14/11/2011

Απάντηση Κομισιόν σε Ν.Χουντή σχετικά με την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων

• Η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ισχυρίζεται η Κομισιόν.
  • «Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».
  • Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

Η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ισχυρίζεται η Κομισιόν, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».

Πιο συγκεκριμενα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι παρεμβαίνει άμεσα», χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, «οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων», αναρωτόμενος αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, «εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Andor, σημείωσε, ότι «η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων» προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις. Σημείωσε συγκεκριμένα: «αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν».

Καταλήγοντας ο Επίτροπος, κ. Andor, και προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός αυτών των ρυθμίσεων είναι να καταργηθεί και ʽτο κάτι επιπλέονʼ που συνήθως έδιναν οι κλαδικές συμβάσεις στους εργαζόμενους και να τις εξομοιώσει με τα κατώτερα επίπεδα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, ανέφερε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

E-008424/2011
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα πιέζουν για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη “ευελιξία” στην αγορά εργασίας. Η τοποθέτηση αυτή της τρόικας και του εκπροσώπου της Επιτροπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αφού, με δεδομένη τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε κάθε συνδικαλιστική προστασία από τους έλληνες εργαζόμενους.

Με δεδομένη την απάντηση Ε-007891/2010, στην οποία ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor παραδέχεται ρητά ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων “εμπίπτουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου”, και με δεδομένη την επιστολή του προέδρου της ETUC στις 11.1.2011, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή ότι υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι “παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές εργασίας εκδίδοντας υπαγορεύσεις που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο”, ερωτάται η Επιτροπή:

Επιμένει ο επίτροπος κ. Άντορ στην τοποθέτησή του ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου;

Εάν ναι, με ποια δικαιοδοσία ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα παρεμβαίνει και ζητά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας;

E-008424/2011
Απάντηση του κ. Andor
(11.11.2011)

1. Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντηση που είχε δώσει στη γραπτή ερώτηση E-007891/2011. Επιβεβαιώνει και πάλι τη θέση της ότι το θέμα της προτεραιότητας μεταξύ των συλλογικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί σε διαφορετικά επίπεδα σχετικά με την επιβολή τους σε κάποιο μεμονωμένο κράτος μέλος υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της νομοθεσίας του τελευταίου, αφού ληφθούν δεόντως υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

2. Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν. Ο σκοπός είναι οι αποφάσεις για τους μισθούς να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν τις συνθήκες μισθοδοσίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό.