ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/09/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο «Ράδιο 9» (Μπ. Παπαπαναγιώτου)



  • Την εκτίμησή μας την έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό. Ότι αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτή η περιδίνηση θανάτου για την ελληνική οικονομία δεν έχει τέλος. Όσο ακολουθούμε την ίδια λογική της σκληρής λιτότητας.
  • O πρωθυπουργός έλεγε μάλιστα ότι θα κάνει και νόμο ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις. Και φτάσαμε στο σημείο το θέμα αυτό όχι μόνο να αποτελεί θέμα μείζονος συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, αλλά να αποτελεί και θέμα συναίνεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
  • Είναι εμφανές ότι με εργαλείο εκβιασμού τις δόσεις, όπως έγινε και με την πέμπτη δόση, τώρα με την έκτη δόση, θα επιχειρείται από την πλευρά των εταίρων, των δανειστών να προχωρήσουμε σε μέτρα διάλυσης της κοινωνίας, σε μέτρα βίαιης αναδιανομής του πλούτου. Και κυρίως να προχωρήσουμε γοργά και στο μεγάλο σχεδιασμό τους, τον μεγάλο στόχο τους, που είναι τα φιλέτα, τα φιλέτα του δημοσίου και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Δεν μπορεί λοιπόν συλλήβδην μια κοινωνική κατηγορία να την κατατάσσει στους τεμπέληδες, να την κατατάσσει στους χαραμοφάηδες και να θεωρεί ότι αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης σήμερα. Είναι ρατσισμός.
  • Όλοι οι προϊστάμενοι υπουργοί της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης την περίοδο εκείνη στην οποία αναφέρετε ο κ. Μόσιαλος όχι μονάχα είναι εν ζωή, αλλά είναι και υπουργοί και βουλευτές. Μόνο ο κ. Ρουσόπουλος δεν είναι στη Βουλή. Γιατί λοιπόν δεν τους καλούμε όλους να μας εξηγήσουν πού πήγαν αυτές οι απόρρητες δαπάνες, σε ποιους δημοσιογράφους πήγαν αυτές οι απόρρητες δαπάνες…
  • Συνεπώς λοιπόν εγώ ρωτώ τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών να απαντήσουν σε εμένα και σε όλο τον ελληνικό λαό ποια ήταν τα απολογιστικά και η διαμορφούμενη πίστωση για απόρρητες δαπάνες στο Υπουργείο των Εξωτερικών το οικονομικό έτος 2009 αλλά και αργότερα, από ποιους κωδικούς προήλθαν τυχόν αυξήσεις, τι ποσά ζητήθηκαν με ποιο αίτημα και τι ποσό τελικά δόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τι ποσό αναλήφθηκε από τις διαμορφούμενες πιστώσεις. Με λίγα λόγια ζητώ να μάθω  πού πηγαίνουν και για ποιο λόγο πηγαίνουν αυτές οι δαπάνες….
  • Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα, μεταφορά από άλλο κωδικό 15 εκατομμυρίων, έγινε πριν το μνημόνιο. Έγινε το Δεκέμβρη του 2009.

-    Τι εκτιμήσεις κάνετε μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση και με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος αλλά και τα πρόσφατα μέτρα τα οποία ζητούνται.

Την εκτίμησή μας την έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό. Ότι αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτή η περιδίνηση θανάτου για την ελληνική οικονομία δεν έχει τέλος. Όσο ακολουθούμε την ίδια λογική της σκληρής λιτότητας, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την ύφεση, όσο θα έχουμε ως αποτέλεσμα την ύφεση, το κλάσμα, που λένε  οι οικονομολόγοι, που στον αριθμητή έχει το χρέος και στον παρονομαστή το ΑΕΠ θα μεγαλώνει ακόμα κι αν το χρέος μείνει σταθερό γιατί θα μειώνεται ο παρονομαστής. Συνεπώς αυτός ο φαύλος κύκλος δεν θα έχει τελειωμό. Κι όσο θα αυξάνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, άλλο τόσο θα μας καλούν για νέα σκληρά και δυσβάσταχτα μέτρα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι έχει όρια η ελληνική κοινωνία. Ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή τη λογική, αυτή την πολιτική της διάλυσης…

-    Μια παρατήρηση σ΄ αυτό που λέτε.. Να το σχετίσουμε λίγο και με τις πρόσφατες. Υποτίθεται -και θέλω την εκτίμησή σας γι αυτό..-  ότι την περασμένη Πέμπτη τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση κάτι τέτοιο επιχείρησε, να πάει σε μια λογική πολιτικής διαπραγμάτευσης ακριβώς γιατί δεν βγαίνουν οι στόχοι και δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία καινούργια οριζόντια μέτρα. Και αυτό με έναν τρόπο έγινε μπούμερανγκ. Τελικά τι έχει συμβεί;…

Εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι ήταν μια τεχνητή ένταση. Δεν ξέρω για ποιο λόγο επιχείρησαν να το κάνουν αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχουμε ξαναδεί. Θα σας θυμίσω την περίφημη επανάσταση της πυτζάμας απέναντι στην τρόικα, όταν έδωσαν συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας οι εκπρόσωποι της τρόικας την πρότασή τους για αποκρατικοποιήσεις 50 δις και τότε βγήκαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο ένας μετά τον άλλον, μέχρι βεβαίως το πρωί, γιατί χωρίς το φως της ημέρας γίνονται αυτές οι επαναστάσεις και έλεγαν ότι αυτό δεν θα περάσει, και την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός έλεγε μάλιστα ότι θα κάνει και νόμο ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις. Και φτάσαμε στο σημείο το θέμα αυτό όχι μόνο να αποτελεί θέμα μείζονος συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, αλλά να αποτελεί και θέμα συναίνεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

Έτσι λοιπόν και τώρα είχαμε την τζάμπα μαγκιά του κ. Βενιζέλου, που κράτησε λίγες ώρες. Γιατί, εξ όσων γνωρίζουμε κι εσείς γνωρίζετε, κι εμείς από δημοσιογραφικές πληροφορίες το γνωρίζουμε, από το υπουργείο Οικονομικών διέρρεαν ότι στύλωσε τα πόδια ο υπουργός. Και μέχρι να ξημερώσει όμως. Γιατί με το φως της ημέρας εμφανίστηκε ο υπουργός των Οικονομικών και δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία, καμία διαφορά.

Είναι εμφανές ότι με εργαλείο εκβιασμού τις δόσεις, όπως έγινε και με την πέμπτη δόση, τώρα με την έκτη δόση, θα επιχειρείται από την πλευρά των εταίρων, των δανειστών να προχωρήσουμε σε μέτρα διάλυσης της κοινωνίας, σε μέτρα βίαιης αναδιανομής του πλούτου. Και κυρίως να προχωρήσουμε γοργά και στο μεγάλο σχεδιασμό τους, τον μεγάλο στόχο τους, που είναι τα φιλέτα, τα φιλέτα του δημοσίου και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, στις χρηματιστηριακές τιμές ενός χρηματιστηρίου που καταρρέει.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό Το ερώτημα είναι πώς απαντάει η ελληνική κυβέρνηση. Και έχω την αίσθηση ότι έχουμε μια κυβέρνηση παραδομένη στις ορέξεις των πιστωτών, παραδομένη στις ορέξεις των αγορών, που δεν μπορεί όχι μόνο να διαπραγματευθεί, αλλά δεν μπορεί στοιχειωδώς να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών…

-    Από ανικανότητα ή από βούληση;….

Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός. Πέραν όμως όλων των άλλων, θα σας έλεγα ότι αυτό που βλέπει ο μέσος πολίτης είναι μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί διαρκώς τη γλώσσα και τα επιχειρήματα των πιστωτών μας. Το ίδιο έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έλεγε ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε γιατί ο ισχυρός έχει το δίκιο, αυτός βάζει τις κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης γιατί αυτοί που μας δανείζουν βάζουν τα χρήματά τους και πρέπει να κάνουμε αυτό που μας ζητάνε. Το ίδιο κάνει τώρα και ο κ. Βενιζέλος. Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος έχει την αίσθηση ότι με την  ρητορική του ευφράδεια μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Δεν νομίζω όμως ότι αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα.

-    Να σας ρωτήσω να κάνετε ένα σχόλιο για τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος και σε δύο σκέλη. Κατ΄ αρχήν τα όσα είπε για τους δημοσίους υπαλλήλους και το δεύτερο για το αν πράγματι η ζωή κι εσείς ως αριστερός έχει άλλη αξία η ζωή σας στη μεταπολίτευση, όπως είπε χθες ο κ. Λοβέρδος.

Είναι νομίζω όλα όσα είπε χθες ο κ. Λοβέρδος μας αφήνουν όλους άφωνους. Δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Και δεν ξέρω τι να σχολιάσω γιατί εδώ βλέπουμε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι της ακροδεξιάς στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

-    Τι εννοείτε ακριβώς;…

Εννοώ ότι αυτή η τοποθέτησή του για τους δημόσιους υπαλλήλους ήταν ρατσιστική τοποθέτηση, είχε ρατσιστικό περιεχόμενο. Δεν μπορεί κανείς συλλήβδην μια κοινωνική κατηγορία, όχι ενός εκατομμυρίου όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Λοβέρδος και τα διάφορα παπαγαλάκια του θέλουν να μας δείξουν ότι το δημόσιο είναι διογκωμένο στην Ελλάδα. 450 χιλιάδες είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι…

-    Εξακόσιες τόσες είναι σίγουρα.. Το ένα εκατομμύριο είναι υπερβολικό…

.. Εξακόσιες τόσες είναι μαζί με τους στρατιωτικούς, μαζί με τους παππάδες, μαζί με τους αιρετούς, όλοι όσοι πληρώνονται από το δημόσιο τομέα…

-    Ναι….

Ο στενός δημόσιος τομέας είναι λιγότερος. Δεν μπορεί λοιπόν συλλήβδην μια κοινωνική κατηγορία να την κατατάσσει στους τεμπέληδες, να την κατατάσσει στους χαραμοφάηδες και να θεωρεί ότι αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης σήμερα. Είναι ρατσισμός.

Και θα ήθελα να υπενθυμίσω και σε εσάς και στον κ. Λοβέρδο ότι ο πυροσβέστης ο οποίος έχασε τη ζωή του φέτος προσπαθώντας να σώσει όχι μόνο τα δάση αλλά και το κοινωνικό σύνολο, ήταν δημόσιος υπάλληλος. Ότι οι πιλότοι των αεροσκαφών που πετάνε και χάνουν τη ζωή τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ότι οι γιατροί οι οποίοι έσωσαν τον κ. Λοβέρδο πριν ένα χρόνο στην Κοζάνη ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Λοιπόν, τέτοιου είδους ρατσιστικές αναφορές που θέλουν να ενοχοποιήσουν μια ολόκληρη κοινωνική κατηγορία, ανήκουν σ΄ έναν λόγο ο οποίος καμιά σχέση δεν έχει με τη δημοκρατία αλλά και με την κοινή λογική.

-    Χθες κάνατε μια ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που αφορά την αύξηση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 κι ενώ ήταν δεδομένη η οικονομική πραγματικότητα και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, στην ερώτησή σας έχετε κάποια στοιχεία ότι αυξήθηκαν κατά 15 εκατομμύρια ευρώ τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τι ακριβώς έχει περιέλθει υπόψη σας;….

Κατ΄ αρχήν ρωτάω. Έχω την ευθύνη….

-    Εγώ διαβάζοντας την ερώτηση, κατάλαβα ότι έχετε και κάποια χαρτιά…..

Κάνω ερωτήσεις και περιμένω απαντήσεις. Όπως και ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις. Γιατί πριν από λίγες μέρες ο  υπουργός ο κ. Μόσιαλος εξήγγειλε την κατάργηση απορρήτων δαπανών που όλοι γνωρίζαμε  ότι υπήρχαν και κακώς υπήρχαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.  Βέβαια δεν έσπευσε κανείς να πει ότι όλοι οι προϊστάμενοι υπουργοί της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης την περίοδο εκείνη στην οποία αναφέρετε ο κ. Μόσιαλος όχι μονάχα είναι εν ζωή, αλλά είναι και υπουργοί και βουλευτές. Μόνο ο κ. Ρουσόπουλος δεν είναι στη Βουλή. Γιατί λοιπόν δεν τους καλούμε όλους να μας εξηγήσουν πού πήγαν αυτές οι απόρρητες δαπάνες, σε ποιους δημοσιογράφους πήγαν αυτές οι απόρρητες δαπάνες…

-    Είναι το λιγότερο και το στοιχειώδες….

.. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε και όχι να δημιουργούμε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Εν πάση περιπτώσει κατήργησε τις απόρρητες δαπάνες από τη Γενική Γραμματεία και καλώς έκανε.  Όμως αυτές αφορούσαν δαπάνες της τάξεως κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών ακόμα και αυτές τις μέρες της πρωτόγνωρης λιτότητας και της μνημονιακής πολιτικής που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σφίγγει το ζωνάρι..

-    Μιλάμε τώρα για Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2099 έτσι;…

…. Και σήμερα.  Εγώ ρωτώ να μάθω και ρωτώ γιατί χρειάζεται όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν, ρωτώ να μάθω γι αυτό το καθεστώς, αυτό το μοντέλο πιστώσεων και μεταφοράς κονδυλίων που διέπεται από ένα κλίμα πλήρους αδιαφάνειας. Κι αυτό αποτελεί τη συνήθη πρακτική.

Συνεπώς λοιπόν εγώ ρωτώ τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών να απαντήσουν σε εμένα και σε όλο τον ελληνικό λαό ποια ήταν τα απολογιστικά και η διαμορφούμενη πίστωση για απόρρητες δαπάνες στο Υπουργείο των Εξωτερικών το οικονομικό έτος 2009 αλλά και αργότερα, από ποιους κωδικούς προήλθαν τυχόν αυξήσεις, τι ποσά ζητήθηκαν με ποιο αίτημα και τι ποσό τελικά δόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τι ποσό αναλήφθηκε από τις διαμορφούμενες πιστώσεις. Με λίγα λόγια ζητώ να μάθω  πού πηγαίνουν και για ποιο λόγο πηγαίνουν αυτές οι δαπάνες….

-    Μισό λεπτό. Θεωρητικά τα μυστικά κονδύλια στο Υπ.  Εξωτερικών υπάρχουν για τους προφανείς λόγους, γιατί υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον χειρισμό εθνικών θεμάτων, τα οποία είναι μια διαδεδομένη πάγια και παγκόσμια τακτική, χρειάζονται και χρήματα. Τώρα, το αν τα χρήματα χρησιμοποιούνται γι αυτό το σκοπό ή διοχετεύονται σε άλλες κατευθύνσεις για να διαμορφώνεται το επικοινωνιακό περιβάλλον μέσα στη χώρα ή να γίνονται άλλες συμφωνίες ή δεν ξέρω εγώ τι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν έχουν δοθεί χρήματα ας πούμε για πληροφορίες σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ή το Σκοπιανό ή δεν ξέρω εγώ τι, αυτό δεν μπορεί να….

Έχετε δίκιο. Θα σας πω δυο στοιχεία και θα καταλάβετε. Εξ όσων γνωρίζω, μιλώντας και με διπλωμάτες αλλά και με πρέσβεις της χώρας, η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό διπλωματικό σώμα είναι  τραγική. Υπάρχουν πρεσβείες και προξενεία που δεν έχουν να πληρώσουν τις καθαρίστριες για να καθαρίσουν και καθαρίζουν εκ των ενόντων οι άνθρωποι. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Ο πρώην υπουργός ο κ. Δρούτσας, πριν γίνει ο ανασχηματισμός και αλλάξει, είχε αναφερθεί, αν δεν κάνω λάθος, προ εξαμήνου, είχε αναφερθεί μιλώντας σε διπλωμάτες ότι τα προϋπολογισθέντα κονδύλια για το 2011 ήταν 34 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα δηλαδή, όπως υποστήριζε, απ΄ όλες τις προηγούμενες χρονιές. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι εμείς βάζουμε μια τάξη, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα.

Ελάτε τώρα να δείτε δημοσιεύματα, τα οποία έχουν πέσει στην αντίληψή μας, τα οποία παρουσιάζουν αυξήσεις και όχι μειώσεις. Και μαθαίνουμε απ΄ αυτά τα δημοσιεύματα, γι αυτό ζητάμε στοιχεία, δεν κινούμαι με βάση τα δημοσιεύματα, ζητώ επίσημα στοιχεία, ότι, ενώ το 2010 το αρχικό ποσό των μυστικών κονδυλίων ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ, η τελική απόδοση ανήρθε στα 68 εκατομμύρια ευρώ. Πενήντα εκατομμύρια επιπλέον. Δημοσιεύματα σας λέω. Ζητάμε να μας απαντήσουν.

Επιπλέον σας λέω ότι ο κ. Δρούτσας μιλούσε για 34 εκατομμύρια ευρώ γιατί; Γιατί προφανώς υπάρχει κι ένα παιχνίδι με τους κωδικούς. Υπάρχουν άλλοι κωδικοί που δεν αφορούν τις απόρρητες χρηματοδοτήσεις στις οποίες αναφερθήκατε, όπως ο κωδικός για τη συντήρηση κτιρίων ή τα κονδύλια της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας απ΄ όπου μεταφέρονται μέσα σε μια νύχτα χρήματα και την επόμενη εκταμιεύονται. Όπως, για παράδειγμα, το δημοσίευμα που διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες, που αφορά τον Δεκέμβριο του 2009, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αναπληρωτής ο κ. Δρούτσας, όπου μεταφέρθηκαν 15 εκατομμύρια από το κονδύλι της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, την επόμενη εκταμιεύτηκαν. Με απόφαση του κ. Σαχινίδη. Μέσα σε 48 ώρες όλα αυτά. Και την επομένη εκταμιεύτηκαν, χωρίς τις συνήθεις μάλιστα διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΞ.

Όλα αυτά γεννούν ερωτηματικά. Δεν είμαι εισαγγελέας. Εγώ κάνω το καθήκον μου ζητώντας διαφάνεια. Και όσοι κοκορεύονται ότι τα ρίχνουν όλα στο φως και ότι μειώνουν δίκαια και ισομερώς παντού τις δαπάνες και τα έξοδα, πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Και οι απαντήσεις δεν θα έπρεπε να δοθούν μετά από ενάμισι μήνα. Θα έπρεπε να δοθούν αύριο το πρωί. Γιατί  η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται έντιμη. Αυτό αφορά τους δύο υπουργούς στους οποίους κάνω το συγκεκριμένο ερώτημα.

-    Μια τελευταία ερώτηση, γιατί απ΄ ότι καταλαβαίνω, έχει ψαχνό αυτή η ιστορία και έχετε κι άλλα στοιχεία στα χέρια σας και θα έχει συνέχεια απ΄ ότι φαίνεται…

Εγώ δεν σας είπα τίποτα…

-    Εγώ εκτιμώ, διαβάζοντας το περιεχόμενο της ερώτησής σας. Και με βάση αυτή ορθώς συμπεραίνω  ότι υπάρχει ένα ζήτημα εάν διατέθηκαν μεγάλα ποσά το κρίσιμο διάστημα πριν την υπογραφή του μνημονίου;…

Αυτό στο οποίο αναφέρθηκα, μεταφορά από άλλο κωδικό 15 εκατομμυρίων, έγινε πριν το μνημόνιο. Έγινε το Δεκέμβρη του 2009. Και πολλά επίσης δημοσιεύματα μιλούν για την εκταμίευση του 100% των πιστώσεων του έτους 2010, το έτος δηλαδή στο οποίο ενταχθήκαμε στον μηχανισμό και στην τρόικα, αυτό έγινε Απρίλιο, πριν έρθει η τρόικα και μπούμε στο μνημόνιο και η διαχείριση των οικονομικών μας τεθεί υπό την εποπτεία της τρόικας, αντλήθηκε το 100% των κωδικών. Αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ