ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2011

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Ηρώς Διώτη - «Έγκλημα οι περικοπές σε ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ»

Θα καλυφθούν οι δαπάνες διαβεβαίωσε ο Υπ. Υγείας



«Έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας, των εξαρτημένων ατόμων, όλων των ψυχικά διαταραγμένων ατόμων, των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και, φυσικά, των οικογενειών τους» χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, περικοπής 19.511.730 ευρώ από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, 37.000.000 από την ψυχική υγεία και συνολική μείωση κατά 150.221.000 ευρώ 90 κωδικών εξόδων του Υπουργείου Υγείας, για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενώπιον του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση έναρξης εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων πέρυσι τον Ιούλιο, για το οποίο θα δίνονταν για τα έτη 2011-2012 80 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «δικαιώσατε πανηγυρικά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα μείνουν στα αζήτητα, καθώς σήμερα βουλιάζετε όλες τις δομές πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης, μηδενίζετε το έργο τους και στην ουσία τους κλείνετε. Πείτε μας πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων αυτών των φορέων για το υπόλοιπο του έτους 2011 και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2012».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «όλα τα προγράμματα που αφορούν τον τομέα της προστασίας των ασθενών που έχουν εξαρτηθεί από ουσίες θα λειτουργήσουν κανονικά και όλες οι δαπάνες θα καλυφθούν», αλλά και ότι θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές ανά Υπουργείο, «για να καλύψουμε πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες δαπάνες». Συγκεκριμένα, ανέφερε για το ΚΕΘΕΑ ότι «αν έχει κάποια περικοπή, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή αντί για 22 είναι τα 20 εκατομμύρια και αντί για 30 εκατομμύρια για το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά τον  ΟΚΑΝΑ, η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 25 εκατομμύρια». Τέλος, ανέφερε ότι

την επόμενη εβδομάδα, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα γίνει «κοινή ανακοίνωση. Εμείς θα πούμε για τα προγράμματα θεραπείας των ασθενών τοξικομανών εξαρτημένων μέσα στα νοσοκομεία και ο κ. Παπαϊωάννου για τα θέματα της αποποινικοποίησης».

Στη δευτερολογία της η βουλευτής ανέφερε ότι «μεταφέρουμε μία αγωνία από τους ίδιους τους γονείς, από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, από τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται μʼ αυτό το ζήτημα», παραθέτοντας σειρά επιστολών των προαναφερθέντων, καθώς και του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περικοπές. «Πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια, όμως, που τους ενώσατε και τους κάνατε να συνασπιστούν απέναντι σε όλα τα δικά σας σχέδια».

«H εξάλειψη της λίστας αναμονής των υποκαταστάτων, για να τα μοιράσετε στα νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κι αυτό διότι ήδη εγκαινιάσατε μία νέα λίστα χρηστών, που πολύ σύντομα θα στερούνται υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης» κατέληξε η βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Οι περικοπές αποτελούν συνέχεια μίας αντικοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην αποσάθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που ήδη βιώνουν το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού, με πρόσχημα φυσικά την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ανθρώπινης ζωής».

Η πλήρης συζήτηση, από τα Πρακτικά της Βουλής, είναι η ακόλουθη:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓʼ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Βʼ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗʼ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη είναι η με αριθμό 1210/5-9-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρούς Διώτη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τις περικοπές σε δημόσιους φορείς πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών.

Στην ερώτηση της κυρίας Διώτη θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος, αφού πρώτα η κυρία Διώτη μας την παρουσιάσει.

Ορίστε, κυρία Διώτη, έχετε το λόγο.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά δεν ξέρω αν εκπλήσσομαι ή αν εξοργίζομαι κάθε φορά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και περιγράφετε την πραγματικότητα.

Αυτή η κρίση που ζούμε -δημοσιονομική, κοινωνική, αξιών- βρίσκεται στο ζενίθ της. Η χώρα είναι στη δίνη ενός κύκλωνα, που εσείς, ως Κυβέρνηση, επιλέξατε να μπει. Τα φαινόμενα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών έχουν ενταθεί λόγω όλων των παραπάνω. Οι ψυχικές διαταραχές, κυρίως λόγω κρίσης, έχουν αναχθεί  σε «νούμερο ένα» απειλή στην Ευρώπη. Εσείς τι κάνετε;

Με την υπʼ αριθμόν 001.5207 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στις 26 Αυγούστου έρχεστε και κόβετε 19.511.730 ευρώ από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, αρπάζετε με το «έτσι θέλω» 37.000.000 από την ψυχική υγεία και συνολικά μειώνετε κατά 150.221.000 ευρώ από ενενήντα διαφορετικούς κωδικούς εξόδων του Υπουργείου Υγείας και τα στέλνετε στους δανειστές μας.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρατε, τόσο αυξήθηκαν οι πιστώσεις του νεοδημιούργητου κωδικού 5299, ειδικό αποθεματικό του άρθρου 19 του ν. 3871∕2010 που είναι υπό κατανομή. Αυτό το αποθεματικό, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του νόμου, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη σημαντικών, άμεσων αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν ήταν εφικτή κατά το χρόνο έγκρισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού ή των συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Αυτό γράφει το άρθρο.

Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να χαρακτηρίσουμε αυτό που πράττετε, εκτός από τη λέξη «έγκλημα». Είναι έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος των εξαρτημένων ατόμων, εις βάρος όλων των διαταραγμένων ατόμων, των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και, φυσικά, των οικογενειών τους.

Πέρυσι τον Ιούλιο ο κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του διυπουργικού συντονισμού για την κατάρτιση και κυρίως για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων και τέθηκε μάλιστα και ο ίδιος επικεφαλής της προσπάθειας. Τον Ιανουάριο –και αυτά είναι μετά του Μνημονίου- δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία σχετικά με το κόστος υλοποίησης του σχεδίου για τη διετία 2011-2012, που επρόκειτο να φθάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 20 εκατομμύρια θα δίνονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Περσινά ξινά σταφύλια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Δώστε μου μισό λεπτό ακόμη, κυρία Πρόεδρε.

Δικαιώσατε πανηγυρικά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα μείνουν ξανά στα αζήτητα, όπως έγινε και με τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι, σήμερα, το Σεπτέμβριο του 2011, όχι μόνο δεν γίνεται οποιαδήποτε επανεκκίνηση κανενός σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών, αλλά αντίθετα βουλιάζετε όλες τις δομές πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης και μηδενίζετε το έργο τους και στην ουσία τους κλείνετε.

Σας το έχει ήδη επισημάνει και με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Νοταράς και το καταθέτω και στα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε την πρωτολογία σας, κυρία Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Εξηγήστε μας, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το σκεπτικό αυτών των περικοπών και πείτε μας πως θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων αυτών των φορέων για το υπόλοιπο του έτους 2011 και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2012.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στην ερώτησή σας θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κύριε Λοβέρδο, έχετε το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Διώτη, εκφράζετε ανησυχία και πάρα πολύ καλά κάνετε. Διανθίζετε, όμως, αυτήν την ανησυχία με πάρα πολλά πράγματα που εγώ θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω υπερβολικά. Δεν με ενοχλεί η υπερβολή. Συνήθως όταν κινούμαστε έξω από τα όρια, το κάνουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα και μπορώ να σας καταλάβω.

Άλλωστε, δεν είστε στη Συμπολίτευση, είστε Κόμμα της αριστερής Αντιπολίτευσης και έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να λέτε και πολλές κουβέντες παραπάνω, για να έρχεται η εκτελεστική εξουσία πιο κοντά σε αυτά που καμιά φορά ξεχνά, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την υγεία.

 Σήμερα και οι τρεις ερωτήσεις απευθύνονται στο Υπουργείο Υγείας, δηλαδή για το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» της κυρίας Σηφουνάκη, τα δικά σας θέματα που αφορούν στα ναρκωτικά -και όχι μόνο- και της κυρίας Ράπτη που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ. Και τα τρία ερωτήματα έχουν να κάνουν με θέματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας την οποία -επιτρέψτε μου να σας πω- αν δεν έχουμε την ίδια με εσάς, αγωνιζόμαστε να την έχουμε. Δεν έχει κανένας το προνόμιο να είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Αν κάποιος έτσι ισχυρίζεται, εγώ μπορώ να πω ότι αυτός είναι απλώς ένας ισχυρισμός.

Αυτά για τις γενικότητες. Πάμε τώρα στο ειδικό. Σας διαβεβαιώνω, κυρία Διώτη, ότι όλα τα προγράμματα που αφορούν τον τομέα της προστασίας των ασθενών που έχουν εξαρτηθεί από ουσίες θα λειτουργήσουν κανονικά. Όλες οι δαπάνες μας, ούτως ή άλλως, αγαπητή συνάδελφε, θα καλυφθούν.

Θα μου πείτε τώρα γιατί υπάρχει η αναστάτωση από τη συγκεκριμένη πράξη του κ. Σαχινίδη. Γιατί ο κ. Σαχινίδης, κυρία Διώτη, έχει την ευθύνη των δαπανών της χώρας συνολικά και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας μήνα με το μήνα.

Πολλές φορές, λοιπόν, αναγκάζεται να παίρνει μέτρα οριζόντιας πολιτικής και να αφήνει σε μας τους Υπουργούς την ευθύνη να κάνουμε εσωτερικές ανακατανομές στο πλαίσιο των Υπουργείων μας, για να καλύψουμε πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες δαπάνες. Αν κάτι πρέπει να περικόψουμε περισσότερο σʼ αυτή τη δίνη της οικονομικής κρίσης, να το κάνουμε, έχοντας όμως επίγνωση ο κάθε ένας από εμάς τι είναι πρώτο, τι είναι δεύτερο, τι είναι τρίτο, τι είναι τέταρτο, κ.ο.κ. 

Επειδή τα θέματα που θέτετε είναι ζητήματα πρώτης σημασίας για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σας διαβεβαιώ –και θα γίνω και πιο συγκεκριμένος στη δευτερολογία μου- ότι τίποτα δεν θα περικοπεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Ηρώ Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Θα περιμένω να μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Παρʼ όλα αυτά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το ότι περικόπηκαν δαπάνες στο κοινωνικό κράτος. Νομίζω ότι δείχνει και το μέγεθος της ευαισθησίας σας. Στο κάτω-κάτω, για όλα αυτά που είπατε στην αρχή περί υπερβολής, θέλω να σας πω ότι δεν το λέμε μόνο εμείς. Εμείς μεταφέρουμε μία αγωνία από τους ίδιους τους γονείς –θα καταθέσω και στην επιστολή τους στα Πρακτικά- από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, από τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται μʼ αυτό το ζήτημα.

Παρʼ όλα αυτά, θέλω να ενισχύσω και με κάτι επιπλέον όλα αυτά που είπα στην αρχή, για να πω ότι δεν τα λέμε μόνο εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για παράδειγμα, ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Πουλόπουλος, σας είχε πει με έγγραφό του ήδη από τις 17 Αυγούστου, δέκα μέρες πριν από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι έχουν προσπαθήσει μεταξύ 2009 και 2011 να κάνουν μόνοι τους περικοπές και πραγματικά το έχουν επιτύχει. Σας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εσείς τον αγνοήσατε.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Πουλόπουλο είπε ότι ο απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2010 είναι πάρα πολύ θετικός και αναγνώριζε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει ανταποκριθεί επαρκώς με τη μείωση των λειτουργικών του εξόδων και την αύξηση της χρηματοδότησής του στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτά τα έχει πει ο κ. Πάγκαλος και θα καταθέσω και την επιστολή.

Επίσης, υπήρχε και μία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Πουλόπουλος με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών που έλεγε –θα διαβάσω κάποια σημεία από τη συνέντευξή του- ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση αύξησε τις ανάγκες των εξαρτημένων, οι πόροι για την απεξάρτηση μειώθηκαν και εξακολουθούν να μειώνονται. Είπε, επίσης, ότι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμπίεσης των δαπανών και αύξησης της αυτοχρηματοδότησης και αν η κατάσταση παραταθεί, γρήγορα θα καταλήξει σε διατάραξη της λειτουργίας των προγραμμάτων μας και αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτήματα, με οδυνηρές συνέπειες στους χρήστες και τις οικογένειές τους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Αυτά τα έλεγε ο κ. Πουλόπουλος και μου είπαν και οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα που τους επισκέφθηκα ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό, στο χειρότερο.

Όμως, κύριε Υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια, γιατί δεν διαψεύσατε ούτε στο ελάχιστο τις δυσοίωνες προβλέψεις και του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων εκεί. Μάλιστα, όλοι αυτοί έχουν τοποθετηθεί δημόσια. Επίσης, πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια που τους ενώσατε και τους κάνατε να έχουν μία ενιαία και αδιάρρηκτη γροθιά, για να συνασπιστούν απέναντι σε όλα τα δικά σας σχέδια.

Είναι ηλίου φαεινότερον και, ούτως ή άλλως, το αποδεικνύετε και με τις περικοπές αυτές και από ποιους κωδικούς κόπηκαν, ότι αυτός ο στόχος, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, είναι όρος για την Τρόικα –και αυτό θα ήθελα να το παραδεχθείτε και δημόσια- τον οποίο υπηρετεί με ζήλο η Κυβέρνησή σας. Αποτελεί συνέχεια μίας αντικοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην αποσάθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που ήδη βιώνουν το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού, με πρόσχημα φυσικά την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.

Σίγουρα, το νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως, αποδυναμώνοντας φέτος τον τομέα της πρόληψης –κάτι που το κάνατε και άλλη φορά- στερώντας τους πόρους από τον τομέα της απεξάρτησης, γιατί δεν ξέρω πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα και αφήνοντας στη μοίρα τους πρώην χρήστες, αφού δεν υπάρχουν οι δομές, ουσιαστικά κάνετε μία τρύπα στο νερό.

Ως προς την ανακοίνωση που κάνατε για την εξάλειψη της λίστας αναμονής των υποκαταστάτων, για να τα μοιράσετε στα νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Και γιατί βιάζεστε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κυρία Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κλείνω μʼ αυτό, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι, αλλά ο χρόνος σας τελείωσε.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, γιατί το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι, αλλά το μισό λεπτό έχει γίνει ήδη ένα.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Βιάζεστε, γιατί ουσιαστικά από τις 26 Αυγούστου εγκαινιάσατε μία νέα λίστα, όπου πολύ σύντομα θα στερούνται οι υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλγησία από το να προβαίνετε σε τέτοιες περικοπές. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πού θα βρείτε όλα αυτά τα χρήματα, κύριε Υπουργέ.

Σας καταθέτω και τα προαναφερθέντα έγγραφα.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Ηρώ Διώτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να δούμε τώρα τι λέει η κα Διώτη. Λέει ότι τα προγράμματα για το ΚΕΘΕΑ των 22 εκατομμυρίων ευρώ και για τον ΟΚΑΝΑ των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περικόπηκαν δραματικά.

Εγώ, λοιπόν, σας ενημερώνω επʼ αυτού ότι για το πρώτο πρόγραμμα, αν έχει κάποια περικοπή, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή αντί για 22 εκατομμύρια είναι τα 20 εκατομμύρια και αντί για 30 εκατομμύρια για το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά το  ΟΚΑΝΑ, δηλαδή για τη δεύτερη επιχορήγηση πολιτικών, θα φθάσει τα 25 εκατομμύρια. Αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Η εγκύκλιος άλλα λέει. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι, η εγκύκλιος λέει αυτά που λέτε. Το επιβεβαίωσα και σας είπα..

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Και οι κωδικοί αυτό λένε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ωραία, κυρία Διώτη. Εγώ σας δίνω μία απάντηση και προσπαθώ να σας τη δώσω με τέτοιον τρόπο, ώστε να την αντιληφθεί αυτός που μας ακούει.

Ο Υπουργός των Οικονομικών, που έχει την ευθύνη των δημοσίων δαπανών, όπως είπα στην πρωτολογία μου –τώρα, όμως, με βάζετε να τα ξαναλέω, ενώ θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα και ορισμένα στοιχεία περισσότερα- έκανε μια οριζόντια πολιτική περικοπής, δηλαδή απόπειρα περικοπής, για να αναγκάσει τα Υπουργεία να δουν πρωτεύουσες, δευτερεύουσες, τριτεύουσες και λοιπές τους δαπάνες και να κάνουν τα ίδια ανακατανομές. Έχουμε, λοιπόν, αυτήν την πολύ μικρή δυνατότητα και θα την αξιοποιήσουμε.

Όμως, ούτως ή άλλως ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της ιδιαιτερότητας και της κρισιμότητας αυτών των προγραμμάτων –τα ίδια θα πω και στην κυρία Περλεπέ-Σηφουνάκη μετά- συζητάει και είμαστε πολύ κοντά, αν δεν έχουμε ήδη ταυτιστεί, το πρόγραμμα που αφορά το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή η στεγνή θεραπεία, να μην πέσει κάτω από τα 20 εκατομμύρια, ώστε να έχουμε μία απόκλιση δυο εκατομμυρίων που πρέπει εμείς ως Υπουργείο να την καλύψουμε και ό,τι αντιστοίχως αφορά τον ΟΚΑΝΑ να μην πέσει κάτω από 25 αντί 30 εκατομμύρια, που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού,  και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια εμείς να κοιτάξουμε να τα εξασφαλίσουμε όσο μπορούμε από τα χρήματα που έχουμε στο Υπουργείο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Άρα, προσπαθώ να σας διαβεβαιώσω να μην ανησυχείτε. Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα με τον κύριο Παπαϊωάννου θα κάνουμε μια κοινή ανακοίνωση τα δύο Υπουργεία. Εμείς θα πούμε για τα προγράμματα θεραπείας των ασθενών τοξικομανών εξαρτημένων μέσα στα νοσοκομεία -αν θέλετε, να με περιμένετε να ακούσετε την απάντησή μου και στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση- και ο κ. Παπαϊωάννου τα θέματα της αποποινικοποίησης. Νομίζω ότι και τα μεν και τα δε τα έχετε δει πάρα  πολύ θετικά.

Εγώ έχω να λέω για τη βοήθεια του κυρίου Κουράκη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως εσείς σήμερα είπατε –όμως, νομίζω ότι έχω ακούσει και τον Πρόεδρό σας- εκφράζεστε θετικά όλοι μαζί για την αποποινικοποίηση της χρήσης.

Κάνουμε, λοιπόν, μια συνολική πολιτική, η οποία αντιμετωπίζει τους ναρκομανείς ως ασθενείς και όχι ως απόβλητα της ελληνικής κοινωνίας και κακούργους, που αξίζουν θεραπείας και όχι φυλάκισης ή κάθειρξης. Δεν μπορεί, ενώ έτσι το βλέπουμε, όπως σωστά ρωτάτε, να υποβαθμίσουμε τα στεγνά προγράμματα ή  τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, που σε ό,τι αφορά την παροχή θεραπείας από τα νοσοκομεία, ο ΟΚΑΝΑ πιστοποιεί την επάρκεια των δομών και των θεραπευτικών μέσων.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ