02/08/2011

ΣΥΡΙΖΑ - Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στον Ρ/Σ " ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5"

Μιλώντας στο ρ/σ «Στο κόκκινο 105,5» (Μπ. Μιχαλοπούλου) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης που επιχειρείται με την κόντρα Ραγκούση-ταξιτζήδων

Αυτή η εμμονή του κ. Ραγκούση στην αδιάλλακτη στάση σχετικά με τα ταξί υπηρετεί ταυτόχρονα δύο στόχους: ο ένας είναι ένας μείζων αποπροσανατολισμός μέσα από την κόντρα κυβέρνησης- ταξιτζήδων για να καλυφθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα εναντίον μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, φτωχών στρωμάτων που προωθεί μέσα στον Αύγουστο, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ξεκινάει σήμερα η συζήτηση του και ψηφίζεται την Πέμπτη με διαδικασίες εξπρές, καθώς και τα μεγάλα δώρα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο για τους μεγαλοξενοδόχους και τους άρχοντες του ελληνικού τζόγου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι παραμένουν στο αέρα οι φόβοι για τα σενάρια καρτελοποίησης του χώρου του ταξί. Δηλαδή, από τη στιγμή που όλοι συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, λένε ότι η απελευθέρωση του κλάδου πρέπει να περιλαμβάνει και σαφείς κανόνες, όπως τόνισε και  ο κ. Μαγκριώτης που απάντησε για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών  σε επίκαιρη ερώτηση μου και είπε ότι το π. δ. Ρέππα ήταν ένα θετικό βήμα, αυτό που πρέπει σήμερα να γίνει-για να εκτονωθεί η κατάσταση- είναι ο Πρωθυπουργός να βγει και να διαβεβαιώσει ότι το π. δ. Ρέππα παραμένει στο γραφείο του διαλόγου και να δώσει εντολή στον κ . Ραγκούση μέσα στις επόμενες μέρες να παρουσιάσει τις προτάσεις του, για τις όποιες αλλαγές ο ίδιος προσωπικά νομίζει ότι πρέπει να γίνουν.

Είναι φανερό ότι την  πρώτη ευθύνη για την συνεχιζόμενη αναταραχή την έχει η κυβέρνηση και οι κάκιστοι χειρισμοί του  κ. Ραγκούση.

Για τον εθνικό διάλογο για το φορολογικό

Πρόκειται για έναν προσχηματικό διάλογο. Η ίδια η κυβέρνηση που τον οργανώνει διαρρέει ήδη τις καταλήξεις αυτού του διαλόγου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πλην του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλει να μετάσχει σ’ αυτό το διάλογο. Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όταν από τις διαρροές της προκύπτει ότι σκοπεύει να ελαφρύνει κι άλλο την φορολογία των κερδών και των επιχειρήσεων και να επιβαρύνει τα γνωστά υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία μέσα σε 20 μήνες έχει ψηφίσει 10 φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση αλλά έχουν ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, την αποδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και την κραυγαλέα αδικία του φορολογικού συστήματος. Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσει κανείς μισθωτούς, συνταξιούχους και έμμεσους φόρους που είναι υποχρεωτικοί γιατί καταβάλλονται στην πηγή, για όλους τους άλλους και κυρίως τα μεσαία και πολύ υψηλά εισοδήματα, το φορολογικό σύστημα είναι σαν το δίσκο της εκκλησίας: ο καθένας βάζει ο, τι θέλει μέσα.

Αν είχαμε την φορολογία των κερδών που υπάρχει κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, αυτά τα δέκα χρόνια που έχουμε το ευρώ, τότε το δημόσιο χρέος δε θα ήταν 160% του ΑΕΠ αλλά 77% του ΑΕΠ. Αυτό μαρτυρά και την ταξικότητα του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.