ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/11/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση «επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής»



«Είχα την ελπίδα, την προσμονή αλλά και την αυταπάτη ότι ο Πρωθυπουργός που ομνύει στον δημοκρατικό διάλογο δεν θα έρθει και αυτός όπως ο κ. Σαμαράς σήμερα στην Αίθουσα για μια ομιλία μονόλογο και να αποχωρήσει αμέσως μετά, δίχως να μπει στον κόπο να ακούσει τι έχουν να του πουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Βέβαια, εδώ δεν μπήκε στον κόπο να ακούσει τις ομιλίες των Βουλευτών του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έμπαινε στον κόπο να ακούσει τους πολιτικούς του αντιπάλους; Όμως μας ακούει ο λαός και αυτό έχει σημασία.

Και αυτός ο λαός βλέπει τούτες τις μέρες και τούτες τις ώρες μπροστά του μια σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία ούτε οι Monty Pythons δεν θα έφτιαχναν τέτοια σενάρια. Μια φαρσοκωμωδία που δεν τιμά  την πολιτική ζωή και τη δημοκρατία.

Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, την ώρα που η χώρα απειλείται  με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας, την ώρα που ο λαός μας βαρυγκωμά και φιμώνεται. Αυτή την ώρα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και τα δυο κόμματα εξουσίας, σε κρίση πανικού μην τυχόν και εκφραστεί ο λαός, μην τυχόν και μιλήσει ο λαός ψάχνουν τρόπο να σώσουν εαυτούς και να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες.

Στην ουσία όμως κάνουν κάτι ακόμη πολύ χειρότερο. Κουκουλώνουν, συγκαλύπτουν βαριές ευθύνες του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος.

Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό, και στην ομιλία του πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική ομάδα -παρεμπιπτόντως σε αυτό το φοβερό σουρεαλισμό το περισσότερο χειροκρότημα εδώ μέσα από τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το εισέπραξε ο Πρωθυπουργός όταν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει- ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα και βεβαίως δεν έχω καμία αυταπάτη και θα το πω απʼ αυτό το βήμα, ο κ. Παπανδρέου με αυτό τον τρόπο επιχειρεί έναν ελιγμό αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα ότι μπορεί και να φύγει, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και μετά να καθίσει πάνω σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης.

Δικαιώματά του να το κάνει, όμως τα κολπάκια και οι μπλόφες είναι πια τόσο προβλέψιμα και προβλέψιμες που δεν μπορεί να αιφνιδιάζουν κανέναν.

Άκουσα λοιπόν τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, ότι ακόμη και δυνάμεις που πρώτες πρότειναν δημοψήφισμα τώρα σιωπούν. Φαίνεται ότι δεν ενημερώθηκε καλά ο κύριος Πρωθυπουργός διότι ήταν διαρκώς σε αεροπλάνα και σε ταξίδια.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς είπαμε ένα πράγμα. Αν θέλετε δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση ιδού η Ρόδος. Αν θέλετε κάτω από το βάρος φυσικά της λαϊκής κινητοποίησης, της λαϊκής οργής, της αγανάκτησης που εκφράστηκε στις πλατείες και τους δρόμους, στην περήφανη στάση του λαού μας στην επέτειο του όχι που είπε ένα νέο όχι στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην μετατροπή της χώρας σε μπανανία και σε προτεκτοράτο. Τότε ιδού η  Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Αλλά ο κύριος Παπανδρέου αυτή την ωραία ιδέα που όπως είπατε ήταν ένα δημιουργικό σοκ, για αυτό το έκανε, για να κάνει ένα δημιουργικό σοκ στην ελληνική κοινωνία στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στις χρηματαγορές, στην παγκόσμια οικονομία, πολύ ενδιαφέρον κατά την άποψή μου αυτό το σοκ. Την πήρε πίσω. Γιατί την πήρε πίσω ο κ. Παπανδρέου αυτή την ιδέα. Επειδή η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί με περισσή αυθάδεια χθες βράδυ έδωσαν πρώτοι συνέντευξη τύπου αντί του κ. Παπανδρέου και καθόρισαν και την ημερομηνία και το ερώτημα στο πιθανό δημοψήφισμα. Ποιοι είναι λοιπόν ο κ. Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ; Είναι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό; Έχουμε εκλέξει Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου ή μήπως την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Ράιχενμπαχ;

Είναι κυρίαρχος πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και κυρίαρχη αυτή η κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους; Τότε γιατί δεν θέτετε σε δημοψήφισμα το ερώτημα της δανειακής σύμβασης και κάνετε πίσω μόλις ο κ. Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ σας βάζουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Ή μήπως τώρα θέλετε στα αλήθεια να πιστέψουμε ότι το παίρνετε πίσω επειδή συναίνεσε ο κ. Σαμαράς;  Δηλαδή η συναίνεση του κ. Σαμαρά σημαίνει για σας και συναίνεση του ελληνικού λαού;  Τόσο βαθειά νυχτωμένοι είσαστε; Τόσο δεν έχετε καταλάβει τι έρχεται από την οργή  του κόσμου. Τόσο δεν έχετε καταλάβει και αυτές τις μετρήσεις τις δημοσκοπικές που δείχνουν ότι ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία αθροιστικά δεν βγάζουν ποσοστά που παίρνουν αυτοδυναμία.

Προχωρήστε λοιπόν στο δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.  Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά πριν από 15 μέρες σε αυτή την αίθουσα, σε αυτό το βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τζάμπα μάγκες. Οι τζάμπα μαγκιές οι δικές σας όμως κοστίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια, πόνο, αίμα, βάρη σε χαράτσια, σε μείωση εισοδήματος.

Αλλά έχω ένα ερώτημα το οποίο θα ήθελα να το καταθέσω, μόνο ο κ. Παπουτσής είναι στα κυβερνητικά έδρανα, δεν πειράζει είναι ρητορικό, να το ακούσει ο ελληνικός λαός, τώρα σας έπιασε ο πόνος για τη δανειακή σύμβαση και κάνετε τόσο μεγάλο ντόρο; Η  προηγούμενη σύμβαση που είναι; Γιατί επί 1,5 και πλέον χρόνο, την έχετε φέρει και την έχετε δημοσιεύσει στο επίσημο site της Βουλής από τον Ιούνιο του 2010 γιατί δεν την έχετε κυρώσει τόσο καιρό; Και για τη νέα δανειακή σύμβαση ζητάτε και δημοψήφισμα, το κάνετε μέγα γεγονός. Είναι μέγα γεγονός. Η προηγούμενη που είναι;      

Δεν τη φέρατε στη Βουλή για κύρωση παρά το γεγονός σας θυμίζω κάνατε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και δώσατε τη δυνατότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει χωρίς την ανάγκη κύρωσης συμβάσεων από τη Βουλή μονάχα με τη δική του υπογραφή και με απλή ενημέρωση. Αλλά για κακή σας τύχη επειδή το κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα το κάνατε δυο μέρες μετά την ψήφιση του μνημονίου, το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 11 του Μάη, ενώ νόμος του κράτους η δανειακή διευκόλυνση με τις 16 χώρες της ευρωζώνης έγινε στις 8 του Μάη και με το ΔΝΤ στις 10 του Μάη. Αλλά δεν καλύπτεστε νομικά και καθυστερείτε 1,5 χρόνο την πρώτη δανειακή σύμβαση για τον απλό απλούστατο λόγο ότι στερείται προφανώς αντισυνταγματικότητας και εμπεριέχει διατάξεις περί παραίτησης της χώρας μας από την ασυλία λόγω κυριαρχίας.

Και προφανώς δεν θα μπορούσατε να την περάσετε με 151 Βουλευτές χωρίς την συνενοχή και την συνευθύνη του κ. Σαμαρά.

Μια σύμβαση βάσει της οποίας στην ουσία καταλύεται η ίδια η υπόσταση της ελληνικής πολιτείας. 

Τώρα όμως που βλέπετε να τελειώνει η κλεψύδρα των ημερών σας στα κυβερνητικά έδρανα, ανησυχείτε μην έρθει κάποια στιγμή που θα σας ζητήσουν τον λογαριασμό ευθυνών για πτώχευση και την εξαθλίωση της χώρας και τι ζητάτε; Ζητάτε συνευθύνη από τον κ. Σαμαρά.

 Και ο κ. Σαμαράς για να λέμε καθαρές κουβέντες, προκειμένου να γίνει ο νέος εκλεκτός της τρόικας και του μιντιακού κατεστημένου στη χώρα, φαίνεται να σας τη δίνει αυτή τη συνευθύνη άλλο που παίρνει τους Βουλευτές του και φεύγει. Φαίνεται να σας τη δίνει αυτή τη συνευθύνη, αποδέχεται να ψηφίσει και μάλιστα πριν από τις εκλογές αυτό που ο ίδιος εδώ και καιρό κατήγγειλε δηλαδή την δανειακή σύμβαση εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας;

Και είπε σήμερα εδώ ότι από τις 27 Οκτώβρη το έχει πει αυτό. Το ακούσατε και εγώ δεν το κατάλαβα; Εγώ δεν το κατάλαβα. Διάβασα και ξαναδιάβασα την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά μετά τη σύνοδο κορυφής στις 26 Οκτώβρη και αυτό δεν το κατάλαβα.

Και μάλιστα είπε ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλει συγκυβέρνηση αλλά κυβέρνηση περιορισμένου σκοπού από μη πολιτικά στελέχη. Δηλαδή τι εννοεί ο κ. Σαμαράς. Ότι επειδή δεν θα έχει πολιτικά στελέχη αυτή η κυβέρνηση και πολιτικό στέλεχος επί κεφαλής δεν θα είναι πολιτική αυτή η κυβέρνηση ή πολιτικός ο σκοπός τη και ο στόχος της;

Δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθεί να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, αυτό το οποίο ξορκίζαμε από κοινού με τον κ. Σαμαρά –εμείς συνεχίζουμε να το ξορκίζουμε- η οποία θα κληθεί να ψηφίσει προϋπολογισμό, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει τα απομεινάρια του μεσοπροθέσμου και του εφαρμοστικού, να υλοποιήσει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, τα χαράτσια. Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να δώσει εντολή να κόψουν το ρεύμα από τα φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι πολιτική κυβέρνηση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σταματήστε να παίζετε θέατρο στις πλάτες του ελληνικού λαού. Σταματήστε να παίζετε τις κουμπάρες. Αφήστε το θέατρο και αν θέλετε να τα βρείτε με γεια σας με χαρά σας, καθίστε επίσημα και με διαφάνεια να τα βρείτε. Εμείς δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη. Αλλά όχι να παίζετε θέατρο στις πλάτες του ελληνικού λαού και υπό τις εντολές της τρόικα και της εγχώριας διαπλοκής βεβαίως, να στήνετε όλο αυτό το παρασκηνιακό παιχνίδι διεργασιών και διαβουλεύσεων με μοναδικό στόχο να φιμωθεί ο λαός. Να μην κληθεί ο λαός να πει την ετυμηγορία του για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Διότι η δανειακή σύμβαση που θα ψηφίσετε από κοινού πέραν της εκχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα επιφέρει χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, θα επιφέρει νέες μειώσεις στο εισόδημα, θα επιφέρει χαράτσια και νέα βάρη στους αδύναμους. Γιατί δεν λέτε λοιπόν την αλήθεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κόμμα του μνημονίου απʼ ότι φαίνεται διευρύνεται όμως ο λαός έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται. Και ελπίζω να το καταλάβει γιατί ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου οι οποίοι κόπτονται τώρα στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Εγώ θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ για να το καταλάβετε. Η μόνη απειλή για την πορεία της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη που κινδυνεύει με διάλυση είναι τα μνημόνια οι δανειακές συμβάσεις και οι πολιτικές που αποφασίζονται στις συνόδους κορυφής και που εσείς εδώ έρχεστε και εφαρμόζετε.

Οι πολιτικές της λιτότητας, η δογματική προσήλωση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό θα διαλύσει το ευρώ. Αυτό θα διαλύσει την ευρωζώνη με μαθηματικό ακρίβεια. Είναι οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ αυτή η πολιτική.

Το ναι στη δανειακή σύμβαση αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην διάλυση της ευρωζώνης.

Και πείτε μου και κάτι ακόμη, διαρκώς μας λέτε ότι κινδυνεύει η έκτη δόση. Κινδυνεύει από δημοψήφισμα, κινδυνεύει από τις διαδηλώσεις, κινδυνεύει από τη λαϊκή παρέμβαση στις παρελάσεις. Μας είπε πριν ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του στους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι ακόμη και από τις εκλογές κινδυνεύει η έκτη δόση.

Επιτρέψτε μου μια απορία. Πότε ακριβώς τελειώνουν αυτά τα έρμα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας; διότι διαρκώς τελειώνουν και όλο και υπάρχουν απʼ ότι φαίνεται.

Η εκταμίευση των δόσεων αποδεικνύεται ότι είναι ένα εργαλείο, ένα πρόσχημα για να επιβάλλονται διαρκώς πρόσθετες περικοπές στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν βλέπω ανάλογη ανησυχία σαν αυτή που κάθε φορά έχουμε κινητοποιήσεις ή πιθανότητα εκλογών με αυτό που συνέβη χθες. Με την αναστολή εκταμίευσης της έκτης δόσης που ανακοίνωσαν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης δεν ξέρω αν θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επισημαίνω βέβαια το γεγονός ότι ήδη επισήμως είστε 152 ότι είναι πάνω από 10 αυτοί που τις τελευταίες μέρες έχουν αμφισβητήσει δημόσια την επάρκεια και την ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να εξακολουθεί να κυβερνά. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην ψηφοφορία είναι δικό σας θέμα, βρείτε τα μεταξύ σας. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η πανθομολογούμενη αναντιστοιχία σε αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός το 2008 και σε αυτό που υφίσταται σήμερα. Όχι λοιπόν, κύριε Παπανδρέου. Δεν σας έδωσε αυτή τη λαϊκή εντολή ο λαός. Δεν σας έδωσε τη λαϊκή εντολή να διαλύσετε την κοινωνία και να εκχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα και να παίζετε με τις τύχες της χώρας.

Και παρεμπιπτόντως τι ήταν αυτό που κάνατε προχθές; Μια δυο μέρες  πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση να καλείται και τους τρεις αρχηγούς των όπλων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να τους δίνετε απολυτήριο. Παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια και σε σχέση με τις σχέσεις με το Ισραήλ και με την Τουρκία. Επικίνδυνα παιχνίδια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι ο ελληνικός λαός είναι ο κυρίαρχος και το μόνο σχέδιο εθνικής σωτηρίας είναι να δοθεί επιτέλους ο λόγος στον λαό. Να αποφασίσει ποια κυβέρνηση με ποιο πρόγραμμα και με ποια προοπτική εξόδου από την κρίση. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια επικίνδυνα και σχέδια εκτροπής.

Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Με έμφαση στο να φορολογηθεί επιτέλους ο πλούτος και το κεφάλαιο, πράγμα που εσείς αρνείστε να κάνετε.

Να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές δανεισμού, πράγμα που επίσης δεν είστε σε θέση να κάνετε.

Ζητάμε να αρνηθούμε τη δανειακή σύμβαση και προστατέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να  τεθεί επιτέλους υπό δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα πριν κινδυνεύσουν οι καταθέσεις του κόσμου. Για να γίνουν οι τράπεζες εργαλείο για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βάση για έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης που θα περνάει μέσα από την προστασία της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, την στήριξη των ασθενέστερων  εισοδημάτων που σήμερα πλήττονται και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Εσείς όμως επιμένετε στην πολιτική της λιτότητας που διαλύει την κοινωνία και μας οδηγεί στο χείλος του γκρεμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πορεία, όχι σχέδια κυβερνήσεων μεσοπρόθεσμης διάρκειας που θα μας φορέσουν μακροπρόθεσμα βάρη και δουλείες. Η εθνική σωτηρία είναι ο λαός μας να δώσει νωπή λαϊκή εντολή σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για μια εναλλακτική πορεία.

Και εμείς, καλούμε, όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτή την επονείδιστη δανειακή σύμβαση τις δυνάμεις που αν ετίθετο τελικά στην κρίση του λαού ένα δημοψήφισμα γι αυτή τη σύμβαση θα έδιναν αγώνα για ένα περήφανο όχι του λαού μας σε αυτή τη δουλεία.

Τους καλούμε να ενώσουμε δυνάμεις να συμπαραταχθούμε, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε αυτό τον τόπο είτε πριν από τις εκλογές με μια ευρεία εκλογική συμπαράταξη είτε και μετά από τις εκλογές ώστε με μια νέα πλειοψηφία και με μια κοινοβουλευτική σύνθεση που θα απηχεί την πραγματική επιθυμία του λαού μας, να προστατέψουμε το λαό και τη χώρα δίνοντας προοπτική και ελπίδα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό τον συνασπισμό έχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά μετά και τις τελευταίες κωλοτούμπες του  κ. Σαμαρά πιστεύουμε ότι υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις, εννοώ πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα και που πίστεψαν ότι ο κ. Σαμαράς θα προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου, τους καλούμε να δουν την πραγματική αλήθεια και η πραγματική αλήθεια είναι ότι ο λαός μας χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε συσπείρωση για αλλαγή πορείας, για κοινωνική συνοχή, για κοινωνική προστασία για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».


σύνδεσμος βίντεο



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ