ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/08/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δ.Παπαδημούλη προς τον Υπ.Οικονομικών σχετικά με την αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής



•    Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ελλάδα χωρίς Υπουργείο Ναυτιλίας είναι σαν να λέμε Σαουδική Αραβία χωρίς Υπουργείο για τα πετρέλαια. [..] Η ύφεση «τρέχει» περισσότερο, η ανεργία καλπάζει, υπάρχει υστέρηση εσόδων γιατί «καλπάζει» η φοροδιαφυγή και υπέρβαση δαπανών γιατί δεν έχετε περιορίσει τις σπατάλες του κομματικού πελατειακού κράτους»

•    Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η παραίτηση του κυρίου Παμπούκη είναι απώλεια για την Κυβέρνηση. Είναι κάτι που προσωπικά με λυπεί πάρα πολύ γιατί ο κ. Παμπούκης είναι εκλεκτός συνάδελφος στο πανεπιστήμιο και ένα πρόσωπο που δεν είχε τα συμβατικά βάρη της πολιτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας και την μαύρη τρύπα στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, έφερε το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, είστε και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με ευθύνη συνολικά για την οικονομία.

Χθες υπήρξε η παραίτηση του κ. Παμπούκη γιατί η Κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να αρνείται τη συγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας. Ελλάδα χωρίς Υπουργείο Ναυτιλίας είναι σαν να λέμε Σαουδική Αραβία χωρίς Υπουργείο για τα πετρέλαια.

Σας ερωτώ: Γιατί εσείς και ο Πρωθυπουργός, επιμένετε πεισματικά να αρνείστε μία πρόταση που προκύπτει όχι μόνο απʼ όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και από τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, αναλαμβάνοντας και το κόστος της παραίτησης ενός από τα άξια κατά κοινή ομολογία, στελέχη της Κυβέρνησή σας; Θέλω μια σαφή απάντηση επʼ αυτού.

    Επίσης, όλες οι προβλέψεις που έχετε κάνει σε εφαρμογή της πολιτικής σας η Κυβέρνηση μαζί με την τρόικα –«χέρι-χέρι» χωρίς τον Καρατζαφέρη αυτή τη φορά- στο δεύτερο σκέλος της εφαρμογής, έχουν πέσει έξω. Η ύφεση «τρέχει» περισσότερο, η ανεργία καλπάζει, υπάρχει υστέρηση εσόδων γιατί «καλπάζει» η φοροδιαφυγή και υπέρβαση δαπανών γιατί δεν έχετε περιορίσει τις σπατάλες του κομματικού πελατειακού κράτους.

    Σας ερωτώ: Θα επιμείνετε στη λάθος πολιτική να υπερφορολογείτε αυτούς που ήδη πληρώνουν φόρους αντί να περιορίζετε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, να «κόβετε» άγρια μισθούς και συντάξεις αντί να περιορίζετε την κρατική πελατειακή σπατάλη; Το ερώτημα είναι εμμονή στο λάθος ή αλλαγή πολιτικής και γενναίες διορθώσεις στο «τιμόνι» της χώρας; Στην τρόικα που θα έλθει τη Δευτέρα τι θα πείτε;

    Δεύτερο ερώτημα: Έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις σας. Θα ληφθούν νέα μέτρα εν όψει της επόμενης δόσης; Θα έλθετε κι εσείς όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου για μία ακόμα φορά να μας πείτε «πέσαμε έξω στους υπολογισμούς, θα πάρουμε και νέα μέτρα» ή ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα ληφθούν κι όχι «θα προσπαθήσουμε να μη ληφθούν» όπως λέτε τις τελευταίες μέρες; Πότε θα το ξέρετε αυτό και πότε θα το πείτε στον ελληνικό λαό και ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Μέχρι τώρα όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι ότι δεν θα την πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μόνο αυτά την πληρώνουν γιατί οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και η φοροδιαφυγή κάνει «πάρτι».

    Τρίτη ερώτηση: Με ποιους όρους θα πάρουμε την επόμενη δόση; Με τους όρους που προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ή με τα τοκογλυφικά επιτόκια του αρχικού δανείου και του νέου Μνημονίου;

    Επόμενο ερώτημα: Τι θα γίνει με τη νέα δανειακή σύμβαση που συνοδεύει την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου; Πότε θα τη φέρετε στη Βουλή; Ο προκάτοχός σας δεν την έφερε στη Βουλή για κύρωση. Εσείς που είστε οπαδός της άποψης ότι πρέπει να έλθει στη Βουλή και να ψηφιστεί από τη Βουλή επιμένετε –εκφράζοντας πλέον την Κυβέρνηση κι όχι μόνο το πρόσωπό σας- ότι πρέπει να εγκριθεί με 180 ή με 151 ψήφους, όταν μάλιστα οι εγγυήσεις θέτουν και θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων;»

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας την έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ολοκλήρωσε την αρχική τοποθέτησή του ως εξής:

«Οι προβλέψεις σας για την ανεργία δυστυχώς διαψεύδονται. Με το που θα κλείσει η τουριστική περίοδος θα προστεθούν και νέοι άνεργοι και ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει στο ένα εκατομμύριο ή και θα το ξεπεράσει. Η ερώτηση είναι γιατί έπεσαν έξω οι προβλέψεις σας για την ανεργία. Ποια μέτρα έχετε πάρει μέχρι τώρα και ποια είναι τα αποτελέσματά τους, γιατί τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα δισεκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, αντί να τα αξιοποιήσετε αποδοτικά, τα σπαταλάτε και τα πετάτε στον αέρα δημιουργώντας «πράσινα» stage με τη χρησιμοποίηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που φτιάχνονται ως κομματικά «παραμάγαζα» με τη συμμετοχή και Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, προκαλώντας χθες την ερώτηση και 27 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την παραίτηση Παμπούκη:

«Η παραίτηση του κυρίου Παμπούκη είναι απώλεια για την Κυβέρνηση. Είναι κάτι που προσωπικά με λυπεί πάρα πολύ γιατί ο κ. Παμπούκης είναι εκλεκτός συνάδελφος στο πανεπιστήμιο και ένα πρόσωπο που δεν είχε τα συμβατικά βάρη της πολιτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Αυτά που έχει πει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση πριν και μετά την ανάληψη από εμένα των καθηκόντων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι ο μεγάλος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό και το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα οικονομικά, ισχύουν απολύτως.»

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε μια γενικόλογη καταγραφή των πολλών αιτιών που η κυβέρνηση δεν πιάνει τους στόχους του προϋπολογισμού, καταδίκασε την μετρολογία  και  διατύπωσε τη γνώμη ότι πρέπει να τηρηθούν τα έως τώρα ψηφισθέντα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στο προσεχές μέλλον.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η θεσμική μεταβολή στο EFSF θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, στο οποίο ρυθμίζονται θέματα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα. Παράλληλα σημείωσε ότι η έκτη δόση θα ληφθεί από την Ελλάδα με τους παλαιότερους όρους και επιτόκια που προβλέπονται στο αρχικό μνημόνιο κι όχι με τους νέους όρους της  συμφωνίας  της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Τόνισε όμως, ότι θα γίνουν προσπάθειες εξομοίωσης των όρων και για το παλαιότερο κομμάτι του δανείου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η έκτη δόση.

Ο Δ. Παπαδημούλης στη δευτερολογία του, επικαλούμενος την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της δογματικής επιμονής  της κυβέρνησης και της Τρόικας στην εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος που βαθαίνει την ύφεση, τοποθετήθηκε ως εξής :

«Κύριε Αντιπρόεδρε, συνηθίζετε να μας κατηγορείτε ότι επενδύουμε στην καταστροφή, ότι είμαστε χαιρέκακοι και το παίζουμε Κασσάνδρες και ότι προσπαθούμε να κερδίσουμε πολιτικά και κομματικά οφέλη από τη χειροτέρευση της κατάστασης του ελληνικού λαού. Κάνουμε το εντελώς αντίστροφο.

Σας λέμε εδώ και ενάμισι χρόνο –και πριν αναλάβετε εσείς το τιμόνι της οικονομίας, διότι η ιστορία δεν ξεκινάει από τότε που εσείς αναλάβατε τα πράγματα- ότι η συνταγή του Μνημονίου είναι λάθος, ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι υπαγορευμένα από τους δανειστές μας και κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των δανειστών μας και όχι υπέρ των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού και επιπλέον ότι ο μάγειρας που φτιάχνει αυτήν τη συνταγή, δηλαδή η Κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα, είναι κακός, είναι αποτυχημένος.

Το ερώτημα είναι, όταν όλοι οι αριθμοί:  η έκρηξη της ύφεσης, η έκρηξη της ανεργίας, η τεράστια υστέρηση στα έσοδα, ο καλπασμός της φοροδιαφυγής, η ανισότητα στην κατανομή των βαρών, δείχνουν το λάθος της συνταγής και τη διαχειριστική αποτυχία τη δική σας, ως Κυβέρνηση, στην εφαρμογή και στην υλοποίηση αυτής της συνταγής, το ερώτημα παραμένει ισχυρότατο και δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Μέχρι τώρα συνεχίζετε με το επιχείρημα ότι «Αυτά βρήκα», «Κουκιά έφαγα, κουκιά ομολογώ» την πολιτική Παπακωνσταντίνου. Το ερώτημα είναι: Ο Βενιζέλος, που ασκούσε ως Υπουργός Άμυνας κριτική σε αυτό το μείγμα πολιτικής, θα αξιοποιήσει τους αριθμούς που δείχνουν την αποτυχία στης συνταγής και την κακή εφαρμογή της για μια αλλαγή αυτής της πολιτικής υπέρ των ασθενέστερων, υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της δίκαιας κατανομής;

Μας ρωτάτε τι λέμε στους ανέργους, τι λέμε στους φτωχούς, τι λέμε σε αυτούς που πληρώνουν μια ζωή το μάρμαρο.

Τους λέμε ότι αυτός ο τόπος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ότι μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά γιʼ αυτό απαιτείται μια πολιτική η οποία να κατανέμει δίκαια και τα βάρη αλλά και τα οφέλη από την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια στροφή, μια ήττα, μια εγκατάλειψη αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζετε μαζί με την Τρόικα, με το φανατισμό του νεοφώτιστου. Διότι η πολιτική σας, σας το ανέφερα και στην αρχή αλλά το αποφύγατε, έχει κάνει το εξής θεμελιακό λάθος: υπερφορολογεί αυτούς που ήδη φορολογούνται, χωρίς να διευρύνει τη φορολογική βάση και να περιορίσει την παραοικονομία και στο όνομα του περιορισμού των δαπανών έχει αφήσει στην άκρη τις φοροαπαλλαγές υπέρ των ισχυρών, έχει αφήσει στην άκρη τις ισχυρές επιδοτήσεις υπέρ των ισχυρών και χτυπάει μόνο μισθούς και συντάξεις και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, μεγαλώνοντας την ύφεση.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να σας καταθέτουμε προτάσεις. Θα σας πρότεινα την επόμενη φορά αντί να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας για να απευθύνετε είκοσι φορές επαίνους στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και στον κ. Καρατζαφέρη –καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο ειδύλλιο- να μας  πείτε γιατί καμία από τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει δεν έχετε μπει στον κόπο να την μελετήσετε, όχι να την υιοθετήσετε.

Κάτι ακόμη. Εμείς δεν καταστροφολογήσαμε, ούτε ασκήσαμε κατεδαφιστική κριτική στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της 22ας Ιουλίου που κάναμε, εμείς είπαμε ότι αυτές οι αποφάσεις είναι ανεπαρκείς, δεν θα λύσουν το πρόβλημα και για την Ελλάδα συνοδεύονται με όρους αρνητικούς για τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Η εξέλιξη αυτόν τον ένα μήνα δικαίωσε δυστυχώς αυτήν την κριτική, γιʼ αυτό σταμάτησαν και οι πανηγυρισμοί. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και το διεθνές περιβάλλον αλλά η ρίζα του προβλήματος είναι στην άρνηση της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ελίτ να δώσει μια πολιτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη, με ισχυρή Κεντρική Τράπεζα, με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, με ισχυρή αλληλεγγύη.

Είναι αδιανόητο, κύριε Βενιζέλο, επειδή μας μιλάτε για το τραπεζικό σύστημα συχνά δίνοντας διαβεβαιωτικές δηλώσεις, είναι παράλογο, είναι παρανοϊκό το ελληνικό κράτος να δανείζεται με 5% και 6%, ενώ μια ιδιωτική τράπεζα του κ. Λάτση ή του κ. Βαρδινογιάννη, με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, να μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% και 1,5%.

Αν δεν αλλάξει αυτό και δεν κυριαρχήσει η πολιτική επί των αγορών, με μια Ευρώπη που θα πρέπει να επανιδρυθεί και να είναι  πολύ διαφορετική και περισσότερη στα θέματα της κοινωνικής συνοχής, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, που  να δουλεύει για τους λαούς, τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες, δεν θα μπορεί να δοθεί λύση. Εκεί δυστυχώς η τακτική του καλού παιδιού και της παθητικής προσαρμογής στα κελεύσματα των ισχυρών και των δανειστών μας, φαίνεται ότι μας οδηγεί στην ξέρα.»

Ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην δευτερολογία του απέφυγε να  απαντήσει ευθέως για την λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αντιθέτως υπεραμύνθηκε ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό είναι  το πλαίσιο του Μνημονίου, του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο όπως δήλωσε, έχει ένα σκέλος που αφορά την αναδιοργάνωση της χώρας, την εθνική ανταγωνιστικότητα, κι ένα σκέλος που αφορά το κράτος που πρέπει να γίνει καλύτερο, μικρότερο, εξυπνότερο, φιλικότερο για τον πολίτη, φιλοεπενδυτικό και άρα φίλα εργασιακό.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που αφορούν την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, να γίνουν πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές, γιατί συντηρείται στη χώρα μια διαρθρωτική σπατάλη.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που δεν θα υπερφορολογεί τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, παραδεχόμενος ουσιαστικά την αδικία που γεννά η αδυναμία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αφού έως σήμερα η αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να εντοπίσουν αυτούς που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, στερεί από το κράτος πολύτιμα δημόσια έσοδα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ