16/02/2012

Τάσος Κουράκης: μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Η ατολμία του Υπουργού Πολιτισμού δεν επέτρεψε την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες

Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση  του σχεδίου νόμου για τη βία στα γήπεδα, το ντόπινγκ και τους προσυννενοημένους αγώνες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής,  στην  καθιέρωση της απλή αναλογική ως σύστημα της εκλογής των διοικήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

"Οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία τους, με σκοπό την ανάπτυξη του αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού. Επιβάλλεται να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και δυνατότητα ελέγχου της χρηστής διαχείρισης. Όμως το γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές, μέσα από πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα, δημιουργούνται στεγανά κι ένα πελατειακό σύστημα που αποκλείει ικανούς ανθρώπους του αθλητισμού από τα κέντρα λήψης αποφάσεων κι ελέγχου, έχει δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες συνθήκες αδιαφάνειας και προσωποπαγή συστήματα εξουσίας στις διοικήσεις, με αποτέλεσμα συνολικά το αθλητικό οικοδόμημα να μην έχει καμιά δυνατότητα ανανέωσης των δημιουργικών του δυνάμεων και να οδηγείται σε τέλμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου σε όλες τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και σε όλα τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία της χώρας, με βάση την οποία για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων και των προέδρων των ομοσπονδιών θα ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής. Παρά την πρόθεση των περισσοτέρων πτερύγων της Βουλής να στηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο, ο Υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να οδηγήσει την Ολομέλεια στη ψήφιση μιας αμφιλεγόμενης και αόριστης τροπολογίας για απροσδιόριστα αναλογικό τρόπο εκλογής των αθλητικών διοικήσεων, χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα και με την πρωτοφανή διευκρίνηση ότι για το σύστημα εκλογής σε κάθε ομοσπονδία θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα μετά από διαβούλευση με αυτήν!  Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό του ερασιτεχνικού αθλητισμού" είπε μεταξύ άλλων ο Τ.Κουράκης, ο οποίος καταψήφισε το σχέδιο νόμου.