25/10/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: Νέος Οργανισμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ασυλοποίησης

Στα πλαίσιο της διαμόρφωσης των νέων Οργανισμών των Νοσοκομείων, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) κατέθεσε πριν λίγες μέρες το σχέδιο Οργανισμού του ΨΝΑ.  Πρώτον , το σχέδιο αυτό έγινε χωρίς καμιά συμμετοχή των επιστημονικών και άλλων θεσμικών οργάνων των εργαζομένων, που ούτε καν μπόρεσαν να αναγνώσουν το σχέδιο πριν τη κατάθεσή του. Δεύτερον, χωρίς την αναγκαία  προσαρμογή με τις αρχές της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του το Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ) του Ψ.Ν.Α. : «Σε ότι αφορά στην διαμόρφωση του οργανισμού του Νοσοκομείου μας το Ε.Σ. θεωρεί ότι η κεντρική εισήγηση πρέπει να στηρίζεται στις Επιστημονικές απόψεις που θα διασφαλίζουν τις επαρκείς και ασφαλείς θεραπευτικές παρεμβάσεις, θα σέβονται τα δικαιώματα των ασθενών και θα ευοδώνουν την ισότιμη κοινωνική τους επανένταξη στα πλαίσια της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και επαγγελματιών υγείας του Νοσοκομείου μας.»

Η κατάσταση αυτή στο Ψ.Ν.Α. είναι  σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έγιναν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε συνδιαμόρφωση με τους επιστημονικούς και άλλους θεσμικούς φορείς του νέου Οργανισμού, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι αρχές της αποασυλοποίησης και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, όπως η ισοτιμία των «Θεραπευτικών Θέσεων» με τις Ενδονοσοκομειακές Κλίνες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός :

-    Τι επείγοντα μέτρα θα πάρει ώστε να αρθεί αυτή κατάσταση αδιαφάνειας , παραβίασης της συμμετοχής, και να κατατεθεί νέο σχέδιο Οργανισμού με τη συμμετοχή των επιστημονικών και άλλων φορέων του Ψ.Ν.Α. και σύμφωνο με τις ανάγκες μιας ολοκληρωμένης παροχής του πολυδιάστατου φάσματος υπηρεσιών θεραπευτικής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και πρόληψης, νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής, όπως ακριβώς έγινε και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης