14/07/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη - Και τα κέντρα ειδικής αγωγής στο κρεβάτι του μνημονιακού προκρούστη

Συζητήθηκε σήμερα 14.07.2011 στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Μιχάλη Κριτσωτάκη, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: «Θα συνεχίσουν την λειτουργία τους τα κέντρα Ειδικής Αγωγής;».

Κατά την συζήτηση της ερώτησης, ο Μιχ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των  Κέντρων Ειδικής Αγωγής, όπως:

•    Η περικοπή, περίπου 30%, των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής τους,

•    Η καθυστέρηση καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία,

•    Ο «Καλλικράτης», που δεν διευκρινίζει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα της διάθεσης των κρατικών επιχορηγήσεων,

Προβλήματα που με την σειρά τους προκαλούν

•    Αβεβαιότητα για το παρόν και  το μέλλον των Ιδρυμάτων

•    Πρόσθετο οικονομικό βάρος στις ήδη επιβαρυμένες οικογένειες των Αμεα

•    Καθυστερήσεις δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους να κυμαίνονται από 3 έως 8 μήνες

και κάνουν ορατό τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, ιστορικών δομών όπως το Μαργαρίτα, το Θεοτόκος, ο Ερμής, το Παμμακάριστος κ.α.

Στα ερωτήματα του Μιχ. Κριτσωτάκη, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η αναστολή της λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, τι θα γίνει με τους απλήρωτους εργαζόμενους των Κέντρων και αν έχει σχέδιο για τον καθορισμό ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ., οι απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μ. Μπόλαρη, λόγια και πάλι λόγια και τίποτα πρακτικό και συγκεκριμένο, καμία δέσμευση για κανένα από τα θέματα, παρά μόνον αόριστες υποσχέσεις για κανονική, από δω και πέρα, ροή της χρηματοδότησης των Κέντρων.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, οι οικογένειες των Αμεα και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και στους δικούς τους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σʼ αυτήν την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σταθερά στο πλευρό τους με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει.