ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/09/2011

Ομιλία της βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Αμμανατίδου στη συζητηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΣΤ΄
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

               ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να πω μία κουβέντα γιʼ αυτό που είπε νωρίτερα ο συνάδελφος κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα κουκουλοφόρων και μολοτοφόρων.»  Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ανακαλέσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρία Πασχαλίδου, επιτρέψτε μου μία διακοπή. Είναι αλήθεια ότι την ώρα που το είπε αυτό ήταν την ώρα που προσπαθούσα να διακόψω τον κ. Γεωργιάδη. Πήρα τα Πρακτικά και είδα ότι υπάρχει πράγματι αυτή η φράση. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι στην Αίθουσα. Μίλησα μετά με τον κ. Ροντούλη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο -είχε φύγει ο κ. Γεωργιάδης- για να του ζητήσω να ανακαλέσει. Είναι γραμμένο στα Πρακτικά. Μετά από αυτή τη συζήτηση, φαντάζομαι σε κάποια άλλη κουβέντα που θα κάνουμε αύριο να δώσει αυτές τις διευκρινίσεις.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν ανακαλεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αν δεν ανακαλεί…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και γνωρίζει γιατί δεν ανακαλεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες αυτές…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι θέλετε να πείτε; Δεν καταλαβαίνω. Κάθε συνάδελφος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κατʼ αρχήν, δεν σας έδωσα το λόγο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αναφέρεστε σε συνάδελφό μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αναφέρομαι σε συνάδελφο, αλλά μιλώ ως Προεδρείο. Την ώρα που λες μέσα στο Κοινοβούλιο…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, δεν θέλει να ανακαλέσει!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μπορεί να μην θέλει. Εγώ δεν σας είπα τίποτα, αλλά θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να το αναφέρω γιατί δεν το κατάλαβα την ώρα που ειπώθηκε αυτό.

Βλέπω ότι είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης. Θεωρώ ότι η φράση «κόμμα των κουκουλοφόρο και των μολοτοφόρων» είναι απαράδεκτη για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα μέσα στην Αίθουσα. Εάν θέλετε, παρακαλώ να ανακαλέσετε αυτή τη φράση.

Το λόγο έχει ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να αναδιατυπωθεί η φράση, εφόσον θεωρείται υπερβολική. Θα πάω ακριβώς στη ρήση του πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξης, του κ. Πολύδωρα, ότι δεν είναι «το κόμμα των μολοτοφόρων και των κουκουλοφόρων, είναι ο εκπρόσωπος τύπου των μολοτοφόρων και κουκουλοφόρων».

Ευχαριστώ πολύ.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Δεν θα κάνω κανένα σχολιασμό, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν έχει καμία ουσία. Νομίζω ότι όποιος μας ακούει μπορεί να καταλάβει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίστε, κυρία Πασχαλίδου.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ξεκινώ με το νομοσχέδιο. Κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος, σε λίγο ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα που το φέρατε για να μας πείσετε ότι θέλετε να βάλετε ένα τέλος στην αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας και όχι για καθαρά εισπρακτικούς νόμους και για να τακτοποιηθούν όλες εκείνες οι περιπτώσεις που αυθαιρέτησαν σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες. Οι λόγοι είναι προφανείς. Σε ελάχιστες περιπτώσεις λειτούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφού το πελατειακό κράτος «επένδυε» σε τέτοιου είδους σχέσεις εξάρτησης. Ας μην ξεχνάμε πόσες καμένες δασικές εκτάσεις στην πορεία έγιναν υποδοχείς καταπατητών και ξεφύτρωσαν εκεί βίλες με τις ευλογίες της πολιτείας.

Είναι προφανές, όμως, ότι η αυθαίρετη δόμηση έχει και διαβαθμίσεις. Άλλο να χτίζουν χωρίς άδεια, δηλαδή αυθαίρετα, χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε ιδιόκτητο οικόπεδο την πρώτη και μοναδική κατοικία λίγων τετραγωνικών και άλλο να χτίζουν, φυσικά χωρίς άδεια, σε καταπατημένη δημόσια έκταση, για να τους αποδοθεί αργότερα τίτλος ιδιοκτησίας, καταβάλλοντας ένα ευτελές ποσό και να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους καταπατητές δημόσιας περιουσίας ή ακόμη χειρότερα να χτίζουν μέσα σε δάση και αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς και προστατευόμενες περιοχές στις περισσότερες των περιπτώσεων βίλες και τουριστικά καταλύματα ή πεντάστερα ξενοδοχεία με τις πλάτες πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της εκάστοτε περιοχής με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Κύριε Υπουργέ, η εσκεμμένη καθυστέρηση κτηματολογίου, δασολογίου, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, χρήσεων γης, έκαναν ακόμα πιο τραγική την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και όσων προείπα. Άλλωστε, σκληρή κριτική έχει κάνει και η Εισηγήτριά μας, η Ηρώ Διώτη, και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επειδή τόνισα την «πελατειακή σχέση» που δημιουργήσατε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σχετικά και με την αυθαίρετη δόμηση μία περίπτωση θα αναφέρω από τις πάρα πολλές, ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει και κρατάτε ακόμα σε ομηρία Έλληνες πολίτες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, προερχόμενοι ως πόντιοι ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση. Επειδή για τους πρόσφυγες η αγορά, λίγων τετραγωνικών μέτρων γης, θα επέτρεπε την κατασκευή ενός σπιτιού που το πρώτο διάστημα θα στέγαζε την ποντιακή οικογένεια, πάρα πολλοί αγόρασαν γη, την οποία έχτισαν στη συνέχεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Οι εκτιμήσεις της «πανελλαδικής επιτροπής αγώνα για τις κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως των Ελλήνων Ποντίων» λένε ότι περίπου 40.000 Πόντιοι από την τέως Σοβιετική Ένωση, ιδιοκτήτες 3.500 κατοικιών, τις έχουν χτίσει αυθαίρετα, με την παρότρυνση, την ανοχή της πολιτείας και με διάφορες διευκολύνσεις, που φυσικά τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και θα σας αναλύσω γιατί.

Δυστυχώς, οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι, νομάρχες, αλλά και Βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, επενδύοντας πολιτικά και μικροκομματικά, έταζαν στους ομογενείς πως από στιγμή σε στιγμή θα ενταχθούν οι περιοχές που είχαν αγοράσει τα αγροτεμάχια, τα οποία είναι συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές, θα τα εντάξουν σε γενικά πολεοδομικά σχέδια, οπότε τα αγροτεμάχια που αγόρασαν από κοινού θα κατατμηθούν σε μικρά οικόπεδα, ούτως ώστε η κάθε οικογένεια να μπορεί να χτίσει νόμιμα με προβλεπόμενα ακόμη και τα όρια δόμησης. Όταν συζητούμε για μία οικογένεια νεοπροσφύγων, σημαίνει: παππούδες, γονείς, παιδιά, εγγόνια, όλοι κάτω από την ίδια στέγη.

Η συνεχής καθυστέρηση των διαδικασιών που προανέφερα έκανε ακόμα πιο εκρηκτικό το πρόβλημα στέγασης για τις πολυμελείς προσφυγικές οικογένειες, διότι η παραμονή στα ενοίκια και η αγορά κατοικίας πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν ήταν δυνατή για οικονομικούς λόγους στην πλειονότητα αυτών των οικογενειών. Έτσι, όμως, οι έχοντες πολιτικά οφέλη συνέχιζαν το παραμύθι και τους προέτρεπαν να χτίσουν, αφού υπόσχονταν πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για την τακτοποίηση της υπόθεσής τους. Οπότε άρχισε η αυθαιρεσία με τις ευλογίες της πολιτείας…

Φυσικά, οι «ηθικοί αυτουργοί» είχαν μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες ελέγχου, ώστε να προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης των κατοικιών και να συνεχίζεται η «εξάρτηση». Πρόκειται για κατοικίες κατασκευασμένες από τους ίδιους τους ομογενείς με προσωπική εθελοντική συμμετοχή και δεν έχουν καμία σχέση με πολυτελείς βίλες. Έτσι, παρουσιάζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων ομοιότητα μεταξύ τους ανά περιοχή, όπως είναι η Ευξεινούπολη ή η Γαλήνη, η Ευκαρπία, η Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, διότι βάση για αυτούς αποτέλεσε μία μελέτη από μηχανικό για οικονομικούς λόγους. Όλοι έκαναν το ίδιο σχέδιο.

Οι οικοδομημένες αυθαίρετες κατοικίες ήταν, όπως προείπα σε γη αγορασμένη, σε υποβαθμισμένες περιοχές, ούτε σε δημόσια κτήματα ούτε σε δασικές εκτάσεις ούτε σε αιγιαλούς. Οι τοπικοί άρχοντες, πάντως, τα προέβλεψαν όλα για να καλύψουν τον εμπαιγμό τους. Ηλεκτροδότησαν, υδροδότησαν και συνέδεσαν και κάποιες περιοχές με αποχετευτικά δίκτυα, κύριε Υπουργέ, κανονικότατα, αλλά οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης δεν έγιναν ποτέ.

Η μετά εποχή των τελευταίων χρόνων είναι αυτή που έχουμε καθυστερημένους ελέγχους από πολεοδομίες, ΙΚΑ και Αστυνομικά Τμήματα. Έτσι, οδηγήθηκαν στο σημερινό αδιέξοδο, απειλούνται με κατασχέσεις πρώτης και μοναδικής κατοικίας, με επιβολή υπέρογκων προστίμων με τόκους σε καιρό κρίσης και μεγάλης ανεργίας. Πώς η πρώτη κατοικία σε ιδιόκτητη γη θα επιβαρύνεται με ένα 15% τιμή ζώνης, όταν το ίδιο ισχύει για τη δεύτερη κατοικία; Αυτά τα πρόστιμα, κατόπιν υπολογισμών, είναι πολύ βαριά. Γιʼ αυτό ξεκίνησα και είπα ότι δεν το κάνετε για μία απλή τακτοποίηση και να τελειώνει, για να βάλετε δηλαδή ένα σταμάτημα και ένα μέτρο, είναι καθαρά εισπρακτικοί οι λόγοι. Όταν αυτή η κοινωνική ομάδα έχει 25.000 ευρώ να δώσει στο ΙΚΑ, το οποίο ΙΚΑ λέει η δόση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 200 ευρώ το μήνα, συν αυτά τα πρόστιμα, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να γίνει μία ρύθμιση για τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και για όλες τις άλλες που έχουν ανάλογα προβλήματα, για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν την πρώτη και μοναδική κατοικία. Γιʼ αυτές τις οικογένειες μιλούμε.

Στο τελικό πρόστιμο, πρότασή τους είναι να συμψηφίζονται τα ποσά που δαπανήθηκαν σε εισφορές προς το ΙΚΑ και την Πολεοδομία –ενδεικτικά τώρα τα λέω- και ζητούν και μια αύξηση του χρόνου εξόφλησης από είκοσι τέσσερις –το κάνατε βέβαια τριάντα μήνες- σε εξήντα μήνες, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα έξοδα.

Κύριε Υπουργέ, εμείς έχουμε καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής. Δεν θέλουμε να υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, θα πρέπει η πολιτεία να ενεργοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά να μην χρησιμοποιεί όλες αυτές τις πράξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για να συνεχίζει, είτε η δική σας Κυβέρνηση είτε οι επόμενες, τα μικροκομματικά της οφέλη.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

(βίντεο ομιλίας)

http://www.youtube.com/watch?v=XbbHOLfoRpQ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ