ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

03/08/2011

Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε εργαζόμενους στα Ελληνικα Αμυντικα Συστήματα (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) • Η κυβέρνηση, σαν τον κλέφτη που κάνει ριφιφί τον Αύγουστο, όταν λείπει ο κόσμος, μένει στη Βουλή για να περάσει νόμους διάλυσης της κοινωνίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

• Καλούμε σε έναν ανένδοτο και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι το τέλος. Ή αυτοί ή όλοι εσείς, ή αυτή η κυβέρνηση ή όλοι εμείς. Αυτό είναι το δίλλημα.

• Αυτός ο Σεπτέμβρης πρέπει να είναι ο τελευταίος μήνας που θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα πηγαίνει κόντρα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

• Καλούμε τον κόσμο και όλες τις δυνάμεις που αισθάνονται την ανάγκη να διασωθεί η κοινωνία, να σωθούν οι εργαζόμενοι από αυτή τη λαίλαπα, να σωθεί ο δημόσιος πλούτος, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, μεγάλος συνασπισμός εξουσίας που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική που θα δώσει την εξουσία στο λαό και τους εργαζόμενους γιατί από εκεί πηγάζει η εξουσία και δεν είναι δικό τους τσιφλίκι.

• Στόχος τους είναι, την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ να τη δώσουν σε κάποιους επιχειρηματίες, επενδυτές, αετονύχηδες, τραπεζίτες ή μεγαλοβιομήχανους έλληνες ή ξένους, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν απομυζώντας το δικό σας ιδρώτα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει.

• Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα που λέγεται εκποίηση του δημόσιου πλούτου διότι, πολύ σύντομα, αυτός ο λαός που έχει υποστεί τόσα δεινά θα σταθεί στα πόδια του και θα τους ανατρέψει και τότε ο νέος συνασπισμός εξουσίας δε θα αναγνωρίσει πράξεις και αγοραπωλησίες παράνομες και αντισυνταγματικές.Φίλοι και φίλες ζήτησα πρώτα να ακούσω τις θέσεις, τις προτάσεις, τις ιδέες, την έκφραση της απόγνωσης, αν θέλετε, της δικής σας, των δικών σας εκπροσώπων και αυτό γιατί τούτη την ώρα εσείς δεν χρειάζεστε έναν ακόμη από τους πολλούς πολιτικούς που βγάζουν λόγους, αλλά αυτό που χρειάζεστε είναι να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχετε εσείς στα χέρια σας και τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί εάν ενώσετε τις δικές σας φωνές με τις φωνές των εκατομμυρίων ελλήνων και ελληνίδων που αρνούνται να παραδώσουν τη χώρα στα μεγάλα συμφέροντα ντόπια και ξένα.

Αυτό πραγματοποιεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Και σαν τον κλέφτη που κάνει ριφιφί τον Αύγουστο, όταν λείπει ο κόσμος, έτσι και αυτοί εδώ μένουν στη Βουλή για να περάσουν νόμους διάλυσης της κοινωνίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, δεν θα είναι τίποτα ίδιο με αυτό που αφήσαμε πριν. Μια καταστροφική λαίλαπα μες το κατακαλόκαιρο. Και αυτό μάλιστα το ονομάζουν μεγάλη επιτυχία και θρίαμβο μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αλλά εγώ δεν ήρθα εδώ για να καλέσω από αυτό το βήμα ούτε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε κανέναν από αυτούς να αλλάξουν πολιτική. Εγώ ήρθα δίπλα σε εσάς που αγωνίζεστε και καταλαμβάνετε έναν χώρο που δεν ανήκει ούτε στον Υπουργό Άμυνας, ούτε σε κανέναν άλλον υπουργό ή βουλευτή διότι αυτοί είναι εντεταλμένοι της δικής σας λαϊκής εντολής να διαχειρίζονται το δημόσιο πλούτο. Δεν είναι δικός τους ο δημόσιος πλούτος. Αυτή εδώ η επιχείρηση ανήκει στον ελληνικό λαό και στον ιδρώτα τον δικό σας, που με τα χέρια τα δικά σας και τον ιδρώτα σας την φτάσατε εκεί που την φτάσατε. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τη διαχειριστούν και να την εκποιήσουν σε αλλότρια συμφέροντα παρακάμπτοντας τη λαϊκή εντολή. Δεν ήρθα, λοιπόν, εδώ για να ζητήσω από αυτούς να αλλάξουν στρατηγική. Δεν ήρθα να κάνω κάλεσμα τον Υπουργό. Ήρθα εδώ για να κάνω κάλεσμα προς εσάς. Σε έναν ανένδοτο και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι το τέλος. Ή αυτοί, ή όλοι εσείς, ή αυτή η κυβέρνηση ή όλοι εμείς. Αυτό είναι το δίλλημα.

Αυτό το σύστημα εξουσίας του μνημονίου, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται περισσότερο αδηφάγο και ανυποχώρητο, αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το σύστημα δεν πρέπει να μακροημερεύσουν, πρέπει οι μέρες τους να είναι μετρημένες. Και τούτος ο Σεπτέμβρης πρέπει να είναι ο τελευταίος μήνας που θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα πηγαίνει κόντρα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Και εμείς δεν καλούμε τον κόσμο να στηρίξει ένα κόμμα, να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τον κόσμο και όλες τις δυνάμεις που αισθάνονται την ανάγκη να διασωθεί η κοινωνία, να σωθούν οι εργαζόμενοι από αυτή τη λαίλαπα, να σωθεί ο δημόσιος πλούτος, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, μεγάλος συνασπισμός εξουσίας που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική που θα δώσει την εξουσία στο λαό και τους εργαζόμενους γιατί από εκεί πηγάζει η εξουσία και δεν είναι δικό τους τσιφλίκι. Τα ελληνικά αμυντικά συστήματα η ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ είναι η μοναδική εγχώρια πολεμική βιομηχανία. Η χώρα μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η τέταρτη σε παγκόσμια κλίμακα σε εισαγωγές οπλικών συστημάτων. Δαπανούμε ετησίως δισεκατομμύρια, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, άνω των 4 δις ήταν οι δαπάνες μας για εξοπλιστικά προγράμματα. Γιατί; Προκειμένου, βεβαίως, όχι να οχυρώνεται η χώρα αλλά προκειμένου κάτω από το τραπέζι πολυεθνικές επιχειρήσεις γερμανικές , αμερικάνικες και γαλλικές να παίρνουν τα χρήματα που τώρα μας τα δανείζουν διπλά και τριπλά με επιτόκια επαχθή τα οποία θα αποπληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Και η ελληνική βιομηχανία η ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ είχε πάντα ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας. Τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε συνειδητά και απ την κυβέρνηση της ΝΔ και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία θέλει να δώσει τη χαριστική βολή. Στόχος τους είναι να ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής μια επιχείρηση η οποία έχει αναγνωρισμένη ικανότητα παραγωγής όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και προϊόντων που έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση στη διεθνή αγορά. Στόχος τους είναι λοιπόν, την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ να τη δώσουν σε κάποιους επιχειρηματίες, επενδυτές, αετονύχηδες, τραπεζίτες ή μεγαλοβιομήχανους έλληνες ή ξένους, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν απομυζώντας το δικό σας ιδρώτα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Ε, λοιπόν αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει. Και θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα να προειδοποιήσω την έκπτωτη στη συνείδηση του ελληνικού λαού μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αλλά και τους ξένους και ντόπιους επενδυτές να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα που λέγεται εκποίηση του δημόσιου πλούτου διότι πολύ σύντομα, αυτός ο λαός που έχει υποστεί τόσα δεινά θα σταθεί στα πόδια του και θα τους ανατρέψει και τότε ο νέος συνασπισμός εξουσίας δε θα αναγνωρίσει πράξεις και αγοραπωλησίες παράνομες και αντισυνταγματικές. Αυτή η περιουσία ανήκει στο λαό και θα ξαναγυρίσει στο λαό όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μεθοδεύσουν τις διαδικασίες για να πάει στις τσέπες κάποιων λίγων ελλήνων που έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες της Ελβετίας, ή Γερμανών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας ψάχνουν όμως να βρουν τη δυνατότητα πρωτύτερα να δημιουργήσουν συνθήκες μπανανίας και αποικίας με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης.

Και θέλω να πω και κάτι ακόμα. Πίσω από τους αριθμούς που σα να είναι στραγάλια ανακοινώσε ο κος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος αναρωτιέται κανείς τι αρμοδιότητα έχει πέρα από το να γκρεμίζει και να διαλύει και να συκοφαντεί την Αριστερά. Ο κος Πάγκαλος λοιπόν ανακοίνωσε συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών που στέλνουν 7000 εργαζόμενους στο δρόμο, στην ανεργία ή όπως λένε κάποιοι για μερικούς από αυτούς στην «εφεδρεία» που είναι ένα στάδιο ολιγόμηνο πριν την πραγματική ανεργία. Και αναρωτιόμαστε συνειδητοποιούν ότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς πίσω από τον καθένα και την καθεμιά από τις 7000 εργαζόμενους κρύβονται άνθρωποι με ανελαστικές ανάγκες και υποχρεώσεις που θα χάσουν το μισθό τους που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς θα χάσουν και τα σπίτια τους που έχουν υποθηκευμένα στις χρεοκοπημένες τράπεζες τις οποίες στηρίζουν με δισεκατομμύρια ακόμα και αυτές των οποίων οι μέτοχοι δημοσίως αποδεικνύεται πλέον ότι καταχράζονται τις καταθέσεις των πολιτών; Αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται εργαζόμενοι με ανελαστικές ανάγκες οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο και στην απελπισία; Αν λοιπόν όλοι αυτοί δεν το αντιλαμβάνονται οφείλουμε εμείς κι όλοι εσείς να τους κάνουμε να το αντιληφθούν.

Σας καλώ λοιπόν να συνειδητοποιήσετε ότι πλέον δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ή αυτοί θα συνεχίσουν το έργο τους και  θα  μας πετάξουν όλους στην ανέχεια, στην πείνα και στη δυστυχία ή εμείς θα δικαιωθούμε μέσα από έναν ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτό το σύστημα εξουσίας και αυτή η κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει να τα δώσει όλα στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο.

Και ο Σεπτέμβρης πιστεύουμε ότι θα είναι ο κρίσιμος μήνας γι’ αυτή την ανατροπή. Ο δικός σας αγώνας θα συνδεθεί με τον αγώνα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας στους τόπους δουλειάς είτε πρόκειται για δημόσιους είτε για ιδιωτικούς υπαλλήλους – δεν θα περάσει αυτός ο διαχωρισμός – είτε για μικρομεσαίους, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο, είτε για αγανακτισμένους που βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν πλέον να ζήσουν σε αυτή τη χώρα.

Θα ενωθεί, λοιπόν, αυτός ο αγώνας και θα φέρει τη νίκη. Διότι, το σύστημα εξουσίας τρίζει, είναι σε πανικό, όταν βλέπει τους πολίτες, τους εργαζόμενους να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Νόμιμη, λοιπόν, είναι η δική σας κατάληψη. Παράνομος είναι ο Υπουργός Άμυνας, παράνομος είναι ο κ. Φελώνης που σας απειλεί, παράνομοι είναι όλοι αυτοί, οι οποίοι σας εγκαλούν. Έχετε το δίκιο με το μέρος σας και θα νικήσετε. Να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και να μην φύγετε από αυτό το μετερίζι. Αυτός ο πλούτος εδώ σας ανήκει όπως ανήκει και σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν είναι δικό τους τσιφλίκι.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ