ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (4/12/2011)



  • Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει αναλάβει να προωθήσει μέχρι τέλους την ισοπεδωτική πολιτική ύφεσης, η οποία εκτινάσσει την ανεργία στα ύψη.
  • Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι πολίτες δεν έχουν ψηφίσει την υπουργοποίηση ακροδεξιών, ούτε έχουν εγκρίνει αυτή την πολιτική.
  • Ενώ η καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών ήταν μέσα στην συμφωνία για την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, σήμερα αρχίζουν σιγά - σιγά οι υπαναχωρήσεις. Αν όμως η δημοκρατία στενεύει το Μνημόνιο, αυτό είναι πρόβλημα του Μνημονίου, όχι της δημοκρατίας.
  • Σήμερα οι εξελίξεις γύρω από το ευρώ είναι ανοιχτές. Και εμείς θεωρούμε ότι για να αντέξει το ευρώ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους, πρέπει η Ευρώπη να μεταρρυθμιστεί στο σύνολό της.
  • Εμείς γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι οδυνηρή για τους μη έχοντες. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν πρέπει να μπουν σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι ανταγωνιστικότητας προς τα κάτω.
  • Κάποιοι θα ήθελαν να κατασκευάσουν μια αριστερά που θα στηρίζει τα μνημόνια, θα την ονομάζουν υπεύθυνη και αυτή θα στηρίζει τα μνημόνια. Ελπίζω να μη βρουν πρόθυμους. Αριστερά των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων δεν υπάρχει. Εμείς είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και αυτή είναι η στάση ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις μαζικές δυναμικές και ειρηνικές συγκεντρώσεις. Αν φοβάται κάτι η εξουσία, αυτό είναι η μαζικότητα των κοινωνικών αγώνων, και όχι τα μπάχαλα. Τα μπάχαλα φοβίζουν τον κόσμο και δίνουν επιχειρήματα σε ακροδεξιούς και σε τσαρλατάνους. Όσοι τα επιλέγουν ή τα μεθοδεύουν παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι της κυβέρνησης, και έχουν τόση εμπιστοσύνη στον αγωνιζόμενο λαό όσο ο κ. Πάγκαλος. Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν έχουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν. Απλώς κάποιοι μέσα στον πανικό τους ψάχνουν να χρεώσουν κάπου τον πολιτικό τους εξευτελισμό και την κατακραυγή που προκαλεί η ανεύθυνη πολιτική τους, Και αποφάσισαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Το ΛΑΟΣ δεν ισχυρίζεται ότι είναι κάτι διαφορετικό. Μεταξά και Παττακό πουλάνε οι άνθρωποι. Τo ερώτημα είναι πως κατάφεραν να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
  • Διεκδικούμε να συγκροτήσουμε μια συμμαχία με δυναμική κυβέρνησης.
  • Το ΚΚΕ δυστυχώς αρνείται μέχρι στιγμής συνεργασία. Δεν μας εκπλήσσει, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Κάνουμε βήματα συνεννόησης με όλους όσοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

•    Η κυβέρνηση δέχεται ήδη κριτική ότι απλώς «τακτοποιεί» και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ποια είναι η άποψή σας;

Γιατί να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες; Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει αναλάβει να προωθήσει μέχρι τέλους την ισοπεδωτική πολιτική ύφεσης, η οποία εκτινάσσει την ανεργία στα ύψη. Αλλά η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τους βολεύει πάρα πολύ. Ρίχνει τα μεροκάματα και τους μισθούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για μέτρα όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ας έχουμε υπʼ όψη μας ότι η εργασία με τέτοιους όρους δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Είναι συγκαλυμμένη μορφή ανεργίας. Θα έλεγα λοιπόν να μην έχουν αυταπάτες οι πολίτες για τις προθέσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου σε αυτό τον τομέα.    

•    Ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης θα διαρκέσει μέχρι τις επόμενες εκλογές; Μπορεί ο κ. Παπαδήμος να σταθεί ως πρωθυπουργός ερήμην του λαού;

Θίγετε ακριβώς τον πυρήνα του προβλήματος. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι πολίτες δεν έχουν ψηφίσει την υπουργοποίηση ακροδεξιών, ούτε έχουν εγκρίνει αυτή την πολιτική. Και φυσικά η κοινωνική αγανάκτηση που «μπλόκαρε» την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι εδώ και θα αυξάνεται, όσο συνεχίζεται η πολιτική των Μνημονίων και ο εγκλωβισμός στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο κ. Παπαδήμος δεν είναι λύση, είναι η απελπισμένη προσπάθεια να διαιωνιστεί η πολιτική που προκαλεί το πρόβλημα. Λύση είναι οι ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.  

•    Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να πιέζουν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής της σημερινής κυβέρνησης;

Ναι. Άλλωστε τους βλέπετε νομίζω. Είναι όλοι αυτοί που συνέδεσαν την πολιτική τους ύπαρξη με την εφαρμογή των Μνημονίων. Γιατί να θέλουν εκλογές, για να πάρουν αυτά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Θεωρώ επίσης ότι ούτε οι Βρυξέλλες θέλουν εκλογές, γιατί τρέμουν την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, βλέποντας το ενδεχόμενο να σαρωθεί η πολιτική που μας επιβάλλουν. Θα προσέξατε βεβαίως ότι ενώ η καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών ήταν μέσα στην συμφωνία για την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, σήμερα αρχίζουν σιγά - σιγά οι υπαναχωρήσεις. Αν όμως η δημοκρατία στενεύει το Μνημόνιο, αυτό είναι πρόβλημα του Μνημονίου, όχι της δημοκρατίας. Ο λαός έχει δικαίωμα να επιλέξει την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, και το δικαίωμα αυτό θα το υπερασπιστεί.

•    Μπορεί κάποιοι να θέλουν το Λουκά Παπαδήμο πρωθυπουργό και μετά τις εκλογές; Έναν άνθρωπο που όπως είπατε δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση;

Μπορεί να θέλουν οτιδήποτε. Μπορεί να θέλουν να κυβερνάνε και οι ίδιοι. Άλλωστε είδαμε ότι δεν έχουν καμία συστολή να κυβερνάνε οι ίδιοι, να γίνονται κυβερνητικοί εκπρόσωποι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διατελέσει διευθυντές εφημερίδων και εκφράζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ζήτημα δεν είναι τι θέλουν.

Το ζήτημα είναι τι θα απαντήσει ο ελληνικός λαός.

Διότι μετά τις εκλογές, βεβαίως, υπάρχει η απάντηση του λαού, θα έχει μεσολαβήσει η λαϊκή ετυμηγορία.

Άρα λοιπόν, όποιος επιδιώκει, ή επιθυμεί, ή θέλει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να σχηματίσει κυβέρνηση οφείλει να κριθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, η λαϊκή ετυμηγορία και μην παραβλέπετε το γεγονός ότι τη φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία.

Κάποτε εμείς στην αριστερά λέγαμε ένα ανέκδοτο το οποίο εξέφραζε και την πικρία μας, διότι παρά τους μεγάλους αγώνες που δίναμε δεν καταφέρναμε στις εκλογικές αναμετρήσεις να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και λέγαμε, έλα μωρέ δε βαριέσαι, αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα τις είχαν καταργήσει, θα ήταν παράνομες.

Τώρα αυτό το ανέκδοτο επιβεβαιώνεται.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά την μεταπολίτευση που οι εκλογές  αν όχι να αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό κίνδυνο για το οικονομικό κατεστημένο.

Δεν ξέρω αν θα επιχειρήσουν να τις κάνουν παράνομες, δεν ισχυρίζομαι αυτό. Ισχυρίζομαι όμως ότι επιθυμούν, είναι φανερό, να τις μεταφέρουν χρονικά σε περίοδο που εκείνους θα τους βολεύει περισσότερο.

•    Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η ύφεση θα είναι πιο βαθιά από τις αρχικές προβλέψεις και ότι η χώρα δεν θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013. Έχει αποτύχει το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης;

Έλεγαν ωμά και αναίσχυντα ψέματα όταν διατύπωναν τις αρχικές προβλέψεις. Το ήξεραν ότι η πολιτική στην οποία μας έσυραν θα επιδεινώσει την ύφεση, αλλά έπρεπε να πουν κάτι για να μη φανεί ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των «αγορών». Η Αριστερά είπε από την πρώτη στιγμή ότι τα Μνημόνια θα επιδεινώσουν την κατάσταση αντί να την θεραπεύσουν. Αλλά χωρίς το πρόσχημα των Μνημονίων, ούτε το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσαν να διαλύσουν, ούτε τις εργασιακές σχέσεις να απορρυθμίσουν, ούτε ολόκληρη την Ελλάδα να ξεπουλήσουν. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του «προγράμματος διάσωσης». Και ο κόσμος πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του.

•    Είναι «ζωντανή» η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου; Συμφωνείτε ότι μέσω αυτής της φόρμουλας διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ;

Η πολιτική της 26ης Οκτωβρίου είναι στον αέρα, από τη στιγμή που η κρίση χρέους έφτασε σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία αλλά και η ίδια η Γερμανία. Σήμερα ολόκληρη η ευρωζώνη κλυδωνίζεται, όχι εξ αιτίας της τεμπελιάς των Ελλήνων, αλλά επειδή οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να ελέγξουν την βουλιμία και την ασυδοσία των αγορών. Σήμερα οι εξελίξεις γύρω από το ευρώ είναι ανοιχτές. Και εμείς θεωρούμε ότι για να αντέξει το ευρώ και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους, πρέπει η Ευρώπη να μεταρρυθμιστεί στο σύνολό της.

•    Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ; Ευρώ με κάθε κόστος ή μήπως επιστροφή στη δραχμή; Τι προτείνει το κόμμα σας;

Είναι φανερό ότι οι θυσίες δεν γίνονται για το ευρώ. Συνεπώς όσο κόστος και να κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, το ευρώ δε σώζεται αν η Ευρώπη δεν αλλάξει. Εμείς γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι οδυνηρή για τους μη έχοντες. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν πρέπει να μπουν σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι ανταγωνιστικότητας προς τα κάτω. Αντίθετα πρέπει να διεκδικήσουν την αλληλέγγυα Ευρώπη και τη χειραφέτηση από τις αγορές. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η Ευρώπη θα συνεχίσει να χειραγωγείται από τις ιδιωτικές τράπεζες και τις χρηματαγορές, ή αν θα στραφεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, αντίστοιχο με τις κοινωνικές ανάγκες. Και εκεί πρέπει να προσανατολίσουν τους αγώνες τους οι λαοί.

•    Γιατί πιστεύετε ότι θα εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία στην περίπτωση που το σύνολο του ελληνικού χρέους περάσει στο αγγλικό δίκαιο;

Με πολύ απλά λόγια, η Ελλάδα χάνει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί εκ νέου με τους δανειστές της σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ. Θα είχαμε τέτοια δυνατότητα αν τα ομόλογα υπάγονταν στο εθνικό δίκαιο, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες. Αλλά οι δανειστές μας είναι πονηροί και προνοητικοί. Θέλουν να έχουν δικαίωμα πάνω στη δημόσια περιουσία. Και οι κυβερνήσεις μας εξαιρετικά πρόθυμες να τους εξυπηρετήσουν.

•    Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μπάχαλο κι όπου βγάλει ο δρόμος. Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε από κάποιους ότι εκπροσωπείτε την αριστερά της ανευθυνότητας;

Κάποιοι θα ήθελαν να κατασκευάσουν μια αριστερά που θα στηρίζει τα μνημόνια, θα την ονομάζουν υπεύθυνη και αυτή θα στηρίζει τα μνημόνια. Ελπίζω να μη βρουν πρόθυμους. Αριστερά των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων δεν υπάρχει. Εμείς είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και αυτή είναι η στάση ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις μαζικές δυναμικές και ειρηνικές συγκεντρώσεις. Αν φοβάται κάτι η εξουσία, αυτό είναι η μαζικότητα των κοινωνικών αγώνων, και όχι τα μπάχαλα. Τα μπάχαλα φοβίζουν τον κόσμο και δίνουν επιχειρήματα σε ακροδεξιούς και σε τσαρλατάνους. Όσοι τα επιλέγουν ή τα μεθοδεύουν παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι της κυβέρνησης, και έχουν τόση εμπιστοσύνη στον αγωνιζόμενο λαό όσο ο κ. Πάγκαλος. Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν έχουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν. Απλώς κάποιοι μέσα στον πανικό τους ψάχνουν να χρεώσουν κάπου τον πολιτικό τους εξευτελισμό και την κατακραυγή που προκαλεί η ανεύθυνη πολιτική τους, Και αποφάσισαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

•    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Συνασπισμός υπερασπίζεται τους μετανάστες και όχι τους Έλληνες οι οποίοι πλήττονται από την κρίση όσο και οι ξένοι που ζουν στη χώρα μας. Είναι αλήθεια;

Η Αριστερά υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς να τους διαχωρίζει ανάλογα με την ιθαγένεια ή την χώρα προέλευσης. Υπερασπίζεται επίσης μια πολιτική ανάπτυξης που θα ενισχύει την σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, αντί να παράγει κέρδη που φεύγουν για την Ελβετία. Και βεβαίως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας χωρίς να παραγνωρίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ποιος όμως υπέγραψε το Δουβλίνο 2; Γιατί δεν καταγγέλλεται αυτή η συμφωνία και γιατί δε δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα για όποιον θέλει να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ; Ταυτόχρονα μια σοβαρή πολιτική κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, είναι ωφέλιμη για όλους. Και για τους ίδιους τους μετανάστες, και για τους Έλληνες, και βεβαίως για την οικονομία.

•    Έχει αλλάξει η άποψή σας για τον ΛΑΟΣ; Θεωρείτε ότι πρόκειται για έκφραση της ακροδεξιάς που απαρτίζεται από νοσταλγούς της δικτατορίας Μεταξά;

Μα το ΛΑΟΣ δεν ισχυρίζεται ότι είναι κάτι διαφορετικό. Μεταξά και Παττακό πουλάνε οι άνθρωποι. Τo ερώτημα είναι πως κατάφεραν να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται οι ψήφοι τους για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Το πρόβλημα για εμάς δεν είναι το ΛΑΟΣ. Είναι η κατάντια του κάποτε πανίσχυρου δικομματισμού.

•    Πολλοί λένε ότι στις σημερινές συνθήκες η αριστερά έχει μια ιστορική ευκαιρία. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την εξουσία ή σας αρκεί ο ρόλος της αντιπολίτευσης;

Το παραδοσιακό δικομματικό σκηνικό βρίσκεται σήμερα υπό κατάρρευση. Το ερώτημα είναι με τι θα το αντικαταστήσουμε. Μπροστά στο κενό που δημιουργείται, η Αριστερά έχει ιστορική ευθύνη. Οφείλει να κάνει την στρατηγική της για έξοδο από την κρίση, υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Να μετατρέψει την αγωνία και την ανάγκη για αλλαγή πορείας σε ένα πειστικό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Και με ευρύτερες συμμαχίες να διεκδικήσει την κοινωνική εμπιστοσύνη για την υλοποίηση του. Εμείς λοιπόν ναι. Διεκδικούμε να συγκροτήσουμε μια συμμαχία με δυναμική κυβέρνησης.

•    Πώς θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε το νέο συνασπισμό εξουσίας που οραματίζεστε; Ποια θέση έχει το ΚΚΕ στο εγχείρημα αυτό;

Το ΚΚΕ δυστυχώς αρνείται μέχρι στιγμής συνεργασία. Δεν μας εκπλήσσει, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Κάνουμε βήματα συνεννόησης με όλους όσοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Θα προσέξατε ότι ήδη στην Βουλή επιλέγουμε κοινές πρωτοβουλίες με ανθρώπους οι οποίοι διαχώρισαν οριστικά την θέση τους από την πολιτική των Μνημονίων.  Μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε τις διεργασίες για συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, ενώ έχουμε διακηρύξει επανειλημμένα ότι είμαστε ανοιχτοί σε πολιτικές συνεννοήσεις και με άλλους χώρους όπως ο Οικολογικός χώρος. Αλλά ο μεγαλύτερος εταίρος ενός τέτοιου συνασπισμού, είναι η ίδια οι κοινωνία, που αγωνίζεται χωρίς ταμπέλες για ζωή και αξιοπρέπεια και τραβάει απʼ το μανίκι ηγεσίες που προτάσσουν απλώς την κομματική αναπαραγωγή.

•    Γιατί επιμένετε στο θέμα των απορρήτων κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία διετία;

¨Έχουμε ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια και να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση. Μέσα σε συνθήκες κρίσης, υπήρξε μια διασπάθιση δημοσίου χρήματος με εξαιρετικά σκοτεινούς όρους. Επομένως δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός δεν φέρει ευθύνη. Αν θέλουν να διασώσουν την πολιτική τους αξιοπρέπεια, ας συναινέσουν στην διερεύνηση της υπόθεσης αντί να λένε με κυνισμό ότι έχουν κάψει όλα τα σχετικά παραστατικά. Θέλουν δε θέλουν θα δώσουν εξηγήσεις για το ότι έχουμε αυξήσεις της τάξης του 270% στις απόρρητες δαπάνες τη στιγμή που κόβονται συντάξεις των 700 ευρώ. Αν νομίζουν ότι θα επιτρέψουμε να υπάρξει ένα πέπλο σιωπής γύρω από το θέμα είναι γελασμένοι. Αναμένω ότι ο νέος υπουργός εξωτερικών θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα απαντήσει επί της ουσίας και όχι όπως ο προηγούμενος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ