το υστέρημα του ελληνικού λαού δημιουργήθηκαν.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ιστορία πολύ μεγαλύτερη απ΄ όση έχουμε όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί πριν τον πόλεμο όλη η περιφέρεια, όλη η επαρχία, ο αγροτικός κόσμος ήξερε ότι ο ταχυδρόμος και το ταχυδρομείο ήταν αυτό που θα τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο. Βεβαίως εξελίσσεται η τεχνολογία, αλλά, παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα τα ταχυδρομεία σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αποτελούν κορμό για την επαφή, ιδίως των πολιτών της περιφέρειας, για την εξυπηρέτησή τους. Σε όλες τις προηγμένες χώρες τα ταχυδρομεία είναι υπό δημόσιο έλεγχο, ή 100% ή ο πυρήνας στους ανήκει στο δημόσιο,  Στην Ελλάδα τα ταχυδρομεία, παρά το γεγονός ότι  υπολείπονται σε υποδομές σε σχέση με αντίστοιχες  των ευρωπαϊκών χωρών, είναι σήμερα ένας δημόσιος οργανισμός που είναι κερδοφόρος όμως έναντι ενός ευτελούς τιμήματος που δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική κοστολόγηση, αξιολόγηση των υποδομών, της υλικοτεχνικής υποδομής των ταχυδρομείων, θα εκποιηθούν, θα πουληθούν, προκειμένου κάποιοι αετονύχηδες να μπορούν να κερδίζουν. Το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζόμενων αβέβαιο. Το σημαντικότερο όμως, το δημόσιο όφελος  μηδαμινό, το δημόσιο κόστος από την εκποίηση  τεράστιο.

Και βεβαίως δεν είναι μονάχα τα  Ταχυδρομεία. Είναι όλες οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και αίμα και από το υστέρημα του ελληνικού λαού  Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες αυτές οι υποδομές του δημοσίου λειτουργούν τέλεια. Ισχυρίζομαι όμως ότι το έγκλημα από την εκποίησή τους είναι πρωτοφανές.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Όλι Ρεν την προηγούμενη εβδομάδα είπαν ότι κάθε εφτά μέρες θα ξεπουλιέται κι ένας δημόσιος οργανισμός. Και εμείς ρωτάμε, γιατί αυτό; Σε τι θα ωφελήσει τη χώρα μας αυτή η πρωτοφανής λεηλασία του δημόσιου πλούτου; Το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται και ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις μέρες, η αναφορά είναι σαφής: Εάν εκποιηθεί δημόσια περιουσία ύψους 50 δις ?, τότε η διαφορά του  δημόσιου χρέους σε σχέση με την περίπτωση που δεν εκποιηθεί, θα είναι μόλις ένα 20%. Δηλαδή, το 2015, εάν πουλήσουμε  50 δις δημόσια περιουσία, το χρέος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στο πιο ευνοϊκό σενάριο, να είναι 140% του ΑΕΠ, έναντι 160% που θα ήταν εάν δεν εκποιούνταν.

Για να σας καταστήσω σαφές τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα,  και με 140% και με 160% του ΑΕΠ χρέος, δεν σώνεται η πατρίδα. Άρα λοιπόν, ο στόχος δεν είναι από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου να σώσουμε την οικονομία. Ο στόχος είναι να κατευναστούν οι αγορές και να κερδίσουν -εγώ θα το πω- οι οικονομικοί δολοφόνοι, πρόκειται για οικονομικούς δολοφόνους, εκβιαστές, τρομοκράτες, που τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό που κερδίζουν δισεκατομμύρια απ΄ αυτή την εκποίηση και θα κερδίσουν δισεκατομμύρια και τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που θα δούμε θα είναι αυτά.

Ένα παράδειγμα μόνο θα φέρω που αφορούν τα ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΤΑ το 2002 αναγκάστηκαν -βεβαίως απόφαση της κυβέρνησης ήταν-  να πάρουν το 10% σε μια διαδικασία συνεργασίας από το Τ.Τ. Αυτό συνολικά κόστισε στα ΕΛΤΑ, μαζί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε μία μετοχή 8,5 ? τη μετοχή. Σήμερα η διαδικασία γενικής εκποίησης  αυτό το 10% μετοχών του Τ.Τ. που ανήκει στα ΕΛΤΑ, θα πουληθεί, θα εκποιηθεί έναντι 2,5 ? τη μετοχή. Η διαφορά, ζημιά δηλαδή για τα ΕΛΤΑ και κατ΄ επέκταση για το ελληνικό δημόσιο θα είναι περίπου 120 εκ. ?. Η τιμή εκποίησης των Ταχυδρομείων θα είναι 100 εκ ?. Λιγότερο από τη ζημιά. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για σκάνδαλα πρώτου μεγέθους. Αυτοί οι οποίοι θα βάλουν την υπογραφή τους σ΄ αυτά τα σκάνδαλα ουσιαστικά βάζουν την υπογραφή τους  στην εκποίηση, στο ξεπούλημα της χώρας. Και αν θέλετε την εκτίμησή μας, σας το λέω μετά βεβαιότητας, μετά απ΄αυτό το έγκλημα, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Περιμένουν οι οικονομικοί δολοφόνοι να αγοράσουν μισοτιμής, να ξεπουλήσουμε τα πάντα και, αφού το κάνουμε αυτό και κερδίσουν χρόνο για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, τότε θα μας οδηγήσουν στο χρεοστάσιο, θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Γιατί με ένα χρέος που θα υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή θα έχει φτάσει, για να μιλάμε με νούμερα, μόνο για τους τόκους το 2015, αν πετύχει το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να πληρώνουμε 22 δις ? ετησίως ως χώρα. μόνο για τους τόκους.

Θα μου πείτε, καλά τα λες όλα αυτά, αλλά ποια είναι η λύση. Εμείς λοιπόν λέμε, πρώτον, ότι η λύση δεν είναι εύκολη, σε καμία περίπτωση. Η λύση περνάει όμως, σε κάθε εκδοχή, όχι από τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτοί που μας κυβερνάνε και να γίνουν ξαφνικά.. να καταλάβουν τι λάθος έκαναν, αλλά από τη δυνατότητα ο ίδιος ο λαός να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες. Αν ο λαός δεν ήταν στο Σύνταγμα 25 μέρες, ούτε που θα σκέφτονταν  να απειλήσουν, να αλλάξουν, να τροποποιήσουν. Αυτό που τους αποσταθεροποιηθεί είναι ότι ο λαός είναι στους δρόμους.

Αρκεί αυτό; Βεβαίως και δεν αρκεί, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να δούμε πώς.  Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες και πρέπει με όλη τη δύναμη της φωνής μας και της ψυχής μας να διεκδικήσουμε αυτές τις μέρες, μέσα και έξω από τη Βουλή, να μην επικυρωθεί αυτό το έγκλημα, να μην περάσει αυτός ο νόμος που θα είναι ταφόπλακα στην προοπτική της ελληνικής κοινωνίας.

Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε  δημοκρατική διέξοδο. Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα έχει νωπή και σταθερή τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, να βγούμε άμεσα από το μνημόνιο της χρεοκοπίας και να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίκαιη ρύθμιση του χρέους, γιατί έχουμε ένα και μοναδικό όπλο, το οποίο, αν περάσει ο χρόνος, θα το χάσουμε. Ποιο είναι αυτό; Ότι αν σήμερα η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτο χρεοστάσιο, σε άτακτη και όχι ελεγχόμενη όπως την θέλουν αυτοί μέσα στον επόμενο χρόνο χρεοκοπία, θα συμπαρασύρουμε μαζί μας όλη την ευρωζώνη και άρα για την κα Μέρκελ το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία,  γιατί θα κληθεί να πληρώσει και τους Πορτογάλους που θα οδηγηθούν ταυτόχρονα και τους Ιρλανδούς, ενδεχομένως και τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, απ΄ότι να οδηγηθεί τώρα σε λύση η οποία θα μπορεί να δώσει ανάσα. Και η λύση αυτή, η διαγραφή άμεσα, τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο  μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, ταυτόχρονα και του ισπανικού και του πορτογαλικού και του ιρλανδικού και ταυτόχρονα ο λαϊκός παράγοντας να δώσει τη δυνατότητα για εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση με ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου, με ένα σχέδιο που μια κυβέρνηση πατριωτικής ευθύνης έκτακτης κοινωνικής ανάγκης θα επιβάλει, χωρίς την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, γιατί ο δημόσιος πλούτος θα είναι το εργαλείο για να σταθούμε στα πόδια μας, να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση που είναι αναγκαία για να μπορέσει η χώρα να σωθεί.

Αυτά που σας λέω, αν τα έλεγα πριν έξι μήνες θα φάνταζαν ουτοπικά, τρελά, όμως σήμερα είναι και ρεαλιστικά και αναγκαία. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι ρεαλισμός είναι να μας οδηγήσουν στην εξόντωση, να είμαστε μια χώρα του ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων και των τριών εκατομμυρίων φτωχών σε μια χώρα όπου οι8 μόνοι που θα επιβιώσουν θα είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες.

Ο κ. Προβόπουλος μας είπε χτες ότι η κλεψύδρα τελειώνει. Να του το αντιστρέψουμε. Η δική τους κλεψύδρα τελειώνει όταν ο κόσμος χειραφετείται. Αυτοί που πήραν 100 δις, σε ρευστό και σε εγγυήσεις, και τα έβαλαν στις τσέπες τους τα τελευταία τρία χρόνια, δεν μπορούν να έχουν το θράσος να  και απέναντι στον άνεργο, απέναντι στους νέους ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό κατά χιλιάδες και μεταναστεύουν, απέναντι σ΄ αυτούς που απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους, να τους λένε ότι η κλεψύδρα τελειώνει. Η δική τους κλεψύδρα τελειώνει, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε  τη δύναμη που έχουμε, όχι τα κόμματα, δεν σας λέω ακολουθήστε μας. Εγώ σας λέω συνειδητοποιήστε τη δύναμη που έχει ο καθένας εργαζόμενους ξεχωριστά στα χέρια του, όλοι μαζί αν ενωθούμε και από απόγνωση και απελπισία να παντρέψουμε την ενότητά μας σε διεκδίκηση, σε αποφασιστικότητα, σε ορμή που θα ανατρέψει αυτό το φαύλο σύστημα που θέλει σήμερα να οδηγήσει τη χώρα και τον καθένα ξεχωριστά σε χρεοκοπία.

Και μια τελευταία κουβέντα. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, Δεν απειλούν μονάχα λέγοντας χρεοκοπία, δεν απειλούν μονάχα λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση.., έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν λέγοντας ότι θα βγάλουν στους δρόμους τα τανκς. Εμείς τους απαντάμε ότι αυτός ο λαός έχει ιστορική μνήμη. Και όταν κάποιοι έβγαζαν στους δρόμους τα τανκς, ο ελληνικός λαός  τους απαντούσε, ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Το ίδιο θα απαντήσει και τώρα. Και τους προειδοποιούμε να συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι δρόμος ολισθηρός και ότι οι μέρες της φαυλότητάς τους, οι μέρες της φαύλης εξουσίας τους  είναι μετρημένες και πολύ σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για όσα έπραξαν και για όσα χειρότερα ετοιμάζονται και τώρα να πράξουν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ